«تار بختیاری»؛ نت‌نویسی آهنگ‌هایی از موسیقی بختیاری برای تار و سه‌تار

تهران- ایرنا- جلد نخست کتاب «تار بختیاری» شامل آهنگ‌هایی از چهره شناخته‌شده موسیقی بختیاری نت‌نویسی حامد گرجی برای تار و سه‌تار، منتشر شد.

هنگام گوش فرا دادن به موسیقی بختیاری همواره می‌اندیشم که چه نیک‌بخت مردمانی اند بختیاری‌ها که بهره‌مند از فرهنگی چنین پرمایه و ارزشمندند. موسیقی بختیاری نه تنها از جنبه مدال، که از جهت کار کردی که در زندگی آنها دارد بسیار متنوع است. عاشقانه های بسیار لطیف، بی پیرایه و شاعرانه و نیز نشانه هایی از اهمیت زندگی جمعی در میان آنها را می توان به آسانی در این اشعار و نواهای زیبا مشاهده کرد. (ص.۱۳)

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، این جملات آغاز دیباچه حامد گرجی است بر کتاب نت تار بختیاری. گرجی دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه هنر تهران که امروز مشغول تدریس در ددانشگاه و هنرستان موسیقی پسران است، در اثری با عنوان تار بختیاری، تعدادی از آهنگ‌های بهمن علاءالدین (مسعود بختیاری) خواننده، ترانه‌سرا و آهنگساز بختیاری را در همکاری با عطاالله جنگوک آهنگساز و ردیف‌دان موسیقی ایرانی و نوازنده و مدرس صاحب سبک تار وسه‌تار، نت‌نویسی کرده است.

علاءالدین متولد ۱۳۱۹ شهرستان مسجد سلیمان، خواندن آواز و سرودن ترانه از دوران تحصیلات ابتدایی آغاز کرد و بعدها در سال ۱۳۵۰ و اوج گرفتن فعالیتش موسیقی بختیاری را وارد دوران تازه‌ای کرد. وی در کنار حرفه معلمی، سرودن، خواندن و تحقیق و پژوهش در مورد شعر و موسیقی بختیاری را ادامه داد تا سال ۱۳۶۵ که نخستین مجموعه آهنگ خود را با نام مال‌کنون با آهنگسازی و تنظیم جنگوک از آهنگسازان مطرح کشور منتشر کرد.

آنگونه که گرجی در معرفی علاءالدین آورده است، این خواننده و آهنگساز را می‌توان از معدود خواننده‌های بختیاری معروف و شهور دانست که همیشه تلاش کرد ناشناس بماند و به همین دلیل از نام مستعار «مسعود بختیاری» استفاده می‌کرد.

وی با اعتقاد راسخ به تولید و ارائهی آثار اصیل و مبتنی بر فرهنگ ، گویش و هویت ایلی و عشایری خود و به علت علاقهی شدیدی که به موسیقی اصیل و خالص عشایری داشت ، اغلب در فصول پاییز و زمستان که عشایر بختیاری در کوچ گرمسیری به شمال خوزستان نقل مکان می کردند ، به میان آنها می رفت و به صورت ناشناس برای آنها آوازهای محلی می خواند ، به آوازهای آنها گوش می داد و نواهای آنان را ضبط می کرد و از آنها برای ساختن آهنگ های خود ایده می گرفت. (ص.۷)

از این هنرمند که در سال ۱۳۸۵ و به سن ۶۶ سالگی درگذشت، آلبوم‌های هی جار (۱۳۷۱)، تاراز (۱۳۷۳)، برافتو (۱۳۷۵) و آ ستاره (۱۳۷۷) در زمان حیات منتشر شد. دو آلبوم بهیگ و ویر از این هنرمند نیز در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۹۳ به همت نزدیکانش و براساس نسخه‌های ضبط خانگی به بازار آمد.

گرجی در معرفی استاد عطاالله جنگوک می‌نویسد روایت موسیقی نواحی گوناگون ایران (بختیاری، قشقایی، موسیقی فارس و بندرعباس) به زبان تار و سه تار، وجه مهم کارنامه هنری عطا جنگوک است. آثار محلی جنگوک پیش گام معرفی موسیقی آن مناطق در قالب های ارکسترا چندصدایی ، با تأکید بر حفظ اصالت قطعات ارائه شده هستند. مال کنون، هی جار، پر ستاره و یار کدیم نمونه‌هایی ارزشمند از این دست آثار هستند. 

این کتاب حاوی نت‌های ۲۶ قطعه آهنگ است که در ۷۵ صفحه توسط انتشارات آواز در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha