راهکار تداوم حیات گونه‌های جانوری در گلستان بررسی شد

گرگان - ایرنا - وبینار "حفظ تنوع زیستی" با هدف پیدا کردن راهکار تداوم حیات گونه‌های جانوری با حضور کارشناسان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌های داخلی و خارجی امروز یکشنبه به میزبانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست گلستان برگزار ‌شد.

در این نشست علمی برخط، حسین آقاخانی سنجانی عضو هیات علمی دانشگاه تهران، منصور علی آبادیان عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد، رسول قربانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و علیرضا زمانی دانشجوی دکتری تنوع زیستی دانشگاه تورکو فنلاند سخنرانی کردند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در این وبینار با اشاره به ضرورت حفاظت از تنوع زیستی آبزیان گفت: بهره برداری تجاری و بیشتر از ظرفیت، یکی از مهمترین دلایل از دست دادن تنوع زیستی دریایی است که در سال های اخیر ایران با آن دست به گریبان است.

رسول قربانی اظهار داشت: به دلیل نادیده گرفته شدن تنوع زیستی آبزیان، ۲۰ درصد گونه های آب شیرین جهان منقرض شده که به دلیل اتکای بیش از یک میلیارد نفر از ساکنان زمین به ماهیان به عنوان منبع اصلی تامین پروتئین، توجه به تکثیر گونه های آبزی به صورت طبیعی و مصنوعی ضروری است.

وی ادامه داد: در گذشته ساکنان شهرهای ساحلی گلستان با صید ماهی به صورت محدود و با ابزار سنتی امرار معاش می کردند اما با تولید ماشین آلات و ابزار جدید و همچنین درآمد بالای این شغل، روز به روز بر تعداد ماهی‌گیران افزوده شده و در این شرایط ذخیره آبزیان خزر دچار آسیب جدی شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد هم در این وبینار با اشاره به وضعیت زیستی پرندگان ایران از دهه های گذشته تاکنون گفت: یکی از گونه های بومی ایران، زاغ بورها، پرنده ای از راسته گنجشک و تیره کلاغ‌ها هستند که در مناطق بیابانی با گیاهان پراکنده و دشت های پوشیده از گیاه زندگی می کنند.

منصور علی آبادیان اظهار داشت: علاوه بر این پرنده، ایران پرندگان بومی دیگری هم دارد که فراهم کردن زمینه زیست آرام و دور کردن خطر شکار، موجب افزوده شدن بر جمعیت آنان شده و خطر انقراض را از این گونه های بومی دور خواهد کرد.

وی با ابراز نگرانی از ناشناخته ماندن بخش های زیادی از طبیعت ایران برای مردم گفت: به دلیل ظرفیت کم موزه فعلی حیات وحش ایران، علاقمندان محیط زیست کشورهای دیگر اقدام به نمایش گونه های ناشناخته و بومی ایران در موزه های خارجی می کنند.

به گفته وی در حال حاضر بیش از ۵۰ هزار پوست انواع پرندگان بومی ایران در موزه‌های حیات وحش کشورهای دیگر نگهداری می شود.

علیرضا زمانی دانشجوی دکتری تنوع زیستی دانشگاه تورکو کشور فنلاند نیز در این وبینار با اشاره به تنوع زیستی عنکبوت های گلستان گفت: تاکنون ۱۸۶ گونه، ۱۱۸ جنس و ۴۵ حشره از خانواده عنکبوت ها در این استان شناسایی شده که از این تعداد هفت گونه مختص گلستان بوده و در هیچ جای دیگر دنیا امکان زندگی ندارند.

به گفته کارشناسان، از مجموع ۳۰۴ گونه پرنده شناسایی شده در گلستان ۱۰۷ گونه بومی استان، ۹۷ گونه زمستان‌گذران، ۸۱ گونه برای تولید مثل و ۱۹ گونه به طور اتفاقی دیده شدند.

همچنین ۸۰ گونه پستاندار، ۲۴ گونه خزندگان و ۶۰ گونه ماهیان در استان گلستان زیست می کنند.

استان گلستان با افزون بر ۲ هزار کیلومتر مربع وسعت در شمال کشور قرار دارد و دارای تنوع اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشک گرم و سرد است.

منابع طبیعی و محیط زیست گلستان شامل چهار تالاب بین المللی، ۸۶۲ هزار هکتار مرتع، ۴۵۲ هزار هکتار عرصه‌ جنگلی، مناطق کوهستانی مرتفع، دشت های هموار، پست، شوره زار و دریا است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha