معرفت آذری روز چهارشنبه با بیان اینکه طرح صدور کارت هوشمند عشایر در کشور برای نخستین بار در استان اردبیل اجرا شده است، افزود: در سفر رئیس جمهوری به استان اردبیل وزیر جهاد کشاورزی بعد از اطلاع از اجرای این طرح در اردبیل دستور داد، در سایر استانهای کشور نیز این طرح اجرایی گردد.
وی تشریح کرد: داشتن ییلاق و قشلاق و کوچ در آنها، وابستگی ایلی و وابستگی معاش اصلی افراد به شغل دامداری، سه مولفه مورد نیاز برای شناسایی قشر زحمتکش عشایر در استان است.
وی اظهار کرد: با جایگزین شدن این کارت به جای دفترچههای قبلی علاوه بر شناسایی عشایر واقعی و فعال استان ارائه هر نوع خدمات به جامعه عشایری هدفمند شده است.
وی بیان کرد: این کارت با هدف رصد خدمات ارائه شده به عشایر استان مورد استفاده قرار میگیرد و خدمات ارائه شده از جمله تامین نهادههای دامی و کشاورزی، توزیع کالاهای اساسی ، آرد خام و سایر امور مربوط به عشایر از این طریق صورت خواهد گرفت.
آذری با بیان اینکه تعداد قابل توجهی از دفترچههای شناسایی صادر شده برای جمعیت عشایری استان در گذشته با جمعیت واقعی عشایری اردبیل مطابقت نداشت، اضافه کرد: اداره کل امور عشایری استان اردبیل اقدام به شناسایی عشایر واقعی و صدور کارت شناسایی هوشمند برای آنها همراه با حذف نام خانوارهای غیر عشایری با حذف دفترچههای صادر شده در سالهای گذشته کرده است.
وی ادامه داد: از آغاز اجرای طرح حذف نام خانوارهای غیرعشایری از لیست جمعیت عشایر واقعی استان اردبیل تاکنون برای ۱۲ هزار و ۸۰۰ خانوار جمعیت واقعی عشایر استان اردبیل کارت هوشمند عشایر صادر شده و دفترچههای افراد غیر عشایر باطل شده است.
مدیرکل امور عشایری استان اردبیل با بیان اینکه وجود دفترچههای دستی باعث بروز فساد میشد، گفت: هوشمند کردن خدمات ارائه شده به عشایر علاوه بر جلوگیری از وقوع جرم و فساد موجب شفافیت و عدالت در توزیع شده است.
به گزارش ایرنا، عشایر استان اردبیل با ۱۲ هزارو ۸۰۰ خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.
عشایر استان اردبیل ساکن در ۱۱ شهرستان استان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ ابه زندگی میکنند.
عشایر استان اردبیل سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید میکنند.
هماکنون عشایر استان در بین ۱۲۰ ایل شناسنامه دار کشور در جایگاه سوم، از لحاظ مرتع در رتبه چهارم، تعداد دام در رتبه پنجم و از لحاظ جمعیت در جایگاه هشتم قرار دارد و یکی از ایلهای بزرگ کشور محسوب میشود.
عشایر استان اردبیل نیمی از سال را در قشلاقات شمال استان و نیمی دیگر را در ییلاقات سبلان و ارتفاعات کوههای باغرو و بزغوش سپری میکنند و شغل اصلی آنها دامپروری بوده و به نگهداری ۱.۵ میلیون واحد دامی مشغول هستند.
ارزش تقریبی تولیدات سالانه عشایر استان هزاران میلیارد ریال است.
نظر شما