۱۰ تیر ۱۴۰۰، ۱۰:۱۹
کد خبرنگار: 987
کد خبر: 84387575
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

زاینده رود خسته از کش و قوس‌ها و تخصیص آب تنها برای باغ‌ها

اصفهان - ایرنا - پس از مدت‌ها کش و قوس میان کشاورزان، مسوولان و حقابه داران برای بازگشایی زاینده رود در اصفهان قرار بر این شده است که تنها آبی مختصر برای جلوگیری از مرگ درختان در محدوده غرب استان اختصاص یابد.

بر اساس اعلام سرپرست معاونت حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان، خروجی آب از سد زاینده رود بر اساس مصوبات کارگروه سازگاری با کم آبی با حجم محدودی فقط برای جلوگیری از خشک شدن درختان باغ‌های غرب استان  افزایش می‌یابد.

به گفته محمود چیتیان ذخیره فعلی سد ۴۳۶ میلیون متر مکعب است و با توجه به ذخیره آن، آب رها شده تا محدوده کانال نکوآباد واقع در شهرستان مبارکه در جنوب غربی استان اصفهان جریان دارد و زاینده رود در شهر اصفهان جریان نخواهد یافت.

وی اطلاعات آماری بیشتری دراین زمینه اعلام نکرد.

۲۵ میلیون متر مکعب آب به باغ های غرب اصفهان تخصیص می یابد

همچنین معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان از افزایش خروجی سد زاینده‌رود برای آبرسانی به باغ‌های اصفهان از عصر روز پنجشنبه( ۱۰ تیر ۱۴۰۰ ) و به‌دنبال آن بازگشایی جریان این رودخانه خبر داد.

به گزارش استانداری اصفهان ، حجت الله غلامی افزود: بر اساس مصوبه کارگروه استانی سازگاری با کم آبی مقرر شد از عصر امروز حجم ۲۵ میلیون مترمکعب آب برای مدت ۱۰ روز با افزایش خروجی سد زاینده برای آبیاری باغ‌های اصفهان اختصاص داده شود.

وی با اشاره به خشکسالی‌های پی در پی، کاهش میزان بارش‌ها و لزوم حفظ باغ‌ها و نجات درختان در تابستان ادامه: در این کارگروه مصوب شد که نمایندگان جهادکشاورزی، آب منطقه‌ای و صنف کشاورزان در خصوص نحوه و میزان بازگشایی سد به توافق برسند و بر همان مبنا عمل کنند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان اظهار داشت: همچنین در این کارگروه مقرر شد در سه ماهه پایان سال هم به همین حجم آب رها شده کنونی، آب به دیگر کشاورزان نیز تخصیص داده می شود.

زاینده‌رود به طول افزون بر ۴۰۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی بویژه زردکوه سرچشمه می‌گیرد و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌رود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می‌ریزد.

این رودخانه که نقشی اصلی و مؤثر در پایداری محیط زیست، تامین آب آشامیدنی، رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی و هستی تالاب گاوخونی داشته، در دهه‌های اخیر به ‌علت برداشت‌های غیرقانونی در بالادست، انتقال آب به حوضه دیگر، تراکم جمعیت و تا حدودی کاهش نسبی بارندگی‌ها، به یک رودخانه با جریان دوره‌ای تبدیل و در پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان و حتی دیگر فصول مانند چنین روزهایی که در حال سپری کردن هستیم با خشکی مواجه شده است.

زاینده رود خسته از کش و قوس‌ها و تخصیص آب تنها برای باغ‌ها

انتقال آب به زاینده رود و طرح‌هایی که نیمه تمام ماند

" کوهرنگ ۳" و "بهشت آباد " در زمره طرح‌های انتقال آب به حوضه آبریز زاینده رود است که پس از سالها همچنان نیمه تمام باقی مانده است.

 عملیات اجرایی طرح انتقال آب کوهرنگ سه شامل سد و تونل در سال ۱۳۷۷ با هدف تأمین آب به میزان حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب در سال برای تأمین بخشی از کمبود آب منطقه مرکزی ایران آغاز و قرارداد ساخت سد تونل سوم کوهرنگ در سال ۱۳۸۹ بسته شد و قرار بود سال ۹۳ به بهره برداری برسد که تاکنون محقق نشده است.

زاینده رود خسته از کش و قوس‌ها و تخصیص آب تنها برای باغ‌ها

سد کوهرنگ سه که تاکنون حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است بر اساس پیش‌بینی انجام شده امسال آبگیری می‎‌شود و عملیات ساخت این سد ۲ قوسی به ارتفاع ۱۲۰ متر تا سال آینده به اتمام خواهد رسید.

اجرای طرح بهشت آباد برای نجات زاینده رود

 طرح دیگر انتقال آب از بهشت‌آباد به فلات مرکزی ایران شامل سه بخش، احداث سد ۱.۵ میلیارد متر مکعبی به ارتفاع ۱۷۸ متر، سامانه انتقال آب تا منطقه 'شلمزار' (در ۳۵ کیلومتری جنوب شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری) که سامانه‌ای مشترک و بخش احداث خطوط انتقال از سامانه انتقال آب از شلمزار به اصفهان است.‌
شرکت آب منطقه‌ای اصفهان حدود ۱۳ سال پیش مطالعات این طرح مشتمل بر یک سد بتنی و تونل ۶۰ کیلومتری را آغاز کرد که وزارت نیرو در دولت یازدهم با بازنگری آن و با حذف تونل، با انجام آن از طریق خط لوله و ایستگاه پمپاژ و همچنین احداث یک سد موافقت کرد.

 سامانه دوم تامین آب آشامیدنی اصفهان 

اجرای طرح سامانه دوم آبرسانی اصفهان طرح مهم مرتبط با آب در این خطه است. در توضیح اهمیت این پروژه حیاتی که دیگر طرح مهم تامین‌کننده آب به شمار می‌رود باید بدانیم که اکنون آب آشامیدنی اصفهان از سامانه تصفیه خانه باباشیخعلی در غرب استان و از طریق تونل ۱۸ کیلومتری تامین می‌شود که ظرفیت انتقال آن بالغ بر ۱۰.۵ مترمکعب آب بر ثانیه است.

مطابق گزارش‌های شرکت آب و فاضلاب استان، نیاز کنونی استان ۱۵ مترمکعب بر ثانیه است، بنابراین کمبود قابل توجه آب آشامیدنی در این دیار در بسیاری از روزها وضعیت را به حالت هشدار در می‌آورد.

سامانه اول این تصفیه‌خانه (بابا شیخعلی) آب ۵۶ شهر و ۳۰۰ روستا در استان اصفهان تامین می‌کند، اما رشد جمعیت و افزایش استفاده شهروندان، احتمال نقص در این تصفیه‌خانه و وقوع هرگونه اتفاق ناگوار و توقف فعالیت آن، سبب خواهد شد که تامین آب آشامیدنی مردم این خطه با مشکل و حتی بحران رو به رو شود.

این تصفیه‌خانه یکی از بزرگترین تصفیه‌خانه‌های آب ایران به شمار می‌رود که در کیلومتر ۴۵ جاده اصفهان- شهرکرد و در جوار شهر زاینده‌رود واقع شده است، آب این تصفیه خانه در ابتدایی‌ترین نقطه، از سد زاینده‌رود و پس از آن از سد چم آسمان در فاصله هشت کیلومتر بالاتر از این مجموعه بوسیله کانال سرپوشیده تامین می‌شود.
بررسی اجمالی حوادث پیش آمده درسال‌های گذشته که شبکه آبرسانی اصفهان را با اختلال و مشکل مواجه کرد، ضرورت احداث و بهره برداری از سامانه دوم آبرسانی این خطه را دو چندان می‌کند.

ظرفیت انتقال این طرح ۹.۵۷ مترمکعب بر ثانیه است، سامانه نامبرده از ۲۷ کیلومتر تونل تشکیل شده و یک تصفیه خانه و خطوط انتقال دارد که آب را به مخازن نگهداری آب پیلاف در مجاورت دانشگاه صنعتی اصفهان و مخزن گَوَرت در شرق اصفهان منتقل می‌کند.

در زمان حاضر تونل آماده بهره برداری شده و دیگر موارد پروژه نیز پیگیری می‌شود، اعتبار این طرح از طریق سرمایه‌گذاری از منابع داخلی شرکت آب منطقه‌ای، کمک‌های شرکت آب و فاضلاب از محل تبصره سه با مجوز شورای شهر در حال انجام است.

خود طرح زمان بندی بیش از سه سال دارد و مرحله اول تصفیه خانه حدود ۴۰ درصد پیشرفت داشته و حدود ۱۵ کیلومتر از خط اضطراری سامانه اجرا شده است و از محل فروش زمین‌های مازاد آب و فاضلاب و شرکت آب منطقه‌ای، هزینه‌ها در قالب تبصره ۱۲ قانون بودجه تأمین اعتبار خواهد شد.

 استاندار اصفهان از آخرین وضعیت طرح نیمه تمام سامانه دوم آبرسانی این استان بازدید کرد و خواهان سرعت بخشیدن به عملیات اجرایی آن شد.

طرح سامانه دوم آبرسانی اصفهان شامل تونل انتقال آب و تصفیه خانه موسوم به 'گلاب ۲' است و در صورت بهره برداری به‌عنوان طرح توسعه آبرسانی به ۱۴ شهرستان استان اصفهان به طول ۲۷ کیلومتر، آب دریاچه سد زاینده‌رود را به تصفیه‌خانه انتقال می‌دهد؛ این سامانه باید در اواسط دهه گذشته به بهره‌برداری می‌رسید اما هنوز این امر صورت نگرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha