«غلور» نوعی آش محلی است که معمولا در بیرجند مرکز خراسان جنوبی و در ماه محرم و صفر پخت میشود.
این غذا بیشتر در روزهای پایانی ماه صفر و بهصورت نذری پخت و میان مردم توزیع میشود. غلور که نوعی آش است اغلب در حسینیهها، مساجد، دستههای عزاداری و برخی منازل در دیگهای بزرگ پخته شده و مواد اولیه اصلی این آش را حبوبات، بلغور گندم و گوشت نذری تشکیل میدهد.
مراسم پخت غلور از ابتدای صبح آغاز و هر کسی که نذر دارد تهیه مقداری از مواد اولیه آن را عهدهدار میشود؛ این غذا در دیگهای بزرگ طبخ و افرادی با هم زدن غلور حاجتهای خود را از خداوند طلب میکنند.
ذکر دعا و زمزمه صلوات چاشنی معنوی این مراسم مذهبی اجتماعی است و مردم استان خراسانجنوبی این غذا را متبرک و برای شفای بیماران مؤثر میشمارند.
آیین پخت غلور (یکی از آشهای محلی خراسان جنوبی) در ایام محرم بهویژه در اربعین حسینی دارای قدمت زیادی است.
پخت غلور یکی از میراثهای معنوی خراسان جنوبی و نمونه بارز از یک کار مشترک است که ریشه فرهنگی دارد.
غلور بیشتر در شهرستان بیرجند و برخی روستاهای استان پخت میشود و هریک از شهرستانهای خراسان جنوبی پخت یک غذای محلی دیگر را در ماه محرم اجرا میکنند.
پرونده میراث معنوی آیین پخت غلور، سال ۱۳۹۱ تهیه و به شورای سیاستگذاری ثبت ملی ارسال شد. پس از تایید شورای سیاستگذاری ثبت، این آیین کهن محرم و صفر در خراسان جنوبی به شماره ۸۱۴ در فهرست آثار ملی کشور جا گرفت.
طرز تهیه: بلغور گندم را از شب قبل شسته و در آب خیس میکنند. حبوبات خیس کرده را به ترتیب (نخود و لوبیا و بعد در آخر عدس) با مقداری آب و پیاز داغ میپزند. سپس بلغور را اضافه میکنند و در این حال مرتب هم میزنند. حبههای سیر خرد شده و روغن و گوشت پخته و ریش شده را اضافه میکنند و اجازه میدهند غلور جا بیفتد. هنگام سرو سیرداغ و فلفل را هم اضافه میکنند.
خبرنگار ایرنا در خراسان جنوبی
نظر شما