۲۶ خرداد ۱۴۰۰، ۱۲:۳۷
کد خبر: 84369635
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

دیدار در ژنو؛ پوتین و بایدن از یکدیگر چه می‌خواهند؟

تهران- ایرنا- شبکه خبری ای. بی. سی. نیوز در گزارشی با پرداختن به خواسته هایی که ولادیمیر پوتین و جو بایدن در دیدار امروز خود در ژنو مطرح می کنند، نوشت: این دو رهبر با وجود تمام اختلافاتشان، خواهان آرام شدن اوضاع خواهند بود.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای این شبکه خبری آمریکایی، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه قرار است امروز چهارشنبه در ژنو به عنوان نخستین نشست با یکدیگر دیدار کنند.

ناظران در روسیه بر این باور هستند که این دو رهبر در دیدار با یکدیگر با وجود همه اختلافات تلاش خواهند کرد تا اوضاع را کمی آرام کنند؛ وضعیتی که در حال حاضر بدترین روابط از زمان جنگ سرد و از سال ۲۰۱۶میلادی ارزیابی شده است.

در ادامه مقاله درج شده در تارنمای این شبکه خبری آمریکایی آمده است: بایدن گفته است که خواهان یک رابطه پایدارتر و قابل پیش بینی با روسیه است؛ روابطی که براساس آن احتمالا بتواند بر روی سایر اولویت های سیاست خارجی مهمتر مانند موضع گیری سخت تر در قبال چین متمرکز شود.

از سوی دیگر، کرملین به نوبه خود با سیلی از تحریم های مستمر و شدید روبرو شده و همزمان با سرکوب مخالفان در داخل و اقدامات تهاجمی در خارج از کشور به طور فزاینده ای در حال تبدیل شدن به یک کشور منفور در برابر غرب است.

هرچند از زمان روی کارآمدن بایدن، به نظر می رسد روسیه در پی جلب توجه بایدن است و درواقع پیشنهاد این نشست هم از سوی بایدن به دنبال جمع آوری هزاران سرباز روس در مرز اوکراین در ماه آوریل (فروردین) رخ داد.

اما اکنون که که دو رهبر توانسته اند فرصتی برای دیدار از نزدیک داشته باشند، تحلیلگران معتقد هستند که پوتین یک پیشنهاد واضح برای بایدن در ژنو دارد: از سیاست داخلی روسیه دوری کنید تا مسکو در خارج از کشور کمتر مشکل ساز باشد.

«ولادیمیر فرولوف» دیپلمات سابق سفارت روسیه در واشنگتن و مفسر امور خارجی گفت: «کرملین خواهان یک احترام آمیز است».

وی در گفت و گو با ای. بی. سی. نیوز افزود: «مسکو خواهان برخوردی متقابل از سوی واشنگتن مشابه همانی است که کاخ سفید در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی و پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی داشت».

بی تردید این امر به معنای تشنج زدایی در روابط مسکو و واشنگتن نخواهد بود اما دستکم می تواند بازگشت به سالهای پس از جنگ سرد باشد که در آن پوتین یک مامور "کا. گ.ب" (سرویس اطلاعاتی و امنیتی اتحاد جماهیر شوروی) بود و اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده یکدیگر را دشمن می دیدند اما سعی در حفظ یک رابطه قابل پیش بینی داشتند و مهمتر از همه، با روسیه برخوردی برابر صورت می گرفت.

فرولوف تاکید کرد: «تنها در این صورت کرملین آماده است تا قول دهد که با مسئولیت پذیری بیشتری رفتار کند». وی ادامه داد: «به نظر می رسد این خواسته ها با آنچه کاخ سفید مطلوب می داند مطابقت داشته باشد».

به گفته ناظران، یک نشست موفقیت آمیز می تواند به ثبات بیشتر بینجامد؛ وضعیتی که در آن روسیه از عملیات های تهاجمی خارجی مانند ترور با سلاح های شیمیایی و تلاش های آشکار برای دخالت در انتخابات دست برمی دارد.

اما مساله به همین سادگی نیست و درواقع منافع اصلی کرملین ممکن است مانع پیشبرد این دیدار به همین سادگی ها باشد.

در حال حاضر کرملین مشغول سرکوب مخالفان سیاسی است که در دوران حکومت پوتین بی سابقه بوده است. «الکسی ناوالنی» به عنوان برجسته ترین منتقد پوتین پس از آنکه از مسمویت با سم اعصاب جان سالم بدر برد، اکنون در زندان است. اکثر چهره های برجسته مخالف ضد کرملین هم دستگیر شده اند و یا در تبعید به سر می برند.

«فئودور لوکیانف» عضو شورای امور بین الملل روسیه که گاهی به دولت روسیه هم مشاوره می دهد در این خصوص به ای. بی. سی. نیوز گفت: «تحت این شرایط آیا بایدن حاضر است وضعیت جدید را بپذیرد؟»  بایدن پیش از این هرگونه سرکوب مخالفان را محکوم و روسیه را به دلیل زندان و مسمومیت ناوالنی تحریم کرده بود. از دیدگاه لوکیانف  روشن است که بایدن در این نشست در مورد حقوق بشر صحبت خواهد کرد.

این عضو شورای امور بین الملل روسیه تاکید کرد: «با این وجود باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا حقوق بشر برای بایدن یک اولویت است یا خیر و چنانچه رئیس جمهوری آمریکا این کار را انجام دهد، هرگونه بهبود روابط غیرممکن خواهد شد.

از سوی دیگر، بایدن هم در این دیدار در موقعیت پیچیده ای قرار خواهد داشت؛ او چگونه می تواند بدون مخالفت با پوتین به وی یک هشدار قاطع بدهد؟

«میخائیل خودورکوفسکی» سرمایه دار پرنفوذی که پس از به چالش کشیدن سیاست های پوتین، یک دهه در زندان به سر برد، گفت که بایدن باید "به طور واضح و آشکار" مرزها را با رئیس جمهوری روسیه تعیین کند.

وی در توییتر خود نوشت: «بایدن باید کاملا بر پوتین تاثیرگذار باشد که این عواقب شدیدی را در پی خواهد داشت و عدم انجام این کار تنها به وضعیت سیاسی مصافحه می انجامد و فقط منیت پوتین را کاهش می دهد». وی ادامه داد: «اگرچه این امر ممکن است در کوتاه مدت تنش را کم کند اما در درازمدت سبب درگیرهای بیشتر می شود».  

«مارک گالئوتی» از اعضای ارشد "موسسه خدمات سلطنتی رویال" در اظهارنظری در خصوص دیدار بایدن و پوتین گفت: «مقابله پرخاشگرانه علنی با پوتین در ژنو دستاورد کمی خواهد داشت».

گالئوتی در مقاله ای برای روزنامه مسکو تایمز دوشنبه نوشت: «انجام این کار احتمالا یک دردسر دیگر  از سوی روسیه ایجاد می کند و دستاورد اندکی برای ایالات متحده خواهد داشت».

در نهایت فارغ از همه بایدها و نبایدها، به نظر می رسد بایدن در تلاش برای موفقیت در این دیدار است. وی روز دوشنبه به خبرنگاران گفت پوتین "یک دشمن شایسته" بود. وی که در بروکسل این سخنان را بر زبان می آورد، افزود: «پوتین باهوش و سرسخت است».

ناظران هم معتقد هستند موفقیت احتمالی این نشست نمایشی نخواهد بود. لوکیانف نتایج موفقیت آمیز این نشست را اینگونه ارزیابی کرد: دو طرف پس از نشست اعلام می کنند که در مورد طیف وسیعی از موضوعات بحث کردیم. ما درمورد مسئولیت مشترک خود در زمینه ثبات راهبردی به توافق رسیدیم و سپس یک گروه کاری را متعهد کردیم که در مورد چگونگی بهبود آن، با در نظر گرفتن حملات سایبری و انواع جدید سلاح های هسته ای، بحث و تبادل نظر کنیم.

به عقیده این عضو شورای امور بین الملل روسیه، "چنین دستاوردی یک موفقیت بزرگی خواهد بود".

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha