توسعه مغز مینیاتوری برای دستیابی به درمان موثر آلزایمر

تهران - ایرنا -‌ محققان مرکز پزشکی سی‌تی آو هوپ در کالیفرنیا موفق به توسعه یک مدل مینیاتوری مغز شده‌اند که برای مطالعه انواع داروها و علل بیماری‌های عصبی از جمله آلزایمر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گزارش روز چهارشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس‌دیلی، توسعه دارو برای آلزایمر به دلیل درک ناقص مکانیسم‌های پاتولوژیک این بیماری، همواره با چالش‌هایی روبرو بوده است. برای تحقیقات بالینی در این زمینه معمولا از مدل‌های جانوری استفاده می‌شود و جوندگان به دلیل شباهت در معماری مغز با انسان، گزینه مناسب‌تری هستند.
محققان به منظور آزمایش داروهای مختلف آلزایمر یک مدل مینیاتوری از مغز توسعه داده‌اند که در آن از سلول‌ بنیادی انسان استفاده شده است. در ساخت این مدل مینیاتوری از آرگانوییدهای مغزی استفاده شده است. ارگانویید به مجموعه‌ای از سلول‌ها گفته می‌شود که عملکردشان دقیقا مشابه بافت طبیعی است و گزینه مناسبی برای آزمایش انواع روش های درمانی محسوب می‌شوند. این ارگانوییدها با استفاده از فناوری سلول‌های بنیادی پرتوان به دست آمده‌اند. سپس این مدل در معرض نشانگر زیستی بیماری آلزایمر قرار گرفته تا این بیماری را شبیه‌سازی کند.
مهمترین هدف از توسعه این مدل، کمک به درمان بیماری آلزایمر است. در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به این آمار افزوده می‌شود.

آخرین آمار منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت در مورد زوال عقل (منتشر شده در تاریخ ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۰)
- زوال عقل سندرمی است که منجر به انحطاط تفکر، حافظه، ‌رفتار و انجام فعالیت‌های روزمره می‌شود.
-گرچه زوال عقل بیشتر در دوران سالمندی عارض می‌شود، ولی این اختلال یک بخش طبیعی از پیری نیست.
-در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به این آمار افزوده می‌شود.
-آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقل است.
-زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سراسر جهان است.
-زوال عقل نه تنها تاثیر جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر مبتلایان دارد،‌ بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.


جدیدترین یافته‌ها در زمینه آلزایمر و زوال عقل
میگرن احتمال بروز زوال عقل را افزایش می‌دهد
مطالعات محققان دانشگاه واترلو در کانادا نشان می‌دهد میگرن یک عامل خطر در ابتلا به زوال عقل است.

چاقی احتمال ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد
بر اساس این مطالعه احتمال ابتلای افراد چاق در مقایسه با افرادی با شاخص توده بدنی نرمال به آلزایمر، ۳۱ درصد بیشتر است.

تنهایی خطر ابتلا به زوال عقل را ۴۰ درصد افزایش می دهد
مطالعات محققان دانشگاه فلوریدا نشان می‌دهد تنهایی یکی از عوامل خطر ابتلا به زوال عقل است و احتمال این عارضه را ۴۰ درصد افزایش می‌دهد. بر اسا این مطالعه انزوا و تنهایی می‌تواند از طریق افزایش احتمال ابتلا به افسردگی، دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا در بروز زوال عقل تاثیر گذار باشد. از طرفی این افراد تمایل بیشتری به استعمال دخانیات دارند. عدم تحرک و فعالیت فیزیکی از دیگر مشکلات این افراد است. در این مطالعه بیشتر تجربه ذهنی انزوای اجتماعی مدنظر محققان است که تاثیر قابل توجهی در زوال عقل دارد.

کاهش استرس، ورزش منظم، روابط اجتماعی قوی، خواب کافی، تبعیت از رژیم غذایی سالم، کاهش فشار و کنترل قند خون از جمله مهمترین راهکارهای مبارزه با آلزایمر هستند.
 
نتایج این مطالعه در نشریه  Advanced Science منتشر شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha