۲۳ خرداد ۱۴۰۰، ۱۰:۰۴
کد خبر: 84364022
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

اجلاس کورن‌وال؛ صف‌آرایی «هفت» در برابر «یک»

۲۳ خرداد ۱۴۰۰، ۱۰:۰۴
کد خبر: 84364022
اجلاس کورن‌وال؛ صف‌آرایی «هفت» در برابر «یک»

تهران- ایرنا- سران هفت قدرت جهانی(گروه ۷) در نشست جاری به میزبانی انگلیس، اگرچه موضوع های مختلفی در دستور کار دارند اما طبق گزارش بسیاری از رسانه ها و صاحب نظران، بررسی مستقیم و غیرمستقیم راه های مقابله با قدرت روزافزون «اژدهای زرد» در مشرق زمین، شاید مهم‌ترین محور نانوشته این اجلاس باشد.

به گزارش ایرنا، نشست امسال گروه هفت کشور اقتصادی جهان موسوم به «گروه ۷» در حالی در انگلیس برگزار می شود که «جو بایدن» رئیس جمهوری ایالات متحده برای اولین بار و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان برای آخرین بار طی ۱۵ سال اخیر در آن شرکت می کنند. این دو در عین حال نماینده دو دیدگاه متفاوت در آمریکا و اروپا در خصوص نحوه تعامل یا تقابل با چین هستند.

یک روزنامه آلمانی نوشت: مقامات کشورهای عضو گروه هفت که در انگلیس گردهم آمده اند به دنبال ایجاد ساز و کاری برای مقابله و رقابت با طرح سرمایه گذاری چین در ۶۰ کشور جهان موسوم به «جاده ابریشم جدید» هستند.

نشریه «زوددویچه سایتونگ» آلمان  در مطلبی با اشاره به نشست سران قدرت های اقتصادی جهان در انگلیس نوشت: برای اولین بار پس از همه گیری کرونا است که سران کشورها و دولت های گروه هفت می توانند دوباره یکدیگر را ملاقات کنند. کشورهای این گروه در نشست خود در «کورن وال» به دنبال دستیابی به توافق بر سر برنامه زیرساخت جهانی برای حمایت از کشورهای فقیر در پاسخ به 'جاده جدید ابریشم' چین هستند.

اجلاس کورن‌وال؛ صف‌آرایی «هفت» در برابر «یک»

کاخ سفید اعلام کرده که به کشورهای علاقه مند باید مشارکت های 'مبتنی بر ارزش' و شفاف ارائه شود. کشورهای گروه هفت بدین ترتیب در حال ایجاد جایگزینی برای ابتکار «یک کمربند، یک جاده» چین یا به اصطلاح جاده ابریشم جدید هستند که از طریق آن پکن پروژه های زیربنایی را در ده ها کشور در دست اقدام دارد.

در همین رابطه یک مقام دولت ایالات متحده در حاشیه اجلاس یاد شده در کورن وال انگلیس گفت: ابتکار عمل کشورهای پیشرفته صنعتی غربی در مورد جمع آوری صدها میلیارد دلار پول دولتی و خصوصی برای سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه است. پیش از این اجلاس نیز دولت آلمان اعلام کرده بود که کشورهای گروه هفت باید سرمایه گذاری های خود را در آفریقا با هماهنگی بیشتر پیگیری کنند.

این در حالی است که دولت های غربی تاکنون جایگزینی ملموس برای پروژه پکن ارائه نکرده اند که با انتقادهای زیادی از سوی آنان نظیر فقدان استانداردهای محیط زیست و ایمنی شغلی مواجه شده است. آنها همچنین تا کنون هیچ تعهد مالی مشخصی را برای این منظور عهده دار نشده اند.

این مقام آمریکایی با اشاره به همین موضوع افزود: مسئله این نیست که کشورها بین ما و یا چین یکی را انتخاب کنند. بلکه غرب باید دیدگاه مثبت و جایگزینی را به آنها ارائه دهد تا بتوانند انتخاب کنند. این کاملاً در تضاد با نحوه برخورد برخی دیگر از کشورها با تلاش های زیرساختی است. وی چین را به رفتاری متهم کرد که سرانجام موجب می شود بسیاری از کشورها وضعیت بدتری داشه باشند.

اجلاس کورن‌وال؛ صف‌آرایی «هفت» در برابر «یک»

سران کشورها و دولت های ایالات متحده آمریکا ، آلمان ، فرانسه ، انگلیس ، ایتالیا ، ژاپن و کانادا از روز جمعه در حال بحث و گفتگو در مورد مسائل اقتصادی و سیاست خارجی هستند. بعد از ظهر دیروز نیز بحث در مورد چگونگی کمک بیشتر به کشورهای فقیر در مبارزه با بیماری های همه گیر مطرح شد که در آن میزبان «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس بر لزوم برای توزیع یک میلیارد دوز واکسن کرونا در بین این کشورها تاکید کرد.

با وجود این سخنان کشورهای G۷ از جمله انگلیس و  آمریکا بیشترین میزان تامین واکسن از شرکت های تولید کننده را تنها برای جمعیت خود داشته اند و اتحادیه اروپا نیز با وجود شعارهایش، تا کنون ۱۵۰ میلیون دوز واکسن را به بیش از ۹۰ کشور تحویل داده است.

موضوع اصلی در نشست صبح روز شنبه که به مشورت در بین کشورهای گروه ۷ در حوزه سیاست خارجی اختصاص داشت، چین بود. ماه ها است که ایالات متحده بر لزوم در پیش گرفتن یک مسیر مشترک قوی تر بین متحدان غربی خود علیه دولت پکن اصرار دارد. به گفته محافل ایالات متحده در نشست G۷ ، واشنگتن همچنین خواستار اقدامات مشخصی علیه شرایط کاری در چین است و مصمم است این انتقادات در بیانیه پایانی نشست، وارد شود.

با این حال در عمل، بحث هایی بین آمریکا با آلمان و فرانسه درگرفته است. به عنوان مثال در مورد اینکه آیا چین باید فقط به عنوان یک رقیب و تهدید توصیف شود یا در عین حال به عنوان یک شریک مهم نیز به آن نگریسته شود، اختلاف نظر وجود دارد.

چین با ابتکار طرح زیربنایی «جاده ابریشم جدید» خود که از سال ۲۰۱۳ آغاز شده ، می خواهد تجارت در آسیا و همچنین اروپا و آفریقا را تقویت کند و طی آن  بیش از ۱۰۰ کشور به عنوان بخشی از پروژه چند میلیارد دلاری با هدف ساخت خطوط ریلی ، جاده ها و بنادر توافق نامه همکاری با جمهوری خلق امضا کرده اند.

منتقدان از جمله هفت قدرت اقتصادی عضو گروه هفت که نگران رشد سریع قدرت چین به ویژه در عرصه های اقتصادی ، تجاری و فناوری هستند، نگرانند که دولت پکن بخواهد از این ابتکار برای گسترش نفوذ خود بر اقتصاد جهان و مهمتر از آن ، تاثیر سیاسی خود بر این کشورها استفاده کند.

اجلاس کورن‌وال؛ صف‌آرایی «هفت» در برابر «یک»

در بین کشورهای غربی، آلمان موضع چندان روشنی در این خصوص ندارد، زیرا دولت فدرال آلمان نسبت به این پروژه واکنش مبهمی نشان داده است. در عین حال چین همچنان یکی از مهمترین شرکای تجاری آلمان است و حتی شهر دویسبورگ یکی از پایانه های ارتباطات جاده ابریشم به شمار می رود.

از سوی دیگر دولت آلمان و اتحادیه اروپا خواستار آن هستند که اروپا جایگزینی برای این پروژه چینی ارائه دهد. چین پیشتر نیز با رویکرد خود در مورد آفریقا، رقبای غربی خود را به فکر واداشته است. این کشور اکنون یکی از مهمترین سرمایه گذاران در آفریقا است و ذخایر زیادی از مواد اولیه خود را از آنجا تأمین می کند. در مقابل، ابراز نگرانی ها از سوی غرب، با حساسیت از سوی پکن دنبال می شود. در همین راستا مقامات پکن، نشست رهبران گروه هفت را به دقت زیر نظر دارند. هفته گذشته، یک سخنگوی دولتی در پکن، به طرح آمریکا برای گنجاندن چین در دستور جلسه گروه هفت اشاره کرد که هشداری تلویحی در مورد این اقدام احتمالی بود.

«دنی روی» عضو ارشد مرکز پژوهشی شرق – غرب در خصوص اختلافات موجود بین دو سوی آتلانتیک بر سر تعامل یا تقابل یا چین به روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست گفت: همه اعضای گروه هفت مایل نیستند طبق خواست واشنگتن، با چین مقابله کنند و در مقابل این کشور قرار گیرند. از این رو تضمینی وجود ندارد که رئیس جمهوری آمریکا بتواند دیگر شرکایش در گروه هفت را برای اتخاذ اقدامی قاطع علیه چین متقاعد کند.

وی افزود: اکثر این کشورها ترجیح می دهند روابط اقتصادی سازنده ای را توام با مخالفت آرام علیه برخی اقدامات چین داشته باشند. حتی ژاپن که به طور معمول نسبت به چین موضع ستیزه جویانه تری دارد، برای امضا تحریم ها علیه چین به دلیل نحوه رفتار با مسلمانان ایغور تردید نشان داده است. همچنین هنوز مشخص نیست که آیا در بیانیه رسمی رهبران گروه هفت، از چین با نام این کشور نام برده شود یا نه.

اجلاس گروه هفت امروز یکشنبه به پایان می رسد و بایدن از آنجا راهی بروکسل می شود تا روز دوشنبه در نشست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شرکت کند. آمریکا در اجلاس ناتو نیز از راهبردی برای مقابله با نفوذ جهانی چین دفاع خواهد کرد. با این همه، انتظار می رود که بایدن با چالش هایی در بروکسل مواجه شود که شامل بی میلی بسیاری از کشورهای اروپایی به قرار دادن روابط اقتصادی عمیق شان با پکن در معرض خطر است.

چهل‌ وهفتمین نشست سران هفت کشور صنعتی جهان (‌انگلیس، آمریکا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و ژاپن)  با تمرکز بر احیای اقتصاد دنیا از همه‌گیری ویروس کرونا در انگلیس از روز جمعه آغاز شده و یکشنبه به کار خود پایان می دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha