استمرار وقوع سیلاب در شرق گلستان، معضلی که باید جدی گرفت
عکس مربوط به آبگرفتگی معابر آزادشهر در سال گذشته است

گنبدکاووس- ایرنا -جاری شدن سیلاب ناشی از بارشهای رگباری که با برنامه ریزی اصولی می تواند به نعمتی در منطقه تبدیل شود روز گذشته خسارت های فراوانی در بخشهای مختلف هفت شهرستان شرق استان گلستان برجا گذاشته است.

به گزارش ایرنا، پیگیری اخبار هواشناسی و شنیدن خبر ورود سامانه‌ ناپایدار جوی به منطقه، در پیش بودن بارش باران و کاهش دما در فصل تابستان با وجود اینکه برای گروه‌های مختلف مردم گلستان بلاخص کشاورزان این استان که در سال آبی جاری (مهر ۹۹ تا کنون)، کاهش بارش‌ها، کم آبی و خشکسالی، کشت و کار و زراعت شان را دستخوش تغییر و خسارت کرده، اخباری خوشحال کننده است اما برای دیگر قشرهای این استان بویژه اهالی شهرها و برخی روستاهای حادثه خیز آن، خبری ناخوشایند و همراه با استرس و نگرانی می‌باشد. 

بر اساس اطلاعات موجود بیشتر نواحی استان گلستان بویژه مناطق شرقی آن حادثه خیز است و نام آن با وقوع انواع بلایای طبیعی بلاخص انواع سیل و سیلاب‌های کوچک و بزرگ عجین شده و فقط در مقوله این بلای طبیعی و طی سه دهه اخیر با حداقل ۱۲۰ مورد وقوع سیل کوچک و بزرگ روبرو بوده است که سیل سال‌های ۷۱، ۸۰، ۸۱ و ۹۸ از سیل‌های سنگین و سهمگین آن به شمار می‌رود.

براثر این سیل‌های سهمگین صدها نفر کشته شدند و ده‌ها هزار میلیارد ریال خسارت مالی به بخش‌های مختلف کشاورزی، مسکن، راه‌های ارتباطی، زیرساخت‌های شهری و روستایی وارد شد ضمن اینکه نباید از خسارات روحی و روانی این بلایای طبیعی بر مردم این دیار به راحتی گذشت.

علاوه بر سیل‌های مهیب و سنگین در شرق گلستان، این منطقه هر ساله شاهد چندین سیلاب‌ فصلی نیز می‌باشد که بعضا با کمترین بارش رخ داده و خساراتی را به مردم این دیار وارد می‌کنند، نمونه اخیر این بارش‌ها پنجشنبه و جمعه هفته گذشته بود که در هفت شهرستان واقع در این منطقه شامل "گنبدکاووس، رامیان، آزادشهر، مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوه تپه" رخ داد و برخی خسارات مالی و زیرساختی در مناطق روستایی و آبگرفتیگی معابر این دیار برجای گذاشت. 

بارش رگباری و نقطه‌ای باران با مدت زمان نیم تا یک ساعت در برخی نقاط شرق گلستان که بعضا همراه با وزش شدید باد (طوفان) با سرعت ۵۰ تا ۱۰۴ کیلومتر بر ساعت بود، سبب جاری شدن روان آب و سیلاب و نیز خسارت به برخی واحدهای مسکونی، دامداری، راه‌های ارتباطی و مزارع کشاورزی و نیز آبگرفتیگی معابر شهری و روستایی این منطقه شد.

استمرار وقوع سیلاب در شرق گلستان، معضلی که باید جدی گرفت
آبگرفتگی برخی واحدهای مسکونی در بخش گلیداغ مراوه‌تپه

بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی گلستان با اینکه حجم بارش‌ها در منطقه شرق گلستان از جمله شهر مراوه‌تپه ۱۷ میلی‌متر و برخی ایستگاه‌های باران سنج آن مانند چناران، بسطان دره، ساری قمیش، کریم ایشان و فرق سر این شهرستان مرزی به ترتیب ۱۲.۵، ۲۳، ۱۰، ۳۴ و ۳.۵ میلی‌متر بود با این حال همین میزان بارش هم سبب وقوع سیلاب در برخی مناطق روستایی بخش گلیداغ مراوه‌تپه شد.

بخشدار گلیداغ در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت که بر اثر بارش شدید و رگباری باران و تگرگ پنجشنبه شب/چهارم شهریور/ و جاری شدن روان آب، ۶ واحد مسکونی، پنج واحد دامداری، برخی مزارع کشاورزی، یک واحد انباری، حیاط یک مدرسه و معابر ۲ روستای پلی‌علیا و یانبلاق این بخش دچار خسارت شدند.

لقمان قربانی اظهار داشت: پس از بارش شدید و رگباری باران همراه با تکرگ که از ساعت ۲۰ تا ۲۰:۳۰ دیشب رخ داد، نیروهای امدادی جمعیت هلال احمر و مدیریت بحران شهرستان مراوه‌تپه به محل اعزام و به حادثه دیدگان امداد رسانی کردند.

به گفته وی، بارش رگباری و شدید باران همچنین سبب آبگرفتگی معابر روستاهای کریم‌ایشان، آق‌چاتال و عرب قره‌حاجی و جریان یافتن گل و لای در خیابان‌های اصلی این روستاها شد و به مخازن آب، پل و چند واحد دامداری این روستاها نیز خسارت وارد کرد.

بخش گلیداغ شهرستان مرزی مراوه‌تپه حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد که در یک نقطه شهری، ۴۹ روستای دارای کد شناسایی و ۲۵ نقطه جمعیتی سکونت دارند.

استمرار وقوع سیلاب در شرق گلستان، معضلی که باید جدی گرفت
جاری شدن سیل و گل و لای در جاده‌های روستایی شرق گلستان

همچنین مطابق اعلام اداره کل هواشناسی گلستان حجم بارش ها در دیگر نقاط شرق گلستان به جز منطقه خوش ییلاق آزادشهر که ۶۵ میلی‌متر گزارش شده، کمتر از ۲۰ میلیمتر بود اما همین میزان بارش نیز خساراتی را به همراه آورد.

به گفته فرمانداران آزادشهر و رامیان، بارش شدید و رگباری باران همراه با وزش طوفان عصر دیروز جمعه /پنج شهریور/ در برخی مناطق کوهپایه‌ای و کوهستانی این ۲ شهرستان سبب خسارت به تعدادی از واحد مسکونی، قطع برق، انسداد راه‌های روستایی و اختلال در تردد خودروهای عبوری شد.

بر اساس اطلاعات دریافتی از اهالی محلی، بارش رگباری باران در ارتفاعات رامیان و بخش چشمه ساران آزادشهر باعث آبگرفتگی و خسارت به چند خانه در روستاهای پاقلعه، کشکک، ویرو، فارسیان، رودبار و تیل آباد این ۲ شهرستان شد.

فرماندار رامیان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت که بارش شدید و رگباری باران به مقدار ۱۶ میلی‌متر در کمتر از یک ساعت باعث شد تا آب زیادی در بستر رودخانه قره‌چای این شهرستان وارد شود.

جواد صادقلو افزود: به دلیل وزش باد شدید و اتصال شبکه توزیع برق، برق تعدادی از مناطق روستایی رامیان قطع شد و دیوار چند واحد مسکونی در روستای پاقلعه فرو ریخت و همچنین چند خانه و یک نانوایی نیز دچار آبگرفتگی شدند.

همچنین بر اساس مشاهدات میدانی و گزارش برخی اهالی روستاهای بخش چشمه ساران آزادشهر، بارش شدید باران و جاری شدن روان آب ناشی از آن علاوه بر تخریب دیوار برخی از خانه‌های روستایی، چند دام سنگین را نیز با خود برده است.

 حمیدرضا ملک حسینی فرماندار آزادشهر دراین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت که بارش ناگهانی عصر دیروز جمعه خارج از انتظار و مقدار آن ۱۸ میلی‌متر بود.

وی افزود: براثر بارش رگباری باران برخی خسارت‌ها از جمله تلف شدن چند راس احشام (دام سبک) و شکسته شدن شاخه درختان در مناطق شهری و روستایی آزادشهر وارد شد که کارشناسان درحال برآورد دقیق خسارت‌ها هستند.

به گفته ملک حسینی، براثر شکسته شدن شاخه یک اصله درخت در روستای "آقچلی" آزادشهر یک خانم از اهالی این روستا مصدوم که بلافاصله توسط نیروهای امدادی به بیمارستان منتقل شد.

۲ شهرستان رامیان و آزادشهر که نیمی از مساحت آنها را کوهستان تشکیل می‌دهد، درمجموع بیش از ۱۸۰ هزار نفر جمعیت دارند.

استمرار وقوع سیلاب در شرق گلستان، معضلی که باید جدی گرفت
عکس آرشیوی است

همچنین طوفان، بارش باران و تگرگ تابستانه در عصر جمعه هفته گذشته که کمتر از یک ساعت ادامه داشت، سبب آبگرفتگی برخی معابر شهری و بروز خسارت به ساکنان روستاهای ۲ شهرستان کلاله و گنبدکاووس شد.

به گفته فرماندار کلاله، بارش رگباری باران باعث آبگرفتگی معابر شهر فراغی از توابع این شهرستان شد که باحضور به‌موقع نیروهای خدماتی از خسارت جدّی به تاسیسات و ابنیه‌های فنی شهری جلوگیری شد.

محمدابراهیم تودرواری اظهار داشت: براثر بارش شدید باران عصر جمعه، مسیر اوقچی به خالدنبی در بخش مرکزی کلاله دچار آبگرفتگی و مسدود شد ضمن اینکه براثر این حادثه قهری طبیعی، خساراتی به برخی واحدهای دامداری، اراضی زراعی و منازل روستایی این شهرستان شد.

به گفته وی، کارشناسان دستگاه‌های متولی هم اکنون درحال برآورد خسارت‌های ناشی از بارش باران شدید همراه با طوفان هستند.

فرماندار ویژه گنبدکاووس نیز گفت که براثر بارش شدید و رگباری باران و جاری شدن روان آب در رودخانه فصلی روستای آق بند از توابع بخش داشلی برون این شهرستان، تعدادی از احشام اهالی این روستا تلف شدند که خسارت دقیق آن متعاقبا اعلام می‌شود.

عبدالقدیر کریمی افزود: همچنین براثر وزش شدید باد در گنبدکاووس برق نیمی از مشترکان نقاط شهری و روستایی این شهرستان قطع که با تلاش نیروهای فنی و خدمات رسان اداره توزیع برق مشکل تا حدود زیادی رفع شد ضمن اینکه وزش تندباد سبب شکسته شدن شاخه و تنه برخی درختان در سطح شهر گنبدکاووس شد که میزان خسارات آن درحال برآورد است.

۲ شهرستان گنبدکاووس و کلاله در مجموع ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارند.

همچنین بارش‌های اخیر همراه با وزش تندباد در مینودشت و روستای تخت آن سبب فرو ریختن سقف یک واحد مسکونی و در روستای سرخو نیز سقف یک واحد دامداری فرو ریخت ضمن اینکه براثر این بلای طبیعی شاخه و تنه برخی درختان این شهر نیز شکست و خسارات جزیی به بار اورد.

اما بارش رگباری باران در ۲ شهر گالیکش و صادق آباد سبب آبگرفتگی معابر و قطع برق برخی نقاط این ۲ شهر شد که با تلاش نیروهای شهرداری مشکل آبگرفتگی رفع گردید.

وقوع سیل یا سیلاب‌های کوچک و بزرگ در استان گلستان بویژه نواحی شرقی آن به هر دلیلی که رخ می‌دهد، از تغییر اقلیم گرفته تا تخریب منابع طبیعی و مراتع، از ساخت و سازهای غیرمجاز در حاشیه رودخانه‌ها گرفته تا تکمیل نبودن زیرساخت‌های مقابله با این بلای طبیعی مانند سازهای آبی و خاکی (انواع سد، آب بندان و سیل بند)، از کم توجهی به طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری گرفته تا مناسب و استاندارد نبودن جداول و کانال‌های هدایت آب‌های سطحی در مناطق شهری و روستایی و در نهایت از کم توجهی به مسائل آموزشی و فرهنگ سازی برای مقاوم سازی واحدهای مسکونی و سایر ابنیه‌ها گرفته تا مغفول ماندن واژه پیشگیری نزد مدیران و مردم این منطقه به‌عنوان راهکاری کم هزینه، هرچه که هست و نیست به اعتقاد کارشناسان باید طرحی نو درانداخت و ضعف‌ها این بخش را اصولی برطرف کرد وگرنه تراژدی تکراری سیل و دیگر بلایای طبیعی و خسارات جانی، مالی و روحی ناشی از آن همواره دامنگیر مردم این استان شمالی خواهد بود.

نیمی از جمعیت یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفری گلستان در منطقه شرق این استان سکونت دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha