به گزارش روز دوشنبه ایرنا، اگر چه از زمان شیوع ویروس کرونا با خالی شدن جادهها، خیابانها و تعطیلی فرودگاهها، در حال حاضر تقاضای جهانی انرژی در جهان به ویژه در منطقه آسیا با افت روبرو شده است که از زمان جنگ جهانی دوم بیسابقه بود؛ بنظر میرسد با برطرف شدن پاندمی میزان تقاضا برای سوختهای فسیلی رو به افزایش بگذارد.
آمارها نشان میدهد در سال ۲۰۲۰ با کاهش تقاضای سوختهای فسیلی و نفت، آلودگی ناشی از کربن در جهان با ریزش ۶ درصدی روبرو شده است.
سازمان بینالمللی انرژی نیز پیشتر در گزارش خود که در پایگاه رسمی این نهاد منتشرشد، پیشبینی کرد که با پایان یافتن همهگیری کرونا و افزایش تولید انرژی در جهان، آلودگی ناشی از تولید دی اکسید کربن در سال جاری میلادی (۲۰۲۱) با افزایش روبرو خواهد شد.
این سازمان بین المللی بر این باور است استفاده از سوختهای فسیلی در کشورهای آسیایی از مهمترین دلایل تولید دی اکسید کربن به شمار میآید و چنانچه میزان تقاضا در جهان با افزایش ۴/۵ درصدی روبرو شود؛ میزان آلودگی هوا نیز به رکورد تاریخی سال ۲۰۱۴ میلادی میرسد.
سرمایه گذاری در نیروگاه زغال سنگ در آسیا
از دیگر سو، پایگاه خبری انگلیسی «هیل» در گزارشی نوشت، پنج کشور آسیایی با سرمایه گذاری ۸۰ درصدی در نیروگاه های جدید زغال سنگ در جهان اهداف آب و هوایی را به خطر میاندازند.
این پایگاه خبری به نقل از اندیشکده مالی «کربن تراکر» در تحقیقات جدید خود به این نتیجه رسیده است که کشورهای چین،هند، اندونزی، ژاپن و ویتنام قصد دارند بیش از ۶۰۰ واحد نیروگاه سوخت فسیلی احداث کنند.
این در حالیست که انرژی تجدید پذیر مانند استفاده از انرژی باد و خورشید ارزان تر از بسیاری از نیروگاه های جدید زغال سنگ است.
نکته قابل توجه در این گزارش این است که در شرایطی که کشورهای پیشرفته میکوشند به سمت استفاده از انرژی های پاک بروند، کشورهای آسیایی همچنان برای ساخت نیروگاه های فسیلی پول هدر میدهند.
بر پایه اعلام اتحادیه اروپا، میزان استفاده از انرژی خورشیدی و بادی تقریبا ۲۰ درصد از تولید کل برق این اتحادیه را در سال ۲۰۲۰ تشکیل داد که این رقم در برابر مقیاس جهانی تقریبا دو برابر است.
به عبارت دیگر، میزان استفاده از انرژی های تجدیدشدنی برای نخستین بار بیشتر از سوخت فسیلی در تولید انرژی در این اتحادیه نقش داشته است.
انرژیهای تجدیدپذیر در ایران
در جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به نیاز روزافزون به مصرف انرژی و کاهش منابع انرژی فسیلی، ضرورت حفظ محیط زیست، کاهش آلودگی هوا، محدودیتهای برق رسانی و تامین سوخت برای نقاط و روستاهای دورافتاده استفاده از انرژی های نو همچون باد، خورشید، هیدروژن، زیست توده، زمین گرمایی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
گفتنی است بازار توسعه انرژیهای تجدیدپذیر ایران، با اتکا به پتانسیل بالای منابع انرژیهای تجدیدپذیر اعم از خورشیدی، بادی، زیستتوده، زمینگرمایی بازار بسیار جذابی برای سرمایهگذاران خارجی به شمار می آید و می تواند در زمینه تولید انرژی های پاک نقش مهمی را در منطقه ایفا کند.
بهگزارش ایرنا از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو در تاریخ ۳ تیرماه ۱۴۰۰، «رضا اردکانیان» وزیر نیرو در چهارمین نشست وزیران انرژی اکو تصریح کرد: ایران آمادگی دارد تا با توجه به موقعیت ژئوپلتیک ویژه خود و همچنین وجود شرایط زیرساختی مناسبی که در اختیار دارد، میزبانی «مرکز انرژیهای پاک اکو» را بر عهده بگیرد.
اردکانیان خاطرنشان کرد: در راستای استفاده حداکثری از ظرفیت ژئوپلتیک کشور در بازارهای جهانی انرژی، برنامههای توسعه مبادلات انرژی با کشورهای منطقه در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.
در پایان میتوان گفت ایجاد چنین مرکزی در ایران میتواند نقش مهمی را در تامین انرژی پایدار و ایجاد امنیت بیشتر از طریق توسعه نیروگاههای مختلف به ویژه نیروگاههای تجدیدپذیر برای تامین انرژی مورد نیاز کشورها در منطقه ایجاد کند و امکان دسترسی به انرژیهای تجدیدپذیر و پاک در مناطق دورافتاده و روستایی را فراهم آورد و سبب ایجاد فرصتهای شغلی، کاهش فقر و برقراری عدالت اجتماعی در کشورهای آسیایی شود.
نظر شما