آفت شب‌پَره درختان شمشاد در گلستان تحت کنترل است
عکس آرشیو است

گرگان - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: مبارزه علیه آفت شب‌پَره در درختان شمشاد این استان شمالی با حضور کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان‌ها به ویژه بندرگز و گرگان در دست انجام و تحت کنترل است.

عبدالرحیم لطفی روز پنجشنبه به خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: نسل اول آفت شب پَره شمشاد در فروردین، نسل دوم در خرداد، نسل سوم در تیرماه و نسل چهارم متناسب با شرایط جوی در ماه های بعد آشکار می‌شود.

وی ادامه داد:  لارو (نوزاد کرمی شکل حیواناتی) این آفت از طریق تغذیه برگ، پوست و سرشاخه‌های درخت طی چهار نسل در هر سال موجب خزان و سرخشکیدگی و در برخی موارد موجب مرگ کامل درختان جوان شمشاد می‌شود.

به گفته وی گلستان ۴۵۲ هکتار اراضی جنگلی شمشاد دارد.

کارشناسان جنگل در گلستان نیز معتقدند: آفت شب پَره شمشاد، چند نسلی بودن و انتشار سریع آفت در مدت زمان کوتاه از خصوصیات بیولوژی منحصر به فرد شب‌پره شمشاد نسبت به سایر آفات برگ خوار جنگلی بوده و به همین دلیل مبارزه به موقع می‌تواند مانع از افزایش سریع جمعیت آن شود.

این عده همچنین خسارت اصلی آفت شب پره شمشاد را در مرحله لارو بودن آن عنوان کرده و در ردیابی و مبارزه با این آفت می‌توان از روش مختلف از جمله کنترل فرمونی با استفاده از تله‌های قیفی و همچنین کنترل برنامه ریزی برای محلول پاشی با استفاده از یک نوع محلول بیولوژیکی در سنین ۱ تا سه لاروی استفاده کرد.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به این که گونه شمشاد هیرکانی در سال‌های اخیر مورد حمله آفت شب‌پره شمشاد قرار گرفته است، گفت: این اداره کل از طریق محلول پاشی کانون‌های آلوده شمشاد از سال ۹۶ تاکنون توانسته خسارت آفت را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

حمید مصطفی‌لو افزود: گلستان تنها استان شمالی است که با جلوگیری از این آفت، بیشتر شمشادها را حفظ کرده است.

وی با اشاره به محلول پاشی چند مرحله ای براساس نسل های مختلف لارو، تصریح کرد: سال گذشته افزون بر ۶ میلیارد و ۵۷۰ میلیون ریال برای مبارزه با آفت شب پره شامل ۶ مرحله محلول پاشی، محصورسازی و پهنه بندی رویشگاه شمشاد هزینه شد و اطلاعات مربوط به وضعیت شمشادها و مناطق خشک شده و قابلیت زنده مانی و از بین رفتن آنان در دست است.

وی اضافه کرد: امسال ۶ میلیارد و ۹۰ میلیون ریال برای حفاظت از گونه شمشاد با ۲ مرحله محلول پاشی هزینه می شود.

مصطفی لو به تولید نهال درخت شمشاد در استان اشاره کرد و گفت: از ۲ سال قبل طرح تولید نهال این گونه در استان از طریق قلمه زدن و نهال جدید مستقر در ذخیره گاه شمشاد آغاز شده و در مجموع ۱۲۰ هزار اصله نهال تولید شده است.

لارو به نوزاد کرمی شکل حیواناتی که دگردیسی کامل دارند (مانند حشرات و دوزیستان) اطلاق می شود.

شب‌پَره شمشاد یک آفت جدید است که خرداد سال ۱۳۹۵ برای نخستین بار در ایران در توده‌های شمشاد شهرستان چالوس مشاهده شد و برای سومین سال در گلستان علیه این آفت در بخشی محدود از جنگل های منطقه مبارزه می شود.

شمشاد هیرکانی درختی همیشه سبز و بومی جنگل‌های هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونه‌های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت قرار دارد.

این گونه درختی به عنوان پناهگاه حیات وحش و نماد میراث جنگل‌های شمال ایران قلمداد شده و بهترین رویشگاه آن ارتفاع ۲۰ تا ۴۰۰ متری از سطح دریا است ولی تا ارتفاع حدود هزار و ۲۰۰ متری در مناطق مختلف جنگلی استان‌های گیلان، مازندران و گلستان نیز می روید.

گونه شمشاد که بومی ایران بوده و به نام بُوکسوس هیرکانا معروف است، خواص دارویی داشته و اکنون از آن داروی ایدز و ضد سرطان تولید می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha