مهندس محمدرضایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : اظهار داشت: سن گندم در حال تبدیل از مرحله مادر به پوره قرارداد و نمونه ای از این آفات درمناطق گرم شهرستان های اسفراین، جاجرم و گرمه مشاهده شد که کشاورزان باید هرچه سریع تر نسبت به سمپاشی مزارع اقدام کنند.
وی اضافه کرد : جمعیت سن در سطح گندمزارهای این استان در مقایسه با سال گذشته به دلیل کم آبی سه برابر افزایش یافت و سمپاشی بیش از هفت هزار هکتار از گندمزارهای مناطق گرم و معتدل استان علیه سن مادری غلات از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون انجام شده است.
به گفته وی هم اینک مبارزه شیمیایی با پوره سن گندم در مناطق گرم این استان از جمله اسفراین، گرمه، جاجرم نیز آغاز شد و باید هر چه سریعتر این کار از سوی کشاورزان انجام شود.
گرما دوستی سن گندم
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی گفت : وضعیت جوی استان رو به گرما می رود و گرما دوستی این آفت ( سن) می تواند گستره فعالیت آن را در سطح مزارع افزایش دهد و باید مبارزه اصولی و به موقع از سوی کشاورزان در دستور کار قرار گیرد.
وی اضافه کرد: اگرچه بارش باران دو هفته گذشته کم و بیش تاثیرات مثبتی بر روی محصولات کشاورزی به خصوص دیمزارها داشت، و لی به دلیل موقتی بودن بارش ها و خنکی هوا، تاثیر زیادی در از بین بردن آفات از جمله سن نداشت.
وی اظهارداشت : به جز شهرستان گرمه و جاجرم که در وضعیت آب و هوایی گرمتری قرار دارند و مبارزه با سن در این مناطق نیز با همکاری کشاورزاندر دست اجرا قرار دارد، سایر شهرستان های استان که از لحاظ آب و هوایی تا حدودی خنک ترند ( فاروج، شیروان، بخش هایی از بجنورد، اسفراین و مانه و سملقان) بایدهر چه سریعتر در سمپاسی برای مبارزه با آفت سن را شروع کنند و تاخیر در این مبارزه می تواند خسارت های زیادی را بر جای بگذارد.
ریزش پوره سن غلات آفات مرگبار
رضایی اظهارداشت : کشاورزان ریزش پوره سن غلات را به عنوان یکی از آفات مرگبار برای این محصل جدی بگیرند و این آفات با گرم شدن هوا به نوعی خوش خوراک تر می شوند و خسارت ها بیشتر خواهد .
وی بیشترین خسارت آفت سن مادر را کاهش میزان تولید و کیفیت آن دانست اظهار داشت: سن پوره علاوه بر کمیت در کیفیت گندم و در نهایت آرد نیز موثر است که به اصلاح آرد را تلخ خواهد کرد.
رضایی افزود: سن غلات یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی به ویژه محصول راهبردی گندم است که در صورت مبارزه نکردن با آن خسارت جبران ناپذیری به کشاورزان وارد می کند.
وی پیش بینی کرد تا تا سطح مبارزه سن مادر در سال جاری به حدود ۱۵ هزار هکتار از اراضی دیمزاری برسد افزود : جمعیت سن گندم در اماکن زمستانگذران این آفت نسبت به سال زراعی گذشته ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافتو به همین علت سمپاشی کشتزارها باید در دستور کار گندمکاران باشد.
در سال زراعی جاری حدود ۱۴۵هزار هکتار از ۳۴۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان خراسان شمالی زیرکشت گندم دیم و آبی قرار دارد که میانگین برداشت گندم در اراضی دیم حدود یک تن درهکتار و آبی نیز تا حدود ۴.۵ تن برآورد می شود.
استان خراسان شمالی در تولید گندم دیم رتبه ۱۶ و گندم آبی رتبه ۱۸ کشور را دارد.
نظر شما