آمریکای لاتین در میانه کارزار کرونا و واکسیناسیون

تهران- ایرنا- اگرچه براساس برخی ارزیابی ها، شرایط شیوع کووید ۱۹ در آمریکای لاتین همچنان وخیم است و تاخت و تاز ویروس کرونا در این منطقه تا کنون بیش از یک میلیون قربانی گرفته، اما پیشبرد روند واکسیناسیون به ویژه تولید واکسن‌های کوبایی روزنه امیدی در چشم انداز آتی منطقه گشوده است.

به گزارش ایرنا، شمار مبتلایان و قربانیان کرونا در برخی کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل، مکزیک، آرژانتین، کلمبیا، پرو، شیلی٬ بولیوی و پاراگوئه همچنان رو به افزایش است.

براساس نقشه شیوع ویروس کرونا، افزایش موارد ابتلا در یک هفته اخیر در این منطقه متمرکز بوده است.

در میان ۱۰ کشور نخست در فراوانی مرگ و میر ناشی از همه گیری کرونا، چهار کشور آمریکای لاتین یعنی برزیل، مکزیک، پرو و کلمبیا قرار دارند که تعداد جانباختگان این کشورها در مجموع افزون بر یک میلیون نفر از فوتی های ثبت شده در سطح جهانی بر اثر ویروس کرونا را از زمان شروع همه گیری در ماه مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۱۳۹۹) نشان می دهد.

در این میان، برزیل مبتلاترین کشور با بیش از ۱۸ میلیون مورد ابتلا و بالغ بر ۵۱۳ هزار فوتی است.

به نوشته رویترز، برزیل با حدود یک پنجم گزارش های مرگ و میر جهانی بر اثر کووید ۱۹، از نظر میانگین فوتی های اعلام شده جدید پیشتاز کشورهای جهان است.

با عبور شمار جانباختگان ویروس کرونا در برزیل از مرز نیم میلیون نفر، هزاران شهروند این کشور بار دیگر به خیابان‌ها آمدند و ضمن اعتراض به بی کفایتی ژائیر بولسونارو رئیس‌جمهوری این کشور در مدیریت این بحران، خواستار برکناری وی شدند.

آمریکای لاتین در میانه کارزار کرونا و واکسیناسیون

در کلمبیا نیز میانگین متوسط روزانه فوتی های ویروس کرونا، با ثبت بیش از ۶۵۰ جانباخته به بالاترین میزان خود رسیده است. این کشور در حال حاضر بالغ بر چهار میلیون مبتلا به ویروس کرونا را ثبت کرده است.

وزارت بهداشت آرژانتین در آخرین گزارش خود اعلام کرد: ۴۵۲ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ طی ۲۴ ساعت گذشته جان خود را از دست دادند و مجموع قربانیان به ۹۱ هزار و ۴۳۸ نفر رسید. شمار مبتلایان به کووید-۱۹ هم با شناسایی ۲۴ هزار و ۴۶۳ مورد جدید در شبانه‌روز گذشته، به ۴ میلیون و ۳۵۰ هزار و ۵۶۴ نفر رسید. شمار بهبود یافتگان نیز به ۳ میلیون و ۹۶۷ هزار و ۶۳۳ نفر افزایش یافت. آرژانتین با بیش از ۴۵ میلیون جمعیت هشتمین کشور جهان به لحاظ فراوانی موارد ابتلا به کرونا به شمار می‌رود.

میانگین ابتلای روزانه در هندوراس نیز به بیش از ۲۵۰ مورد در سه هفته اخیر رسیده که معادل ۲۳ درصد پیک قبلی است.

به گفته «اریکا گوارا روساس» مدیر بخش آمریکای عفو بین الملل، همه گیری کرونا و نحوه واکنش بسیاری از دولتهای منطقه به آن، باعث تشدید نابرابری، تبعیض، خشونت و بی اعتمادی به ظرفیت این دولتها برای پاسخگویی به نیازهای اساسی شهروندان شده است.

از آنجا که کشورهای منطقه آمریکای لاتین از قدرت مالی و اقتصادی چندانی برخوردار نیستند تا مانع از تشدید فشارهای اقتصادی ناشی از این بحران بر مردم و گسترش فقر شوند، رهبران این منطقه از رئیس جمهور برزیل گرفته تا رئیس جمهور مکزیک با انتقادات شدیدی به خاطر مدیریت ضعیف بحران کرونا روبرو شده‌اند.

ظهور موج های جدید همه گیری و گونه جهش یافته ویروس برزیلی و همچنین سرعت کند واکسیناسیون از جمله عوامل افزایش شدید موارد ابتلا و فوتی ناشی از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در آمریکای لاتین است.

به همین علت کشورهای این منطقه به هر زحمتی باشد تقلا می‌کنند تا به واکسن کرونا دست یابند. واحد مراقبت‌های ویژه، آی سی یو، در کشورهایی همانند گواتمالا و کلمبیا تقریبا به ظرفیت کامل خود نزدیک شده اند. این وضعیت بویژه در شهرهای بزرگ کلمبیا مثل بوگوتا، پایتخت این کشور، مشهود است. با وجود گذشت چندین ماه از شیوع کرونا در آمریکای لاتین (متشکل از امریکای جنوبی و مرکزی)، اوضاع کشورهای این منطقه از نظر مقابله با بیماری کووید ۱۹ به صورت معنادار و قابل توجهی بهتر نشده است. بدترین وضعیت بحران کرونا در کشورهایی همانند کاستاریکا، گواتمالا و کلمبیا در این منطقه دیده می‌شود. بیمارستان های این کشورها دیگر قادر به پاسخگویی به بیماران کرونایی نیستند.

کلمبیا در بحبوحه شیوع ویروس کرونا با اعتراضات گسترده‌ای به خاطر اصلاح قانون مالیاتی روبرو شده است. شیلی نیز قصد دارد مالیات بر معادن مس را به شدت افزایش دهد.

از سویی در برخی کشورهای تحت تحریم، اقدامات قهری مانع از دستیابی مردم به واکسن های مورد نیاز برای مقابله با کرونا شده است.

از جمله با مسدود کردن مبلغ واریزی ونزوئلا برای خرید واکسن مورد نیاز مردم این کشور روند واکسیناسیون در این کشور دچار اختلال شده است.

«خورخه آرئاسا» وزیر امور خارجه ونزوئلا در توئیتی اعلام کرد: با وجود پایبندی ونزوئلا به تمامی تعهدات و پرداخت هزینه های مربوط به خرید واکسن در چارچوب سازوکار کوواکس، بانک خودسرانه آخرین پرداخت ها را مسدود کرده و تحت پیگرد قرار داده است. این یک جنایت است!

آمریکای لاتین در میانه کارزار کرونا و واکسیناسیون

اجرای واکسیناسیون در آمریکای لاتین

پس از حدود یکسال و نیم از ورود اولین موارد کووید۱۹، منطقه آمریکای لاتین همچنان به عنوان یکی از کانون های اصلی در جهان با بیماری همه گیر کرونا دست و پنجه نرم می کند. درحالی که شمار مبتلایان و مرگ و میرهای منطقه حتی در کشوری مانند شیلی که هم ردیف کشورهای پیشتاز جهان در واکسیناسیون است همچنان در حال افزایش است.

موارد جدید ابتلا، اشباع تخت های بیمارستانی در بخش مراقبت های ویژه، رکوردشکنی در شیوع ویروس کرونا، ترس از گونه های جهش یافته به ویژه ویروس برزیلی و ... واقعیت های هر روزه بخش بزرگی از منطقه شده است.

اما دلایل تاخیر در واکسیناسیون و چالش های اصلی منطقه برای خروج از بحران بهداشتی چیست؟

یکی از مشکلات اصلی آمریکای لاتین و کارائیب در دسترسی به واکسن، «وابستگی بیش از حد» کشورهای منطقه به واردات و ذخایر سایر کشورها است. در بسیاری موارد نیز تاخیر در دریافت محموله های واکسن در روند واکسیناسیون منطقه تاثیر گذاشته است. به همین دلیل برخی کشورهای منطقه مانند مکزیک و برزیل به بومی سازی واکسن های مورد استفاده خود روی آورده اند. 

«مارسلو ابراد» وزیر امور خارجه مکزیک پس از تاخیر در حمل و نقل واکسن روسی کرونا، در تلاش برای بردن واکسن به خانه و به منظور طرح موضوع بسته‌بندی "اسپوتنیک وی" در کشورش، با مقامات روسی دیدار و رایزنی کرد.

به نوشته نشریه اینفوبائه برزیل و مکزیک تولید نخستین محموله از واکسن اسپوتنیک وی روسیه با هدف توزیع در کشورهای آمریکای لاتین را در دستور کار قرار دادند. مکزیک همچنین از واکسن آسترازنکای تولیدی در آزمایشگاه‌های خود  استفاده کرد.

اما قرارداد تولید واکسن کرونا بین کشورهای آمریکای لاتین و آسترازنکا بعدها به حالت تعلیق درآمده و این منطقه فعلا به طور عمده برای تامین واکسن مورد نیاز به روسیه و چین وابسته است.

به نوشته روزنامه ال پائیس اسپانیا، شیلی و اوروگوئه همچنان در اجرای واکسیناسیون پیشتاز کشورهای منطقه هستند. اوروگوئه در میان واکسن های وارداتی خود، حدود ۵۰۰ هزار دوز واکسن سینوواک چینی مازاد را در انبارهای خود نگهداری می کند.

شیلی به عنوان کشور پیشتاز آمریکای لاتین در روند پیشبرد طرح واکسیناسیون سراسری کووید-۱۹ پس از واکسیناسیون حدود ۷۰ درصد از شهروندان خود با دوز نخست، موفق شده بیش از ۵۰ درصد از مردم را با دوز کامل واکسن پوشش دهد.

آمریکای لاتین در میانه کارزار کرونا و واکسیناسیون

از سوی دیگر، واکسن های کوبایی روزنه امیدی در چشم انداز آتی منطقه گشوده است؛ با اعلام اثربخشی بالای واکسن های کوبایی، منطقه آمریکای لاتین در نبردی تنگاتنگ با همه گیری، چشم بر پیشرفت کارزار واکسیناسیون دوخته است.

اعلام اثربخشی بالای واکسن های کوبایی دوز خوش بینی را به این منطقه تزریق کرد. روز دوشنبه دانشمندان کوبایی اعلام کردند واکسن کوبایی آبدالا، پس از اجرای سه دوز تزریق واکسن، ۹۲.۲۸ درصد اثربخشی از خود نشان داده و دیگر واکسن کوبایی، سوبرانا ۰۲ با اجرای دو دوز تزریق، کارایی ۶۲ درصدی را به نمایش گذاشته است و هنوز منتظر نتایج تلقیح سوم این دارو هستند.

مقامات بهداشتی ونزوئلا ششم تیر، از آغاز روند ایمنی سازی علیه کووید ۱۹ با واکسن کوبایی آبدالا خبر دادند.

طبق اعلام رسانه‌های دولتی کوبا و براساس تجزیه و تحلیل‌های به دست‌آمده، واکسن آبدالا به عنوان دومین کاندیدای واکسن کوبایی، از اثربخشی ۹۲.۲ درصدی علیه ویروس کرونا برخوردار است.

«میگل دیاز کانل» رئیس‌جمهوری این کشور با توصیف آبدالا به عنوان «یک واکسن عالی»، دستیابی به این واکسن را رویدادی افتخارآمیز برای این کشور و دانشمندان آن دانست.

از روز یکشنبه نیز مقامات ونزوئلا با امضای قرارداد دریافت ۱۲ میلیون دوز واکسن کوبایی آبدالا، برنامه واکسیناسیون و ایمنی سازی ۷۰ درصد جمعیت ونزوئلا را با واکسن کوبایی در دستور کار قرار دادند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha