پاشنه آشیل اقتصاد، چشم‌انداز تولید و هشداری که از اتاق کرمان فریاد شد

کرمان - ایرنا - اتاق بازرگانی کرمان روز پنجشنبه میزبان نشست بسیار مهمی بود؛ جلسه‌ای که در آن چشم‌انداز تامین و کیفیت عرضه انرژی به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد و تاثیر آن در صنعت و معدن را به همراه همه نگرانی های جدی هشدار دادند به امید آنکه در تصمیم سازی کشوری و استانی مدنظر قرار گیرند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، موضوع اصلی شصت و ششمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در کرمان که به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی این استان اجرایی شده است به بررسی راهکارهای توسعه انرژی های تجدیدپذیر اختصاص داشت؛ اگرچه در این نشست مشکلات واحدهای تولیدی حوزه دامداری و کشاورزی جنوب کرمان و نیز وضعیت کلی صنایع و معادن این استان به تصویر کشیده شد اما بخش عمده آن به موضوع راه های تامین انرژی های تجدیدپذیر در استان، هزینه تمام شده و محاسبه آن در استان و کشور و نیز مقایسه یکسری شاخص های مهم این بخش با کشورهای دیگر پرداخت.  

قیمت تمام شده برق در کشور چقدر است؟ هزینه گاز در جهان در مقایسه با نفت چقدر افزایش یافته است؟ یارانه ها برای تامین انرژی در کشور تا کجا امکان ادامه خواهد داشت و نحوه مصرف و عرضه انرژی بویژه در بخش تولید و مصرف صنایع و معادن ما چگونه است؟ همه اینها بخشی از مسائل مهم و کلانی بود که در این نشست مطرح و بیان شد که قیمت گاز طی ماه های اخیر به چند برابر نفت در جهان تبدیل شده و نگرانی ها را باید جدی گرفت زیرا ایران، کشوری با ذخایر عظیم گاز، به واردکننده این محصول تبدیل خواهد شد؛ موضوعی که شروع آن کلید خورده است.

همه این مسائل در حالی است که قطعی مکرر و کمبود انرژی طی ماه های گذشته آسیب های جبران ناپذیری بر اقتصاد کشور تحمیل کرده، برخی مشکلات نیز مانع سرمایه گذاری در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور و نیز استان کرمان می شود که بررسی راهکارهای رفع آنها برای رسیدن به توسعه پایدار ضروری است.

در این نشست در حضور استاندار کرمان، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، رئیس مجمع نمایندگان استان و رئیس اتاق بازرگانی کرمان به این مسائل، تشریح وضع نگران کننده موجود و نیز ارائه راهکار پردخته شد و میزان خسارت های ناشی از کمبود انرژی و همچنین چالش های بخش خصوصی برای ورود به این مقوله مورد بررسی قرار گرفت.

یارانه انرژی مانع سرمایه گذاری بخش خصوصی 

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان پاشنه آشیل اقتصاد را انرژی دانست و بیان کرد: در کشور ۸۶ میلیارد دلار یارانه انرژی داده و سوءمدیریت ها در چارچوب یارانه انرژی، پوشیده می شود که جلو سرمایه گذاری بخش خصوصی را هم می گیرد؛اگر این یارانه انرژی نبود معلوم نبود بر سر بنگاه های اقتصادی بزرگ ما چه می آمد.

سیدمهدی طبیب زاده افزود: آینده انرژی مبتنی بر سوخت های فسیلی در استان کرمان مبهم است که با توجه به اینکه ایران جزو پرمصرف ترین کشورها به شمار می رود در آینده امکان تامین گاز در استان با مشکل مواجه می شود.

وی با توجه به اینکه برق استان از طریق نیروگاه های سیکل ترکیبی تامین می شود، تاکید کرد: اگر نتوانیم زیرساخت های خود را از مسیر مناسب تامین کنیم، این استان در حال توسعه با مشکل مواجه می شود.

طبیب زاده عنوان کرد: باوجود ظرفیت های بسیار زیاد استان کرمان در بحث انرژی خورشیدی اما ظرفیت تولید استان تنها ۶۳ مگاوات است.

احداث نیروگاه ۲هزارمگاواتی خورشیدی

رئیس اتاق کرمان درصد بالایی از انرژی ها در دنیا را بر پایه انرژی خورشیدی دانست و بیان کرد: تولید ۲ هزار مگاوات انرژی خورشیدی را در استان به زودی کلید می زنیم و ظرف چهار سال آینده در کرمان به بهره برداری خواهد رسید.

وی افزود: تولید ۱۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی در دستور کار وزیر نیرو است و تحقق آن در استان کرمان امکان پذیر است.

دیگر موانع و مشکلات تولید انرژی کشور و راهکارها 

نماینده مردم کرمان و راور و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: برخی مشکلات به ساختارهای درونی بر می‌گردد که باید اصلاح شود اما بخشی عمده از این مشکلات به حوزه سیاست گذاری و مجموعه دولت مربوط می شود.

محمدرضا پورابراهیمی افزود: به حوزه انرژی ورود کرده ایم که اولویت ماست و تبعات آن به صورت گسترده بر کشور اثر منفی گذاشته؛ ناترازی تولید و مصرف برق طی چند ماه گذشته هزینه سنگینی به اقتصاد ما وارد کرده است.

وی عنوان کرد: اگر یک دهم هزینه تحمیل شده به کشور با قطعی برق، صرف انرژی تجدید پذیر می کردیم ۱۰ برابر هزینه ها جلوگیری می شد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان داشت: ورود ما بر اساس ماموریت قانونی ماست و در این خصوص ماموریت ملی داریم که می توانیم برش استانی هم برای آن تعریف کنیم و باتوجه به ظرفیت ها، جایگاه استان کرمان در تولید انرژی تجدید پذیر بسیار مهم ارزیابی می شود.

وی با بیان اینکه در نشست با وزیر نیرو تمام شاخص های اقتصاد انرژی را مطرح کردیم گفت: ۶ هزار مگاوات برق قابل مدیریت در استفاده از کولرهای آبی داریم، این تصمیم ها منابع مالی دولت را نمی خواهد و بخش خصوصی با یک دوم هزینه صرفه جویی می تواند آن را مدیریت‌ کند.

پورابراهیمی افزود: میزان ۱۰۰ هزار مگاوات سرمایه‌گذاری طی چهار سال در کشور هدف گذاری شده است اما تصمیمات قابل مدیریت در وزارت نیرو رها شده، این وزارت می‌تواند مدیریت اقتصادی داشته باشد.

وی تاکید کرد: دولت اگر تصمیمات را آزاد کند،  صنعت ارتقا می یابد و در حالی که امتیازات سرمایه گذاری بخشی از تصمیمات دولت را پوشش می دهد در دولت دوازدهم نتوانستیم با آنان به جمع بندی برسیم اما در دولت سیزدهم فضا متفاوت است.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: نشست‌های متفاوتی داشتیم، اتاق بازرگانی کرمان پای کار بود، در کمیسیون اقتصادی مجلس سرفصل های انرژی را توافق کردیم و بستیم، ۹۰ درصد موضوعات بخش خصوصی در استان کرمان مسائل ملی است.

وی با بیان اینکه تراز مصرفی گاز کشور در ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جهان منفی شده است گفت: تغییر در فرمول خرید تضمینی انرژی، حوزه سرمایه گذاری را دچار تزلزل می کند در حالی که ما باید کمک سرمایه گذاران باشیم.

پورابراهیمی یادآور شد: تشکیلات کارگروه‌ تخصصی را باید ذیل کمیسیون انرژی با محوریت اتاق بازرگانی تشکیل دهند، تمامی تشکل ها با هماهنگی کمیته تخصصی در تهران، تمامی نکات مطرح شده را اجرایی کنند زیرا از هیچکدام نمی توانیم بگذریم، برنامه زمان بندی گذاشتیم و پیشنهادات‌ را به دولت‌ داده ایم.

وی ادامه داد: تا وقتی بازار انرژی و برق در کشور به صورت شفاف عملیاتی نشود، پیگیر موضوع هستیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: مشوق های مصرف بهینه برق در کشور تعادل ایجاد می کند و سرانه برق مصرفی را به صورت اتوماتیک کاهش می دهد؛ همچنین بابت پولی که گرفته می شود، صدها برابر صرفه جویی می شود.

وی با اشاره به مطالبات و راهکارهای صادرات، خرید تضمینی، قیمت بورس انرژی و دیگر موارد افزود: باید مطالبات را احصا کنید، رابطه ای بین وزارت نفت و نیرو تعریف نشده، حتی یک تفاهم نامه در این زمینه ندیده ایم.

کرمان در دولت سیزدهم وارد دوره جدید انرژی خورشیدی می شود

پورابراهیمی با بیان اینکه در دولت سیزدهم وارد دوره‌ جدیدی در تولیدات انرژی تجدید پذیر می شویم گفت: سال ۱۴۰۱ را دوره آغاز تحول در حوزه برق می گذاریم و در این خصوص ظرفیت استان کرمان خوب است.

وی ادامه داد: ۶۰ مگاوات ظرفیت تولید انرژی خورشیدی در استان است در حالی که پنج هزار مگاوات‌ برای کشور تکلیف کرده ایم و ۳۰۰ مگاوات‌ در پیک مصرف برق از ظرفیت انرژی خورشیدی استفاده می شود.

اولین و بزرگترین شهرک نیروگاهی تجدیدپذیر

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سرمایه گذاری انرژی خورشیدی در کشور با ظرفیت ۷۰۰ مگاوات انجام شده است تصریح کرد: بزودی بزرگترین شهرک نیروگاهی تجدید پذیر را برای اولین بار در ایران در استان کرمان بهره برداری می کنیم.

وی بیان داشت: بر این اساس هفت هزار میلیارد تومان مستقیم در استان کرمان سرمایه گذاری می شود که این واحد تعهدات نصب را تا سه هزار مگاوات در سال می تواند افزایش دهد که مجوزهای آن صادر شده است.

پورابراهیمی ادامه داد: همچنین ۳۰۰ میلیون دلار تجهیزات به این واحد تحویل شده و آماده نصب تجهیزات است، استان کرمان را قطب تولید تجهیزات و نصب کشور سلول های خورشیدی کشور خواهیم کرد.

کرمان در حال جهش اقتصادی

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمان و نماینده مردم سیرجان و بردسیر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: استان کرمان در حال جهش اقتصادی در تمام حوزه هاست، ما کشوری در حال تحریم هستیم و مصرف سوخت بیش از میانگین جهانی است زیرا آهن پاره‌ها را از سراسر دنیا سر هم کردیم و واحدهای تولید فولاد ساختیم که مصرف انرژی بالایی دارند لذا باید شرکت‌های دانش بنیان به این حوزه ورود کنند که کاهش مصرف انرژی را داشته باشیم.

شهباز حسن پور تصریح کرد: فراموش نکنید تیشه به ریشه سرمایه گذاری و کارآفرینی زده می شود زیرا گفته نمی شود چه بلایی به سر بخش خصوصی با تحریم ها آمده است.

وی افزود: مجموعه صنعتی ما، فرمانداران، بخشداران و ادارات صنعتی ما توجیه شوند که مسائل و مشکلاتی برای واحدهای تولیدی ایجاد نکنند.

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمان یادآور شد: میزان ۲۰۰ هکتار زمین در بازدید استاندار در سیرجان به واحدهای تولیدی اختصاص یافته و بانک تجارت تسهیلات لازم برای سرمایه گذاری را پرداخت می کند، مشکل از مسئولانی است که بازارسازی و فرهنگ سازی نمی‌کنید.

وی افزود: زمین طی ۲۴ ساعت، جواز ۲ ساعت، تسهیلات طی یک هفته به واحدهای تولید انرژی خورشیدی واگذار می‌کنیم.

حسن پور ابراز داشت: پیگیری مرتب رئیس سازمان صمت استان کرمان، منابع بانکی شرکت ها را به استان کرمان آورده که متاسفانه از این اعتبارات استفاده نمی کنیم.

خسارات قطع برق

این درحالی است که مهدی حسینی نژاد رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: تولید فولاد در استان کرمان به عنوان قطب تولید این محصول کشور به سبب قطعی مکرر برق دچار نمودار منفی شد و آسیب هایی به صنایع وارد آمد.

نقشه راه تولید انرژی تجدیدپذیر در کرمان

استاندار کرمان نیز در این نشست گفت: مدت هاست یکی از سرفصل ها، پیگیری انرژی های تجدید پذیر است و همه چیز روشن است، ما راه را نباید اشتباه برویم، مشکل ما برای احداث نیروگاه سیکل ترکیبی، گاز است و امروزه وارد کننده گاز هستیم.

علی زینی وند افزود: مشکل کار ما در جذب سرمایه گذاران و چالش های استانی نیست، سال ۹۶ خیز کشور برای تولید انرژی خورشیدی بود که اگر به تحریم‌ها و موانع وزارت نیرو بر نمی‌خوردیم، حتما از هدف گذاری‌ها جلوتر بودیم. در کرمان این نوع تولید به ۲ سه‌هزار مگاوات می رسید زیرا سرمایه گذاری جذاب بود و خرید تضمینی داشت.

وی تصریح کرد: در تامین مالی، تحریم ها و خرید تضمینی با مشکل روبه رو هستیم‌ که این موارد اگر رفع شود، بحث انرژی خورشیدی کشور راه می افتد، و در این زمینه تحقق هدف گذاری ۲ هزار مگاوات در استان، آمار حداقلی است و برای کرمان با ۳۰۰ روز آفتابی عددی نیست.

استاندار کرمان ادامه داد: معطل نماندیم و در این زمینه کارگروهی تشکیل دادیم، در مزارع کوچک مقیاس در یک‌مورد ۲۰۰ هکتار زمین به مزارع کوچک مقیاس واگذار می‌کنیم.

وی با بیان اینکه تولید انرژی خورشیدی را در ادارات و مشترکان خانگی باید گسترش دهیم، گفت: برای واگذاری زمین و حمایت از سرمایع گذار هیچ محدودیتی نداریم. 

به گزارش ایرنا یک کارشناس حوزه انرژی در این نشست به بررسی وضعیت تولید و مصرف انرژی در ایران و جهان و قیمت تمام شده آن پرداخت و درخصوص آینده تداوم وضع کنونی و ارائه یارانه به این بخش هشدار داد.

همچنین در این نشست مصوباتی برای توسعه انرژی خورشیدی در استان کرمان به امضای اعضای شورا رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha