تاب‌آوری در بحران آب با مدیریت جامع

تهران- ایرنا- محیط زیست و مسائل پیرامون آن همواره مورد توجه و بررسی در رسانه‌ها بوده‌است. امروز نیز رسانه‌های داخلی با اشاره به بحران آب به این مهم پرداخته‌اند.

رسانه‌های کشور هشتم آذر ۱۴۰۰ خورشیدی به موضوع محیط زیست پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبه‌هایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از آنها رصد می‌شود.

رسانه‌های اعتدال‌گرا

تصویب کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان وبلوچستان

روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی به موضوع تصویب کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان در مجلس پرداخت و نوشت: نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان را تصویب کردند.

در صورت تصویب نهایی این طرح، وزارت نیرو با همکاری وزارت صنعت مکلف خواهد شد زمینه سرمایه‌گذاری برای برداشت آب، نمک‌زدایی و انتقال آب از دریای عمان، با اولویت انتقال آب به استان سیستان و بلوچستان، را فراهم نماید.

خارج از نوبت بررسی شدن طرح انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان براساس تبصره ماده ۱۰۰ در نشست علنی قبلی مجلس به تصویب رسیده بود و در نشست دیروز، پیش از رای گیری عبدالجلال ایری سخنگوی کمیسیون عمران مجلس گزارش کمیسیون متبوعش درخصوص طرح مذکور را قرائت کرد.

وی، مشکل اساسی کشور را درحال حاضر بحث تامین آب دانست و گفت: در شرایط کنونی نمی‌توان از منابع آب زیرزمینی برداشت کرد و باید این آب را از دریای آزادی که به اقیانوس راه دارد، تامین کرد.

ایری تاکید کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان هیچ منافاتی با قانون ندارد و این طرح توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته و حتی شرکت آب و فاضلاب نیز با اجرای این طرح موافق است، اکنون معضل تامین آب بندرعباس به دلیل انتقال آب خلیج فارس حل شده است.

آورد سدهای کرمانشاه نصف شد

به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی، محمودرضا شهلایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه گفت: آورد سدهای کرمانشاه طی سال آب جاری نصف شده است.

محمودرضا شهلایی با بیان اینکه هم‌اکنون ذخیره ۱۲ سد مخزنی این استان با ظرفیت یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون مترمکعب حدود ۷۶۲ میلیون مترمکعب است، افزود: نزدیک به ۵۶.۵ درصد ظرفیت سدهای استان پر از آب است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه با بیان اینکه آورد بارش‌های سال آبی جاری برای سدهای استان ۱۴۲ میلیون مترمکعب بوده، این عدد را بسیار کم و نامناسب دانست.

شهلایی اضافه کرد: این درحالیست که طی مدت مشابه سال گذشته میزان ذخیره سدهای استان ۸۴۶ میلیون مترمکعب و آورد بارش‌ها برای سدهای استان ۳۰۱ میلیون مترمکعب بوده است.

وی از کاهش نزدیک به۵۰ درصدی آورد سدهای استان در سال آبی جاری خبر داد که تقریبا معادل کاهش بارندگی‌ها است و گفت: میزان ذخیره سدهای استان نیز از سال قبل هفت درصد کمتر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه با بیان اینکه پارسال هم سال آبی پربارشی نداشتیم اما تا این حد کاهش ذخیره و آورد سدها را شاهد نبودیم، اظهار کرد: متاسفانه امسال وضعیت ذخایر سدهای استان اصلا مناسب نیست و اگر مدیریت مناسبی صورت نگیرد در فصل گرمای آتی دچار چالش خواهیم شد.

به گفته شهلایی در شرایطی که در سال آبی گذشته برخی از سدهای استان به دلیل بارش مناسب سرریز کردند، امسال هیچ خبری از سرریز سدهای استان نیست.

تکمیل کمربند سبز تهران روی دور تند

روزنامه همشهری در مطلبی به موضوع طرح کمربند سبزپیرامون شهر تهران پرداخت و نوشت:۵۰هزار هکتار جنگل‌کاری با عنوان «طرح کمربند سبز پیرامون شهر تهران» در سال‌های آخر اجرا قرار دارد و با یک هزار و ۲۵۰هکتار جنگل‌کاری در سال ۱۴۰۰ مجموع اجرای این طرح به عدد ۴۵هزار و ۲۵۰هکتار خواهد رسید. این طرح سال‌هاست که به‌عنوان مصوبه هیأت دولت اجرا می‌شود و طبق این مصوبه، سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران هر سال باید هزار هکتار به جنگل‌کاری حریم تهران اضافه کند. این سازمان اما هر سال معمولا بیشتر از هزار هکتار این طرح را توسعه می‌دهد و امسال اما ۲۵۰هکتار بیشتر از مصوبه هیأت دولت اجرا خواهد شد. مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران در این رابطه به همشهری گفت: «سال‌هاست که طرح کمربند سبز پیرامون شهر تهران اجرا می‌شود. خوشبختانه امسال یک هزار و ۲۵۰هکتار از اراضی قابل توسعه در قالب طرح کمربند سبز پیرامون شهر در دستور کار سازمان بوستان‌ها قرار دارد. با توجه به دستور دکتر زاکانی، شهردار محترم تهران درخصوص توسعه طرح کمربند سبز و اتمام این طرح که یکی از طرح‌های مهم در کلانشهرهای کشور و به‌ویژه در پایتخت محسوب‌ می‌شود، این فعالیت را ادامه می‌دهیم.»

علی‌محمد مختاری ادامه داد: «از جمله شاخص‌ترین و بارزترین معیارها برای توسعه پایدار فضای سبز شهری، علاوه بر حفظ تنوع زیستی، گسترش قابلیت‌های گیاهی از طریق توسعه فضای سبز محسوب می‌شود. فضاهای سبز همزمان با چندین کارکرد می‌تواند ضمن حفظ موقعیت زیستی شهر، فرصت‌هایی را برای تفریح و تفرجگاه شهروندان و ارتقای رضایتمندی آنها فراهم کند.»

رسانه‌های اصول‌گرا

مدیران آب کشور بخشی‌نگر و مسئولیت گریز بوده‌اند

حجت میان‌آبادی، پژوهشگر حوزه آب و عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه تربیت مدرس در گفت و گو با روزنامه جوان مطرح کرد: متأسفانه مسئولان حوزه آبی کشور، سراغ کارهای اساسی نمی‌روند. وقتی به آن‌ها راهکاری ارائه شود نیز آن را رد می‌کنند و می‌گویند الان شرایط بحرانی است و باید راهکارهای سریع‌تری پیدا شود! در صورتی که همین مسئولان، ۳۰ سال است با راهکارهای سریع‌تر و غلط خود، منابع آبی موجود را خشکانده و شرایط را از بد به بدتر رسانده‌اند. اگر طی این سال‌ها به نظرات متخصصان گوش داده می‌شد و اختیار و منابع مالی نیز در اختیار آن‌ها قرار می‌گرفت، از وقوع بسیاری از این وقایع تلخ در حوزه آبی جلوگیری می‌شد.

بهتر است مسئولان به خود بیایند و به جای صحبت از انتقال آب از دریا روی بهینه‌سازی مصرف آب و مدیریت عرضه و تقاضا تمرکز کنند. زیرا با تصمیمات غلط خود نه‌تن‌ها پول بیت‌المال را هدر می‌دهند، بلکه جامعه را نابود خواهند کرد. چند هزار میلیارد تومان دست در جیب بیت‌المال می‌کنند برای فولادی‌هایی که آب، برق، سنگ و معادن‌شان، یارانه‌ای و از جیب بیت‌المال است، اما همان را به قیمت دلار بازار جهانی به مردم می‌فروشند و سودش را در جیبشان می‌گذارند. گمشده مدیریت آب در کشور اینجا است که باید آن را فریاد زد.

بیشترین هدر رفت آب در تشنه‌ترین استان ایران

حسین امامی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در گفت‌وگو با روزنامه ایران با اشاره به اینکه هدررفت آب در این استان بالاتر از میانگین کشوری است، اظهار داشت: هدررفت آب در این استان به ۲ بخش مربوط می‌شود. بخشی از آن مربوط به معیوب بودن کنتورها بوده و بخش دیگر مربوط به فرسودگی خطوط انتقال شبکه آب است. در واقع این ۲ موضوع سبب شده بالغ بر پنج تا هشت درصد آب مصرفی در استان درآمدی برای شرکت آب و فاضلاب نداشته باشد. وی ادامه داد: میزان هدررفت آب در شهرهای استان ۳۱.۸ درصد و در روستاها حدود ۴۲ درصد هدررفت است. ما می‌دانیم فرسودگی شبکه‌های قدیمی دلیل اصلی هدررفت بالای آب در روستاهاست اما برای اصلاح شبکه‌های آبرسانی ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. البته با توجه به بالا رفتن قیمت تجهیزات این رقم نیز در ماه‌های آینده باز هم بالاتر خواهد رفت. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی با بیان اینکه برنامه جامعی برای مدیریت مصرف و کاهش هدررفت آب در استان داریم، افزود: در برخی از روستاها فرسودگی شبکه‌های آبرسانی به حدی است که میزان هدررفت آب به ۴۷ درصد هم می‌رسد. ما تلاش داریم این شبکه‌ها را اصلاح کنیم اما دیگر سازمان‌های مرتبط هم باید وظایف خود را انجام دهند. بخشی از خطوط فرسوده باید توسط جهاد کشاورزی و بهداشت محیط اصلاح شود.

درخواست تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار به دنبال کشتار پرندگان مهاجر

به گزارش خبرگزاری تسنیم، بازار فروش لاشه پرندگان مهاجر در فریدونکنار با وجود چندین سال پیگیری رسانه‌ای و وجود مصوبات مختلف، هر سال همزمان با ورود نخستین گروه‌های پرندگان زمستان‌گذر به مازندران، فعالیتش پر رونق‌تر می‌شود و در نبود نظارت مناسب به محلی برای جولان و کسب درآمد شکارچیان غیرمجاز تبدیل شده است.

با اینکه در اسفندماه سال ۱۳۹۶ پس از چندین سال اعتراض و پیگیری دوستداران محیط زیست، یگان حفاظت محیط زیست با هماهنگی و همکاری مسئولان استانی و محلی توانست جایگاه اصلی این بازار را که کابوس همه ساله محیط‌بانان و تشکل‌های زیست محیطی بود، جمع کند. اما دیری نپایید که به دلیل آنچه که بعدها از سوی محیط زیست بی‌رغبتی مسئولان محلی برای همکاری نامیده شد، بار دیگر بساط پرنده‌فروشی در این بازار پهن شد.

طرح نجات شرق کشور با آب‌های عمان

روزنامه خراسان نیز به موضوع طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان پرداخت و نوشت: طرح انتقال آب دریای عمان به سیستان و بلوچستان، پس از سال‌ها بحث، طرح، انعقاد قرارداد اجرا و حتی کلنگ‌زنی نمایشی و بی‌فرجام، روز گذشته در مجلس به عنوان عالی‌ترین نهاد قانون‌گذاری، با روی خوش نمایندگان همراه شد.

مجلس دیروز با ۲۱۰ رای از ۲۴۰ نماینده حاضر در یک بررسی خارج از نوبت، با کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان موافقت کرد و درصورت تصویب نهایی این طرح، وزارت نیرو با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف خواهد شد زمینه سرمایه‌گذاری برای برداشت آب، نمک‌زدایی و انتقال آب از دریای عمان با اولویت انتقال آب به استان سیستان و بلوچستان را فراهم کند. دکتر حبیب ا... دهمرده نماینده مردم زابل، زهک و نیمروز عصر دیروز به خراسان گفت: جزئیات این طرح امروز چهارشنبه در صحن مجلس بررسی می شود. پروژه‌ای عملی نشده از ۹۵ تا امروز البته پروژه انتقال آب از دریای عمان پس از قطع حقابه هامون توسط همسایه شرقی، همواره در یک دهه گذشته مطرح بوده است؛ اما از بهمن ۹۵ در قالب انعقاد یک قرارداد برای تامین و انتقال آب از دریای عمان به استان‌های شرقی کشور(سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی) مطرح و بودجه‌اش نیز برآورد شد.

رسانه های اصلاح طلب

پرریسک‌ترین استان‌های کشور از نظر فرونشست زمین

به گزارش روزنامه تعادل، علی بیت الهی، رییس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی با تشریح شرایط کرمان در فرونشست زمین از یک سو و نقش حیاتی این استان دارنده ۱۷ درصد از باغات کشور از سوی دیگر، نسبت به امنیت غذایی کشور تحت تاثیر فرونشست زمین در کرمان هشدار داد. او همچنین کرمان، اصفهان، خراسان رضوی و تهران را در زمره پرریسک‌ترین استان‌های کشور از نظر فرونشست زمین معرفی کرد.

وی با تشریح همه ابعاد مهم فرونشست و تاثیرات آن تاکید کرد: فرونشست زمین ارتباط مستقیمی با زلزله دارد و متاسفانه گسل‌های اصلی کشور عمدتا در استان کرمان قرار دارند. بیت‌الهی توضیح داد: بحث فرونشست زمین در کشور پدیده ویژه و مهمی است به‌طوری که در کل دنیا رکورددار نرخ فرونشست هستیم و تمامی دشت‌های سطح کشور به جز استان گیلان با این پدیده دست به گریبانند.

وی افزود: به علت افت سطح ایستایی و مصرف بی‌رویه آب، فرونشست زمین که اثراتش را در سطح زمین می‌گذارد رخ می‌دهد.  

بیت‌الهی اظهارداشت: مهم‌ترین اثر فرونشست از بین رفتن دشت‌ها و آبرفت‌های ماست که خواص آبدیدگی خود را از دست می‌دهند؛ همچنین در سطح زمین شکاف‌ها و شکستگی‌هایی اتفاق می‌افتد که مردم عموما آنها را می‌بینند اما چیزی که در زیرزمین رخ می‌دهد از بین رفتن لایه آبرفتی زمین است. رییس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: شکاف‌های متعدد در ساختمان‌ها و در سطح زمین، فروریزش دکل‌ها و شریان‌های حیاتی و اثراتی که می‌تواند در سطح زمین بگذارد، همچنین آسیب‌ها و حوادث بحران زایی که مشاهده می‌شود و کشاورزی ما را نیز تحت تاثیر خود قرار می‌دهد از دیگر پیامدهای این پدیده است.

وی با بیان اینکه با توجه به اقلیم خاص کشور بیش از ۶۰ درصد این سرزمین به‌شدت خشک است اظهارداشت: همچنین مصرف بی‌رویه آب در تمامی حوزه‌های آبخیز کشور و مهم‌تر اینکه در کلان‌شهرها که بیشترین کسری مخزن هم از آنجاست باعث شده اغلب دشت‌های ما ممنوعه یا بحرانی و با نرخ فرونشست مواجه باشند به‌طوری‌که از اواسط دهه ۵۰ تاکنون ۱۳۵ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی ما کسر شده است.

احداث سد گویزان راهی برای حل مشکل کم آبی در بانه

به گزارش خبرگزاری ایسنا، بهزاد رحیمی نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی گفت: طبق تحقیقات و مطالعات صورت گرفته احداث سد گویزان و تامین اعتبار لازم راه‌حلی است برای رفع مشکل کم آبی در بانه است.  وی افزود: در شهرستان سقز بیش از ده روستا درگیر تنش آبی و آلودگی آب هستند که تهدیدی جدی برای سلامت مردم این شهرستان است.

نماینده ولی فقیه در کردستان گفت: آنچه که مردم از شرق استان گرفته در قسمت قروه، بیجار، سریش آباد و دلبران تا غرب کردستان در خصوص زیرساخت‌های آب و فاضلاب گله‌مند هستند.

حجت‌الاسلام عبدالرضا پورذهبی اظهار کرد: در گذشته و در حال حاضر شاهد تلاش و کوشش مسئولان در بخش‌ پروژه‌های آبی بوده‌ایم.

وی عنوان کرد: برای استانی که مرزدار است و بیش از ۲۳ شهید را به ساحت مقدس اسلام تقدیم کرده است، می‌طلبد که در حوزه آب و فاضلاب اقدامات جدی صورت گیرد.

سید مهدی فرشادان نماینده مردم استان کردستان در مجلس شورای اسلامی گفت: زمانی که گفته می‌شود ۱۸ سد در حال استفاده و حدود ۸ درصد رواناب‌های کشور در استان کردستان قرار دارد انتظار می‌رود که استان کردستان به لحاظ تامین آب مشکلی نداشته باشد.

وی ادامه داد: انتظار می‌رود که وعده شش ماهه وزارت نیرو مبتنی بر انتقال آب از سد آزاد به سنندج تحقق و اعتبار کافی برای تکمیل این پروژه اختصاص داده شود.

فرشادان عنوان کرد: قرار دادن منابع آبی استان در اختیار استان‌های همسایه؛ موضوعی غیر منطقی است.

جمع‌بندی

رسانه‌های اعتدال‌گرا در مطالب خود به موضوع تصویب کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان در مجلس، میزان ذخیره سدهای استان کرمانشاه و همچنین طرح کمربند سبز پیرامون شهر تهران، اشاره کرده‌اند. رسانه‌های اصول‌گرا نیز در مطالب خود به لزوم مدیریت صحیح آب، میزان بالای هدر رفت آب در استان خراسان جنوبی، درخواست تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار به دنبال کشتار پرندگان مهاجر و همچنین طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان، پرداخته‌اند. تاثیر فرونشست زمین در از بین رفتن دشت‌ها و آبرفت‌ها و احداث سد گویزان و برای رفع مشکل کم آبی در بانه، از موارد بررسی در رسانه‌های اصلاح‌طلب است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha