حامد فرضی روز یکشنبه همزمان با روز جهانی خاک در جمع خبرنگاران افزود: منابع خاک کشور به عنوان ثروت عظیم ملی و بستر اصلی کشاورزی و محیط زیست، در قرن گذشته در سطح جهانی و ملی به نحو نامناسبی مورد بی مهری قرار گرفته و این عدم توجه، مشکلات زیادی در بهره وری بخش منابع طبیعی، کشاورزی و حفاظت محیط زیست به دنبال داشته است.
وی اظهار داشت: اگرچه موضوع آب در کشاورزی اهمیت زیادی دارد، اما نباید از موضوع خاک و حفاظت از آن غفلت کرد، چرا که خاک نگهدارنده آب است و غفلت از آن جبران ناپذیرتر از موضوع آب خواهد بود، به همین دلیل امروزه نقش خاک در امنیت غذایی بسیار مهمتر از آب است.
وی گفت: حفاظت خاک علاوه بر کمک به حفظ منابع آبی، در تولید غذا و هم در ایجاد تنوع زیستی کمک زیادی به پایداری زندگی برای انسانها میکند.
فرضی به مشکلات حاصل از فرسایش خاک اشاره کرد و افزود: از جمله این مشکلات می توان به پر شدن مخازن سدها و کانال ها و کاهش ظرفیت آنها، شستشوی منابع غنی خاک و انتقال آن به مناطق پایین دست و در نهایت آلودگی منابع آب و خاک پایین دست، فقرپوشش گیاهی، کاهش نفوذ و افزایش پتانسیل سیل خیزی و کاهش حاصلخیزی خاک که در نهایت باعث تخریب زیست بوم های طبیعی همانند مراتع، جنگلها و زیست بوم های کشاورزی می شود، اشاره کرد.
وی بیان داشت: برای کاهش فرسایش خاک روشهای متنوعی همچون احیای پوشش گیاهی مناسب وجود دارد که مهمترین راه برای حفاظت از این عنصر ارزشمند و جلوگیری از فرسایش آن است که به تقویت بخش کشاورزی و پیشگیری از سیلابهای ویرانگر، ریزگردها هم کمک زیادی میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز تاکید کرد: منابع طبیعی، آب، خاک، هوا و منابع خاک باید به درستی مدیریت شود و در این زمینه مدیریت یکپارچه بر اساس اسناد بالادستی می تواند کمک کننده باشد.
وی گفت: جلوگیری از آلودگی خاک بهترین روش برای تضمین امنیت غذایی و بهداشت خاک به عنوان منبع اصلی زندگی نسلهای آتی است در نتیجه شناسایی ظرفیت خاک و کاربری مناسب آن و آبخیزداری از مهمترین راهکارها برای این مهم محسوب میشود.
فرضی با تاکید بر اینکه تبیین ارزش های خاک و فرهنگ سازی می تواند در صیانت از منابع خاک کشور مفید و اثرگذار باشد، افزود: سیاست گذاری و مدیریت بهره برداری در حفظ خاک موثر است و این مهم در نهایت کشاورزی پایدار را رقم خواهد زد.
وی تصریح کرد: بر همه ارگان های کشور از جمله منابع طبیعی، بخش کشاورزی و محیط زیست و به طور عموم بر همه اقشار جامعه واجب است خود را در قبال حفاظت از خاک مسوول بدانند و تقلیل وظیفه مندی در قبال خاک به یک یا چند معاونت و دفتر و سازمان، کار درستی نیست و همه ما مسوول هستیم.
پنجم دسامبر مصادف با ۱۴ آذرماه بزرگداشت روز جهانی خاک نامگذاری شده است.
نظر شما