به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «حمدی لوزا»، معاون وزیر امور خارجه مصر دیروز (سه شنبه) پس از هشت سال از اختلاف میان دو کشور ، نخستین مقام مصری بود که به آنکارا رفت.
تارنمای «الخلیج الجدید» در این باره به نقل از پایگاه خبری «المصراوی» نوشت که این سفر دو روزه با هدف بهبود روابط، بررسی راه های عادی سازی مناسبات دو کشور و گفت و گو در باره مسائل منطقه ای و بین المللی انجام شده است.
در این سفر همچنین دور دوم مذاکرات میان قاهره و آنکارا برای حل و فصل اختلافات پس از میزبانی مصر در ماه مه گذشته از دور نخست گفت و گوها، برگزار خواهد شد.
وزارت امور خارجه ترکیه نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که دومین دور مذاکرات ترکیه و مصر در ساختمان این وزارتخانه در آنکارا میان دو هیات به سرپرستی «سادات اونال»، معاون وزیر امور خارجه ترکیه و «حمدی لوزا» همتای مصری وی آغاز شد.
بیانیه افزود که در نشست امروز مسائل دوجانبه بررسی شد و در نشست روز چهارشنبه در باره مسائل منطقهای بحث و تبادل نظر خواهد شد.
مذاکرات مشورتی و مقدماتی ترکیه و مصر برای حل و فصل اختلافات و عادی کردن روابط دو کشور در تاریخ ۶ مه در قاهره در فضایی دوستانه انجام شده بود.
اواسط امسال، ترکیه پخش برنامه شبکه های مخالف مصری از استانبول را به عنوان حسن نیت نسبت به قاهره متوقف کرد.
اردیبهشت گذشته، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه گفته بود که کشورش دوران جدیدی را با مصر آغاز کرده و در تلاش است که به روابط و اتحاد تاریخی خود را با این کشور بازگرداند.
تنش در مناسبات ترکیه و مصر از زمانی کلید خورد که دولت «محمد مُرسی» رئیس جمهوری سابق این کشور و از رهبران گروه «اخوان المسلمین» در کودتای نظامی به دست «عبدالفتاح السیسی» سقوط کرد. مرسی به جرم اخوانی بودن دستگیر و راهی زندانی شد.
روابط مصر و ترکیه از سال ۲۰۱۳ به دنبال کودتای «عبدالفتاح السیسی» و دستگیری و زندانی کردن محمد مرسی رئیس جمهوری پیشین و از رهبران اخوان المسلمین بحرانی و تیره شد.
ترکیه پس از آن ریاست جمهوری السیسی را به رسمیت نشناخت و برکناری مرسی را «کودتای نظامی» توصیف کرد در حالی که مقام های مصری این رخداد را در کشورشان انقلاب می دانند.
مصر با محکوم کردن این موضع آنکارا مقام های دولت ترکیه را به حمایت از گروه اخوان المسلمین متهم کرد.
قاهره و برخی کشورهای عربی از جمله عربستان و امارات به طور رسمی، اخوان المسلمین را «سازمان تروریستی» معرفی کردند.
تنش میان قاهره و آنکارا در پی بروز چند مساله به ویژه بحران لیبی که تا آستانه رویارویی نظامی میان نیروهای مصر و ترکیه پیش رفت، افزایش یافت.
تنش میان ترکیه و عربستان افزون بر گروه اخوان المسلمین مقوله های مهم و گسترده تری را نیز در برمی گیرد، از جمله حوزه تجارت منطقه ای و انرژی و نیز رقابت بر سر حضور در آفریقا، کودتای نظامی علیه اردوغان، بحران قطر، کودتای نظامی علیه محمد مرسی در مصر، بحران سوریه و درگیری های لیبی و یمن نیز از جمله پرونده های مفتوح در روابط عربستان، امارات و بحرین از یک سو و ترکیه در جبهه مقابل این کشورها است.
کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ علیه اردوغان نیز در این سال ها مساله ای مهم و از عوامل اساسی تنش در روابط آنکارا با ریاض ومحور سعودی (امارات و بحرین) بوده است. آن گونه که مقام های امنیتی ترکیه اعلام کردند برخی مقامات سعودی و اماراتی و سازمانهای امنیتی آنها در کودتا دست داشتند. همچنین قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار مخالف بن سلمان در استانبول ترکیه هم به این اختلاف ها و تنش ها افزود.
نظر شما