غلامرضا منتظری عصر پنجشنبه در مراسم نکوداشت دویست و هشتاد و هشتمین سالروز ولادت مختومقلی فراغی شاعر و عارف نامی ترکمن که در محل آرامگاه این شاعر در آق توقای مراوهتپه برگزار شد، اظهار داشت: این شاعر بلند آوازه ترکمن در اشعارش از وحدت و انسجام سخن میگوید و بیان میدارد که اگر ملتی اتحاد و انسجام نداشته باشد به انحطاط و نابودی کشیده خواهد شد.
وی با تاکید برضروت شاخت مشاهیر و مفاخر کشور و بزرگداشت یاد و نام آنها خاطرنشان کرد که مشاهیر و مفاخر تکیه گاه و پشتوانه مستحکم فرهنگی یک ملت هستند که نباید فراموش شوند.
منتظری بابیان اینکه ایران اسلامی از حیث مشاهیر و مفاخر کشوری ثروتمند است، گفت: در آسمان علم، ادب و هنر این کشور ستارگانی زیادی میدرخشند که مختومقلی فراغی شاعر و عارف نامی ترکمن یکی از آنها است.
نماینده مردم گرگان و آقلا در مجلس شورای اسلامی همچنین افزود: مختومقلی فراغی در حیات پر خیر و برکت خویش، خوش درخشید و امروز افکار و اندیشه نابش در قالب دیوان اشعار در اختیار همگان قرار دارد و هرکس میتواند به اندازه توان از آن بهرهمند شود.
منتظری اضافه کرد: مختومقلی قراغی همانند سعدی در همه اشعارش به اصل طلایی اخلاق تکیه دارد و در حین حال تنفر خویش از واژههایی مانند دروغ، غیبت و افترا را بهصورت آشکار مطرح میکند.
وی توکل به خدا را از دیگر ویژگیهای شخصیتی مختومقلی فراغی ذکر کرد و اظهار داشت: این شاعر بزرگ در مکتب و بیشهای ظلم سیتز پرورش یافته و عدالت را رکن اصلی جامعه برای مقابله با فساد میداند.
منتظری در پایان سخنان خویش پیشنهاد تا در سالهای آینده و بهبود شرایط بیماری کرونا، زمینه حضور شاعران سایر کشورهای جهان بالاخص کشورهای آسیای میانه در مراسمهای نکوداشت مختومقلی فراغی فراهم شود تا پیام عزت بخش این شاعر در همه جهان طنین انداز شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان نیز در این مراسم گفت که مختومقلی فراغی شاعری بود که برای حل مشکلات و دردهای اجتماعی مردم زمان خویش تلاش بیوقفه داشت و مدافع جبهه ستم دیدگان بود.
عادله کشمیری افزود: مختومقلی ستایشگر زیباییها و عارف متعهد و مبارزی است که مختص قشر خاصی نیست و خواص و عوام، باسواد و بیسواد و پیر و جوان مدافع و عاشق گفتار او هستند و بدین جهت این شاعر بارها سخن از عدالت و دادگستری میگوید و از ستم دیدگان دفاع میکند.
وی با بیان اینکه دیوان مختومقلی فراغی مملو از اشعار عرفانی، دینی و نکات دقیق اخلاقی، اجتماعی و سیاسی است، اضافه کرد: او نگرشی حکیمانه به زندگی مبتنی بر اصل تفکر دارد و در باب اخلاق و تربیت سخنان پرنغزی دارد.
کشمیری ادامه داد: مختومقلی طبیعت را به زیبایی در اشعارش نگارگری کرده و عشق او به خاندان نبوت از ویژگیهای بازر کلام اوست و بخشی از اشعار خود را نیز در وصف حضرت علی (ع) و فرزندان او سروده است.
وی تصریح کرد: این شاعر و عارف ترکمن سلحشوری، جوانمردی و فروتنی امام علی (ع) را به تصویر کشیده و در اشعار خود آورده است ضمن اینکه با نام بردن از اسامی ۱۲ امام معصوم و قسم دادن خدا به نام این بزرگواران، از خداوند طلب بخشش از گناهان میکند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان بابیان اینکه زیباییهای زیادی در اشعار، افکار و اندیشههای مختومقلی فراغی نهمفته است، ادامه داد: که این شاعر بزرگ هیچ قصدی جز نشر اسلام و مفاهیم قرآنی نداشته است.
کشمیری همچنین با یادآوری برگزاری نخستین آیین نکوداشت مختومقلی فراغی در سال ۷۷ و دستور ساخت آرامگاه برای این شاعر شهیر ترکمن توسط استاندار وقت، گفت: امروز که دویست و هشتاد و هشتمین سالروز تولد این شاعر را برگزار میکنیم، ۲۵ عنوان کتاب در مورد شاعر و دیوان اشعار او با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تالیف و با تیراژ بالا در اختیار مردم گذاشته شده است.
وی از ثبت ۲ سال پیش آرامگاه مختومقلی فراغی در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) خبر داد و افزود: چهار اثر از کتابهای تالیف شده پیرامون اشعار این شاعر بلند آوازه که به زبانهای مختلف ترجمعه شده، در مراسم امروز رونمایی میشود.
همچنین نماینده مردم چهار شهرستان مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوهتپه در مجلس شورای اسلامی نیز دراین مراسم گفت که یک بررسی تطبیقی اشعار شاعران بزرگ ایران زمین از جمله مختومقلی فراغی، سعدی، حافظ، فردوسی و عطار نیشابوری صورت گیرد مشاهده میشود که شاکله اشعار آنها براساس انسانیت، خداشناسی، معرفت و توجه به دنیای آخرت است که متاسفانه در اشعار شاعران معاصر کمتر به این مقولهها توجه شده است.
رضا آریانپور افزود: به همین علت است که وقتی دیوان شعر مختومقلی را میخوانید شما را به معرفت به خدا و ائمه اطهار(ع) نزدیک میکند و از این جهت فرقی نمیکند که شما دیوان شعر حافظ و سعدی را بخوانید یا دیوان شعر مختومقلی را، همه یک وجه مشترک دارند و روحیه و مدار حرکتی آنها به سمت آخرت و خداوند است.
وی اضافه کرد: مختومقلی فراغی مایه افتخار مردم گلستان است و این میراث پرافتخار متعلق به یک قوم نیست بکه متعلق به همه اقوام ساکن در گلستان و مردم کل ایران است و باید با برگزاری مراسمهای بزرگ این شاعر و اشعار و تفکرات او را به سراسر دنیا معرفی کنیم.
استاندار گلستان نیز در حاشیه این مراسم به خبرنگاران گفت که مختومقلی فراغی عارف و شاعر بزرگ ایرانی آشنا به درد مردم زمان خویش بود و از او به عنوان یک مصلح یاد میشود زیرا اشعاری که سروده است، بیانگر مشکلات و مصائب مردم می باشد.
هادی حق شناس افزود: مختومقلی مصائب و مشکلات مردم زمان خویش را به زیباترین شکل و با بهترین ابزار یعنی شعر به گوش حاکمان رسانده است و به همین علت خودش و اشعارش در نزد مردم جاودانه شدند.
وی همچنین اضافه کرد که یکی دیگر از دلایل محبوبیت و ماندگاری مختومقلی فراغی در بین همه اقوام و مردم ایران، توجه به ائمه اطهار (ع) در اشعارش بوده است.
به گزارش ایرنا، مختومقلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال هزار و ۷۳۳ میلادی برابر با سال هزار و ۱۱۲ هجری شمسی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان درگذشت.
پیکر این شاعر برای دفن به روستای آق توقای در ۴۰ کیلومتری غرب مراوهتپه منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.
اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلند آوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او نیز تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.
نظر شما