به باور کارشناسان، این موشک که به حداکثر ارتفاع ۲۰۰۰ کیلومتر رسیده و پیش از فرود در دریا موفق شده است یک مسافت ۸۰۰ کیلومتری را بپیماید، یکی از طولانیترین موشک بالستیک کره شمالی است که از سال ۲۰۱۷ تاکنون در این کشور در شرق آسیا آزمایش شده است.
کره شمالی روز پنجشنبه آنچه را که ادعا میکرد موشکهای هدایتشونده تاکتیکی سطح به سطح است، تنها دو روز پس از آزمایش یک موشک کروز دور برد شلیک کرد و در این ماه چهار آزمایش دیگر از جمله شلیک موشک های مافوق صوت در ۵ و ۱۱ (۱۵ و ۲۱ دی ماه) ژانویه را انجام داد.
آزمایش های موشکی کره شمالی در حالی اتفاق افتاده که این کشور به دنبال افزایش وحدت داخلی در بحبوحه مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ و مشکلات اقتصادی مداوم ناشی از تحریمها به سر می برد.
این کشور واقع در شرق قاره کهن در آوریل ۲۰۱۸ و ۲ ماه قبل از اولین اجلاس سران آمریکا و کره شمالی، به طور رسمی اعلام کرد که آزمایشهای هستهای و شلیک موشکهای قاره پیما را متوقف خواهد کرد.
اکنون سوال اینجاست اهداف کره شمالی برای آزمایشیهای موشکی اخیر و نادیده گرفتن تعلیق آزمایش تسلیحات دوربرد چیست؟
اهداف پیدا و پنهان کره شمالی از آزمایش موشکی چیست؟
بنظر می رسد ناکامی های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین و بازنده آمریکا، با شکست در مذاکرات خلع سلاح هسته ای در برابر «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، از یک سو و عدم تمایل جو بایدن رئیس جمهوری فعلی آمریکا برای بازگشت به میز مذاکره با پیونگ یانگ از مهمترین دلایل آزمایش های موشکی اخیر کره شمالی به شمار می آید.
خبرگزاری کیودو ژاپن روز دوشنبه در تحلیلی در خصوص آزمایش اخیر موشکی کره شمالی نوشت که این اقدام پیونگ یانگ احتمالا با هدف از سرگیری مذاکرات با آمریکا بر سر برداشتن تحریمهای اقتصادی است، اما این احتمال هم وجود دارد آزمایش های موشکی جدید باعث عصبانیت چین به عنوان مهمترین حامی اقتصادی آن نیز بشود.
به گزارش این رسانه ژاپنی، کره شمالی در ماههای اخیر نسبت به از سرگیری آزمایشهای موشکهای بالستیک هستهای و قارهپیما اقدام کرده تا فشار بیشتری بر دولت جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده وارد کند، زیرا بعید است که واشنگتن به راحتی در مورد خواستههای خود برای خلع سلاح هستهای و اقدامات تحریمی اعمال شده علیه پیونگ یانگ امتیازی بدهد.
پیونگ یانگ از ابتدای سال جاری تنش ها را با شلیک چندین موشک افزایش داده و این درحالی است که واشنگتن فشار تحریم ها را با به بن بست رسیدن مذاکرات طولانی هسته ای بین دو کشور بیشتر کرده است.
با این وجود کارشناسان مععتقدند که کره شمالی با رونمایی از تسلیحات به روز شده خود و تشدید تنشهای امنیتی در منطقه ممکن است تلاش کند واشنگتن را به میز مذاکرات بازگرداند تا درباره رفع تحریمها گفتوگو کند.
کارشناسان همچنین به این خبرگزاری گفتهاند تا زمانی که دولت جو بایدن در آمریکا درگیر استقرار نظامی روسیه در مرز اوکراین بوده و نسبت به مسائل پیرامون شبه جزیره کره بیتفاوت باشد، پیونگ یانگ تلاشهای خود برای توسعه زرادخانه موشکیاش را متوقف نخواهد کرد.
به باور ناظران، زیاده خواهی آمریکا در دوران ترامپ یکی از مهمترین دلایل شکست مذاکرات میان دو طرف به شمار می آید که در حال حاضر سیاست خارجی دولت بایدن را نیز در مقابل آزمونی دیگر قرار داده است.
بعد از نشست بدون نتیجه کیم و ترامپ در هانوی در خرداد ۱۳۹۸، ترامپ پیشدستی کرد و درخواست کیم برای رفع کامل تحریمها علیه کره شمالی را علت اصلی شکست مذاکرات دانست اما کره شمالی هم در واکنش به این ادعای ترامپ اعلام کرد که مواضع «خودسرانه و نادرست» آمریکا باعث شکست آخرین دور مذاکرات میان رهبران دو کشور شد.
اگرچه موضوع خلع سلاح هسته ای کره شمالی مدتی پس از روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۷ به یکی از مهمترین موضوعات بین المللی تبدیل شد اما با وجود یک دوره بهبود روابط بین کره شمالی و کره جنوبی و سه دیدار بی سابقه حضوری بین ترامپ و کیم، هیچ پیشرفتی در زمینه خلع سلاح هسته ای کره شمالی حاصل نشد تا این موضوع به عنوان یک اولویت حل نشدنی دولت ترامپ به دولت جدید بایدن منتقل شد.
کیم بر این باور است مذاکره با ترامپ بدون هیچ نتیجه خاصی به پایان رسیده است و در دولت جدید آمریکا تحت هدایت بایدن نیز هیچ تمایل خاصی به انجام مذاکره با رهبر این کشور ندارد.
از این رو کره شمالی با انجام آزمایشات اخیر دو هدف را دنبال میکند. نخست آنکه از طریق این اقدامات می کوشد توانمندیهای خود را در حوزه موشکی ارتقاء دهد و از دیگر سو با افزایش نگرانی ها در کشورهای همسایه خود از جمله کره جنوبی و ژاپن، تلاش می کند بایدن را برای حضور در پای میز مذاکره ترغیب کند.
به باور کارشناسان، تعلل دولت بایدن برای آمدن به میز مذاکره با کره شمالی، پیونگ یانگ را به سمت پیشرفت در حوزه موشک های بالستیک سوق داده و قدرت چانه زنی برای توقف و متقاعد کردن کره شمالی را بر سر برنامه موشکی اش دشوار تر از قبل خواهد کرد.
رویکرد کره جنوبی و ژاپن در قبال آزمایش موشکی کره شمالی
گفتنی است «مون جائه این»، رئیس جمهوری فعلی کره جنوبی تاکنون تلاش های فراوانی را برای از سرگیری مذاکرات میان کره شمالی و آمریکا انجام داده است.
در دوران ترامپ، رئیس جمهوری کره شمالی نقش تسهیلگر را در این مذاکرات ایفا کرد. اگرچه در روزهای نخست مذاکرات تصور می شد دسترسی به یک توافق جامع امکان پذیر است، اما در نهایت جامعه جهانی به این نتیجه رسیده که ترامپ واقعا به دنبال توافق نبود و می کوشید صرفا یک نمایش سیاسی را اجرا کند.
گفتنی است به دنبال آزمایش موشکی اخیر کره شمالی، رئیس جمهوری کره جنوبی از پیونگ یانگ خواست تا اقدامات تحریک آمیز و تنش زا در منطقه را متوقف کند و به درخواست این کشور برای از سرگیری مذاکرات میان دو کشور پاسخ دهد.
به گزارش خبرگزاری «یونهاپ»، رئیس جمهوری کره جنوبی آزمایش های موشکی کره شمالی را تخطی از قطعنامه سازمان ملل متحد می داند و بر این باور است که انجام آزمایش های موشکی کره شمالی چالشی برای خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره در راستای صلح و ثبات و تلاش های دیپلماتیک جامعه جهانی به شمار می آید.
به گفته مون جائه این آزمایش اخیر از این جهت حائز اهمیت است که کره شمالی را یک قدم به سمت آزمایش بزرگترین موشک های بالستیک بین قارهای نزدیکتر کرده است.
عالی ترین مقام اجرایی کره جنوبی همچنین به این مسئله اشاره کرده که آزمایشات موشکی یک ماه اخیر همسایه شمالی یادآور بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۱۷ است که پیونگ یانگ بزرگترین موشک های خود را در این بازه شلیک کرد و حتی تعدادی از موشک های خود را از فراز آسمان ژاپن عبور داد.
به دنبال آزمایش اخیر موشکی پیونگ یانگ، خبرگزاری یونهاپ کرهجنوبی از قول یک منبع نظامی نوشت که تخمین زده میشود سرعت موشک میانبرد بالستیکی که توسط پیونگیانگ مورد آزمایش قرار گرفت، «۱۶ ماخ» یا ۱۶ برابر سرعت صوت بوده است.
گفتنی است «نوبو کیشی» وزیر دفاع ژاپن نیز به اقدام اخیر موشکی کره شمالی واکنش نشان داده است و می گوید: موشک مورد آزمایش کره شمالی دوربردترین سلاحی است که کره شمالی از زمان پرتاب موشک «Hwasong-۱۵ ICBM» خود در نوامبر ۲۰۱۷ آزمایش کرده است.
آزمایش موشکی کره شمالی و المپیک پکن
پیونگ یانگ درحالی بزرگترین آزمایش موشکی خود را ۱۰ بهمن ماه به رخ جهانیان کشید که از تاریخ ۱۵ بهمن ماه المپیک پکن برگزار خواهد شد.
کره شمالی از یک سو با اعلام اینکه در بازی های المپیک زمستانی ۲۰۲۲ چین شرکت نخواهد کرد، می گوید همه گیری کرونا و نیروهای متخاصم مسئول این تصمیم اتخاذ شده از سوی وی هستند.
در نامه کره شمالی به چین آمده است: «ما به دلیل تحرکات نیروهای متخاصم و همه گیری کرونا نتوانستیم در بازی های المپیک شرکت کنیم، اما از تلاش دوستان چینی برای برگزاری جشنواره باشکوه و فوق العاده المپیک حمایت کامل خواهیم کرد.».
این در حالی است که گزارش های خبری حکایت از آن دارد که تداوم آزمایش های موشکی از سوی کره شمالی در آستانه برگزاری رویداد بزرگی همچون المپیک پکن می تواند چین را ترغیب کند تا تلاش هایی را در جهت رفع تحریمهای بینالمللی علیه پیونگ یانگ مبذول دارد.
به همین دلیل کارشناسان بهخبرگزاری کیودوی ژپن گفتند که در صورتی که کرهشمالی در آزمایشات جدید خود زیادهروی کند، احتمال دارد حمایت چین از خود در خصوص لغو تحریمهای اعمال شده علیه پیونگیانک توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد به منظور تعلیق آزمایشات موشکی و هستهای را نیز از دست بدهد.
این خبرگزاری ژاپنی از قول کارشناسان روابط خارجی نوشته است: رهبران چین در زمان ریاست جمهوری «شی جین پینگ» آزمایش های هسته ای جدید کره شمالی را تحمل نمیکنند، زیرا پکن مدتهاست نگران آلودگی احتمالی رادیواکتیو از سوی این کشور همسایه است.
این کارشناسان همچنین میگویند که چین بدنبال میزبانی موفقیتآمیز از بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ است که از روز جمعه آغاز شده تا اعتبار بینالمللی خود را افزایش دهد ولی آزمایشات اخیر موشکی کرهشمالی بر این موضوع سایه انداخته است.
کرهشمالی در طول ۲ سال گذشته و برای جلوگیری از ابتلای شهروندان خود به ویروس کووید-۱۹ مرزهای خود را به شدت کنترل کرده و مدعی است که هیچ فرد مبتلایی در این کشور به کرونا وجود ندارد.
در حالی که حرکت قطارهای باری بین این ۲ کشور از روز هفدهم ژانویه (۲۷ دیماه) از سر گرفته شد اما محدودیت در تردد زمینی، تجارت کره شمالی با چین را به شدت کاهش داده و ضربه مهلکی به اقتصاد این کشور وارد کرده است.
این خبرگزاری احتمال داده است که به دلیل تجارت محدود کره شمالی، کاهش تولید محصولات کشاورزی ناشی از وقوع طوفان و سیل، شهروندان این کشور با بحران غذایی و عدم دریافت غذای مورد نیاز روزانه روبهرو هستند.
«جونیو نیشینو» استاد دانشگاه کیاو ژاپن در این خصوص به خبرگزاری کیودو گفته است: پیونگ یانگ با تاکید بر تعمیق روابط اقتصادی با چین، بدنبال غلبه کردن به چالشهای اقتصادی خود است. تقویت «ظرفیتهای دفاع ملی» به «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی این امکان را میدهد تا قدرت خود را تقویت کند.
نظر شما