به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری آستان قدس رضوی، حجت الاسلام احمد مروی در آیین بزرگداشت خادمان و واقفان کتاب و کتابخوانی افزود: متاسفانه در حوزه موقوفات علمی و فرهنگی عقب مانده ایم و نباید نسبت به مساله وقف در حوزه کتاب و دانش غفلت کنیم.
وی اضافه کرد: وقف در حوزه کتاب، علم و فرهنگ را نباید مساله کوچکی دانست. بیتوجهی نسبت به امور خیر با نیت پیشبرد فعالیتهای علمی و فرهنگی باعث متضرر شدن جامعه خواهد شد و موقوفات باید به سوی حوزههای علمی، فرهنگی و اجتماعی نیز سوق پیدا کند.
حجتالاسلام مروی عنوان کرد: باید در کشور مراکز علمی و آموزشی بزرگی وجود داشته باشند که بر مبنای وقف اداره شوند، دستگاه امام رضا(ع) باید مراکز علمی و فرهنگی متعدد با موقوفات خاص داشته باشد تا به رشد و تعالی فرهنگ دینی مردم کمک کنند.
وی افزود: باید در اطراف حرم مطهر بزرگترین، زیباترین و مدرنترین نمایشگاه عرضه کتاب را داشته باشیم که متأسفانه هماکنون فاقد آن هستیم، البته زحمات گذشتگان را ارج مینهیم و سر تعظیم و تکریم در برابر تلاشهای آنها فرود میآوریم.
تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه زیارت بارگاه رضوی باید منجر به ارتقای فرهنگ و معرفت دینی زائران شود، تصریح کرد: مهمانسرای بزرگ و چندین چایخانه در صحن های مطهر احداث کردهایم اما پیش از همه اینها باید مرکز عرضه کتاب داشته باشیم، مراکزی که هماکنون موجود هستند، هیچکدام مورد رضایت بنده نیستند.
حجتالاسلام مروی با بیان اینکه مطالعه جایگاه مناسبی در جامعه ما ندارد، افزود: این امر با توجه به سابقه و پیشینه علمی و فرهنگی مسلمانان جای تأسف دارد، باید تلاش شود تا مردم به مطالعه ترغیب و عادت کنند و دستگاه حضرت رضا(ع) باید در این حوزه پیشگام باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت جمعآوری نسخ خطی بهعنوان تراث شیعه اشاره و خاطرنشان کرد: کتابهای خطی فراوانی وجود دارند که گنج بزرگی از میراث اسلامی و شیعی هستند، این کتابهای خطی در واقع اسناد مهم فرهنگ و تاریخ اسلام و شیعه هستند؛ گردآوری، نگهبانی و شناساندن این نسخ خطی بهعنوان منابع اصلی و معتبر فرهنگ، تمدن و اعتقادات اسلامی و شیعی و جلوگیری از خروج این ذخایر نفیس و ارزشمند از کشور ضروری است.
خرید کتب خطی اسلامی توسط صهیونیستها
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه بر اساس اطلاعاتی صهیونیستها با اهداف پلید و با سرمایهگذاری کلان به دنبال خرید کتب خطی و آثار فرهنگی از ایران و کشورهای اسلامی هستند، اظهار داشت: کتب خطی فراوانی وجود دارد که باید حفظ و جمعآوری شوند، بر ماست که این آثار گرانقدر را که سرمایههای اعتقادی و فرهنگی جامعه اسلامی هستند، جمعآوری و از نیستی و نابودی محفوظ داریم، اما خریداری آنها به سبب قیمتهای بسیار بالا به تنهایی از عهده آستان قدس رضوی خارج بوده و در این حوزه نیازمند وقف هستیم.
وی به گنجینه مخطوطات و نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی اشاره و با بیان اینکه ارزش معنوی، تمدنی و فرهنگی کتب خطی غیرقابل قیمتگذاری است، تصریح کرد: وقف برای حفظ تراث اسلام و شیعه بزرگترین کار فرهنگی و از بهترین انواع وقف است.
حجت الاسلام مروی در بخش پایانی سخنان خود به اهمیت وقف برای تأسیس دانشگاه و تربیت دانشمندان اشاره و بیان کرد: بسیاری از استعدادهای برتر و درخشان در دانشگاهها و حوزههای علمیه به دلیل مشکلات روزمره زندگی در کار غرق میشوند و فرصتی برای مطالعه و تحقیق پیدا نمی کنند، اگر موقوفاتی برای پشتیبانی از این استعدادها وجود داشته باشد که این افراد شناسایی و از نظر معیشتی حمایت شوند تا با فراغت فکری وقت خود را صرف مطالعه و پژوهش کنند، اتفاقات مبارکی در عرصه علم کشور رقم خواهد خورد.
توجه ویژه به نشر معارف اهل بیت(ع)
رییس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی هم گفت: در اصل ۱۴ سند ابلاغی سیاستهای کلان آستان قدس رضوی، نشر معارف اهل بیت(ع)، اهتمام به گسترش سنن انبیای الهی، نشر فرهنگ و سیره رضوی، گسترش و نهادینهسازی معارف و سبک زندگی برگرفته از مبانی اسلام ناب محمدی(ص) مورد توجه قرار گرفته است.
عبدالحمید طالبی ادامه داد: در همین راستا سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در خصوص برخورداری مخاطبان از منابع و روزآمدی علمی و فرهنگی و همچنین اشاعه فرهنگ زیارت باید نقش خود را بیش از پیش ایفا کند.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در زمینه کتاب گفت: طبق فرموده ایشان، سه تکلیف و مسوولیت در حوزه کتاب و کتابخوانی بر عهده ما نهاده شده است، تولید کتاب در عرصههای فکری مختلف و ضرورت تولید آن مبتنی بر نیازهای روز جامعه و ترویج کتاب با توجه به استانداردهای بینالمللی و نقد و بررسی آثار منتشر شده از مواردی است که بر عهده داریم.
رییس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی هم اظهار داشت: کتابخانههای آستان قدس از روزمرگی خارج شده و نقشه راه مدونی را برای قدم نهادن در تحقق توصیههای مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب ترسیم کردهایم.
حجتالاسلام سیدجلال حسینی بر رویکرد تحولی کتابخانههای آستان قدس رضوی برای تبدیل شدن به یکی از معتبرترین پایگاههای استنادی در کشور و منطقه اشاره کرد و این مهم را با وجود نیروهایی متعهد و کارآمد در کنار منابع غنی مجتمع شده در این سازمان، قابل تحقق دانست.
نظر شما