کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران به دعوت «باتو خاسیکوف» رئیس جمهوری کالمیکیا در راس هیاتی اقتصادی برای بررسی زمینه های همکاری اقتصادی کشورمان با این جمهوری که در جنوب روسیه و حوزه ولگا در جوار دریای خزر واقع شده، سفر کرده است.
جمهوری کالمیکیا با ۷۴ هزار و ۷۳۱ کیلومتر مربع وسعت و ۲۷۳ هزار جمعیت در حاشیه شمال غربی دریای خزر واقع شده است و دارای مراتع وسیعی است و دامداری بخش مهمی از اقتصاد این جمهوری روسیه را تشکیل می دهد.
خاسیکوف از آمادگی این جمهوری روسیه با ایران در عرضه های مختلف اعلام آمادگی کرد و گفت: زمینه های مشترک زیادی برای همکاری اقتصادی با ایران داریم.
او اضافه کرد: کالمیکیا می خواهد تا بخشی از کریدور شمال - جنوب باشد و در عرصه های مختلف بخصوص کشاورزی و دامپروری با جمهوری اسلامی ایران همکاری داشته باشد. زمینه های همکاری فراوان است و توافقاتی با سفیر ایران داشتیم، از همین امروز آغاز آنها را جامه عمل خواهیم پوشاند.»
تشکیل کارگروه عملیاتی همکاری کالمیکیا و ایران
رئیس جمهوری کالمیکیا و کاطم جلالی سفیر ایران توافق کردند که در ابتدا کارگروهی برای عمل شدن توافقات تشکیل شود و کشت فرا سرزمینی و دامپروری و همچنین خرید دام و گوشت را در اولویت کاری اعلام کردند.
کشاورزی و دامپروری اولویت همکاری ها
در کشت فراسرزمینی قرار شد از اراضی وسیع این استان به ایران اجازه کشت انواع محصولات مورد دلخواه داده شود همیچنین قرار شد ارسال گوشت و یا دام زنده از کالمیکیا به ایران از سرگرفته شود.
دو سال پیش، از این جمهوری دو و نیم میلیون تن گوشت به ایران صادر شد اما سال کذشته به خاطر خشکسالی و همه گیری کرونا ارسال گوشت به ایران کاهش یافت اما در این نشست مقرر شد که مجددا از سرگرفته شود.
کالمیکیا ۷.۵ میلیون اراضی برای کشت کشاورزی دارد. هفت میلیون آن کشت شده است. پیشنهاد شد ایران کشت های فرا سرزمینی را در این زمین ها آغاز کند.
کالمیکیا در حال حاضر تنها از راه آستراخان امکان ارتباط با ایران را دارد اما این جمهوری در حال ساخت بندر لاگان است تا مستقیما و از طریق دریای خزر با ایران مبادلات اقتصادی داشته باشد و بر همین اساس سفیر جمهوری اسلامی ایران برنامه بازدید از این بندر در حال ساخت را در همین سفر در دستور کار قرار داد تا زمینه های همکاری آن با این بندر در آینده فراهم شود.
یک پنجم اقتصاد کالمیکیا را کشاورزی در بر می گیرد و در مجموع ۲۳ درصد مجموع ناخالص داخلی این استان از طریق کشاورزی تامین می شود. نیمی از مردم این جمهوری در روستاها زندگی می کنند و به فعالیت های کشاورزی و دامپروری مشغول هستند. کالمیکیا ۴۰۰ هزار راس گاو و دو میلیون راس گوسفند دارد و مردم آن در سال گذشته با وجود خشکسالی ۶۰۱ هزار تن غلات تولید کردند. در این منطقه حتی نوعی برنج با کیفیت نیز تولید می شود که جمهوری اسلامی ایران از این نوع برنج برای تهیه غذای کودک استفاده می کند.
سفر استاندار و تجار کالمیکیا به ایران
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیت های بالای این استان روسیه برای همکاری با ایران گفت: زمینه هایی فراهم خواهد شد تا استاندار کالمیکیا به همراه تجار این جمهوری به ایران سفری داشته باشند و زمینه های همکاری بررسی و اجرایی شود.
او گفت: همکاری با کالمیکیا را می توان در مسیر کریدور شمال - جنوب نیز تعریف کرد که در این صورت همکاری های این منطقه با ایران بیشتر خواهد شد.
درخواست کالمیکیا برای همکاری دانشگاهی
دانشگاه دولتی این جمهوری عضو اتحادیه دانشگاه های ساحلی خزر است و ارتباط نزدیکی با دانشگاه های استان های شمالی ایران از جمله مازندران و گیلان دارد.
مسئولان دانشگاه از کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه که از این دانشگاه بازدید کرد درخواست نمودند تا در خصوص تبادل استاد و راه اندازی آموزش زبان روسی و فارسی بصورت متقابل در دانشگاه های دو کشور مساعدت نمایند که قرار شد این موضوع در کارگروه همکاری های مشترک بین سفارت ایران در مسکو و جمهوری کالمیکیا مورد بررسی قرار گیرد.
این دانشگاه یک هزار و ۵۰۰ دانشجو از ۴۵ کشور جهان دارد و بیش از ۱۰۰ قرارداد علمی و دانشگاهی در سطح بین المللی با دیگر کشورها به امضاء رسانده است.
سفیر جمهوی اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه همایش اقتصادی «الیسا ۲۰۲۱ » نیز شرکت کرد. در این همایش چشم انداز همکاری ایران با روسیه در چارچوب کریدورهای حمل و نقلی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
نظر شما