۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۹:۵۱
کد خبر: 84350975
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

یزد همچنان جزو کم بارش‌ترین شهرهای کشور است

۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۹:۵۱
کد خبر: 84350975
یزد همچنان جزو کم بارش‌ترین شهرهای کشور است

یزد- ایرنا - معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای یزد با بیان اینکه مرکز این استان همچنان جزو کم بارش‌ترین شهرهای ایران است از پدیده خشکسالی به عنوان زلزله خاموش یاد کرد که به مرور زمان، آثار مخرب خود را در طبیعت نمایان می کند.

به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی شرکت آب منطقه ای یزد، جواد منصوری بدون اشاره به کاهش آمار بارندگی در یزد  افزود: با توجه به کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی که در جهان اتفاق افتاده و اثر منطقه ای آن را مشاهده می کنیم، شاهد تغییر زمانی و مکانی بارش ها و کاهش تاثیرگذاری آن  هستیم به نحوی که این بارندگی ها منجر به روان‌آب یا جاری شدن سیلاب نمی شود یا کمتر اتفاق می افتد.

وی با بیان اینکه خشکسالی یکی از رخدادهای جوی و اقلیمی و از جمله پدیده های طبیعی دنباله داری است که به مرور زمان باعث تخریب و نابودی می شود، اظهار کرد که  این پدیده به عنوان زلزله خاموش چون در سفره های زیرزمینی اتفاق می افتد،  قابل مشاهده نیست لذا آثار آنی آن کمتر احساس می شود.

منصوری افزود: امسال در شرایطی که شاهد کاهش بارش در کشور هستیم  به تبع آن استان یزد نیز دارای بارش های بسیار محدود بود و شهر یزد همچنان جزو کم بارش ترین شهرهای ایران  است.

معاون شرکت آب منطقه ای یزد با اشاره به کاهش جریان ورودی آب های زیرزمینی گفت: بخش عمده حاصل از بارش، تبخیر و از دسترس خارج می شود، بخشی از روان آب و بخشی دیگر نفوذ می کند که وارد سفره های زیرزمینی شده و جریان ورودی  سفره های زیرزمینی را شکل می دهد که متاسفانه  خشکسالی های مداوم و برداشت بیش از توان، باعث شد که بیلان منفی شود و میزان آب ذخیره در آبخوان ها کاهش یابد که این موضوع  فاجعه را رقم می زند.

منصوری ادامه داد: وقتی مصرف بیش از سرانه آب تجدیدپذیر است، « بدهی تجمعی هم زیاد و این بدهی از آبی که هزاران سال در زمین ذخیره شده، جبران و برداشت می شود و این وضعیت باعث از بین رفتن منابع سفره آب زیرزمینی ، نشست زمین و فرایند برگشت ناپذیری می شود، اگر بارندگی هم در سال ها اتفاق بیفتد قابلیت نفوذ نداشته و سیل و روان‌آب ایجاد شده و خطر سیل خیزی را افزایش می دهد.»

وی با بیان اینکه نشست زمین باعث ترک خوردن ساختمان ها، شکست آسفالت جاده ها و فرایند لوله زایی چاه‌های آب می شود، افزود: در منظقه رستاق شهرستان اشکذر تا ۱۲ سانتی متر نشست زمین گزارش شد و در ابرکوه نیز نشست زمین منجر به ایجاد ۳۳ فروچاله شد و این یعنی یک فرایند برگشت ناپذیر در سفره های زیرزمینی است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای یزد اظهار امیدواری کرد که با اجرای برنامه سازگاری با کم آبی و طرح احیا و تعادل بخشی بتوان روند کاهش تراز آب زیرزمینی را  تا سال ۱۴۰۵ متوقف کرد.

همچنین سی ام اردیبهشت ماه ۱۴۰۰،مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد به کاهش بارندگی در سال آبی جاری در این استان خبر داد  و گفت: در بیشتر حوزه‌ها نسبت به سال گذشته و بلندمدت کاهش بارش تا ۴۵ درصد ثبت شد.

محمدمهدی جوادیان زاده در نشست شورای حفاظت منابع آب استان که با حضور محمدعلی طالبی استاندار و مدیران این بخش به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، افزود: با کاهش بارش ها به تبع آن روان آب های استان نیز که تاثیر بسیاری در تقویت سفره های زیرزمینی دارد کاهش چشمگیری دارد. 

شرکت آب منطقه ای یزد سال ۹۹، میزان مصرف آب حوزه های کشاورزی ، شرب و بهداشت و صنعت استان را به ترتیب  ۷۰۰ میلیون مترمکعب، ۱۱۰ میلیون مترمکعب و ۶۵ میلیون مترمکعب اعلام کرد در حالیکه جمعیت استان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که ۸۷ درصد در ۲۴ شهر و بقیه در روستاها و آبادی ها زندگی می کنند.

یزد هم اکنون با ۳۰۰ میلیون مترمکعب کسری مخزن آب در سال روبروست.

متوسط بارندگی سالانه استان در اوایل دهه ۷۰ ، ۱۱۰ میلیمتر بود  ، اما اکنون ۶۵ میلیمتر اعلام  و میزان تبخیر سالانه به دلیل وجود عرصه های بیابانی حدود سه تا چهار هزار میلیمتر  است.  

اصولا یزد در منطقه گرم و خشک و کم باران ایران قرار دارد که به دلیل دوری از دریا از نفوذ ابرهای باران زا که از غرب و شمال غرب و نیز جنوب شرق وارد کشور می شود خیلی کمر برخوردار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha