لیبی؛ ثبت‌نام چشمگیر نامزدهای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری

تهران - ایرنا - کمیسیون عالی انتخابات ملی لیبی در حالی به افزایش تعداد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور به ۲۳ نفر و نامزدهای انتخابات پارلمانی به ۱۲۳۱ نفر اشاره کرده است که در این سو، رئیس شورای عالی دولت از پیشنهاد تعویق حدود دو ماهه انتخابات خبر می‌دهد.

به گزارش روی شنبه ایرنا بنا به اطلاعات منتشر شده از سوی کمیسیون عالی انتخابات ملی لیبی در شامگاه جمعه، تعداد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در این کشور به ۲۳ نفر افزایش یافته که ۱۹ نفر از طرابلس، ۳ نفر از بنغازی و یک نفر دیگر هم از سبها هستند.

دریافت درخواست‌ها برای ثبت نام از سوی کمیسیون انتخابات لیبی تا روز ۲۲ نوامبر (۱ آذر) ادامه خواهد داشت.

در حالی که زمان اتمام نامنویسی نامزدهای انتخابات پارلمانی لیبی هم ۷ دسامبر اعلام شده، بر اساس آخرین آمار رسمی اعلام شده، ۱۲۳۱ نفر در ۱۳ حوزه انتخابیه برای این انتخابات ثبت نام کرده‌اند و تاکنون بیش از ۱.۲ میلیون نفر از مجموع ۲.۸ میلیون نفر حائز شرایط رای دادن، کارت‌های انتخاباتی خود را دریافت کرده‌اند.

از جمله افراد شاخصی که برای انتخابات ریاست جمهوری لیبی نام نویسی کرده‌اند می‌توان به علی زیدان نخست وزیر پیشین، فتحی بشاغا وزیر پیشین کشور، عقیله صالح رئیس پارلمان و خلیفه حفتر اشاره کرد.

حفتر فرمانده سابق «ارتش ملی لیبی» با وجود مخالفت کمیسیون عالی انتخابات ملی، روز سه‌شنبه در بنغازی مدارک نامزدی خود برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را ارائه کرد.

لیبی؛ ثبت‌نام چشمگیر نامزدهای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری

اعلام نامزدی رسمی حفتر پس از آن صورت گرفت که سیف الإسلام قذافی و عقیله صالح نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری این کشور اعلام کردند.

حفتر پس از ارائه مدارک خود به کمیسیون انتخابات  گفت که او برای گرفتن قدرت نامزد نشده است بلکه برای رهبری مردم لیبی در این مرحله «سرنوشت ساز» وارد این کارزار شده است. او همچنین بر پایبندی خود به وحدت، حاکمیت و استقلال لیبی تاکید کرد.

او نامزدی رسمی خود در انتخابات ریاست جمهوری را در حالی اعلام کرد که دادستان نظامی لیبی در نامه‌ای به کمیسیون عالی انتخابات ملی، خواستار تعلیق روند نامزدی «خلیفه حفتر» برای انتخابات ریاست جمهوری لیبی شد. این دادستانی اعلام کرد تا زمانی که تحقیقات در مورد این پرونده به پایان نرسیده، حفتر و همچنین سیف الاسلام قذافی فرزند دیکتاتور سابق لیبی نمی‌توانند نامزد این دوره از انتخابات ریاست جمهوری لیبی شوند.

تنها چند روز پس از اعلام نامزدی سیف الاسلام قذافی برای انتخابات ریاست جمهوری لیبی، حساب رسمی او از سوی توییتر بسته شد.

لیبی؛ ثبت‌نام چشمگیر نامزدهای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری

در سوی دیگر، خالد المشری رئیس شورای عالی دولت لیبی در صفحه فیسبوک خود از ارائه پیشنهاد برای تعویق انتخابات به تاریخ ۱۵ فوریه خبر داد.

قرار است انتخابات لیبی با وجود اختلاف نظر میان نهادهای مختلف بر سر قانون انتخابات در این کشور در تاریخ ۲۴ دسامبر ۲۰۲۱ برگزار شود.

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی لیبی در شرایطی روند خود را پشت سر می‌گذارد که به نوشته رسانه ها، با نزدیک شدن زمان انتخابات، تنش در این کشور افزایش می‌یابد. در نتیجه موضوعات مبهمی چون برگزاری و یا عدم برگزاری انتخابات، نحوه جریان روند انتخابات، تعیین حوزه‌های انتخابات و تثبیت نامزدها، از دغدغه های اصلی است . طرفین در لیبی با احساس نگرانی از فشارهای خارجی و بحران مشروعیت، خواهان برگزاری انتخابات بوده، اما اینکه برگزاری انتخابات تحت کدامین شرایط ،‌هنوز نامعلوم است.

«مراد یئشیل‌تاش» مدیر بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ترکیه در گفت و گو با شبکه تی.آر.تی ترکیه گفته انتخابات در لیبی، مسائل این کشور را حل نکرده، فقط به سرنوشت آن شکل خواهد داد.

او می‌گوید تاثیرپذیری روند انتخابات از اقدام‌های احتمالی ژنرال حفتر و دولت‌های حامی او قابل انتظار است. خواست حفتر در راستای شرکت در انتخابات ریاست دولت لیبی و احراز این مقام با وجود دارا بودن شهروندی آمریکا تحول جالبی است. زیرا نامردی افراد دارای شهروندی مضاعف در انتخابات با قانون‌اساسی لیبی مغایرت دارد. برای همین مجلس طبرق که تحت تاثیر خلیفه حفتر قرار دارد، سعی نمود که قانون انتخاباتی مغایر با اصول تدوین کند.

در این میان شورای عالی ریاست دولت با مرکزیت طرابلس ، این قانون را رد کرد. علاوه براین، خالد المشری رئیس شورا با تاکید به ضرورت برگزاری انتخابات، اظهار داشت، برگزاری انتخابات از نظر فنی غیرممکن بوده و احراز مقام ریاست دولت از سوی بازیگرانی چنان حفتر را قبول نخواهیم کرد. وی در ادامه سخنانش مردم را به بایکوت انتخابات فراخواند. این امر نشان می‌دهد که احتمال بایکوت انتخابات از سوی جناح طرابلس بسیار است.

به‌همراه تمامی این تحولات، هنوز بازیگران طرابلسی در مورد تعیین یک نامزد مشترک به توافق نرسیده‌اند. در این میان نامزدی سیف‌الاسلام پسر معمر قذافی در انتخابات مباحثات فراوانی به‌همراه آورد. او  ضمن اعلام خود ‌به‌عنوان گزینه‌ای بین غرب و شرق، مردم را به مشارکت در انتخابات فراخواند.

به گفته این کارشناس ترک، در جامعه‌ای که حفتر به‌عنوان یک مجرم خواهان احراز مقام ریاست دولت ‌است، نامزدی سیف‌الاسلام درانتخابات، موضوع مبهمی به نظر می‌رسد. در این چهارچوب در بسیاری از مناطق این کشور تظاهرات اعتراضی برپا شده و مردم با نامزدی سیف‌الاسلام مخالفت کردند.

یئشیل‌تاش می‌گوید مشروعیت و یا عدم مشروعیت انتخابات  در لیبی با وجود برگزاری و یا عدم برگزاری هنوز نامعلوم است. فقط می‌توان گفت که انتخابات در لیبی راهگشای روند جدیدی در این کشور شده و این تحول  درگیری‌های خونینی  به‌همراه  خواهد آورد.  زیرا خلیفه حفتر در مناطق انتخاباتی خود  با زور اسلحه آراء مردم را به دست آورده و دیگر بازیگران نیز نتیجه انتخابات را قبول  نخواهند کرد. در نتیجه این امر نیز تنش جدیدی ایجاد شده و آتش‌بس نقض خواهد شد. لیبی نیز مجددا به‌سوی اغتشاش و بلبشو سوق خواهد یافت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha