به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، مراسم تشییع پیکر مرحوم آذرنوش چهره ماندگار علمی کشور و استاد فرهیخته و اندیشمند دانشکده الهیات دانشگاه تهران صبح امروز دوشنبه ۱۹ مهرماه از ساعت هشت صبح در مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش های ایرانی و اسلامی) واقع در کاشانک تهران با سخنرانی سیدکاظم موسوی بجنوردی نویسنده، پژوهشگر، مترجم و اندیشه ورز ایرانی، ژاله آموزگار استاد به نام رشته فرهنگ و زبانهای باستانی در دانشگاه تهران و احمد پاکتچی عضو شورای عالی علمی مرکز دائرة المعارف بزرگ برگزار شد.
محمدحسن سمسار، علیاشرف صادقی، محمدجواد حقشناس، علی آل داوود، علی بهرامیان، علی میرانصاری، عنایتالله مجیدی و علی همدانی از شرکت کنندگان این مراسم بودند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی در پایان این مراسم نماز میت بر پیکر آذرتاش آذرنوش اقامه کرد.
قرار است مراسمی دیگر از ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در فضای بیرونی ساختمان شماره ۳ دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار شود.
«آذرتاش آذرنوش» عضو شورای عالی و مشاور عالی مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی، استاد برجسته و چهره ماندگار ادبیات عرب و استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران در پانزدهم مهر ۱۴۰۰ در سن ۸۳ سالگی درگذشت.
دکتر آذرنوش زاده سال ۱۳۱۶ در قم، فراگیری ادبیات عرب را از دانشکده معقول و منقول تهران آغاز کرد و سپس در فرانسه تا دریافت درجه دکتری ادامه داد، وی سالها در دانشکده الهیات دانشگاه تهران به تدریس عربی اشتغال داشت و به تالیف و ترجمه پرداخت. از مهمترین آثار این استاد برجستته ترجمه بخش مربوط به ایران فتوح البلدان نوشته احمد بن یحیی بلاذری و کتاب موسیقی کبیر ابونصر فارابی است.
آثار تالیفی آذرنوش در حوزه ایران شناسی و در پیوند با زبان فارسی مانند فرهنگ عربی به فارسی و چالش میان فارسی و عربی و راه های نفوذ فرهنگ ایرانی در عصر جاهلی اهمیت خاص دارد.
مجموعه مقالات دکتر آذرنوش با عنوان در باب ادب تازی در ۳ جلد به کوشش رضوانمساح در سلسله انتشاراتمرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی منتشر شده است، آذرنوش علاوه بر این دستاوردهای ادبی مهم، سالها مدیریت بخش ادبیات عرب مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی را نیز بر عهده داشت.
آذرنوش مولف و محقق در زبان و ادبیات عرب، مدیر بخش ادبیات عرب در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران وچهره ماندگار ادبیات عرب در همایش چهرههای ماندگار بود.
وی تحصیلات ابتدایی را در اهواز و دوره دبیرستان را در تهران به پایان رساند، در رشته ادبیات عرب دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد، دوره دکتری ادبیات عرب را از کشور فرانسه گرفت، از نخستین رساله دکتری خود «تحقیق و ترجمه بخشی از کتاب طبقات الشعرای ابن معتز» دفاع کرد، سپس در رشته ادبیات عرب به نگاشتن رسالهٔ دیگری با تصحیح کتاب «خریدهالقصر عمادالدین اصفهانی» پرداخت.
او پس از حصول بر دومین دکتری خود به ایران بازگشت و در «بنیاد فرهنگ ایران» و پژوهش در باب واژههای فارسی معرب، مشغول و در دانشکده معقول و منقول که آن هنگام به «الهیات و معارف اسلامی» تغییر نام داده بود به سال ۱۳۴۶ استخدام شد، گروه عربی این دانشکده را سر و سامان بخشید و سپس به معاونت دانشکده برگزیده شد، بعد از آن به منظور تحقیق و آموختن زبان آرامی به دانشگاه کمبریج انگلستان رفت.
او نخستین ایرانی بود که در ادبیات عرب دکتری گرفته است، آذرنوش در بازگشت به ایران به امر آموزش زبان عربی همت گماشت، او باتوجه به ساختار زبانهای هند و اروپایی بهخصوص زبان مادری خود فارسی و با گوشه چشمی به علم زبانشناسی به تدوین کتاب «آموزش عربی» با شیوهها و ساختارهای دستوری تازه دست زد.
وی از سال ۱۳۶۴ مدیریت بخش ادبیات عرب را در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی بهعهده گرفت و طی ۱۰ سال علاوه بر تالیفات شخصی، بیش از ۲۰۰ مقاله نگاشت و صدها مقاله را نیز ویرایش کرد، تا هنگام فوت علاوه بر کار استادی در دانشکده ادبیات (و گاه در دانشگاه امام صادق، تربیت مدرس) و مدیریت بخش عربی در دائرةالمعارف، سردبیر مجله مقالات و بررسیها و نیز مدیر بخش عربی در دانشکده الهیات نیز بود.
عضو شورای علمی دائرةالمعارف بزرگ اسلامی از ۱۳۶۴ تاکنون (۱۳۹۳)، مدیر گروه ادبیات عرب مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی از ۱۳۶۴ تاکنون، نخستین مدیر گروه ادبیات عرب دانشگاه تهران ۱۳۴۶، معاونت دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران ۱۳۴۷ و
مدیر گروه ادبیات عرب در دانشگاه الهیات از پستهای مدیریتی وی بوده است.
دکتر آذرنوش از چهره های فرهیخته صندوق بازنشستگی کشوری است که سال ۱۳۵۱ استخدام و پس از ۳۶ سال فعالیت علمی و پژوهشی در سال ۱۳۸۷ به درجه بازنشستگی نائل شد.
نظر شما