۱۰ هزار کیلومتر از خطوط تامین آب آشامیدنی فارس فرسوده است

لارستان- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس گفت که هم اینک بیش از ۱۰ هزار کیلومتر از خطوط تامین و توزیع شبکه های آبرسانی در سطح استان و مناطق مختلف شهری و روستایی فرسوده است.

علی بوستانی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مجموع کل خطوط تامین و توزیع آب آشامیدنی در استان فارس حدود ۳۰ هزار کیلومتر است.

مدیرعامل شرکت آبفای فارس توضیح داد که برای ترمیم و بازسازی خطوط فرسوده به رقمی افزون بر یکهزار میلیارد تومان نیاز داریم.

بوستانی تصریح کرد: در صورت تامین اعتبار و بازسازی این ۱۰ هزار کیلومتر شبکه فرسوده ، معادل احداث ۵۰۰ حلقه چاه جدید به منابع تامین آب شرب شهروندان و مردم این استان در مناطق مختلف اضافه خواهد شد.

اثر محسوس خشکسالی ۱۱ ساله بر فارس

وی با شاره به خطرات بروز خشکسالی طی ۱۱سال گذشته در کشور به ویژه فارس گفت: منابع تامین آب زیر زمینی ناشی از بروز این بحران در استان با کاهش محسوس مواجه شده است.

بوستانی اضافه کرد که در این ۱۱ سال با توجه به پایش کمی و کیفی منابع تامین آب، بیشترین بار مصرفی به ویژه در حوزه آب شرب از طریق چاه ها و منابع زیرزمینی بوده است.

وی یادآور شد: آثاری که خشکسالی در این مدت ۱۱ سال به مردم و شهروندان فارس تحمیل کرده معادل تولید بیش از یک هزار و ۱۰۰ حلقه چاه که دبی پمپاژ هر چاه نیز معادل ۱۰ لیتر بر ثانیه طی ۲۴ ساعت، بوده است.

بوستانی عنوان کرد: البته رعایت نشدن الگوی کشت و اصرار بر برخی کشت های نیازمند آب زیاد، همچون هندوانه و صیفی جات نیز طی این مدت بر شدت مشکلات ناشی از کمبود منابع آبی در روستاها و شهرهای مختلف فارس افزوده است.

مدیرعامل شرکت آبفای استان فارس گفت که تا حدودی و با همت و تلاش شرکت آب و فاضلاب استان و همکاری مردم آثار ناشی از این کاهش معادل یکهزار ۱۰۰ حلقه چاه، با احداث حفرچاه های جدید، کف شکنی ها و بازسازی شبکه های فرسوده ، کنترل سرریز مخازن و فرهنگ سازی و آگاهی بخشی های گسترده از طریق رسانه ها برای مصرف بهینه آب توانستیم مشکلات ناشی از بروز خشکسالی را مدیریت کنیم.

او یادآور شد که با توجه به روند فزاینده این بحران خشکسالی چند اقدام مهم باید همچنن در دستور کاری جدی قرار گیرد که  شامل بازسازی شبکه های فرسوده ، رعایت الگوی کشت و مصرف بهینه آب از سوی شهروندان و همچنین بررسی موضوع اقتصاد آب است که البته این مهم نیازمند بررسی و مطالعات عمیق ترو بیشتر از سوی کارشناسان است.

خشکسالی در سال زراعی جاری نیز جدی است

 مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس همچنین گفت: با توجه به گزارش های هواشناسی در سطح استان شرایط به لحاظ بارندگی و پراکنش بارش ها در سال زراعی جاری ( اول مهر ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ۱۴۰۱) نیز همچون  سال آبی زراعی چندان رضایت بخش نیست و وضعیت خشکسالی همچنان ادامه دارد.

بوستانی یادآور شد: باید بیش از گذشته و با برنامه ریزی بهتر و همت مردم فهیم موضوع صرفه جویی در مصرف آب را همچنان در اولویت قرار دهیم.

وی تصریح کرد: همچنین باید در زمینه الگوی کشت نیز با برنامه ریزی و درک موضوع کم آبی و خشکسالی از کشت های با با میزان بالای آب خواهی در سال زراعی جاری نیز به شدت خودداری کنیم و با اجرای طرح های نوین و مصرف بهینه از هدررفت آب در این شرایط خشکسالی جلوگیری کنیم.

کشت هندوانه ممنوع

بوستانی ادامه داد: میزان رعایت الگوی مصرف آب در استان بین ۱۳ تا ۱۵ متر مکعب به ازای هر مشترک تعریف شده است؛ این مهم به هیچ وجه رعایت نمی شود و میزان هدر رفت آب بالا است.

وی بر لزوم کشت نشدن هندوانه در استان تاکید کرد و گفت: ما در حقیقت با کشت هندوانه داریم به صورت غیرمسقیم آب شرب را تبدیل به آب هندوانه می کنیم و به فروش می رسانیم.

او با بیان اینکه بر اساس برآوردهای انجام شده و قیمت تمام شده آب، حدود ۲۰ برابر هر کیلوگرم هندوانه آب شرب برای کشت این محصول مصرف می شود، افزود: کشت محصولات زراعی و باغی کم آب و البته پربازده متناسب با اقلیم منطقه ای و الگوی کشت باید در دستور کار کشاورزان باشد.

وی همچنین موضوع اقتصاد آب در شرایط کنونی را یادآر شد و افزود: در حالی یک باطری آب معدنی نیم لیتری در سطح بازار با قیمت چهار هزار تومان به فروش می رسد که هم اینک دولت و شرکت های آب و فاضلاب حدود یک هزار مترمکعب یعنی هزار لیتر آب را با قیمتی کمتر از ۶۰۰ تومان به دست مردم می رساند.

او یادوآر شد: تا وقتی قیمت تمام شده آب به معنای واقعی نرسد و مردم بیشتر ارزش و اهمیت آب را درک نکنند همچمنان باید شاهد هدرروی قابل توجهی از میزان آب شرب از سوی مردم و شهروندان باشیم.

۲۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز در فارس

مدیر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه ای استان فارس نیز پیش تر به ایرنا گفته بود که هم اینک ۲۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی شده که ۹ هزار و ۷۰۰ مورد از آنها جزو چاه های قدیمی یعنی فعالیت آنها قبل از سال ۱۳۸۵ بوده است.

بازیار با بیان اینکه ۷۳ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه در بخش های مختلف صنعت، کشاورزی و شرب نیز مجوز فعالیت گرفته اند، گفت: سالانه افزون بر هفت میلیارد متر مکعب آب از طریق این چاه ها از سفره های زیرزمینی برداشت می شود.

وی بیان کرد: بر اساس استاندارد و برنامه راهبردی وزارت نیرو باید یک و هفت دهم (۱.۷)میلیارد متر مکعب از این میزان آب مصرفی کاهش و به حدود پنج میلیار متر مکعب برسد.

معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه ای استان فارس گفت: به دلیل بیش از یک دهه خکشسالی ، برداشت های بی رویه از سفره های آب زیرزمینی و همچنین دشت های آبرفتی و زمین های شور به ویژه در مناطق جنوبی استان همچنان سایه هولناک خشکسالی و کم آبی در این منطقه ملموس است.

بازیار همچنین مصرف بهینه وبا توجه به بیشترین میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی بر ضرورت استفاده از روش های نوین آبیار و تغییر الگوی کشت از سنتی و در فضای باز به کشت های گلخانه ای و یا سایبانی در منطقه از جمله مناطق جنوبی استان فارس تاکید کرد.

خطر فرسایش خاک و کاهش منابع آبی سفره های زیرزمینی بسیاری از مناطق فارس بویژه شهرهای جنوبی این استان را تهدید می کند و به لحاظ وجود دشت های وسیع و انباشت آب های سطحی به شدت در حال تخریب و خطر فرسایش خندقی قرار دارد که سبب فرو رفتگی در سطح توپوگرافی دشت های منطقه شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha