به گزارش ایرنا، اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا که طی ماههای اخیر بیشترین انتقادها نسبت به عملکرد وی در تامین و توزیع واکسن کرونا وارد شد، امروز چهارشنبه در نشست علنی پارلمان اروپا گفت: هدف اصلی ما شکست کووید-۱۹ در همهجای دنیاست.
او با بیان اینکه در کوتاه مدت باید روی تقسیم واکسن و گردش پایدار این ماده و اجزاء آن متمرکز شد ادعا کرد که از ۶۰۰ میلیون دوز واکسن تولید شده کرونا در اتحادیه اروپا، ۳۰۰ میلیون دوز به بیش از ۹۰ کشور جهان صادر شده است.
این مقام اروپایی که در آستانه نشست گروه هفت با تمرکز بر دو موضوع همهگیری کرونا و تغییرات آبوهوایی این سخنان را مطرح میکرد مدعی شد که اگر تمام تولید کنندگان واکسن رفتار مشابهی نشان میدادند، جهان امروز در وضعیت متفاوتی قرار داشت.
او در حالی این مطلب را بیان داشت که درست یک هفته پیش برای کاهش فشارهای داخلی در توئیتی ادعا کرد که بالغ بر ۲۵۰ میلیون نفر در اروپا واکسینه شدهاند. به گفته او از این میزان ۸۰ میلیون نفر هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
فون درلاین با بیان این مطلب تصریح کرد: ما در مسیر رسیدن به هدفمان حرکت میکنیم. توزیع واکسن کافی برای تزریق به ۷۰ درصد جمعیت بزرگسال اتحادیه اروپا تا ماه ژوئیه.
واکسیناسیون اروپا از اواخر دسامبر سال گذشته آغاز شد؛ اما از همان ابتدا اختلافات با دو شرکت داروسازی آسترازنکا و فایزر-بیونتک به دلیل تاخیر در تحویل واکسن باعث بروز نارضایتیهای گسترده در این بلوک شد.
فایزر-بیونتک با صدور بیانیهای آب پاکی را روی دست اروپاییها ریخت و اعلام کرد که قادر به تحول سفارش در موعد مقرر نیست. به فاصله کمی شرکت آسترازنکا هم بهانه آورد که یکی از کارخانههای این شرکت در اروپا با مشکل مواجه شده و قادر به انجام تعهداتش نیست.
گزارشها حاکیست که استرازنکا در سه ماهه نخست سال جاری برخلاف ۱۲۰ میلیون دوزی که طبق قرارداد وعده داده بود زیر ۳۰ میلیون دوز به اتحادیه اروپا تحویل داده است. این شرکت حاضر نشد تا بخشی از این کمبود را از سفارش انگلیس جبران کند و ادعا کرد که به ترتیب نوبت، سفارشها را تحول میدهد. این بدین معناست که انگلیس در نوبت بالاتری از اتحادیه اروپا قرار دارد.
اتحادیه اروپا ماه گذشته از این شرکت انگلیسی-سوئدی به اتهام نقض قرارداد شکایت کرد. استلا کریاکیدیس کمیسر امور بهداشت و مواد غذایی اتحادیه اروپا با بیان این ادعا که برخی مفاد قرارداد با آسترازنکا اجرا نشده است تصریح کرد که این شرکت راهبرد قابل قبولی را برای تحقق تعهداتش ارائه نداده است. این مقام اروپایی خاطر نشان کرد که مهمترین مساله تحویل سریع دوزهایی است که آسترازنکا در هماهنگی با قرارداده وعده داده است. کریاکیدیس بر همین اساس افزود که کمیسیون اروپا فرآیند شکایت از این شرکت انگلیسی-سوئدی را از جانب خود و ۲۷ کشور عضو اتحادیه آغاز کرده است.
در همین حال برخی کشورهای اروپایی که از پیگیریهای کمیسیون اروپا قطع امید کردند نیاز خود را از طریق سایر شرکتهای تولید کننده واکسن تامین کردند. مجارستان اولین کشور اروپایی بود که بهمن گذشته قرارداد خرید واکسن اسپوتنیک وی از روسیه را امضا کرده است.
نارضایتی از عملکرد بد اتحادیه اروپا در توزیع واکسن کرونا
نتایج نظرسنجی اخیر موسسه بینالمللی یوگو نشان می دهد که مردم پنج کشور اروپایی از نحوه توزیع واکسن کرونا توسط اتحادیه اروپا ناراضی هستند.
نظرسنجی موسسه یوگو که به تازگی بر روی بیش از ۶ هزار نفر از افراد بزرگسال در کشورهای آلمان، فرانسه، دانمارک، سوئد و انگلیس انجام شده است به این موضوع پرداخته که مردم این پنج کشور درباره نحوه عملکرد دولت ها و نیز اتحادیه اروپا در طول مدت شیوع ویروس کرونا چه احساسی دارند؟
نتایج به دست آمده، بسته به عملکرد دولت ها متفاوت بوده است، اما بخشی که اکثریت پاسخ دهندگان بر سر آن اتفاق نظر دارند این است که اتحادیه اروپا در توزیع واکسن کرونا بد عمل کرده است.
پرسش شوندگان در بریتانیا، فرانسه و سوئد درباره عملکرد اتحادیه اروپا سخت گیرانه نظر داده و تنها یک پنجم پاسخ دهندگان (۲۰درصد) در فرانسه و سوئد معتقدند که اتحادیه اروپا در این زمینه خوب عمل کرده است و ۶۹ درصد فرانسوی ها و ۶۳ درصد سوئدی ها اظهار داشته اند که اتحادیه اروپا ضعیف عمل کرده است.
تعداد انگلیسی هایی که احساس می کنند اتحادیه اروپا در خصوص توزیع واکسن کرونا کارش را به درستی انجام داده نسبت به دیگر کشورها کمتر است به طوری که تنها ۱۴ درصد از آنها نظر مثبت داشته اند در حالی که ۶۵ درصد شان از عملکرد اتحادیه ناراضی هستند.
اتحادیه اروپا در این خصوص بیشترین حمایت را از بزرگسالان دانمارک داشته است با این وجود حتی در این کشور هم تنها یک سوم (۳۴درصد) نظر مثبت دارند و نیمی از مردم این کشور فکر می کنند که اتحادیه اروپا کارش را به خوبی انجام نداده است.
رئیس کمیسیون اروپا در همین پیوند اذعان میدارد که این اتحادیه به توانایی خود در نبرد علیه ویروس کرونا بیش از حد خوشبین بوده و به پیشرفت مورد نظر خود دست نیافته است. فون درلاین با ایراد سخنانی در پارلمان اروپا تصریح کرد: ما در تائید (واکسن کرونا) تأخیر کردیم و به تولید انبوه واکسن بیش از حد خوشبین بودیم. شاید بیش از حد اطمینان داشتیم که سفارشهایمان به موقع تحویل داده میشود.
دیروز سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرد: شش ماه از آغاز واکسیناسیون کووید-۱۹ در جهان میگذرد اما از مجموع واکسنهای تزریق شده، ۴۴ درصد در کشورهای ثروتمند و تنها چهار دهم درصد در کشورهای فقیر استفاده شده است؛ به عبارت دیگر، دسترسی ثروتمندان به واکسن، ۱۱۰ برابر بیشتر بوده است.
سازمان ملل بر اساس اطلاعات سازمان جهانی بهداشت در این گزارش نوشت، ناامیدکننده تر از آمار نابرابر توزیع واکسن، تداوم این روند بوده به طوریکه برای ماهها هیچ تغییری در این دسترسی به واکسن حاصل نشده است.
در حالی که آمار مبتلایان به ویروس کرونا برای ششمین هفته و شمار جانباختگان کرونا برای پنجمین هفته، روند نزولی را در پیش گرفته اما جامعه بینالملل با شرایط ناهمسان و نابرابر مواجه است؛ از شش منطقه تحت نظارت سازمان جهانی بهداشت، سه منطقه آقریقا، (قاره) آمریکا و پاسیفیک غربی (غرب اقیانوس آرام) شاهد افزایش مرگومیر مبتلایان به کووید-۱۹ است.
نظر شما