ذخیره استراتژیک گاز و خرید مشترک سوخت، تدابیر اروپا علیه بحران انرژی

تهران - ایرنا - اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا با تاکید بر اینکه اروپا به منظور جلوگیری از بحران‌های انرژی آینده در میان‌مدت و بلندمدت اقدام خواهد کرد، اعلام کرد مساله ایجاد ذخیره استراتژیک گاز و خرید مشترک سوخت توسط کشورهای عضو بررسی خواهد شد.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از نشریه «سینکو دیاس» اسپانیا،  رئیس کمیسیون اروپا در نشست دیروز جمعه با ۲۷ رهبر اروپایی در بروکسل گفت انرژی باد و خورشید نیز در اولویت قرار خواهند گرفت و استفاده از گاز و انرژی هسته ای تا زمان انتقال به انرژی‌های تجدیدپذیر ادامه خواهد داشت.

فون در لاین در تشریح چگونگی ایجاد ذخیره انرژی استراتژیک و امکان خرید مشترک، از توافقی با هدف «افزایش استقلال و انعطاف پذیری» کشورهای عضو خبر داد. وی گفت: ما تماس خود با تامین کنندگان مختلف را به منظور تنوع بخشیدن به عرضه تشدید کرده و باید هماهنگی روابط میان کشورها (درون اتحادیه) را تسریع کنیم.

این سیاستمدار اروپایی با بیان اینکه انرژی هسته‌ای و انرژی حاصل از باد و خورشید داخل بلوک اروپا تولید می‌شوند اما ۹۰ درصد گاز منطقه وارداتی است، بر لزوم ارزیابی تامین همزمان همه منابع انرژی با در نظر گرفتن این شرایط تاکید کرد.   

قیمت گاز در اروپا که به طور مستقیم بر هزینه انرژی تاثیر می‌گذارد در سه ماه گذشته دو برابر شده و اسپانیا و فرانسه بیش از سایر کشورها تحت تاثیر قرار گرفته اند.

در بازه زمانی ۲۲ ژوئیه تا ۲۲ اکتبر (۳۱ تیر تا ۳۰ مهر) قیمت گاز در بازار هلند که معیار سنجش این منطقه است از حدود ۳۷ یورو به ازای هر هزار متر مکعب به ۹۰ یورو رسیده است.

به نوشته نشریه اسپانیا، اظهارات فون در لاین در شرایطی است که قیمت انرژی ناشی از کمبود گاز طبیعی و امتناع روسیه از تامین کننده اصلی آن، افزایش یافته است. تنها با گذشت دو ماه از آغاز زمستان، اروپا با خطر تمام شدن ذخایر کافی گاز در سخت ترین فصل سال مواجه است. بر اساس اعلام شرکت گازپروم روسیه، موجودی گاز اروپا ۱۸.۵ میلیارد متر مکعب کمتر از سال گذشته است.

اروپا در سال‌های اخیر مصرف گاز روسیه را افزایش داده است. براساس آمار شرکت گازپروم که دوشنبه هفته گذشته منتشر شد، در ۹ ماه نخست سال جاری میلادی (۲۰۲۱) عرضه گاز روسیه به کشورهای اروپایی ۱۳.۱ درصد افزایش یافته است. به طور خاص، گازپروم تاکید دارد که عرضه گاز به آلمان ۲۸.۲ درصد، به ایتالیا ۱۶.۳ درصد، به فنلاند ۱۵.۳ درصد، به یونان ۱۲.۹ درصد و به لهستان را ۱۰ درصد افزایش داده است.

دولت اسپانیا پیشتر (۲۰ سپتامبر/ ۲۹ شهریور) در نامه ای به کمیسیون اروپا، «ایجاد یک بستر متمرکز اروپایی برای خرید گاز طبیعی به منظور تسهیل ایجاد ذخایر استراتژیک» را خواستار شد.  

وزیران دارایی فرانسه، یونان، جمهوری چک و رومانی نیز در بیانیه ای مشترک به طرح پیشنهادی اسپانیا در «ایجاد دستورالعمل‌های مشترک در ذخیره گاز به منظور کاهش و هموارسازی قیمت‌ها» پیوستند.

بر این اساس، کمیسیون اروپا به زودی مجموعه‌ای از اقدام‌های ممکن کشورهای اتحادیه اروپا برای رویارویی با قیمت‌های سرسام‌آور انرژی را منتشر می‌کند.

اتحادیه اروپا در حال حاضر از یک سیستم ذخیره اضطراری نفت برخوردار است که به دنبال بحران دهه ۱۹۷۰ میلادی در این حوزه ایجاد شده است. امکانی که در مورد گاز صدق نمی‌کند.

این ساز وکار جدید، خرید این منبع را به صورت مشترک در زمان قیمت‌ پایین و با هدف آزاد کردن در دوره‌های رو به افزایش فراهم می‌کند.

اما همزمان با فراهم شدن این امکان، پرسش‌هایی پیرامون ظرفیت واقعی شرکای اروپایی و هزینه ذخیره و نگهداری مطرح می‌شود.  

براساس طرح کمیسیون اروپا، کشورها می‌توانند با خرید مشترک گاز، یک ذخیره‌سازی راهبردی تشکیل دهند و مشارکت در این اقدام داوطلبانه خواهد بود.

https://cincodias.elpais.com/cincodias/۲۰۲۱/۱۰/۲۲/mercados/۱۶۳۴۸۹۲۸۰۱_۱۹۶۷۶۱.html

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha