به گزارش ایرنا، اگرچه عامل تمامی خشکسالی ها کاهش بارش است اما این مساله تعاریف متفاوتی را در حوزههای مختلف به خود اختصاص داده تا جایی که از دیدگاه کشاورزی میزان درصد رطوبت در دسترس گیاه را عامل این مهم می دانند و یا اینکه در حوزه هیدرولوژی و یا آبخیزداری این موضوع را در کاهش رطوبت خاک، جریان آب رودخانه ها و یا میزان سطح آب دریاچه ها را مبدا خشکسالی تعریف کرده اند.
با توجه به تعاریف صورت گرفته، در هر جامعه یکسری بحران ها وجود دارد که از آن به خشکسالی اجتماعی - اقتصادی یاد می شود این پدیده بعد از یک دوره طولانی خشکسالی هیدرولوژیکی که موجب مرگ و میر و مهاجرتهای دسته جمعی می شود، به وقوع می پیوندد.
این در حالی است که براساس آمار مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، سال زراعی امسال و تا پایان اردیبهشت ماه گذشته میزان بارندگی های سطح کشور ۱۲۷.۶ میلی متر بوده که این میزان نسبت به بارش های بلند مدت ۸۹.۸ درصد و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۱.۳ درصد کاهش داشته است.
در عین حال و برای داشتن سال نرمال آبی کشور نیازمند سالانه ۲۳۵.۲ میلی متر بارش است که در سال زراعی امسال تاکنون ۵۴.۳ درصد تامین بارش ها در کشور صورت گرفته است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین برای بررسی آخرین وضعیت بارشها و خشکسالی استان مصاحبهای را با یوسف شیخ الملوکی، مدیرکل هواشناسی استان قزوین به شرح ذیل انجام داده است.
ایرنا.درخصوص میزان بارندگی های استان و نسبت آن به بلند مدت توضیح دهید؟
با توجه به بارش ۱۹۳ میلی متری بارندگیهای استان قزوین در سال زراعی جاری ، این میزان نسبت به میزان بارش ۲۸۹.۸ میلی متری بلند مدت، با کاهش ۳۳.۴ درصدی روبرو بوده و در مقایسه با مدت مشابه سال زراعی ۹۸-۹۹ نیز استان با کاهش بارندگی ۴۹.۹ درصدی روبرو است.
این در حالی است که نرمال بارندگیهای سالانه استان قزوین ۳۱۱.۷ میلی متر است که از چهار ماه باقیمانده تا پایان سال زراعی جاری، تاکنون درصد تامین بارش در سطح این استان تنها ۶۱.۹ میلیمتر بوده و در عین حال نیز رتبه قزوین به لحاظ کاهش سطح بارندگیها در کشور چهاردهم است.
براساس آمار مرکز اقلیم شناسی و مدیریت بحران کشور، شهر قزوین در سال زراعی جاری ۲۰۹.۹ میلی متر بارندگی داشته که این میزان در شهرستانهای آوج ۱۹۶.۷، آبیک ۱۸۹.۶، بویین زهرا ۱۸۰.۵، آلبرز ۱۷۵.۷ و تاکستان ۱۷۲ میلی متر به ثبت رسیده است.
ایرنا. به لحاظ دمایی، وضعیت امسال استان قزوین نسبت به دوره های گذشته چگونه بوده است؟
با توجه به افزایش سطح دمای هوای کشور و استان، این مساله برای مردم هم ملموس بوده تا جایی که شاهد رکوردهای جدید ثبت شده در بسیاری از ایستگاههای هواشناسی سطح استان بودهایم.
دمای اردیبهشت ماه گذشته استان قزوین نسبت به بلند مدت با افزایش همراه بوده تا جایی که دمای هوا طی این مدت (اردیبهشت ماه گذشته) در شهرهای رازمیان از ۳۷.۴ سانتیگراد بلند مدت به ۳۸.۷، سیردان از ۳۱.۱ به ۳۳، کوهین از ۳۲ به ۳۳.۲، معلم کلایه از ۳۱.۸ به ۳۲.۳ و تاکستان از ۳۴.۶ سانتیگراد به ۳۵.۶ درجه برای نخستین مرتبه به ثبت رسیده است.
ایرنا. وضعیت خشکسالی استان در ۳۰ سال گذشته چگونه ارزیابی شده است؟
با توجه به اینکه کشور ما در کمربندی خشک و نیمه خشک کره زمین قرار دارد، استان قزوین طی ۳۰ سال گذشته تنها ۱۲ سال ترسالی داشته و ۱۸ سال دیگر را در خشکسالی سپری کرده و به همین جهت توصیه میشود تا شهروندان قزوینی در مصرف انرژی، مدیریت مصرف را در راس برنامههای خود قرار دهند و متولیان امر نیز باید سند بالادستی و برنامه ریزی کوتاه، میان و بلند مدت داشته باشند تا بتوانیم برمبنای آن طبق آمایش سطح حرکت کنیم.
استان قزوین به پنج ایستگاه تمام خودکار هواشناسی نیازمند است
هم اکنون ۴۴ ایستگاه هواشناسی در سطح استان قزوین مستقر است که از این تعداد ۲۹ ایستگاه باران سنجی، ۲ ایستگاه جادهای در هجیب و قره باغ، ۲ ایستگاه اقلیم شناسی در باغ کوثر و باغ مگسال، ۲ ایستگاه اقلیم شناسی نیمه خودکار در بخش تحقیقات اسماعیل آباد و نیروگاه شهید رجایی، سه ایستگاه تمام خودکار در شهرهای آبیک، رازمیان و سیردان و پنج ایستگاه سینوپتیک تکمیلی نیمه خودکار به همراه یک ایستگاه سینوپتیک اصلی در فرودگاه خدمات ویژه قزوین فعال است.
این در حالی است که ایستگاههای هواشناسی استان براساس اسناد بالادستی باید به سمت خودکارسازی پیش بروند و با توجه به اینکه ارایه اطلاعات به موقع و درست نقش مهمی در فعالیت گروههای جامع هدف ایفا میکند، استفاده هر چه بهینه از فناوری و تجهیزات به روز در ادارات کل هواشناسی میتواند ما را در پیش بینیهای دقیق هوا یاری کند.
وضعیت اقلیمی به طور مدام در حال تغییر بوده و به همین جهت ما نیز باید برای این موضوع سازگاریهای لازم را ایجاد کنیم و زمانی این امر محقق میشود که برای تکمیل ظرفیت و تجهیزات خود، مدیریت و برنامه ریزی داشته باشیم.
در حال حاضر این اداره کل آمادگی دارد تا پنج ایستگاه تمام خودکار را در سطح استان نصب و راه اندازی کند و این ایستگاهها برای شمال قزوین، آبگرم، سیاهپوش، ضیاءآباد و ایستگاه باغ کوثر قزوین در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که ایستگاههای باران سنجی استان قزوین نیز باید از سنتی به اتوماتیک تبدیل شده تا در مواقع ضروری بتوانیم با آنلاین بودن آنها حداقل برخی حوادث از قبیل سیلابها را بتوانیم مدیریت کنیم.
از نظر ابنیه و ساختمانی نیز در سیردان و اسماعیل آباد این اداره کل با مشکل روبرو بوده که باید اعتبار مورد نیاز آنها تامین شود تا نیروهای هواشناسی این اداره کل در آن مستقر شوند.
نظر شما