رسانههای ایران ۲۴ آذر ۱۴۰۰ خورشیدی نگاه ویژهای به ورود و شیوع نوع جدیدی از کرونا با نام اُمیکرون در کشور داشتهاند. به گونهای که رسانههای مختلف هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد میشود.
رسانههای اعتدالگرا
تزریق دوز سوم واکسن کرونا از نان شب واجبتر است
سیدعلیرضا ناجی در گفتوگوی با ایرانآنلاین در خصوص قدرت گونه امیکرون و میزان سرایت آن اظهار داشت: اطلاعات موجود در خصوص سویه امیکرون را میتوان از ۴ جنبه مورد بررسی قرار داد؛ نخست اینکه بر اساس تحلیلهای جدید مشخص شد میزان شیوع و گسترش «امیکرون» از سویه دلتا بیشتر است و بهدلیل همین شیوع بالا، امکان سرایت خانوادگی را افزایش داده است. نکته دوم سرعت انتقال ویروس است که در مقایسه با گونه دلتا از سرعت انتقال یکسانی برخوردار است. خصوصیت سوم گونه امیکرون، گریزپذیری آن از سیستم ایمنی بدن است به این معنا که با توجه به موتاسیونهای این ویروس، افراد دارای سابقه ابتلا به بیماری کووید۱۹ بیشتر در معرض ابتلای مجدد قرار دارند، ضمن اینکه گریز اینگونه جدید از واکسن کرونا هم تأیید شده است از اینرو بهطور جدی بهدنبال تزریق دوز بوستر واکسن کرونا به هموطنان بالای ۱۸ سال هستیم تا محفاظت قابل توجهی در برابر گونه دلتا و امیکرون ایجاد شود. نکته چهارم این است که افزایش وخامت بیماری در صورت ابتلا به این سویه گزارش نشده است؛ تاکنون مشاهدات نشان نداده که اینگونه جدید در مقایسه با سایر واریانتها، بیماری وخیمتری را ایجاد کند اما با توجه به اینکه انتشار و شیوع این گونه در جامعه بالا است همچنان نمیتوان با اطمینان در این خصوص نظر داد.
با توجه به خصوصیات گونه امیکرون و اینکه اکثر واکسینه شدهها در ایران ۲ دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند، خطر گردش امیکرون، ترکیب آن با سایر واریانتها و در نتیجه ایجاد نوترکیبیهای جدید وجود دارد.لازم است تمام کشورها سیاست کووید صفر را در پیش بگیرند و با انجام حداکثر پایش، گردش ویروس را تا حد امکان به صفر نزدیک کنند تا امکان نوترکیبیها کاهش پیدا کند. فاصله بین دوزها نکته اساسی در این خصوص است و از آنجا که اکثر هموطنان واکسن «سینوفارم» دریافت کردهاند طی شدن فاصله ۳ ماهه از زمان دریافت دوز دوم ضروری است. اما در مورد آن دسته از کسانی که واکسن «آسترازنکا» دریافت کردهاند طی شدن ۶ ماه از زمان دوز دوم توصیه شده است، البته در خصوص این افراد هم که بهتازگی و بر اساس بررسیهای صورت گرفته توصیه شده است ۴ ماه بعد، برای دریافت دوز سوم اقدام کنند.کسانی که با «سینوفارم»، «بهارات» یا «کووبرکت» واکسینه شدهاند میتوانند برای دوز سوم واکسن «آسترازنکا» یا «پاستوکووکپلاس» را دریافت کنند، اما پیشنهاد من به کسانی که واکسن سینوفارم دریافت کردهاند تزریق واکسن «آسترازنکا» و «اسپوتنیکلایت» برای دوز بوستر یا سوم است چراکه با توجه به وجود امیکرون هر چه واکسنهای با کیفیت بالاتر را دریافت کنیم بهتر است.
تقویت نظارتهای مرزی برای جلوگیری از ورود اومیکرون
روزنامه حمایت در مطلبی نوشت: باتوجه به شیوع و گسترش سویه جدید بیماری کرونا در کشورهای جهان به عبارتی اومیکرون، مقرر شده تا نظارت در مرزهای کشور تقویت شده تا از ورود این سویه موتاسیون یافته به کشورمان جلوگیری شود. به گفته مسئولان وزارت بهداشت به عنوان اصلیترین نهاد متولی مقابله با بیماری کووید۱۹ در کشور، ویروس کرونا مستعد جهش است و اومیکرون که مدتی است در بسیاری از مناطق جهان شایع شده، نیز از جمله جهشهایی به شمار میرود که دیر یا زود به کشور ما نیز میرسد. موضوعی که با توجه به گسترش سویه اشاره شده در کشورهای مختلف جهان منطقی به نظر میرسد. این در حالی بوده که روزگذشته اخباری مبنی از مشاهده سویه جدید در چین نیز منتشر شد، ضمن اینکه ابتلا به این ویروس موتاسیون یافته در همسایه جنوبی ایران به عبارتی کشور عمان نیز اعلام شد. آنچه که به اظهارات بیان شده در این زمینه که ویروس مذکور دیر یا زود وارد ایران نیز میشود قوت میبخشد. آنچه که موجب شده تا اکنون ابراهیم قادری، رییس اداره مراقبت از بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بیان کند، دو آزمایشگاه در سطح کشور برای ارزیابی ژنتیکی جهش اومیکرون فعال هستند و در موارد خاص ما بررسی میکنیم که آیا این ویروس وارد کشور شده است یا خیر. این در حالی بوده که سازمان جهانی بهداشت هم از این موضوع خبر داده است که سویه اومیکرون کرونا که در بیش از ۶۰ کشور گزارش شده، خطر جهانی بسیار بالایی را ایجاد میکند.
موضوعی که به وضوح بیانگر ضرورت اعمال سختگیریهای بیشتر برای جلوگیری از ورود این سویه جدید به کشورمان است. البته در این خصوص برخی متخصصان نظر دیگری دارند، زیرا که آنها براین باور هستند که اومیکرون وارد ایران نیز شده است. آنچه که حمید سوری اپیدمیولوژیست نیز درباره آن اظهار نظر کرده است، احتمالا واریانت اومیکرون ویروس کرونا داخل کشور ما هم هست، اما از آنجا که نظام پایش واریانتها را در کشور نداریم، نمیتوانیم مستندی مبنی بر وجود یا عدم حضور این واریانت در کشور را ارائه دهیم؛ البته این در شرایطی است که ما داریم بازگشت به شرایط عادی را تسهیل میکنیم. به دنبال این نگرانی از شیوع سویه جدید ویروس کرونا در کشورمان روز گذشته احمد وحیدی در بیست و نهمین نشست قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا که با حضور نمایندگان دستگاهها در محل وزارت کشور برگزار شد با بیان اینکه مهمترین نگرانی در شرایط کنونی جلوگیری از ورود سویه جدید اومیکرون کرونا به کشور است، تاکید کرده است که باید با تمام ظرفیت ها به خصوص در قسمت مبادی مرزهای کشور نظارت های لازم را داشته باشیم. در این میان وی نیز به این موضع پرداخته است که طبق برخی گزارشها سویه اومیکرون در کشورهای همسایه مشاهده و برای همین باید مراتب دقت و حساسیت را در این زمینه داشته باشیم. به گفته وی در این راستا تلاش براین است تا با تقویت امکانات بهداشتی در استان های مرزی، به نحو موثر و مطلوبتری ورود سویه جدید بیماری را به کشور کنترل کنیم.
رسانههای اصولگرا
نگرانی درباره ورود امیکرون به کشور
روزنامه صبح نو درباره تشدید بیماری در مدارس و احتمال شروع پیک کرونایی به ارائه گزارشی پرداخت و نوشت: شیوع سویه امیکرون کرونا در کشورهای مختلف جهان این مساله را اثبات کرده است که سرایتپذیری بالایی وجود دارد اما ظاهرا قدرت کشتار آن کم است. اما این حدسیات نمیتواند اساسی درست برای کنترل وضعیت جامعه باشد. براساس آنچه دیروز وزیر کشور گفته است، تلاش میشود با تقویت امکانات بهداشتی در مرزهای کشور و پایش و رصد ورودی مرزها، مانع ورود ویروس جدید کرونا به کشور شد. احمد وحیدی روز سهشنبه در بیستونهمین نشست قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا که با حضور نمایندگان دستگاهها در محل وزارت کشور برگزار شد با بیان اینکه مهمترین نگرانی در شرایط کنونی جلوگیری از ورود سویه جدید امیکرون کرونا به کشور است، گفت: باید با تمام ظرفیتها بهخصوص در قسمت مبادی مرزهای کشور نظارتهای لازم را داشته باشیم. وزیر کشور در بخش دیگری از سخنانش گفت: براساس برخی گزارشها سویه امیکرون در کشورهای همسایه مشاهده و برای همین باید مراتب دقت و حساسیت را در این زمینه داشته باشیم. دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا هم دیروز با اشاره به اینکه این کمیته در زمینه بازگشایی مدارس و رعایت پروتکلها فقط نقش پیشنهادی دارد، گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی و پیگیری رعایت پروتکلها برعهده وزارت آموزشوپرورش است که اقدامات لازم را جهت اجرای پروتکلهای بهداشتی انجام دهد. دکتر حمیدرضا جماعتی با تاکید بر لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس، به ایسنا گفت: با اینکار شاید بازگشایی مدارس خیلی سبب ایجاد ضرر و مشکل در ایجاد پاندمی نشود ولی متاسفانه در خیلی از مناطق پروتکلهای بهداشتی رعایت نمیشود و این میتواند سبب بروز زمینهای برای پیکهای جدید در کشور شود. وی درباره برگزاری حضوری امتحانات دانشآموزان در دیماه، تصریح کرد: توصیه ما رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی در این ایام در مدارس و همچنین دانشگاههاست و پیگیری رعایت پروتکلها حتما باید انجام شود.
کرونا؛ غفلت
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی آورده است: با وجود گذشت بیش از ۲ سال از انتشار ویروس کرونا در جهان، اما این ویروس همچنان جان افراد زیادی را قربانی خود میکند. تاکنون ۵ موج از بیماری کرونا در استان رخ نمایی کرده است و با نزدیک شدن به فصل زمستان اگر از آن غافل شویم؛ باز هم شاهد موج جدیدی از این ویروس خواهیم بود. خیلی از افراد میگویند حالا که هر سه نوبت واکسن کرونا را دریافت کرده ایم، زدن ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی ضرورتی ندارد. بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی بیرجند میزان رعایت شیوه نامههای بهداشتی در استان به کمترین میزان، بین ۳۵ تا ۴۲ درصد رسیده است که این میانگین در کشور ۴۶ درصد است. وزارت بهداشت اعلام کرده است که با شرایط کنترل شده کرونا مواجه هستیم، اما همچنان رعایت شیوه نامههای بهداشتی باید در اولویت باشد. تاکنون یک میلیون و ۳۸ هزار و ۱۵۶ دز واکسن کرونا در استان تزریق شده است. روز گذشته ۲۶۶ تست ملکولی و ۴۰۹ تست سریع در استان انجام شد که در مجموع ۷۶ بیمار جدید کرونایی شناسایی شدند. از این تعداد ۳۲ مورد از بیرجند، ۲ مورد از بشرویه، ۱۶ مورد از طبس، ۵ مورد از فردوس، ۶ مورد از قاینات، ۶ مورد از خوسف، ۲ مورد از زیرکوه، ۲ مورد از سرایان و ۵ مورد از نهبندان شناسایی شدند.
سندرم کووید طولانی مدت با تنگی نفس همراه است
به گزارش خبرگزاری مهر، در یک مطالعه جدید، محققان دانشگاه ایالتی اوهایو گزارش دادند که ۳۵ درصد از شرکت کنندگان مبتلا به کووید طولانی مدت یک سال پس از ابتلا به ویروس، مشکلات تنفسی را تجربه کردند. محققان معتقدند این وضعیت می تواند ناشی از مشکلات قلبی و همچنین مشکلات ریوی باشد. مشکلات قلبی در میان افراد مبتلا به کووید طولانی مدت شایع است. مشکلات قلبی می تواند تا مدت ها پس از بهبود از بیماری ادامه یابد، اما می تواند خود به خود نیز برطرف شود. علائمی مانند سرفه و مشکلات تنفسی ممکن است باعث شود کووید ۱۹ بیشتر یک بیماری ریوی به نظر برسد. با این حال، نتایج مطالعه جدید نشان میدهد افرادی که به کروناویروس جدید مبتلا میشوند ممکن است آسیب طولانیمدت به قلب را نیز متحمل شوند. قبلاً محققان بلژیکی گزارش دادند که بیش از یک سوم افرادی که سابقه بیماری قلبی یا ریوی نداشتند و به دلیل کووید ۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند، یک سال پس از ترخیص از بیمارستان همچنان دچار تنگی نفس بودند. تجزیه و تحلیل آنها نشان داد که عملکرد غیرطبیعی قلب به طور مستقل با تنگی نفس مداوم مرتبط است. دکتر «ساوراب راجپال»، سرپرست تیم تحقیق، گفت: «هم مشکلات ریوی و هم قلبی میتوانند باعث تنگی نفس شوند. این مطالعه یادآوری میکند که ما نمیتوانیم این ویروس را ساده بگیریم و باید اثرات بلندمدت آن بر قلب را مطالعه کنیم.» این یافته ها بر اساس تست های تنفسی اسپیرومتری و اسکن سی تی اسکن قفسه سینه برای ارزیابی عملکرد ریه، همراه با سونوگرافی قلب و یک تکنیک تصویربرداری جدید به نام «کار میوکاردیال» است که اطلاعات دقیق تری در مورد عملکرد قلب ارائه می دهد.
بایدها و نبایدهای طرح مدیریت هوشمند کرونا ویروس
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی آورده است: طرح هوشمند مقابله با بیماری کرونا در بستر سامانه امید از روز یکشنبه در قالب ۵ مرحله که هر مرحله با فاصله یک هفته اتفاق میافتد آغاز خواهد شد؛ این قسمتی از سخنان احمد وحیدی وزیر کشور در سهشنبه هفته گذشته بود. به گفته وزیر کشور این طرح در سازمانهای اجرایی اتفاق میافتد و در مراحل بعدی در حمل و نقل شهری، اصناف حمل و نقل برون شهری، مراکز آموزشی و علمی در طی چند مرحله انجام میشود. کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا بر اساس بند یک مصوبات نود و پنجمین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اجرای طرح مدیریت هوشمند بیماری بر بستر سامانه امید، اعلام کرد که یکی از راهبردهای اساسی در کنار اقدامات درمانی، اعمال محدودیتها و مداخلات حاکمیتی بود، که شرایط عادی زندگی را با تغییر مواجه کرد و فعالیتهای روزمره اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و … تحت تأثیر آن قرار گرفت. با اهتمام تمام ارکان نظام و اعضای ستاد ملی، امروز شاهد موفقیتهای مهم در کشور هستیم که با ایثار، گذشت و فداکاری کادر بهداشت و درمان در خط مقدم مقابله با این بیماری و همچنین همت فرزندان این سرزمین و همراهی مردم شریف توفیقاتی به دست آمده است. در این راستا متناسب با شرایط، موضوع ایجاد تحول در مدیریت بیماری کووید از سوی رئیس جمهوری در دستور کار قرار گرفت که در قالب «طرح مدیریت هوشمند بیماری در بستر سامانه امید» اجرایی میگردد. این طرح تلاش دارد، تا فراهم کردن بسترهای لازم امکان همزیستی با کرونا را به همراه کاهش ریسک ابتلا بیماری برای عموم مردم فراهم آورد. حسین قاسمی دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد مدیریت کرونا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تفاوت اصلی طرح مدیریت هوشمند کرونا با دیگر محدودیتها بیان کرد که در این طرح از تکنولوژیها و فناوریهای نوین در بستر یک سکوی تبادل داده استفاده میکنیم تا بتوانیم خدمات مورد نیاز خدمات گیرندگان را با سوالات و پرسشها در بستر آن سکو انجام دهیم و در این طرح، تبادل اطلاعات به صورت برخط انجام خواهد شد. هدف کلان این طرح این است که ما ریسک بیماری و بیمار شدن را با استفاده از این سکوها کاهش دهیم، شما وقتی میخواهید از یک محیطی استفاده کنید ممکن است این محیط تاکسی، تاکسی اینترنتی، هواپیما، رستوران و یا واحد صنفی باشد که به شما خدمت میدهد. از طریق این سکو و اپلیکیشنی که این سکو طراحی میکند و از طریق تبادل اطلاعات مرتبط با وضعیت سلامت شهروندان زمینهای فراهم میشود که اگر فردی میخواست خدمات دریافت کند، استعلام وضعیت واکسیناسیون انجام و آخرین وضعیت آزمایشی که داده معلوم میشود؛ همچنین در این طرح وضعیت سلامت افراد مشخص خواهد شد. این مسائل در بستر سامانههای تعیین شده عملیات خواهد شد.
رسانههای اصلاحطلب
مراقب موج ششم در مدارس باشید
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: نگرانی از ورود اولین مورد ویروس اُمیکرون به کشور، همه را به تکاپو انداخته که با کنترل مرزها، مانع از بروز موج جدیدی از کرونا شوند که ۴۰ برابر سویه دلتا، قابلیت سرایت دارد. در شرایطی که ابتلا به این ویروس در کشورهای همسایه ایران، همچون امارات، ترکیه، عراق تایید شده بود، روز گذشته نیز کشور عمان اولین مورد از ابتلا به این ویروس را در این کشور تایید کرد. در پی این اتفاق بود که وزیر کشور دستور تقویت نظارتهای مرزی برای ممانعت از ورود اُمیکرون شد. آنطور که احمد وحیدی گفته است: «تلاش داریم با تقویت امکانات بهداشتی در مرزهای کشور و پایش و رصد ورودی مرزهای کشور مانع از ورود ویروس جدید کرونا به کشور شویم. باید با تمام ظرفیت ها به خصوص در قسمت مبادی مرزهای کشور نظارت های لازم را داشته باشیم. بر اساس برخی گزارش ها سویه امیکرون در کشورهای همسایه مشاهده و برای همین باید مراتب دقت و حساسیت را در این زمینه داشته باشیم.» اما همزمان با بازگشایی مدارس و حضور دانش آموزان، تعداد زیادی از آنها به کرونا مبتلا شدهاند. پس از اینکه بیش از ۴۰ دانش آموز در دو مدرسه قم، ابتلا به کرونای آنها تایید شد، استاندار تهران نیز در این رابطه آمار ترسناکی ارائه داد که در یکماه، دو هزار دانش آموز به کرونا مبتلا شدهاند. همچنین مهدی دلاوری، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، از ابتلای ۲۰۰ دانشآموز به ویروس کرونا در دو شهرستان کاشان و آرانوبیدگل طی پنجاه روز اخیر خبر داد. اسد حصیری، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش بوشهر، نیز چند روز پیش از ابتلای ۱۶ دانشآموز در این استان به کرونا خبر داد و گفت که «از میان ۱۶ دانشآموزان مبتلا به کرونا، ۴ دانشآموز در مقطع ابتدایی مبتلا شدهاند و ۵ دانشآموز هم با وجود تزریق دو دوز واکسن به این ویروس مبتلا شدهاند.» این آمارها در شرایطی مطرح میشود که پیش از بازگشایی مدارس از ۱۵ آبان، بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس از ستاد ملی مقابله با کرونا درخواست کرده بودند، که در این امر بازبینی کند. با این حال روز گذشته حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا، با اشاره به عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در برخی مدارس نسبت به خطر بروز پیک جدید کرونا هشدار داد و گفت: در بسیاری از مناطق پروتکلهای بهداشتی رعایت نمیشود و این میتواند سبب بروز زمینهای برای پیکهای جدید در کشور شود. دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با اشاره به زمان برگزاری حضوری امتحانات دانشآموزان در دی ماه، افزود توصیه ما رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی در این ایام در مدارس و همچنین در دانشگاههاست و پیگیری رعایت پروتکلها حتما باید انجام شود. جماعتی اضافه کرد که ما در کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا فقط میتوانیم مباحث علمی را عنوان کنیم و اجرای قوانین مربوط به کمیته علمی نیست.» پیشتر بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، از بازگشایی مدارس ابراز نگرانی کرده و گفته بود: نگران افزایش کرونا است.
چالشهای مردان با تورم، هزینههای زندگی و کرونا
روزنامه شهروند در گزارشی مینویسد: سال ۹۹ با کرونا شروع شد؛ شوکی که در کنار رفاه از دسترفته دهه ۹۰ شرایط را برای معیشت سختتر کرد. طبق گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه تولید ناخالص داخلی در ۹ماهه اول ۹۹ برابر با ۲.۱-درصد بوده است. تولیدی که سهم ۵۰درصدی در اشتغال دارد. با این تفاسیر در مجموع یک سال-۹۹- حدود یک میلیون شغل از دست رفته است. نگاهی به دادههای اشتغال روایتگر این مساله است که حدود صددرصد مشاغل از دسترفته سال ۹۹ غیررسمی بودند. مشاغلی که اغلب دهکهای پایین درآمدی در آنها اشتغال داشتند. کاهش شغلی که تاثیر مستقیم بر کاهش رفاه و بدتر شدن وضعیت معیشت خانوار دارد. گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه به دادههای شاپرک استناد کرده که نشان میدهد سهم هزینههای خوراک از کل هزینههای خانوار در سال ۹۹ افزایش یافته است. به عبارتی خوراک سهم ۲۳.۴درصدی از کل هزینههای خانوار داشته است. این سهم در سال ۹۸ حدود ۲۲.۱درصد بوده و مقایسه این دو سال نشان از کاهش سطح رفاه خانوار است.
تهران پساکرونا
امیرحسین حیدرزادهرضایی با درج یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: تهران نیز مانند بسیاری از شهرهای بزرگ دیگر دنیا، بهدلیل شیوع ویروس کرونا قرنطینه را تجربه کرده است. الزامات مداوم فاصلهگذاری فیزیکی، با بازگشایی شهرها منجر به فروپاشی ظرفیت حملونقل و توانایی پاسخگویی به تقاضا شده است و مقامات را مجبور میکند تا تصور کنند مردم چگونه میتوانند در یک جهان همهگیر/ پس از همهگیری سفر کنند. برای تهران، کمپینها بر تشویق کسانی که میتوانند پیادهروی یا دوچرخهسواری کنند، متمرکز شدهاند تا اگر به اندازه کافی به محل کار خود نزدیک هستند، زمانی که شهر بازگشایی میشود، از گزینههای حملونقل پاک استفاده کنند. هدف از این امر این است که اطمینان حاصل شود که فاصلهگذاری فیزیکی کافی میتواند رخ دهد و درعینحال فشار بر سیستمهای حملونقل عمومی کاهش یابد، در نتیجه فضا برای کسانی که قادر به رفتوآمد از طریق حملونقل پاک نیستند آزاد شود. در دوران همهگیری کرونا در سطح جهانی، سیستمهای حملونقل عمومی باید با ظرفیت کاهشیافته کار میکردند که منجر به تمرکز مدیران شهری بر سرمایهگذاری در شبکههای حملونقل پاک و همچنین تشویق کسانی شد که مجبور بودند به محل کار خود با دوچرخه سفر کنند. بازگشایی شهر بهعنوان یک چالش فنی پیچیده مستلزم انجام یک توالی از مراحل درست، براساس بهترین شواهد موجود و متعادلکردن سلامت عمومی با ملاحظات اقتصادی و اجتماعی در میان شهر است. بااینحال در یک سطح عمیقتر، بازگشایی یک چالش جدی مدیریتی است که در میان اضطرار برای راهاندازی مجدد حملونقل شهری در طیف وسیع، این پویاییها خطر افزایش اضطراب، تنشها و شکاف اجتماعی را ایجاد میکند. مدیران شهری میدانند که اثرات ویروس بر ساختار فیزیکی و اقتصادی شهرهایشان ممکن است طولانیمدت باشد و اینکه کووید ۱۹ نمونه دیگری از میزان پیوند واقعیتهای محلی آنها با پدیدههای جهانی است که مرزهای سیاسی را نادیده میگیرند. بر هیچکس پوشیده نیست که حملونقل نقش مهمی در ثبات اقتصادی و زندگی روزانه ایفا میکند؛ بنابراین ایجاد یک مدل حملونقل با قابلیت پایداری، امنیت و مقرونبهصرفهبودن از اهمیت ویژهای برخوردار است. افزایش خدمات حملونقل در سالهای اخیر، نقش مهمی در رونق اقتصادی و پیشرفت اجتماعی ایفا کرده است، اما همهگیری کرونا و ترس مردم از آلودهشدن به آن حین تردد از طریق وسایل حملونقل عمومی، لطمهای جبرانناپذیر به آن وارد کرده است.
خطر بروز پیک جدید کرونا
خبرگزاری ایسنا در گفت وگو با حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا آورده است: رعایت پروتکلهای بهداشتی و پیگیری رعایت پروتکلها بر عهده وزارت آموزش و پرورش است که اقدامات لازم را جهت اجرای پروتکلهای بهداشتی انجام دهد. با اینکار شاید بازگشایی مدارس خیلی سبب ایجاد ضرر و مشکل در ایجاد پاندمی نشود؛ ولی متاسفانه در خیلی از مناطق پروتکلهای بهداشتی رعایت نمیشود و این میتواند سبب بروز زمینهای برای پیکهای جدید در کشور شود.او تاکید کرد: کمیته علمی کرونا فقط مباحث علمی را پیش میبرد و رعایت پروتکلهای بهداشتی، چگونگی آنها و پیگیری رعایت پروتکلها بر عهده وزارت آموزش و پرورش است که اقدامات لازم را جهت اجرای پروتکلهای بهداشتی انجام دهد. توصیه ما رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی در این ایام در مدارس و همچنین دانشگاهها است و پیگیری رعایت پروتکلها حتما باید انجام شود. ما فقط میتوانیم مباحث علمی که چه مواردی میتواند باعث به وجود آمدن پیک شود و موارد مربوط به جلوگیری را عنوان کنیم و اجرای قوانین مربوط به کمیته علمی نیست.جماعتی اظهار کرد: یا باید بازگشایی به تاخیر افتد و یا اینکه پروتکلها کاملا رعایت شود و یا اینکه سیستمی وجود داشته باشد که رصد کند تا پروتکلها نه تنها در مدارس بلکه در مجامع دیگر هم رعایت شود و افراد در برابر کووید- ۱۹ ایمن باشند.
تنگی نفس پس از بهبودی از کرونا نشانه این بیماری خطرناک است!
به گزارش برنا؛ نتایج بررسی ها حاکی از آن است تنگی نفس در افراد مبتلا به کووید طولانی نمی تواند تنها به سلامت ریه ها مربوط باشد و ممکن است ناشی از پیامد این بیماری بر سلامت قلب باشد. متخصصان بلژیکی اظهار داشتند: یافتههای بدست آمده میتواند توضیح دهد چرا برخی از بیماران مبتلا به کووید طولانی یک سال پس از بهبود همچنان تنگی نفس را تجربه میکنند که ممکن است با کاهش عملکرد قلب مرتبط باشد. در این مطالعه ۶۶ بیمار با میانگین سنی ۵۰ سال حضور داشتند که هیچ یک از آنان سابقه بیماری قلبی یا ریوی قبل از ابتلا به کووید-۱۹ نداشتند. یک سال پس از ترخیص از بیمارستان، ۳۵ درصد از آنان در حین انجام فعالیت بدنی همچنان دچار تنگی نفس بودند. بررسی و معاینات بیشتر از وضعیت قلب و ریه این افراد نشان داد در افراد مبتلا به تنگی نفس در مقایسه با افراد بدون این عارضه، عملکرد قلب ضعیفتر بوده است. محققان تاکید کردند همچنین بین عملکرد غیرطبیعی قلب و تنگی نفس مداوم، ارتباط معنادار و مستقلی وجود دارد. به گفته محققان بلژیکی نتایج این مطالعه نشان داد که بیش از یک سوم بیماران کووید-۱۹ که سابقه بیماری قلبی یا ریوی نداشتند یک سال پس از ترخیص از بیمارستان تنگی نفس مداوم را تجربه می کنند. بررسی جزئیات عملکرد قلب این افراد حاکی از ناهنجاری هایی است که ممکن است توضیحی برای چرایی تداوم تنگی نفس باشد.
تاثیرگذاری کرونا در افزایش اختلاف خانوادگی
خبرگزاری موج، به نقل از مهدی پهلوانی مدیرکل بهزیستی قم، نوشت: با شیوع کرونا و در دوران قرنطینه برخی از تعارضات در خانوادهها نمود پیدا کرده و باعث اختلافات و درگیری هایی شده است. بیش از ۸۰ درصد تماسها با موضوع اختلافات خانوادگی از سوی خانمها و کمتر از ۲۰ درصد از سوی آقایان است. اگر خانمی احساس خطر کند و با اورژانس اجتماعی تماس بگیرد؛ پس از اقدامات قضایی به همراه فرزندانش در خانه امن مستقر میشود. اقدامات حقوقی، مشاورهای و مددکاری برای این گونه افراد و همسرشان انجام میشود تا رفع اختلاف شود و این خانم و فرزندانش در شرایط بهتری به خانواده برگردند. این خانمها با مهارت افزایی و آموزشهای مشاورهای مددکاری، توانمند و برخی نیز با دریافت این آموزشها شاغل میشوند. پس از اقدامات مشاورهای در برخی موارد مشخص میشود که بازگشت مجدد به مصلحت این خانم نیست که در این راستا وامهای اشتغال دریافت میکند تا بتواند مستقل به زندگی ادامه دهد و زیر پوشش بهزیستی نیز قرار میگیرد. در حال حاضر ۲۲ هزار و ۶۰۲ معلول جسمی حرکتی، ذهنی، بینایی، شنوایی، بیماران اعصاب و روان مزمن تحت پوشش اداره کل بهزیستی قم قرار دارند. ۲ هزار و ۶۹۶ نفر از نظر بینایی، هشت هزار و ۳۳۰ جسمی و حرکتی، چهار هزار و ۱۴۴ نفر ذهنی، ۲ هزار و ۷۷۴ نفر اعصاب و روان، چهار هزار و ۱۹۴ نفر شنوایی و ۴۶۰ نفر نیز از نظر گفتار و صوت معلول هستند. از این تعداد، ۱۴ هزار و ۳۸۴ نفر آقا و هشت هزار و ۲۱۸ نفر نیز خانم هستند.
جمع بندی:
رسانههای اصولگرا در بررسیهای خبری امروز خود کنترل کرونا در کشور را تنها با واکسیناسیون و رعایت پروتکلهای بهداشتی امکانپذیر دانستند و در مطالب منتشره خود از نگرانیهای متولیان امر بهداشت در خصوص احتمال شیوع امیکرون در کشور خبر دادند. در همین زمینه رسانههای اعتدالگرا نیز بر لزوم فراهم آوردن شرایط و تمهیدات لازم برای جلوگیری از ورود یا شیوع امیکرون تاکید کردند و در گفت وگو با کارشناسان این موارد را پیگیری کردند. همچنین رسانههای اصلاحطلب چالشهای به وجود آمده در اثر شیوع کرونا و تأثیر آن بر رفتارهای فردی، اجتماعی، تورم وهزینههای زندگی بررسی کردهاند.
نظر شما