به گزارش روز سه شنبه ایرنا از ساوث چاینا، طبق این پیمان موسوم به آکوس (AUKUS)، آمریکا و بریتانیا با توجه به فعالیت های دریایی فزاینده چین، به استرالیا در ساخت زیردریایی هایی که با سوخت هسته ای کار می کنند کمک خواهند کرد.
این شراکت موجب افزایش نگرانی در میان کشورهایی شده است که بر سر ادعاهای ارضی یا منافع دریایی در دریای چین جنوبی با پکن اختلاف دارند.
اسماعیل صبری یعقوب نخست وزیر مالزی به اِسکات موریسون نخست وزیر استرالیا گفت که «این پیمان می تواند به طور بالقوه قدرتهای دیگر را تحریک به اقدامات تهاجمی تری کند، خصوصا در منطقه دریای چین جنوبی.»
وزارت خارجه اندونزی نیز در بیانیه ای گفت که این کشور «عمیقا نسبت به ادامه رقابت تسلیحاتی و قدرت نمایی در منطقه نگران است.»
دِلفین لورِنزانا وزیر دفاع ملی فیلیپین هم بر موضع بی طرفانه این کشور نسبت به این پیمان تاکید کرد و گفت: مانیل می خواهد با تمام کشورهای این منطقه روابط دفاعی دوجانبه خوب را حفظ کند.
احتمالا این پیمان در نشست سران آسه آن که برای اواخر اکتبر برنامه ریزی شده مورد گفتگو قرار خواهد گرفت.
گزارش می افزاید: بسیاری از کشورها و کارشناسان تصور می کنند که چیزی به نام دستیابی به زیردریایی های هسته ای بدون چشم انداز دستیابی به سلاح هسته ای در آینده وجود ندارد.
همچنین این ترس وجود دارد که زیردریایی های استرالیایی مجهز به تجهیزات هسته ای وضعیت دریای چین جنوبی را تغییر دهند، اگرچه به نظر می رسد برخی از دولت ها از هرگونه توازن مجدد در برابر چین استقبال می کنند.
ساوث چاینا نوشته است: اعلام اتحاد استراتژیک جدید بین استرالیا، ایالات متحده و بریتانیا (Aukus) بسیاری را شگفت زده کرده است. علاوه بر فرانسه که به دلیل لغو قرارداد بزرگ ساخت زیر دریایی برای استرالیا توسط یک شرکت فرانسوی، واکنش خشمگینانه نشان داده است تعدادی از کشورها از جمله همسایگان استرالیا و اعضای انجمن ملل جنوب شرقی آسیا (Asean) شگفت زده شده اند.
ناکامی آمریکا در افغانستان حس بدی را بین بسیاری از کشورهای هند و اقیانوسیه به جا گذاشته است و برخی از آنها می پرسند آیا زمان اعلام آکوس به منظور نشان دادن قدرت ایالات متحده در منطقه برای اطمینان بخشیدن به شرکای نگران بوده است.
نظر شما