استاد دانشگاه: اجلاس شانگهای، آغازگر دیپلماسی فعال دولت سیزدهم است

ساری- ایرنا- استاد روابط بین الملل دانشگاه گیلان گفت : اولین سفر رسمی آیت الله سید ابراهیم رییسی، رییس جمهوری به کشور تاجیکستان و شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای، آغازگر دیپلماسی فعال دولت سیزدهم در منطقه و نظام بین الملل در دولت سیزدهم خواهد بود.

دکتر دانیال رضاپور روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم توجه جدی به گسترش روابط با کشورهای منطقه دارد و حضور موثر ایران در اجلاس‌های بین المللی نشان از دیپلماسی فعال ایران است.

وی خاطر نشان کرد: سفر رییس جمهوری به تاجیکستان و شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای، نوعی مشارکت فعال در عرصه منطقه‌ای ایران بوده که در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی دارای اهمیت است.

دکتری روابط بین الملل ادامه داد: ظرفیت اقتصادی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای بی نظیر است و در بلند مدت با قطعی شدن عضویت دایم ایران در این سازمان، همکاری های دوجانبه و چند جانبه ایران با کشورهای منطقه افزایش قابل توجهی خواهد یافت.

وی گفت : در کنار توجه به مسایل امنیتی و سیاسی در اجلاس شانگهای، توجه به مسایل فرهنگی و اقتصادی بسیار دارای اهمیت است چرا که ایران به دلیل موقعیت استراتژیک و قرار گرفتن در دالان دریایی، زمینی، ریلی و هوایی، زیرساخت‌های لازم برای افزایش تبادلات تجاری با کشورهای عضو این سازمان را دارد.

دکتر رضاپور تصریح کرد: ایران در سال ۲۰۰۵ عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و بررسی عضویت دایمی ایران در این سازمان بعد از ۱۶ سال در اجلاس پیش رو نشان از مقبولیت سیاست خارجی ایران در بین اعضای شانگهای دارد.

سازمان همکاری شانگها، سازمان میان دولتی است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده‌است. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو پای گذاری شد. در سال ۲۰۰۴ علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان و یک سال بعد افغانستان، ایران، پاکستان، هند و بلاروس به عنوان عضو ناظر به این سازمان ملحق شدند.

در تاریخ ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۵ این سازمان با عضویت هندوستان و پاکستان موافقت نمود و این دو کشور در کوتاه‌تر از ۲ سال همه شرایط برای عضویت کامل این سازمان را اجرا کردند و عضویت این ۲ کشور در سازمان همکاری شانگهای در اجلاس رهبران کشورهای عضو این سازمان که طی در ژوئیه ۲۰۱۷ در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شد، به تصویب رسید.

وی افزود : جمهوری اسلامی ایران الگوهای مختلفی برای منطقه گرایی در سیاست خارجی خود دنبال می کند که باید برای توسعه این سیاست ها برای پیشبرد اهداف  اقدام کرد.

رضاپور گفت : ایران با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اشتراکات فرهنگی زیادی دارد که در سال های گذشته مغفول ماند و در حاشیه این مذاکرات در قالب گفت و گو های سازنده دو و چند جانبه برای توسعه فرهنگی ایران با اعضای این سازمان به طور قطع اقدام خواهد شد.

این استاد دانشگاه افزود: اولین سفرخارجی و رسمی آیت الله رییسی به کشور تاجیکستان باتوجه به رویدادهای اخیر در کشور افغانستان بسیار دارای اهمیت است و اظهارنظرها سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای می تواند به کاهش تنش در کشور افغانستان بی انجامد.

بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای از امروز با حضور نمایندگان ارشد کشورهای عضو و ناظر، کار خود را در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان آغاز خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha