به گزارش ایرنا، در اردستان افزون بر ۴۳ هزار نفری هنوز استفاده مطلوب از آب به یک فرهنگ جایگاه خاص خود را پیدا نکرده و به همین دلیل دستیابی به تعادل نسبی در زمینه عرضه و مصرف آب یک اصل اساسی و یک ضرورت است.
این موضوع مهم و اساسی جز با ایجاد یک نظام جامع مدیریت آب امکانپذیر نیست، از سوی دیگر در نگرش جدید جهانی، آب کالایی اقتصادی، اجتماعی و به عنوان نیاز اولیه انسان محسوب میشود.
هر چند آب یکی از منابع تجدیدشونده به شمار میرود، اما مقدار آن محدود است و با توجه به رشد جمعیت، گسترش صنعت، بالا رفتن سطح بهداشت و رفاه عمومی، سرانه منابع تجدید شونده رو به کاهش است.
وقوع خشکسالی های مداوم، تغییرات اقلیمی در آینده و وضعیت تاسف بار استفاده از منابع آب تجدیدپذیر در گذشته، لزوم اتخاذ تدابیری برای سازگاری با کم آبی را دوچندان می کند.
بخش کشاورزی که عمده مصرف کننده این منابع است، علاوه بر خشکی در مناطقی مانند ایران با معضل شوری آب نیز روبرو است که ضرورت ایجاد راهکارهای مناسب جهت مقابله با این مشکل را چند برابر می کند.
حمیدرضا تاملی فرماندار اردستان ۲۴ شهریور امسال در نشست کارگروه اشتغال گفته بود: این شهرستان در حال تبدیل شدن از قطب کشاورزی به صنعت و معدن در استان اصفهان است و این مهم تا پنج سال آینده محقق خواهد شد.
حفر غیرکارشناسی افزون بر ۴۰۰ حلقه چاه
معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری اردستان گفت: از دهه ۶۰ تاکنون افزون بر ۴۰۰ حلقه چاه عمیق در شهرستان حفر شده و اغلب در بخش کشاورزی از آن استفاده میشود که این اقدام کارشناسی و حساب شده نبوده است.
محمد تقی کیانی در گفتوگو با ایرنا افزود: بیش از ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی و ۱۰ درصد دیگر در بخش صنعت، شرب و بهداشت مصرف میشود و بخش صنعت شهرستان حدود ۲ درصد را به خود اختصاص داده که برای آن کافی نیست.
وی با بیان اینکه تامین غذا برای کشور مهم است اضافه کرد: ماهیت کشاورزی آببر است و نیاز جامعه به تولیدات کشاورزی برکسی پوشیده نیست، از سویی، لزوم صرفهجویی در مصرف آب یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که باید عملیاتی شود.
معاون فرمانداری اردستان اظهار داشت: در کشورهای پیشرفته توسعه بخش صنعت و کشاورزی به طور همزمان صورت میگیرد و این ۲ بخش رقابتی باهم ندارند و در کشورمان نیز باید چنین شود.
کیانی اضافه کرد: برای تامین آب مورد نیاز صنعت اردستان باید از محل ۱۰ درصد منابع حاصل از صرفهجویی آب در بخش کشاورزی و با کارشناسی دقیق و هماهنگی با مسوولان شهرستان و از طریق سازمان آب منطقهای استان اصفهان اقدام شود.
وی بابیان اینکه مرغداری، دامداری و گلخانه ها جزو صنعت محسوب می شوند گفت: سه مرغداری مکانیزه شهرستان درخواست افزایش سهمیه آب دارند که باید مورد بررسی قرار گیرد، همچنین لازم است در صدور مجوز برای حفر چاه های آب شرب توسط اداره منابع آب شهرستان تسریع شود.
پیشرفت کشاورزی اردستان به سمت نوین
رییس اداره منابع آب اردستان گفت: در چند سال گذشته بخش کشاورزی شهرستان به سمت کشاورزی نوین پیش رفته و تغییر الگوی کشت صورت گرفته است.
بهنام هوایی افزود: این پیشرفت در استفاده بهینه از آب و صرفهجویی در مصرف مفید و اثرگذار بوده اما مشکل کمآبی و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی هنوز وجود دارد.
وی با بیان اینکه روی تمامی چاههای کشاورزی و صنعت اردستان کنتور هوشمند نصب شده است، اضافه کرد: این اقدام از مصرف بیرویه آب در این بخش ها جلوگیری کرده و تعادلبخشی به همراه داشته است.
رییس اداره منابع آب اردستان خاطر نشان کرد: مردم منطقه باید از امکانات شهرستان برخوردار باشند و از حقآبه خود استفاده کنند، از سویی بخش کشاورزی میتواند موجب افزایش جمعیت باشد و از مهاجرت جلوگیری کند اما نباید به صورت سنتی ادامه یابد.
هوایی درباره اختصاص آب به واحدهای صنعتی گفت: واحدهایی که در شهرک و ناحیههای صنعتی باشند به غیراز واحدهای فولادی که خارج از شهرک هستند میتوانند از سهمیه آب اختصاص داده شده به شهرک و ناحیههای صنعتی استفاده کنند.
اختصاص آب به صنعت اردستان نیازمند مجوز وزارت نیرو
کارشناس شرکت آب منطقهای استان اصفهان گفت: اختصاص آب مورد نیاز بخش صنعت اردستان از محل ۱۰ درصد صرفه جویی در بخش کشاورزی نیاز به مجوز وزارت نیرو دارد.
بهنام دادخواه افزود: در این ارتباط با وزارت نیرو مکاتبه شده و منتظر صدور مجوز از تهران هستیم.
وی خاطر نشان کرد: این مهم در صورت موافقت وزارت نیرو، از طریق منابع آب استان و هماهنگی با مسوولان شهرستان اجرایی خواهد شد.
۵ هزار بهرهبردار عضو صنف کشاورزی اردستان
سرپرست جهاد کشاورزی اردستان گفت: هماکنون پنج هزار بهرهبردار بخش کشاورزی عضو صنف کشاورزی شهرستان هستند و هنوز شماری عضو نشدهاند.
اسحاق شفیعی با اشاره به ۲ نوع کشاورزی اردستان افزود: یکی در دهستان ریگستان است که با توجه به نوع و میزان زمین زیر کشت میتوانند در مصرف سهمیه آب خود صرفهجویی کنند که باید برای آنان برنامه تشویقی در نظر گرفت و این سهمیه برای سال بعد آنها باقی بماند.
وی اضافه کرد: نوع دیگر، کشاورزان منطقه قلعه گوشه هستند که مصرف آب آنان زیاد است و شارژ کم میآورند و نباید سهمیه اضافی به آن ها داده شود.
سرپرست جهاد کشاورزی اردستان اظهار داشت: سهمیه آب مرغداریها با میزان پرورش جوجه همخوانی ندارد و میتوان از محل ۱۰ درصد صرفهجویی در بخش کشاورزی کمبود آب آنان را جبران کرد.
مشکل تامین آب یک گلوگاه برای بخش صنعت اردستان است
کارشناس مسوول صنعت اداره صنعت، معدن و تجارت اردستان گفت: مشکل تامین آب یک گلوگاه برای بخش صنعت اردستان است که باید برای حل این مشکل با استفاده از فناوری جدید و استفاده از پساب فاضلاب گام برداشت.
محسن سلامهزاده افزود: برای توسعه بخش صنعت و معدنها نیاز به اختصاص سهمیه آب است، از سویی مقدار آب مصرفی در بخش صنعت قابل مقایسه با مصرف کشاورزی نیست.
وی با بیان اینکه برای هر ۲ هزار متر مربع زمین صنعتی ۲ دهم لیتر آب در ثانیه نیاز است، تصریح کرد: با این مقدار آب در صنعت میتوان ۱۰ نفر اشتغال ایجاد کرد، از سویی کمبود آب در منطقه مانع بزرگی در سر راه توسعه بخش صنعت اردستان است.
اردستان ۴۷۳ رشته قنات، ۴۴۴ چاه مجاز و ۲۵ هزار و ۷۶۱ هکتار زمین کشاورزی و باغی، ۲ هزار و ۵۰۰ راس گاو و گوساله و یک واحد گاوداری ۵۰۰۰ راسی پرورش گوساله گوشتی، ۱۴۰ هزار راس گوسفند و بز، ۱۲۸ واحد مرغداری گوشتی و ۲ واحد تخمگذار فعال با چهار میلیون و ۵۰۸ هزار قطعه جوجهریزی گوشتی در سال و ۵۷۰ هزار تخمگذار و ۱۲۱ هزار انواع ماکیان دارد.
همچنین ۶۶ واحد صنعتی هم اکنون در این شهرستان وجود دارد که در این بین ۴۰ واحد با ظرفیت اشتغال یکهزار و ۵۰۰ نفر مشغول به کار هستند.
نظر شما