به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «گای تیلور» خبرنگار واشنگتن تایمز نوشت: یک مقام ارشد آمریکایی مطلع ازطرح آمریکا در منطقه هند-پاسفیک به این روزنامه گفته است که گروه کوواد متشکل از کشورهای آمریکا، هند، ژاپن و استرالیا قطعا محور تمرکز سیاست کلی آمریکا در این منطقه خواهد بود و کاخ سفید در حال آماده سازی زمینه ای برای برگزاری اجلاسی منحصربفرد در نوع خود در «سطح سران » کوواد که در سال جاری است.
واشنگتن تایمز افزود: این اظهارات همزمان با افزایش انتقادهای چین از گروه کوواد مطرح شده است ضمن این که گمانی زنی ها درباره این که آمریکا به دنبال تشکیل طرح غیر رسمی«کوواد-پلاس» است که هدف از آن جلب حمایت راهبردی کشورهای کوچکتر پیرامونی چین از جمله کره جنوبی، فیلیپین، سنگاپور،مالزی و شاید ویتنام است.
تحلیلگران می گویند این کشورها و دیگر کشورهادر افزایش رقابت بر سر قدرت بین پکن و واشنگتن به بازی گرفته شده اند. برخی از آنها همین حالا هم به دلیل وابستگی به تجارت چین به این کشور مدیون هستند.
بحث ها درباره ساختار احتمالی «کوواد پلاس» از زمان ابراز تمایل دولت بایدن درباره آنچه که تلاش راهبردی دولت ترامپ برای همکاری با کشورهای منطقه هند-پاسفیک برای مقابله با چین قلمداد می شد، تقویت شده است.
به گزارش تارنمای مورنینگ پست، وزیر خارجه چین دولت ترامپ را به سوء استفاده از گروه کوواد برای ایجاد ذهنیت جنگ سرد و تحریک به رویارویی توصیف کرده که هدف از آن «حفظ نظام سلطه و هژمونیک آمریکا» است.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین نیز در زمان ورود بایدن به کاخ سفید در ماه ژانویه گفت تلاش های آمریکا برای جلب حمایت جهان علیه چین خطر «جنگ سرد جدید» را به دنبال دارد.
برخی در واشنگتن بر این باورند که این درگیری اکنون آغاز شده است.
دو مقام ارشد دولت بایدن که خواستند نامشان فاش نشود در مصاحبه با روزنامه واشنگتن تایمز بیان کردند که احتمالا تشکیل یک زمینه حقوقی و امنیتی حامی دموکراسی در منطقه هند-پاسفیک به رغم وابستگی شدید تجاری این کشورها به چین، دقیقا همان چیزی است که دولت بایدن امیدوار است به آن دست یابد.
منابع نزدیک به دولت آمریکا مدعی اند مقامات کاخ سفید حتی در بین مشاوران بایدن که دارای گرایش به سوسیالیست ها هستند نیز توافق دارند که باید با چین مقابله شود و مشاوران دولت بایدن می گویند استفاده از کوواد بهترین راه برای رویگردانی کشورهای این منطقه در مقابله افزایش قدرت اقتصادی و ژئوپلتیکی است.
این رسانه به نقل از یک مشاور دولت بایدن نوشت: در رابطه با کوواد توپ اکنون در زمین دولت بایدن است. اگر دولت بایدن بتواند به شکل موثری ساختاری که دولت بایدن شروع به ایجاد کرد تشکیل دهد کوواد به ابزار مهمتری در طرح های گسترده ای تبدیل خواهد شد که هدف از آن همکاری بین کشورهای همسو در تلاش برای رویارویی با چین است.
یک مقام ارشددولت بایدن در گفت و گو با واشنگتن تایمز گفت اکنون طرح خاصی برای گسترش کوواد با حضور کشورهای دیگر در دست نیست اما مشاور ارشد امور آسیا در دولت بایدن علنا به دنبال دیگر کشورها برای تعهد کامل نسبت به کوواد است.
در نشست مجازی کوواد ماه مارس بایدن و همتایان او متعهد شدند نسبت به ایجاد منطقه ای ازاد در هند-پاسفیک در مقابله با چالش های کنونی چین همکاری کنند. آنها همچنین وعده دادند همکاری نزدیکی در زمینه طرح های آب و هوایی و ساخت واکسن کرونا داشته باشند.
در نشست آتی کوواد قرار است بر زیرساختارهایی تاکید شود که می تواند طرح چند میلیارد دلاری چین را برای فشار اقتصادی بر کشورها با استفاده از جاده ابریشم به چالش بکشد.
چین بیان کرده که در اعمال فشار اقتصادی بر کشورهای کوواد در صورت تقابل آنها علیه این کشور تردید نخواهد کرد.
چین شریک تجاری نخست استرالیا و ژاپن، شریک تجاری دوم هند بعد از آمریکا است.
به نوشته واشنگتن تایمز کوواد ممکن است با نهادهای اقتصادی وامنیتی کنونی مانند آ سه آن ادغام شود اما برخی چنین استدلال می کنند که این ادغام می تواند فقط توان پکن را برای تضعیف کوواد تقویت کند.
بایدن از زمان روی کار آمدنش با چالشهای فراوانی در سیاست خارجی روبرو بوده که مساله چین یکی از آنها را تشکیل می دهد.
جنگ تجاری به رهبری ترامپ میان چین و آمریکا به کارگران و کشاوزان دو طرف خسارات مالی فراوانی را وارد کرده است.
در خصوص مسائل مربوط به تغییرات آبوهوایی میتوان گفت چنانچه دو ابرقدرت جهانی تمایلی به گفت وگو نداشته باشد، پیشرفت چندانی در خصوص به وقوع نخواهد پیوست.
نظر شما