همایشهای فرهنگی می تواند باعث تقویت دیپلماسی سیاسی شود

مشهد-ایرنا- عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: همایش‌های فرهنگی میان کشورهای منطقه باعث همبستگی و تقویت دیپلماسی سیاسی می‌شود و امید است این همایش بتواند سرآغازی برای ارتباطات تفاهم‌آمیز باشد تا به نفع دیپلماسی سیاسی منجر شود.

به گزارش روز یکشنبه دانشگاه فردوسی مشهد، محمدجعفر یاحقی در افتتاحیه همایش بین‌المللی گفت وگوهای بینافرهنگی خراسان بزرگ که در دانشگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است افزود: سفیران و مسوولان سیاسی کشور از این راه می توانند همبستگی بیشتری در میان کشورهای منطقه ایجاد کنند.

وی اضافه کرد: ناهماهنگی‌های سیاسی ناشی از ناهماهنگی‌های فرهنگی است و امیدوارم تا در روزگاری بتوانیم به فرهنگ باثبات و مستقلی دست پیدا کنیم و این در حالی است که اکنون در کشور افغانستان شرایط مناسبی برای پژوهش‌ها وجود ندارد و حال آن که افغانستان قلب خراسان بزرگ و فرهنگ آریایی است.

عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی  با اشاره به برخی از نام آوران این خطه بزرگ در تبادل فرهنگی اظهار کرد: از امیرعلی‌شیر نوایی می توان به عنوان یک پل فرهنگی بین ایران، افغانستان و ازبکستان نام برد. او که اصالتی ازبک دارد، مدت‌ها در مشهد حضور داشت و برخی از خدمات زیربنایی برای حرم امام رضا(ع) و آستان قدس رضوی از جمله احداث مسیر آبی از چشمه گیلاس در خارج شهر مشهد به صحن و سرای رضوی را انجام داد. 

یاحقی افزود: امیرعلی‌شیر نوایی در ارتباط با جامی باعث شد تا ارتباط مضاعفی بین افغانستان و ازبکستان به وجود آید که این رخداد، یک مثلث فرهنگی بین مشهد، هرات و تاشکند ایجاد کرد.

وی ادامه داد: زبان فارسی دارای مشترکاتی است که هنوز هم بین فارسی‌زبانان وجود دارد و کمک گرفتن از آن باعث می‌شود تا بسیاری از مشکلات سیاسی و جغرافیایی برطرف شود.

رییس دانشگاه فردوسی مشهد هم در این مراسم گفت: آن‌چیزی که انسان‌ها را به هم نزدیک می‌کند فرهنگ است که باعث احساس دوست داشتن افراد، ملیت‌ها و قومیت‌ها و نزدیکی بین آنها می‌شود.

دکتر محمد کافی افزود: برگزاری این همایش‌ها باعث می‌شود تا ملت‌ها، قوم‌ها و انسان‌هایی که هزاران سال باهم زندگی کرده‌اند امروز دوباره در محور مشترکاتشان دورهم جمع ‌شوند.

 وی ادامه داد: مزیت این همایش، ظرفیت‌های فرهنگی مستقر در خراسان‌ رضوی را در کنار هم جمع کرده است تا مسوولیت مهم خود را به سرانجام رسانند و این ظرفیتی است که در سایر استان‌ها دیده نمی‌شود.

مدیر همکاری‌های علمی و بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این نشست گفت: ضروری است نگاه به مسائل علمی و فرهنگی همراه با مقتضیات دیپلماسی علمی و فرهنگی باشد و از هر گونه نگاه تعصب آمیز و مصادره همه چیز برای خود و کوچک شماری کشورهای وابسته به خراسان بزرگ پرهیز کرد.

دکتر احسان ‌قبول افزود: خراسان قرن چهارم تا هشتم بر اساس برخی سفرنامه ها مانند سفرنامه ابن فضلان و ابن بطوطه خراسانی یکپارچه معرفی شده است ولی متاسفانه امروز به دلیل برخی رفتارها و سیاست های نادرست دچار افتراق شده است.

وی اضافه کرد: امیدواریم همایش بین‌المللی گفت وگوهای بینا فرهنگی خراسان بزرگ بتواند آغازگر راهی باشد تا خراسان بزرگ، در ذیل میراث مشترک، ما را به هم نزدیک کند.

همایش بین المللی گفت و گوهای بینافرهنگی با محوریت زبان و ادبیات فارسی با حضور ۳۱ شخصیت برجسته از ایران و ۲۶ شخصیت برجسته خارجی از کشورهای سریلانکا، هند، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، تاجیکستان و بنگلادش در دانشگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است و تا ۳۰ تیرماه ادامه دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha