سرنوشت کابینه سیزدهم در پارلمان

تهران- ایرنا- با حضور وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم در کمیسیون‌های مجلس و مشخص شدن برنامه‌های آنها در صحن علنی پارلمان قرار می‌گیرند تا رای اعتماد برای سکانداری وزارتخانه‌های دولت به دست آورند.

جلسه علنی مجلس شورای اسلامی صبح امروز (شنبه) به ریاست محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی و با حضور حجت‌الاسلام سید ابراهیم رییسی رییس‌جمهوری، وزرای پیشنهادی و اکثریت نمایندگان مجلس آغاز شد تا سرنوشت کابینه مشخص شود. در این میان بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف رای اعتماد به کابینه دولت سیزدهم پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

ماراتن کابینه ۱۳

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: ابراهیم رییسی امروز در واپسین روزهای مردادماه ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس حاضر می‌شود تا کمتر از ۲۰ روز پس از آنکه نیمه مردادماه در همین صحن سبز بهارستان، برای آغاز دوران ریاست‌جمهوری ادای سوگند کرد، این بار برای دفاع از کابینه پیشنهادی خود روبروی نمایندگان مجلس نطق کند. آن‌هم در شرایطی که در همین مدت کوتاه شاهد بودیم فهرست ۱۹ نفره و به‌تمامی مردانه‌ای که ۱۰ روز پیش طی نامه‌ای خطاب به رییس مجلس رونمایی شد، نه‌تنها درون طیف رقیب دولت سیزدهم، بلکه حتی درون پارلمان یکدست اصولگرای یازدهم نیز مخالفانی بعضاً سفت و سخت روبروی خود می‌بیند و این یعنی کار رییسی در دریافت رای‌اعتماد برای تمامی هیات وزیران پیشنهادی خود به مجلس و متعاقباً کار این ۱۹ مردی که برای تصدی ۱۹ وزارتخانه دولت سیزدهم به نمایندگان مجلس یازدهم پیشنهاد شده‌اند، برخلاف تصور اولیه چندان هم آسان و بی‌دردسر نیست.

انتظار بخش‌کشاورزی از وزیر پیشنهادی

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم نعمت احمدی می آورد: حال که آقای رییسی لیست وزرای پیشنهادی خود را به مجلس تقدیم نموده است برای اولین بار شخصیتی را به عنوان وزیر کشاروزی معرفی کرده است که تحصیلات مرتبط با شرایط خاص و ویژه‌ امروز کشاورزی ایران را دارد – آقای دکتر سیدجواد ساداتی نژاد که عمدتاً شخصیت دانشگاهی است تا اجرایی، اما تحصیلات او جالب توجه است مدرک کارشناسی ایشان در رشته مهندسی منابع طبیعی – آبخیزداری در دانشگاه مازندران و مدرک کارشناسی ارشد وزیر معرفی شده، منابع طبیعی و آبخیز داری از دانشگاه تربیت مدرس و مدرک دکتری ایشان مهندسی هیدرولوژی از دانشگاه دولتی مسکو است رشته‌های مرتبط با نحوه ذخیره آب و روان آبها. حال که آقای ساداتی نژاد که برای وزارت کشاورزی معرفی شده است و احتمال رأی اعتماد ایشان با توجه به اینکه عضو مجلس است و با مجلسیان آشنا می‌رود امید است که برای یک بار هم که شده دغدغه ۲۵۰۰ ساله خشکسالی را به امید نزول باران یا احداث سد که در دوره‌های گذشته رواج پیدا کرده بود بلکه درمان قطعی درد مزمن خشکسالی از طریق حمایت از صنعت آبخیزداری که می‌تواند مانع از هدر رفتن روان آب ها بشود و با تزریق آب به سفره‌های زیرزمینی تعادل حداقلی بین تزریق آب به سفره‌های زیرزمینی و برداشت‌های مجاز و غیر مجاز برقرار کند کاش در سرلوحه اقدامات کاندیدای وزارت کشاورزی علاوه بر حمایت از صنعت آبخیزداری و آبخوان داری، که در این رشته متخصص است و برای اولین بار شخصی با این تخصص به وزارت کشاورزی خواهد رسید الگوی کشت هم مورد توجه قرار گیرد.

چالش‌های منطقه‌ای دولت جدید

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم یوسف مولایی استاد دانشگاه نوشت: سخنان رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مبنی بر اینکه «سرنوشت برجام یک علامت سوال بزرگ است و درحال آماده‌سازی برخی برنامه‌های احتمالی برای حالتی که تهران و واشنگتن طی ماه‌های آینده به توافق نرسند، هستند»، نشان می‌دهد که مشکلی پیش آمده و مسیری که این پرونده در زمان خودش باید طی می‌کرد و الان چشم‌انداز روشنی حداقل از نظر برنامه زمانی که چه وقت قطعی و به چه صورت اجرایی می‌شود، از زمان خودش عقب افتاده و وقتی درمسئله‌ای که مربوط به صلح و امنیت بین‌المللی است زمان طلایی از دست می‌رود، بعد از آن مسیر پرهزینه‌تر و خطرناک‌تر می‌شود که البته بیشتر برای ایران مطرح است. چون اعضای دیگر برجام مشکل خاصی ندارند، مگر اینکه پرونده ایران را امنیتی ارزیابی کرده‌اند و شاخص راستی‌آزمایی‌شان بیشترعقب‌نشینی ایران نسبت به شرایط شروع برجام است. درواقع ایران در مسیری حرکت می‌کند که فعالیت غنی‌سازی خود را به لحاظ کمی و کیفی بالا می‌برد که برای آمریکا و متحدانش نگرانی ایجاد می‌شود. البته ممکن است گزینه‌های مختلفی را به آزمون بگذارند ولی مسئله عمده این است که آیا ایران اراده سیاسی لازم را دارد این پرونده را به زمانی که برجام فعال بود، برگرداند و چون شرایطش تغییر کرده، این وضعیت تغییریافته را چگونه می‌خواهند لحاظ کنند.

دولت رئیسی به جریان‌های بیرونی باج ندهد

روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با هدایت آقایی فعال سیاسی اصلاح طلب می آورد: بخشی از مشکلات ساختاری کشور، به شیوه حکومتداری بر می‌گردد و  تقصیر برخی از مشکلات خواسته یا ناخواسته بر گردن برخی از جریان‌های سیاسی افتاده است. در چنین شرایطی اما مردم عامل برخی مشکلات را ناکارآمدی برخی افراد و نهادها می‌دانند که خودشان را دارای نقش موثر در مشکلات نمی‌دانند. بخش‌هایی از جامعه هستند که مدیران را مسئول هر مشکل و اتفاقی می‌دانند که در کشور رخ می‌دهد. عملکرد برخی مسئولان در سال‌های اخیر به‌گونه‌ای مردم را ناراضی کرده که اکثریت مردم فقط مسئولان را مقصر همه مشکلات می‌دانند. بخشی دیگر از مشکلات ما مربوط به سازمان‌ها و جریاناتی در پهنه سیاسی کشور است. این جریانات بدون اینکه برنامه و ایده مشخصی داشته باشند، تنها به دنبال قرار گرفتن در راس امور هستند. آقای‌رئیسی هم در حال حاضر با این مشکل رو به‌رو است، یعنی افرادی که از او حمایت کرده‌اند یا حتی حمایتی هم نکردند، به صرف حضور در حوزه اصولگرایی، دولـت را مانند یک شرکت تعاونی می‌دانند که باید در داخل آن سهمی برای خودشان داشته باشند که این موضوع سبب کاهش کارآیی دولت می‌شود. اگر دولت برآمده از یک حزب و جریان مشخص باشد، می‌تواند با اقتدار نیروهای خود را انتخاب کند و در انتها هم، آن حزب و جریان پاسخگوی عملکردها خواهد بود. اما آقای رئیسی با وجود اینکه خود عضوی از اردوگاه اصولگرایی است، در طول انتخابات به نحوی رفتار کرد که گویی وامدار اصولگرایان نیست اما باز هم اصولگرایان موفقیت وی را مرهون اقدامات خودشان می‌دانند و به نوعی طلبکار و سهم‌خــواه از دولتی هستند که در حال تشکیل است.

سیاست تجاری دولت رئیسی

روزنامه دنیای اقتصاد در گفت و گو با سید رضا فاطمی امین وزیر پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت می نویسد: اگر بخواهیم اقتصاد و به‌طور خاص بخش صنعت کشور متحول شود، باید ۲ کار انجام دهیم. تمرکز بر اولویت‌های صحیح نخستین اصلی است که به آن توجه خواهم کرد. به عبارت دیگر، بیش از این نمی‌توانیم با ساختارهای معدن، صنعت و تولید فعلی به کار ادامه دهیم و اشتغال را برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی فراهم کنیم. ضمن اینکه با ساختارهای فعلی کشور در بخش صنعت و معدن نمی‌توانیم نقش خود را در صحنه تجارت بین‌الملل انجام دهیم. بنابراین مهم است که اولویت‌های تولید را به‌دقت شناسایی و انتخاب کنیم. آنچه در بخش صنعت در اولویت ماست، شامل صنایع الکتریکی و الکترونیکی، تجهیزات، ماشین‌آلات صنعتی و وسایل نقلیه است که البته ۱۰ سال پیش هم به آن رسیده بودیم.

قابل توجه وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد

روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم مجید ابهری نوشت: یکی از دغدغه‌های اصلی نخبگان و دلسوزان، موضوعات هنری مخصوصا در محورهای سینما، تئاتر، موسیقی و هنرهای معروف به صنایع مستظرفه می‌باشد. بیش از چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد اما دیگر نباید انتخاب وزیر برای وزارت مرتبط با امور یاد شده، موجب دغدغه ونگرانی اصحاب هنر گردد. سینمای ایران به محض حرکت در جاده رشد واعتلا، براساس مفاهیم وارزش‌های اصیل دینی، دچار دست‌انداز می‌شود یعنی هنوز تلویزیون ما بعد از گذشت نزدیک به نیم قرن از نمایش آلات موسیقی دچار ترس و دغدغه است. اگر یک جوان بیست یا سی‌ساله آلات موزیک را در خانه خود و نزد اقوامش نبیند نمی‌تواند فرق آن‌ها را بیان نماید. آلاتی که به طور قانونی در معرض خرید وفروش وآموزش هستند هنوز در وادی بلاتکلیفی بسر می‌برند. سینمای ایران علیرغم موانع متعدد وگاه خلق الساعه، در میادین جهانی جوایز شگفت‌انگیز کسب می‌کند واین از پایمردی ورشد فرهنگی هنرمندان ماست. حالا در این شرایط حساس و خسته‌کننده کشورکه دولت سحر مدیریت کشور را به عهده گرفته، بعد از دعا برای توفیق این عزیزان باید هم قسم شویم که تا رسیدن به دوران آرامش انقلابی و آسایش خوی تن‌پروری را فراموش کنیم. از نامزدهای دولت پاکدستان درخواست عاجزانه دارم مطالب وسخنان خویش را بارها وبارها برمیزان عقل سنجیده و ارزیابی نمایندتا مبادا در دام شیطانی و وسوسه‌های خناسان زمینی فروافتیم. سوالات بی‌محل وارزیابی نشده بهانه‌های مناسبی بدست دشمنان ما خواهند داد. لازم است تا رئیس جمهور محترم با تشکیل کارگروه ارزیابی ضمن تحلیل اوضاع روزمره با رهنمودهای دلگرم‌کننده موجبات رشد وتقویت جبهه حق رافراهم نمایند.

ناکارآمدی یا انتقام از رئیسی؟

روزنامه همدلی در گزارشی می آورد: امروز نمایندگان مجلس سیزدهم روند رای اعتماد به کابینه ابراهیم رئیسی را آغاز می‌کنند. این در حالی‌ست که بعد از مشخص شدن مردان مورد نظر رئیسی، اما و اگر و اظهار نظراتی بعضاً مخالف حتی از سوی اصول‌گرایان و نمایندگان مجلس نسبت به فهرست وزرا مطرح شد. برخی معتقدند بخشی از این انتقادات، مخصوصاً از سمت حامیان رئیسی، انگیزه‌ای غیر از دلسوزی دارد و شاید علتش ناکامی گروه‌ها در سهم‌خواهی یا نقصان در سهم‌دهی به آنها باشد. در این یک هفته‌ای که از رونمایی فهرست وزرای پیشنهادی ابراهیم رئیسی گذشت، مشخص شد که لیست پیشنهادی ابراهیم رئیسی انتظارات را برآورده نکرده و بسیاری از تحلیل‌گران به کارایی آن خوشبین نیستند. لیستی که حضور پر تعداد وزرا و همکاران رئیس دولت نهم و دهم، و بی‌تجربگی و کارنامه‌ ضعیف برخی از افراد از ویژگی‌های بارز آن و دلیل اظهار نظر حتی نمایندگان مجلس که از حامیان اصلی رئیسی بودند، هم شد؛ نمایندگانی که این هفته را به شنیدن و بررسی برنامه‌های وزرای پیشنهادی گذراندند تا بتوانند شفاف‌تر نسبت به وزرا نظر دهند. در این زمینه، محمود عباس‌زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره میزان آرای کابینه پیشنهادی دولت گفته است: «برداشت بنده این است که حدود ۵ یا ۶ نفر از وزرای پیشنهادی رای حداکثری نمایندگان را کسب خواهند کرد، حتی بالای ۲۴۰ رای. تعدادی از وزرای پیشنهادی رای متوسط خواهند داشت و احتمالا ۴ تن از وزرای پیشنهادی با چالش جدی در کسب حداقل رای مواجه خواهند بود و باید در این مدت باقیمانده تلاش کنند تا نظر نمایندگان مجلس را برای رای اعتماد جلب کنند.»

مطالبه زنان برای حضور در کابینه به حق است

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با سید محمود میرلوحی فعال سیاسی اصلاح طلب می نویسد: زنان به حق مطالبه می‌کنند و می‌گویند که ما چه جایگاهی در کابینه‌ها داریم؟ این همه تحصیلات و دانشگاه و تحول در کشور برای چیست؟  هنگامی که ۵۰۰ هزار مهندس برجسته در کشور وجود دارد که بیش از نیمی از آنها زنان مهندس هستند، آیا یک نفر نیست که در حوزه فناوری معرفی کنیم؟ در کشور بیش از نیمی از پزشکان زنان هستند که سهم بسزایی در کادر درمان دارند، آیا نمی‌شود یکی از آن‌ها را برای وزارت بهداشت معرفی کنیم؟ در آموزش و پرورش بیش از ۶۰ درصد معلمان زنان هستند، آن وقت چگونه نمی‌شود در این جمعیت یک وزیر زن پیدا شود؟

امیرعبداللهیان آوردگاهی از تهدید و فرصت پیش رو دارد

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با مهدی مطهرنیا کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به معرفی حسین امیرعبداللهیان از سوی سید ابراهیم رئیسی برای تصدی وزارت امور خارجه با بیان این که وی دارای پیشینه معناداری به لحاظ تجارب دیپلماتیک در کارنامه خود است، نوشت: او به عنوان یک دیپلمات در وزارت امور خارجه از سویی مطرح است و از سوی دیگر ریشه فعالیت هایش در حوزه های نظامی به او چهره دو وجهی بخشیده است  و عرصه فعالیتش معطوف به این بوده است که "میدان" و "دیپلماسی" را به هم مرتبط کند. در عین حال بیش از آنکه وی را فردی وزارت خارجه‌ای بدانیم او را با ریشه‌های نظامی و توانمندی اش برای ایجاد ارتباط میان نهادهای فراتر از قوه مجریه که موثر بر سیاست خارجی کشور هستند می‌شناسیم. بالطبع او با توجه به عرصه مطالعاتی و تجربیاتی که دارد مورد توجه قرار می گیرد و می توانیم بگوییم نیرویی است که در سبد وزرای پیشنهادی رییس جمهور دولت سیزدهم به نظر با رای بالای نمایندگان به وزرات خارجه راه می یابد.

رسانه‌های اعتدال گرا

آغاز بررسی صلاحیت کابینه سیزدهم

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: امروز اولین صحنه به هم رسیدن دولت سیزدهم و مجلس یازدهم در بهارستان شکل می‌گیرد، جایی که قرار است صلاحیت نوزده وزیر پیشنهادی سید ابراهیم رئیسی برای دولت بررسی شود. آنچه این هفته در بهارستان رخ خواهد داد، می‌تواند نشانگر خیلی چیزها برای آینده چند سال پیش روی کشور باشد؛ از نوع همکاری مجلس و دولت گرفته تا ترکیب کابینه سیزدهم. بخشی از سؤالات مربوط به این موارد تا آخر هفته  مشخص می‌شوند، یعنی زمانی که مجلس رأی نهایی خود به تک تک وزرای پیشنهادی را اعلام می‌کند. بخش دیگر یعنی آینده همکاری دولت و مجلس را هم شاید بتوان تا حدودی از میان نطق‌های موافق و مخالف نمایندگان در ۴ روز پیش رو حدس زد. با این حال به نظر می‌رسد ابراهیم رئیسی با خیالی آسوده‌تر صبح امروز راهی بهارستان شود؛ او ۱۹ وزیر پیشنهادی خود را به مجلسی معرفی می‌کند که به طور مشهود همسو و در بسیاری از موارد هم‌نظر با اوست. چیزی که برای دولت تازه‌نفس سیزدهم قطعاً یک امتیاز خواهد بود. در فضای بیرون از بهارستان اما خیلی‌ها بوده‌اند که از مجلسی‌ها خواستند تا به وزرای پیشنهادی رأی مثبت بدهند و کاری کنند تا دولت ابراهیم رئیسی زودتر بتواند با ترکیب کامل کارش را آغاز کند. از احزاب و گروه‌های سیاسی که بگذریم، حمایت برخی مجامع صنفی در این خصوص از وزرای پیشنهادی قابل توجه بوده. در این میان می‌توان به طور نمونه به این موارد اشاره کرد؛ حمایت اتاق تعاون، ۲۷ تشکل کشاورزی و صنایع غذایی وابسته به اتاق بازرگانی ایران و ۱۲ اتحادیه سراسری بخش روستایی از وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی، حمایت اتاق اصناف تهران، برخی تشکل‌های صنعتی و خانه صنعت، معدن و تجارت از وزیر پیشنهادی صمت، حمایت انجمن چشم‌پزشکی ایران و بسیج جامعه پزشکی از وزیر پیشنهادی بهداشت، حمایت شرکت مخابرات ایران در حمایت از وزیر پیشنهادی ارتباطات، حمایت کانون انجمن‌های صنفی کارگران، کانون انجمن‌های صنفی رانندگان حمل و نقل  و مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران از وزیر پیشنهادی کار، حمایت اساتید دانشگاه صنعت نفت و جامعه کارگران صنعت نفت از وزیر پیشنهادی نفت، حمایت شورای هماهنگی متخصصین انقلابی صنعت آب و برق کشور از وزیر پیشنهادی نیرو، حمایت جمعی از فعالان بازار سرمایه از وزیر پیشنهادی اقتصاد و حمایت کانون مجتمع‌های خدماتی رفاهی بین‌راهی کشور، انجمن مهندسی حمل ونقل ریلی ایران و تشکل‌های فعال در حوزه ساخت و ساز شهری از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی.

قوی‌ترین و ضعیف‌ترین وزیر پیشنهادی رئیسی

خبر آنلاین در گفت و گو با نمایندگان مجلس نوشت: جلیل رحیمی جهان‌آبادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس یازدهم ضمن ببیان اسامی قوی ترین اعضای کابینه که از نظر او در رأس آنها، امیرعبداللهیان به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه قرار دارد بر این باور است که وزرای قوی، متوسط و ضعیف در کابینه حضور دارند اما قوی ترین بخش کابینه رئیسی، بخش دفاعی و سیاست خارجی است. علیرضا شهبازی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و کاظم دلخوش نیز تاکید دارند که تعدادی از وزرای پیشنهادی، کسانی هستند که هم قبلا کار کردند و هم باتجربه هستند و یقینا موفق هستند تعدادی هم که ناشناخته هستند باید بیشتر معرفی شوند و به شکل بهتری برنامه‌ههایشان را ارائه و عرضه کنند تا بتوانند نظر مجلس را جلب کنند. دلخوش ضمن اشاره به وزرای ضعیف و قوی کابینه رئیسی و ابراز رضایت از چهره‌های شناخته شده و با تجربه کابینه رئیسی بر این باور است که آقایان اوجی، رستم قاسمی، وحیدی، فاطمی امین، محرابیان، امیرعبداللهیان از وزرای پیشنهادی قوی هستند. وزرایی چون امیرعبداللهیان به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه، امیرآشتیانی به عنوان وزیر دفاع به اعتقاد برخی نمایندگان بیشترین رأی اعتماد را از مجلس خواهند گرفت.

جوانگرایی؛ ریسک یا نقطه قوت کابینه پیشنهادی رئیسی؟

خبر آنلاین در گفت و گو با حسین نجابت از چهره های سیاسی اصولگرا آورد: کابینه ترکیبی از افرادی است که یک پیشینه مشخص دارند و افراد جدیدی هستند، در مجموع کابینه‌ای قابل قبول است به هر حال هر کابینه ای در هر دوره ای که معرفی می شود تعدادی منتقد نسبت به برخی از وزرای هستند این یک مسئله متعارفی است و از نظر من ایرادی هم ندارد. نکته مهم این است که اگر بخواهیم در یک مقطعی جوان گرایی کنیم ناگزیر از این هستیم که تعدادی از وزرای ناشناخته را وارد  کابینه کنیم وگرنه همین اتفاقاتی رخ می‌دهد که الان افتاده است. چه در جناح اصلاح طلب و چه در جناح اصولگرا. از این رو متوجه می شویم که ما کادرسازی نداشتیم یعنی هیچ نیروی قابل جایگزین شدن برای وزرای سابق در سطح استاندارد نداریم، این مسئله ناشی از این است که واقعا هیچ وقت به جوان گرایی اقبال نشان ندادیم.

رسانه‌های اصولگرا

کابینه اقتصادی دولت هماهنگ و عملیاتی هستند

خبرگزاری فارس در گزارشی به نقل از رحیم زارع نماینده مردم آباده در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز و در موافقت با کلیت کابینه پیشنهادی رئیس‌جمهور و برنامه‌های وی می نویسد: جناب آقای رئیسی دولت را در زمانی تحویل می‌گیرد که وضعیت بحرانی صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ها،  کرونا، بورس، تورم بیش از ۴۰ درصد و تورم تجمیعی بیش از چند درصدی دیده می‌شود و لذا برای حل این وضعیت نیازمند عزم ملی هستیم. در برنامه‌های آقای رئیسی موضوع مهم و بحرانی کشور که سلامت مردم و کرونا است، به خوبی دیده می‌شود. برنامه‌ریزی در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی مردم، عدم وابستگی به واردات محصولات کشاورزی، تیم اقتصادی همراه و هماهنگ و توجه به میادین مشترک نفتی و گازی در برنامه‌های رئیس‌جمهور و کابینه پیشنهادی دیده می‌شود.

شایستگی و فسادستیزی ویژگی کابینه سیزدهم است

خبرگزاری فارس به نقل از حجت‌الاسلام سیدمحمدرضا میرتاج‌الدینی نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز و در جریان بررسی برنامه‌های رئیس‌جمهور و صلاحیت وزرای پیشنهادی در موافقت با کلیات کابینه، نوشت: دولت سیزدهم در شرایط سختی کارش را شروع کرده است این سختی از جهت شدت گرفتن اپیدمی کرونا، تورم بیش از ۴۰ درصدی، سخت شدن معیشت مردم و بدهی سنگین دولت است که بیش از ۱.۵ برابر بودجه سالانه شده است. دولت آقای رئیسی بر اساس شایستگی‌ها و پاکدستی و فسادستیزی شکل گرفته و جوانگرایی به همراه نیروهای ارزشمند و نخبه در ترکیب آن دیده می‌شود. در این دولت به اهداف مهمی که از ضروریات جامعه است تأکید شده که از جمله آنها می‌توان به اشتغال‌زایی، رونق تولید، اصلاح نظام بانکی و برنامه‌ریزی برای ایجاد سالانه یک میلیون شغل و یک میلیون مسکن اشاره کرد. برنامه‌ریزی برای ایجاد پیمان‌های منطقه‌ای با اولویت بازرگانی و توجه به حقوق و ظرفیت ایرانیان خارج از کشور از دیگر نقاط قوت برنامه‌های دولت جدید است.

برخی از وزرای پیشنهادی از لحاظ تجربه عملیاتی ضعیف هستند

خبرگزاری دانشجو در گفت و گو با احمد حسین فلاحی نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی می آورد: به نظر بنده از لحاظ تجربه عملیاتی این لیست ضعیف است، اما این که این افراد بر سرکار بیایند و بتوانند بر روی کار سوار شوند اکنون نمی‌توان قضاوت کرد. کشور نیازمند افراد توانمند و با برنامه است از این رو اگر فردی پیشنهاد شود حتی برنامه هم داشته باشد، اما بر ساختار آن وزارت خانه مسلط نیست و تا بخواهد بر آن ساختار تسلط پیدا کند ممکن است زمان از دست برود. کابینه قوی کابینه‌ای است که ابتدا ظرفیت‌ها را بشناسد و نکته بعدی مشکلات و آسیب‌ها را بداند و متوجه باشد که منشا این موارد کجاست مثلا اگر از وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش سوال شود که مشکل کجاست؟ سریع بگوید که سند تحول آموزش هنوز بر روی زمین مانده است یا موضوعات دیگر که مرتبط با این وزارتخانه است.

وزرای خارجه، کشور و راه و شهرسازی پیشنهادی رئیسی قوی هستند

خبرگزاری دانشجو در گفت و گو با منصور حقیقت پور نماینده پیشین مجلس نوشت: بنده آرزوی موفقیت برای رئیسی دارم و این را هم درک می‌کنم که مردم امیدواری فراوانی نسبت به اقدامات او دارند اما به نظر می‌رسد رئیسی کابینه‌ای قوی و محکم بسته است و اما در گذری که در مسائل سیاسی و اجتماعی در همه سطوح اعم از بین‌الملل و داخل داریم، به نظر می‌رسد که می‌شد کابینه‌ای قوی‌تر از این بست. در حال حاضر برادران خوبی در این کابینه هستند. برای نمونه وحیدی آدم بسیار خوبی است، میرکاظمی، نیروی خیلی خوبی است، آن دسته از افرادی که می‌شناسم، همگی خوب هستند. همچنان که امیر عبداللهیان از دوستان موجود در بچه‌های وزارت خارجه چیزی کم ندارد و یا رستم قاسمی نیروی باتجربه‌ای است، حتماً‌ از عهده این کارها برمی‌آید اما بعضی وزارتخانه‌های دیگر وجود دارد که من در مورد آنها نمی‌توانم هیچ قضاوتی کنم.

تیم اقتصادی دولت هر چه سریعتر باید تشکیل شود

در گفت و گو با حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی می نویسد: طبیعتا  اولویت مهم و اساسی که برای تیم اقتصادی دولت سیزدهم بایستی  وجود داشته باشد بهبود وضعیت معیشت مردم در شرایط فعلی است بنابراین نخستین سنجه ارزیابی برنامه های وزرای پیشنهادی اقتصادی برنامه هایشان در زمینه بهبود معیشت مردم و برون رفت از وضع نابه سامان اقتصادی است. هماهنگی تیم اقتصادی دولت از هر اولویتی در تشکیل کابینه مهمتر است همانطور که در عرصه ورزش ستارگان باید با ریتم کلی تیم همخوانی داشته باشند در تیم اقتصادی دولت نیز کار بایستی به این شکل باشد بنابراین معنا ندارد بخشهای دولت به شکل جزیزه ای عمل بشود و اینکه بخشی از دولت بخواهد دعواهای درون خانوادگی دولت را به عرصه بیرون و رسانه ها بکشاند که در سالیان گذشته شاهد آن بودیم. این کار اقدام درستی به نظر نمی رسد و باعث دلسردی مردم می شود بنابراین بایستی تیم اقتصادی دولت با یک آهنگ و ریتم واحدی شکل بگیرد.

برنامه وزرا باید متناسب با شرایط کشور باشد

خبرگزاری مهر در گفت و گو با ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز در مجلس می آورد: ما معتقد هستیم که چنانچه وزرای پیشنهادی دولت از سوابق خوب و برنامه‌های متناسب با مقطع کنونی و پیش‌روی کشور برخوردار باشند، می‌توانند اعتماد مجلس را به دست آورند. مجلس شورای اسلامی به کسانی که این مولفه‌ها را به خوبی داشته باشند و ارائه دهند، حتماً نظر مثبت خواهد داشت و به آنان رأی اعتماد می‌دهد. وزرای پیشنهادی دولت باید دارای پشتوانه، عقبه و سوابق لازم باشند تا بتوانند یک وزارتخانه‌ای را که می‌خواهد در طراز نظام جمهوری اسلامی فعالیت کند، اداره کنند. از طرف دیگر، وزرای پیشنهادی باید آن وزارتخانه را به خوبی بشناسند و حتماً باید برنامه‌های لازم را ارائه کنند و برنامه آنان هم باید قابل ارزیابی و اجرا باشد. ممکن است این سوال مطرح باشد که کدام یک از وزرای پیشنهادی دولت نمی‌توانند از مجلس شورای اسلامی رأی اعتماد بگیرند که باید گفت هر وزیری که بتواند هم سوابق و هم برنامه خوبی را ارائه دهد، بدون شک مورد اعتماد مجلس شورای اسلامی خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha