عزم دولت برای شکست مشکلات اقتصادی

تهران- ایرنا- دولت سیزدهم در حالی سکان هدایت کشور را در دست گرفت که وضعیت اقتصاد و معیشت مردم شرایط بسیار بدی داشته است. به همین دلیل هم تمام تلاش خود را می‌کند تا در وهله نخست به این مشکلات پایان دهد.

کرونا و تحریم شاید مهمترین دلیل وضعیتی باشد که جامعه ایران امروز با آن مواجهه شده است؛ یعنی اقتصادی حال خوبی ندارد و مردم شرایط سختی را تحمل می کنند. حال در چنین زمانه ای باید دید که دولت سیزدهم و به خصوص تیم اقتصادی اش چگونه می خواهد این شرایط را به سامان کند. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف تلاش های دولت سیزدهم پرداخته اند.

رسانه‌های اصولگرا

رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران 

روزنامه وطن امروز در گزارشی می نویسد: حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی پیش از ظهر روز گذشته در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با ابراز امیدواری به اینکه دانشگاه‌ها سالی متمایز و سرشار از موفقیت‌های چشمگیر علمی داشته باشند، گفت: محورِ سند بالادستی گام دوم، پیشرفت علمی است و ایران با برخورداری از توان دانشگاهی بسیار بالا، می‌تواند جایگاه مهمی در عرصه علمی جهان داشته باشد. رئیس‌جمهور با بیان اینکه در کشور نیازمند تحول هستیم و این تحول حتما باید علم‌پایه باشد، گفت: دانشگاه‌ها و دانشگاهیان باید با مساله‌محوری، نیازهای کشور را شناسایی و برای برون‌رفت از مشکلات راهکار ارائه کنند. رئیسی با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید برای حل مسائل کشور به کمک دولت بیایند و بالاتر از آن، اتاق فکر دولت باشند، افزود: روشنفکران کسانی هستند که در جایگاه دیده‌بانی به رصد مسائل جامعه می‌پردازند، بموقع درباره آسیب‌ها هشدار و برای رفع آنها راهکار ارائه می‌دهند.

انتظارات از سفرهای استانی

روزنامه صبح نو در یادداشتی به قلم حمیدرضا ارفع می آورد: همزمان با سفر رییس‌جمهور و وزرای محترم به مناطق مختلف کشور یکی از قول‌های پرتکرار مسوولان به مردم منطقه در زمینه اشتغال‌زایی و عزم و تلاش دولت بوده است. درعین‌حال که دولت بایستی در حکمرانی خود زمینه تسهیل اشتغال جوانان را فراهم کند اما از مصاحبه و قول مسوولان دولتی این مضمون برداشت نمی‌شود، بلکه این انتظار در افکارعمومی ایجاد شده که دولت با راه‌اندازی سازمان‌ها و کارخانه‌ها و در نهایت گسترش عیار خود به‌دنبال استخدام جوانان منطقه است. به نظر می‌رسد مساله برطرف‌کردن بیکاری تنها یک مساله اقتصادی یا حاکمیتی نیست که بتوان آن را با قول یا دستور برطرف کرد، بلکه این مساله جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز دارد که باید مسوولان محترم به این جنبه‌ها بیش‌ازپیش توجه کنند تا در نهایت پیش‌فرض‌های ذهنی جوانان و خانواده‌ها را نیز هم‌زمان اصلاح کنند. اینکه مسوولان محترم دولت در مصاحبه به شکلی مستمر از عزم دولت در برطرف‌کردن بیکاری سخن بگویند و از لزوم تلاش و کارآفرینی جوانان سخن نگویند دارای معایبی  است. درعین‌حال باید سفرهای هیات محترم دولت نیز به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که بتوانند بخشی از این پیش‌فرض‌های ذهنی نادرست قبلی را اصلاح و تغییر دهند؛ به‌طورمثال مسوول ارشد دولت از یک مغازه یا واحد تولیدی کوچک نیز بازدید کند چراکه بخش مهم و قابل‌توجهی از اقتصاد ما نیز در دستان توانمند جوانان مبتکر و کارآفرینی است که توانسته‌اند با راه‌اندازی واحدهای تولیدی یا خدماتی کوچک سهمی از اقتصاد کشور داشته باشند که متاسفانه همواره این نقش‌آفرینی‌شان از نگاه دولتمردان مغفول مانده است. در ادامه یادداشت به بخشی از این پیش‌فرض‌های ذهنی نادرست عمومی اشاره می‌شود که می‌تواند در سفرهای استانی دولت موردتوجه قرار گیرد و هم‌زمان تلاشی نیز برای اصلاح یا تغییر پیش‌فرض‌ها و باورهای ذهنی مردم در راستای اشتغال و تولید صورت گیرد.

دانشگاه‌ها اتاق فکر دولت باشند

روزنامه رسالت در گزارشی نوشت: حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی پیش از ظهر در آیین بازگشایی رسمی سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با ابراز امیدواری به اینکه دانشگاه‌ها سالی متمایز و سرشار از موفقیت‌های چشمگیر علمی داشته باشند، گفت: محورِ سند بالادستی گام دوم، پیشرفت علمی است و ایران با برخورداری از توان دانشگاهی بسیار بالا، می‌تواند جایگاه مهمی در عرصه علمی جهان داشته باشد. رئیس‌جمهور بابیان اینکه پیشرفت علمی و تحول، محورِ سند بالادستی گام دوم است، گفت: دانشگاه نقطه مرکزی ایجاد تحول در جامعه است و دانشگاه‌ها و مراکز علمی باید اتاق فکر دولت در ایجاد تحول در جامعه باشد. رئیسی بابیان اینکه در کشور نیازمند تحول هستیم و این تحول حتماً باید علم‌پایه باشد، گفت: دانشگاه‌ها و دانشگاهیان باید با مسئله‌محوری، نیازهای کشور را شناسایی و برای برون‌رفت از مشکلات راهکار ارائه کنند. وی با تأکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید برای حل مسائل کشور به کمک دولت بیایند و بالاتر از آن، اتاق فکر دولت باشند، افزود: روشنفکران کسانی هستند که در جایگاه دیده‌بانی به رصد مسائل جامعه می‌پردازند، به‌موقع درباره آسیب‌ها هشدار می‌دهند و برای رفع آن‌ها راهکار ارائه می‌دهند.

عملکرد «هیچ» فروش دارایی‌های دولت

روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: دولت با وجودی که صـاحـب دارایی‌های بسیار کلانی است، اما در مدیریت دارایی‌ها و ثروت آنقدر ضعیف است که در هر شرایطی بودجه سالانه خود را با کسری به پایان می‌برد؛ کسری که یکی از کانال‌های اصلی خلق تورم به شمار می‌رود و حالا رئیس دولت سیزدهم به وزارت اقتصاد مأموریت داده که فروش اموال و دارایی‌های مازاد دولت با رعایت ضوابط قانونی کلید بخورد. برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند نهاد دولت فارغ از درک این موضوع که وضعیت درآمدی کشور به چه شکل است، به ریخت و پاش عادت کرده‌است؛ حتی در بدترین شرایط تحریم نیز از هزینه‌های جاری بسیار کلان خود چشم‌پوشی نمی‌کند و به سهل‌الوصول‌ترین درآمدها چه از محل فروش سرمایه و چه از محل استقراض و ایجاد بدهی دست می‌اندازد، از دیگر سو برخی از کارشناسان اقتصاد نیز با اشاره به اینکه دولت در ایران بزرگ‌ترین بانکدار، بنگاهدار، تسهیلات گیرنده و بدهکار بانکی است، معتقدند بودجه به اهرم کاهش بدهی‌ها و تعهدات دولت تبدیل شده‌است، زیرا کسری بودجه از محل‌های تورمی تأمین می‌شود و تورم نیز ارزش بدهی‌ها و تعهدات ریالی دولت مثل سپرده‌های مردم در بانک‌ها و بدهی‌های دولت و شرکت‌های دولتی به سیستم بانکی را کاهش می‌دهد.

دولت نباید در بازار سرمایه دخالت کند

خبرگزاری تسنیم در گزارشی به نقل از محمدرضا پور ابراهیمی داورانی نماینده مردم در مجلس یازدهم می آورد: توصیه ما به مردم این است که نگاه بلندمدت به بازار سرمایه داشته باشند؛ چنانچه این نگاه را داشته باشند، تغییرات قیمتی در کوتاه مدت مبنای تصمیم‌گیری نخواهد بود. دولت نباید به صورت دستوری دخالت در بازار سرمایه کند و در عرضه اوراق قرضه و عرضه سهام شرکت‌ها دقت‌ بیشتری صورت گیرد. به هیچ عنوان نباید از قیمت‌گذاری دستوری در بازار سرمایه استفاده کرد چرا که این نوع قیمت‌گذاری آفت تغییرات قیمت در بازار سرمایه به شمار می‌آید. همچنین باید از بخشنامه‌هایی که شرکت‌های بورس را بامحدودیت مواجه می‌کند، پرهیز شود، لذا مداخلات دولت در بازار سرمایه باید به حداقل ممکن برسد.

اقتصاد را به برجام گره نمی‌زنیم

خبرگزاری مهر در گزارشی می نویسد: آزموده را آزمودن خطاست. جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که تحت فشار، تحریم و انواع تهدیدات وارد مذاکره و باج دادن نخواهد شد. اکنون هم بر همین موضع اصولی خود هستیم و جمهوری اسلامی ایران نکات کلیدی در مذاکرات را بر اساس منطق خودش رعایت می‌کند. مذاکرات باید تامین کننده منافع ملت ایران باشد، در فضایی توأم با تعامل انجام شود، نباید صحبت‌هایی در سایه تهدید زده شود، باید به نتیجه ختم شود و طرف‌های غربی باید به بدعهدی خود خاتمه دهند. دولت سیزدهم نشان داده است که موضوع برجام را اگرچه دنبال می‌کند، اما اقتصاد ایران را به برجام گره نخواهد زد و نقص‌ها و کاستی‌هایی را که در دولت سابق وجود داشت، برطرف خواهد کرد و مذاکرات را متناسب با منافع ملت ایران پیش خواهد برد. اگر طرف مقابل توقع داشته باشد ما بر سر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران معامله کنیم، توقع بی‌جایی است چرا که جمهوری اسلامی ایران در برجام درباره موضوع هسته‌ای مذاکره کرده است و بر این اساس مذاکره دیگری نخواهیم داشت. در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با وزیر امور خارجه و همکارانش صحبت کردیم و در این جهت وفاق و وحدت خوبی میان مجلس و دولت وجود دارد.

 

دولت سیزدهم میراث‌دار سیاست‌های اشتباه پولی و بانکی

خبرگزاری دانشجو در گفت و گو با فعالان دانشجویی می نویسد: دولت سیزدهم میراث‌دار سیاست‌های اشتباه پولی و بانکی است. به همین دلیل چالش‌های عمیقی برای مدیریت پولی و بانکی کشور پیش روی آن قرار دارد که از جمله مهمترین این چالش‌ها نرخ تورم است. نرخ تورمی که بر اساس آمارها در مردادماه ۵۸ درصد بوده است پس نرخ تورم باید مدیریت شود. همچنین چالش دیگری که وجود دارد نرخ ارز است؛ چرا که هم اکنون نرخ ارز از ثبات برخوردار نیست و همین مساله باعث شده تا فعالیت‌های فعالین اقتصادی در حوزه بازرگانی در ابهام قرار بگیرد. مضاف بر این چالش دیگر بحث نظار بر بانک‌ها است. واقیت این است که در دولت دوازدهم نظارتی که باید بر بانک‌ها صورت بگیرد انجام نشده و همین عامل باعث بروز خیلی از مشکلات بوده است؛ بنابراین بحث نظارت بر بانک‌ها باید خیلی جدی دنبال شود.

رسانه‌های اعتدالگرا

دانشگاه اتاق فکر دولت برای ایجاد تحول باشد

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: آیین آغاز رسمی سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور، روز گذشته با حضور رئیس جمهوری در دانشگاه تهران برگزار شد. این نخستین حضور آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی در دانشگاه پس از تشکیل دولت سیزدهم بود. اما او پیش از تشکیل دولت نشست‌هایی با دانشجویان داشته است. چنانکه رئیس جمهوری در واکنش به درخواست دیدار با تشکل‌های دانشگاهی، خطاب به آنان خاطرنشان کرد که خرداد امسال نشست مفصلی با تشکل‌های دانشجویی داشته است، اما با وجود این، از برگزاری نشست دوباره با دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی استقبال می‌کند. آیت‌الله رئیسی در این مراسم، با بیان اینکه پیشرفت علمی و تحول، محور سند بالادستی گام دوم است، دانشگاه را نقطه مرکزی ایجاد تحول در جامعه دانست و از دانشگاه‌ها و مراکز علمی خواست اتاق فکر دولت در ایجاد تحول در جامعه باشند. رئیس جمهوری با ابراز امیدواری به اینکه دانشگاه‌ها سالی متمایز و سرشار از موفقیت‌های چشمگیر علمی داشته باشند، گفت: محور سند بالادستی گام دوم، پیشرفت علمی است و ایران با برخورداری از توان دانشگاهی بسیار بالا، می‌تواند جایگاه مهمی در عرصه علمی جهان داشته باشد. رئیسی، با بیان اینکه در کشور نیازمند تحول هستیم و این تحول حتماً باید علم‌ پایه باشد، گفت: دانشگاه‌ها و دانشگاهیان باید با مسأله‌محوری، نیازهای کشور را شناسایی و برای برون‌رفت از مشکلات راهکار ارائه کنند. رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید برای حل مسائل کشور به کمک دولت بیایند و بالاتر از آن، اتاق فکر دولت باشند، افزود: روشنفکران کسانی هستند که در جایگاه دیده‌بانی به رصد مسائل جامعه می‌پردازند، بموقع درباره آسیب‌ها هشدار می‌دهند و برای رفع آنها راهکار ارائه می‌دهند.

آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه ها

روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی می آورد: مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد. حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور روز گذشته علاوه بر شرکت و سخنرانی در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها، از برگزیدگان کنکور سراسری با اهدای لوح، تجلیل کرد. رئیس جمهور در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با بیان اینکه پیشرفت علمی و تحول، محورِ سند بالادستی گام دوم است، گفت: دانشگاه نقطه مرکزی ایجاد تحول در جامعه است و دانشگاه‌ها و مراکز علمی باید اتاق فکر دولت در ایجاد تحول در جامعه باشد. رئیسی با ابراز امیدواری به اینکه دانشگاه‌ها سالی متمایز و سرشار از موفقیت‌های چشم‌گیر علمی داشته باشند، گفت: محورِ سند بالادستی گام دوم، پیشرفت علمی است و ایران با برخورداری از توان دانشگاهی بسیار بالا، می‌تواند جایگاه مهمی در عرصه علمی جهان داشته باشد. رئیس جمهور با بیان اینکه در کشور نیازمند تحول هستیم و این تحول حتماً باید علم‌پایه باشد، گفت: دانشگاه‌ها و دانشگاهیان باید با مسئله‌محوری، نیازهای کشور را شناسایی و برای برون‌رفت از مشکلات راهکار ارایه کنند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

پرونده حذف یارانه‌ها روی میز دولت

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: بودجه سال ۱۴۰۱ در حالی کمتر از دو ماه دیگر باید برای بررسی به مجلس ارایه شود که بزرگ‌ترین چالش آن یعنی کسری احتمالی منابع پیش‌بینی‌هایی را برای حذف برخی یارانه‌ها قوت می‌بخشد. این در حالی است که اخبار مشخصی از جلسات برگزار شده پیرامون لایحه بودجه سال آینده به بیرون درز نکرده و حتی روز یکشنبه نیز مجلس در این‌باره جلسه غیرعلنی برگزار کرد.   مسعود میرکاظمی، رییس سازمان برنامه و بودجه در جلسه اخیر ستاد تهیه و تدوین لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، با اشاره به موضوع یارانه‌های نقدی گفته است با توجه به توزیع یارانه‌ها در بخش‌های مختلف، آثار مثبت و اثربخشی مطلوب و قابل قبولی در بهبود سفره مردم، شاخص‌های کلان اقتصادی و بخش تولید دیده نمی‌شود و بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه نیاز به مطالعه علمی و کارشناسی دارد.

روشنفکری رئیسی‌ جامعه هرمی روحانی

روزنامه شرق در گزارشی می آورد: رئیس‌جمهور روز گذشته را در دانشگاه تهران گذراند و در مراسم بازگشایی رسمی سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور حضور پیدا کرد. این اولین سخنرانی ابراهیم رئیسی در دانشگاه بعد از تحویل‌گرفتن دولت است که می‌تواند بیان‌کننده نظرات او و تیمش درباره برنامه‌های آنان برای چهار سال آینده درخصوص دانشگاه و فضای فرهنگی و آموزشی کشور باشد. ابراهیم رئیسی در این مراسم گفت که دانشگاه نقطه مرکزی ایجاد تحول در جامعه است و دانشگاه‌ها و مراکز علمی باید اتاق فکر دولت در ایجاد تحول در جامعه باشد. او همچنین عنوان کرد که در کشور نیازمند تحول هستیم و این تحول حتما باید علم‌پایه باشد. رئیس‌جمهور افزود: دانشگاه‌ها و دانشگاهیان باید با مسئله‌محوری، نیازهای کشور را شناسایی و برای برون‌رفت از مشکلات راهکار ارائه دهند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha