حسین دهقان روز پنجشنبه در جلسه شورای حفاظت منابع آب و کارگروه سازگاری با کم آبی گلستان اظهار داشت: در سال آبی گذشته، استان بیشترین آسیب در تولید منابع آب را در بهمن و فروردین متحمل شد و به جز اسفند ماه در بقیه ماه های پارسال با کمبود بارش مواجه شدیم و در نتیجه آن تولید منابع آب گلستان به شدت کاهش یافت.
وی بابیان اینکه طی سال های گذشته گلستان با افزایش پدیدههایی چون خشکسالی شدید و افزایش بارش سیلابی بود گفت: حوضههای قره سو و گرگانرود سال گذشته شاهد کمترین میزان بارش طی دهه های اخیر بودند که ادامه این روند برای آینده و سرنوشت خلیچ گرگان آسیبزا خواهد بود.
خلیج گرگان که در سدههای پیشین با برخورداری از آب فراوان زمینه ایجاد بندرگاه هایی چون گز و ترکمن را فراهم کرده و بر رونق و شکوه این مناطق افزوده بود، چند سالی است گرفتار خشکسالی شده و دیگر خبری از آن همه شکوه نیست و این پهنه آبی با مرگ تدریجی و نیستی دست و پنجه نرم می کند.
افزایش ۱.۵ درصدی دمای هوای کره زمین و در نتیجه تبخیر بیشتر آب در کنار حفر چاه های متعدد کشاورزی و کاهش فراوان سفره آب زیرزمینی که موجب مکش آب خلیج برای جبران این برداشت ها می شود روز به روز از سطح و عمق آب خلیج گرگان کاسته و بر مساحت صحرای بی آب و علفی که قبلا بخشی از مساحت این پهنه آبی بود، افزوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان هم در این جلسه گفت: با وجود اینکه از ابتدای سال، بارش ها در استان افزایش یافته اما حجم رواناب رودخانه های استان کاهشی است.
سیدمحسن حسینی اظهار داشت: در سال مالی گذشته اعتبارات ابلاغی شرکت آب منطقهای گلستان حدود هشت هزار میلیارد ریال بود که از این مقدار ۵۰ میلیارد ریال به حفاظت از آبهای زیرزمینی و طرح تعادل بخشی اختصاص یافت که برای حل این مشکل باید اعتبارات بیشتری برای صیانت از آبهای زیرزمینی اختصاص یابد.
وی بیان کرد: در حال حاضر ۱۴۰ میلیون متر مکعب از حجم آب زیرزمینی استان در بخش شرب استفاده می شود که در افق ۱۴۲۵ برنامه استفاده از آب زیرزمینی تنها ۷۰ میلیون متر مکعب پیش بینی شده است.
مدیرکل هواشناسی گلستان نیز در این جلسه اظهار کرد: این استان سال گذشته با کاهش ۳۹ درصدی بارش نسبت به درازمدت و کاهش ۳۳ درصدی نسبت به سال ماقبل و افزایش هشت دهم درجهای دما روبرو شد.
نوربخش داداشی بیان کرد: میانگین بارش استان در سال آبی جاری تا نیمه آبان، حدود ۶۲ میلی متر بوده که نسبت به سال قبل ۲ برابر افزایش داشته است.
وی خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود عملکرد بارش در سال آبی جاری نرمال باشد اما نمی تواند خشکسالی سال گذشته را جبران کند.
نظر شما