وزارت نیرو چالش‌های آب در بانه و سنندج را رصد و رفع کند

سنندج - ایرنا - معاون امور عمرانی استاندار کردستان گفت: کم‌آبی در بانه و مشکل طعم و بوی نامطلوب آب شرب سنندج، از چالش‌های اصلی استان است که انتظار داریم وزارت نیرو نسبت به رفع آن با جدیت اقدام کند.

به گزارش ایرنا، شهرام ملکی روز یکشنبه در سومین شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه سازگاری با کم آبی کردستان که به صورت ویدیو کنفرانس با حضور محمد جوانبخت معاون وزیر در امور آب و آبفا و به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: اکنون با مشکل حاد تامین آب در شهر بانه مواجه هستیم و یکی از ۲ سد این شهر، قابل استفاده نیست و سد دیگر یعنی عباس آباد هم تا ۲۵ روز دیگر قابلیت تامین آب این شهر را دارد.

وی با بیان اینکه در صورت کافی نبودن بارندگی، چالش جمعیتی در بانه روی خواهد داد، افزود: امیدواریم وزارت نیرو با اجرای طرح‌های جایگزین، مشکل تامین آب شهر بانه را رفع کند.

معاون امور عمرانی استاندار کردستان خواستار رصد و پیگیری مشکل آب شهر بانه و سنندج توسط تیمی ویژه در وزارت نیرو شد و اضافه کرد: سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج نیز، سه کیلومتر آن اجرا شده و برای تکمیل آن ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

ملکی به اجرای طرح های تعادل بخشی در استان اشاره کرد و گفت: شرکت آب منطقه‌ای کردستان در زمینه انسداد چاه‌های غیرمجاز، ممانعت از اضافه برداشت چاه های مجاز و اصلاح پروانه‌های موجود، عملکرد بسیار خوبی داشته و در بحث اجرای برنامه‌های سازگاری با کم آبی هم در کشور پایلوت بوده و بسیار موفق است.

وی یادآور شد: با توجه به اینکه این استان خود نیاز شدید به آب در بخش شرب و کشاورزی دارد، عدم انتقال آب آن به استان‌های همجوار، موجب ایجاد اشتغال و افزایش تولید ناخالص داخلی خواهد شد که انتظار داریم وزارت نیرو آن را مورد توجه قرار دهد.

معاون امور عمرانی استاندار کردستان به استفاده از ۷۱۹ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی و ۴۹۳ میلیون مترمکعب آب سطحی در استان اشاره کرد و افزود: باید تلاش شود در قانون بودجه سال آینده، اعتباری ویژه برای استفاده از منابع ملی و کاهش وابستگی به آب زیرزمینی در کردستان اختصاص یابد.

کاهش ۳۴ درصدی بارندگی در سال آبی جاری

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان هم با بیان اینکه برنامه‌ریزی برای انجام اقدامات برنامه سازگاری با کم‌آبی استان از سال ۱۳۹۹ آغاز و اول امسال ابلاغ شد، گفت: سال آبی گدشته نسبت به سال قبل از آن، شاهد کاهش ۳۵ درصدی و نسبت به درازمدت ۳۱ درصدی بودیم اما بدون کوچکترین تنشی در حوزه تامین آب شرب، از آن گذر کردیم.

آرش آریانژاد با اشاره به اینکه در پاییز امسال هم بارش‌ها نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته، ۳۴ درصد و در مقایسه با درازمدت ۲۳ درصد کمتر است، افزود: به نظر می‌رسد امسال هم سال خشکی خواهیم داشت و باید برنامه‌های سازگاری با کم آبی را جدی گرفت.

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد منابع آبی استان از سفره‌های زیرزمینی و ۴۰ درصد از منابع سطحی تامین می‌شود، ادامه داد: عمده کاهش‌های بارش استان در حوضه سفیدرود اتفاق افتاده است، به طوریکه در آبخوان‌ دشت‌های قروه، دهگلان و چاردولی با ۷۵۰ میلیون مترمکعب کسری مخزن مواجه هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان بر لزوم جایگزینی استفاده از آب سطحی به جای آب زیرزمینی در استان تاکید کرد و گفت: تنها راه برای اجرای این مهم، اتمام طرح‌های توسعه منابع آبی و شاه‌کلید آن انتقال آب از غرب به شرق استان است تا وابستگی به آب زیرزمینی در بخش‌های مختلف به حداقل برسد.

آریانژاد به اجرای اقدامات تعادل بخشی در استان با وجود کمبود اعتبارات اشاره کرد و یادآور شد: اقدامات انجام شده در قالب این طرح، باعث شده شیب نزولی آب نمود آب‌های زیرزمینی در شرق و چنوب شرقی استان کاهش یابد.

وی با بیان اینکه برنامه‌های سازگاری با کم آبی در قالب ۲ فاز اجرا می‌شود، اضافه کرد: در زمینه اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی، سه برنامه انسداد چاه های غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت آب از چاه های مجاز و اصلاح پروانه‌های موجود، در حال اجرا است که در سال جاری ۹.۱ درصد پیشرفت داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی هم در قالب برنامه سازگاری با کم آبی، ۱۱ پروژه در دست اجرا دارد که اجرای آبیاری تحت فشار، کشت نشائی، اجرای لوله گذاری، اجرای تجهیز، نوسازی و یکپارچه سازی اراضی، کشت ارقام زودرس سیب زمینی، اجرای آبیاری میکرو سایر محصولات و کشت گلخانه ای از جمله این طرح ها است و در قالب این برنامه ها ۹۲ میلیون مترمکعب آب صرفه جویی خواهد شد.

صرفه جویی در مصرف آب در واحدهای تولیدی با استفاده از پساب

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هم گفت: واحدهای تولیدی و صنعتی استان، با استفاده از پساب فاضلاب شهرها، فعالیت خود را انجام می‌دهند و از این طریق در مصرف آب سالم و بهداشتی صرفه جویی می کنند.

محمد دره وزمی با بیان اینکه این کار با اعتبار خود واحدهای تولیدی انجام می‌شود، افزود: در کردستان برای بازچرخانی آب در صنعت، قبل از شروع این برنامه توسط وزارت نیرو، این کار توسط خود واحدهای صنعتی اجرا شده است و در این حوزه، جزو استان های موفق هستیم.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان هم از برنامه ریزی برای جداسازی آب مورد استفاده در فضای سبز از آب شرب و اجرای آن خبر داد و گفت: در سنندج ۱۵ منبع آبی برای تامین آب فضای سبز در نظر گرفته شده است و این کار با جدیت در حال انجام است.

کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلی‌متر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود. 

۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سدها در اختیار استان‌های همجوار از جمله آذربایجان‌غربی و کرمانشاه قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha