به گزارش روز دوشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از ساینس، در این تحقیقات از داوطلبان خواسته شد در یک آزمون زمانبندی شده شرکت کنند که در آن باید کادرهای شماره گذاری شده را با استفاده از نمادهای موجود در یک پاسخنامه به هم ریخته پرکنند.
در این آزمون هم فاکتورهای شناختی شامل سرعت پردازش و توجه و هم فاکتورهای غیرشناختی شامل سرعت حرکت و درک بصری داوطلبان مورد آزمایش و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این آزمون کتبی با استفاده از قلمهای دیجیتالی انجام شد که کارکرد آنها با استفاده از دوربینهای نصب شده در نوک قلم ردگیری میشد.
اطلاعات به دست آمده از قلمهای دیجیتال در دو گروه طبقه بندی شد. گروه اول مربوط به زمان نگارش یعنی مدت زمان صرف شده برای نگارش پاسخها در برگه بود و گروه دوم مربوط به زمان تفکر یعنی مدت زمانی بود که داوطلب صرف نوشتن پاسخ نمیکند. محققان نحوه تغییر این دو گروه از دادهها را در طول آزمون ۹۰ ثانیهای موردتجزیه و تحلیل قرار دادند و توانستند داوطلبانی را که دارای الگوی نگارش و تفکر مشابه بودند، شناسایی کنند.
در مرحله بعد محققان سایر شباهتهای موجود در عملکرد و وضعیت سلامت داوطلبان هر گروه را که با الگوی تفکر و نگارش آنها مرتبط بود شناسایی کردند و مشخص شد داوطلبان هرگروه، در این ویژگیها نیز شباهت دارند. برای مثال داوطلبانی که سرعت کمتری در نگارش داشتند، در آزمایشهای فیزیکی قدرتی و دویدن سریع نیز امتیاز کمتری را کسب کردند.
در نهایت محققان به این جمعبندی رسیدند که تفاوت بین زمان تفکر و نگارش می تواند به عنوان یک نشانگر زیستی برای اختلالات حرکتی و شناختی مورد استفاده قرار گیرد.
با استفاده از این روش میتوان اختلالات شناختی را در مراحل اولیه تشخیص داد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد. منظور از مشکلات شناختی یا اختلال شناختی، مشکلات مربوط به پردازش اطلاعات در مغز است که میتواند منجر به کاهش تمرکز، اختلال در حافظه کوتاه مدت و تفکر شود. آلزایمر یکی از مهمترین اشکال اختلال شناختی است. افرادی که به اختلال شناختی دچار هستند، نمیتوانند امور روزمره را به تنهایی انجام دهند.
مطالعات دیگری نشان میدهد رژیم غذایی سالم مهمترین عامل در حفظ عملکرد شناختی مغز است. بر اساس این مطالعه عوامل متعددی در تقویت عملکرد شناختی مغز با افزایش سن دخیل هستند. یکی از این موارد فعالیت بدنی منظم و کاهش وزن است و عامل مهمتر تبعیت از رژیم غذایی سالم محسوب میشود.
مطالعات اخیر نشان میدهد رژیم غذایی مدیترانهای نقش مهمی در افزایش عملکرد شناختی مغز دارد. رژیم مدیترانهای به طور معمول شامل چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو، غلات سبوسدار، حبوبات، ماهی همراه با سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج و هویج است. این سبزیجات غنی از نیتریت و نیترات هستند و ترکیب این دو گروه غذایی باعث تشکیل اسیدهای چرب نیترو میشود. در رژیم غذایی مدیترانهای جایی برای گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و قندهای مصنوعی وجود ندارد.
این مطالعه که به همت محققان موسسه ملی چشم آمریکا صورت گرفته، با بررسی حدود چهار هزار داوطلب به مدت ۱۰ سال نشان میدهد رژیم غذایی مدیترانهای بیشترین اثر محافظتی را در مغز دارد و محققان احتمال میدهند مصرف ماهی و سبزیجات فراوان در این امر دخیل باشد.
آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است که حافظه، افکار، مهارتهای کلامی و قضاوت، درک مطلب و به طور کلی عملکرد شناختی بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد.
در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر به زوال عقل مبتلا هستند و سالانه حدود ۱۰ میلیون نفر به این تعداد افزوده میشود. گرچه قربانیان زوال عقل عمدتا سالمندان هستند؛ ولی این عارضه یک بخش طبیعی از پیری نیست. حدود پنج درصد از مبتلایان به آلزایمر در دهه چهل و پنجاه سالگی علائم اولیه را نشان میدهند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Journal of Alzheimer’s Disease منتشر شده است.
نظر شما