حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی روز یکشنبه در آیین تحلیف نخستین دوره میانجیگری که با حضور حدود هزار میانجیگر از سراسر کشور به صورت مجازی برگزار شد، افزود: میانجیگری رسمی بسیار مهم است و از امروز میانجیگرانی که آموزشها و گزینش های لازم را گذراندهاند در حوزه مسائل کیفری به طور رسمی فعالیت خود را آغاز می کنند.
وی یادآور شد: میانجیگری مسأله نوپا نیست بلکه از ابتدای تاریخ و در جوامع مختلف انسانی معمولا ریشسفیدان و گیسسفیدان وجود داشتند و در فرهنگ اسلامی برای منازعات و اختلافات هم دستور رحمانی و قرآنی و هم سنت نبوی به مسأله میانجیگری تاکید شده است.
صادقی اضافه کرد: میانجیگری واجب کفایی محسوب میشود بنابراین میانجیگران قصد قربت کنند زیرا یک امر واجب را انجام می دهند همچنین میانجیگران به عدل و قسط و منصفانه به میانجیگری بپردازند.
رییس مرکز توسعه حل اختلاف کشور با اشاره به ضرورت تغییر نگرش به جرایم و مجازات مربوطه افزود: نگاه سنتی به مجازات این است که برای اجرای عدالت باید به مرتکبان بزه سزا دهیم در حالی که دولت باید در حوزه کیفری بزهکار و بزه دیده را به سوی سازش و صلح سوق دهد.
وی ادامه داد: میانجیگری حقوقی و کیفری به سه شکل محقق میشود؛ بخشی بر دوش جامعه و با مشارکت مردم است و عزیزانی از میان مردم میانجیگری میکنند که «صلح یاران» بخش مردمی مشارکت برای میانجیگری هستند و امروز عدهای می خواهند به شکل رسمی و حرفه ای این اقدام را برعهده بگیرند.
صادقی اضافه کرد: میانجیگری دولتی شکل دیگری از میانجیگری است که توسط پلیس و دستگاه قضایی انجام میشود و شکل سوم ترکیبی از دو مورد یادشده است و به عنوان نمونه، شوراهای حل اختلاف اکنون با همکاری مردم و دستگاه قضایی این اقدام را انجام میدهند.
رییس مرکز توسعه حل اختلاف کشور گفت: ما وقتی نگاه خود به جرم و مجازات را تغییر دهیم میتوانیم نقایص کیفری که تاکنون جریان داشته بهتر ببینیم هرچند نافی کلی عدالت کیفری نیستیم بلکه گاهی مجازات و کیفر دهی و سزادهی لازم است اما با نگاه ترمیمی و اصلاحی میتوان با بسیاری از جرایم برخورد کرد تا جامعه، بزهکار و بزه دیده منفعت ببرند البته این موارد باید به حق باشد.
صادقی افزود: در عدالت کیفری رایج در گذشته حکومت برای بزه دیده و بزهکار تصمیم می گرفت و از سوی دیگر مجازات حبس و زندان آسیب زا بود که اکنون نیز به همین ترتیب است و گاه از جنبه خصوصی گذر و خانواده او و حتی کل جامعه را هم مجازات می کرد در حالی که در نگاه ترمیمی اینگونه نخواهد بود.
وی ادامه داد: رویکرد حبس گرایانه هزینه بسیاری بر بیتالمال و دولت و مردم دارد در حالی که منافع آن کم است همچنین بیش از ۱۰ زیان در شکل سنتی مجازات و عدالت کیفری وجود دارد در حالی که عدالت ترمیمی فواید بسیار دارد.
صادقی اظهارداشت: وقتی به سمت مصالحه و توافق و سازش می رویم نتیجه آن از مجازات پایدار تر است رضایت طرفین به دست می آید و آن بزهکار آن اقدام را دیگر انجام نخواهد داد و در واقع بازدارندگی بیشتر حاصل میشود همچنین مشارکت مردم در عدالت ترمیمی افزون و جامعه احساس مسئولیت بیشتری پیدا می کند.
رییس مرکز توسعه حل اختلاف کشور از دادستان های سراسر کشور خواست با میانجیگران همکاری لازم را داشته باشند تا در نتیجه اقدامات میانجیگران، تراکم پروندهها و مراجعات در دادسراها و دادگاه ها کاهش یابد و مردم را به جای فرایند طولانی دادرسی به سمت مسیر کوتاه میانجیگری سوق دهند.
وی یادآور شد: میانجیگران سه ماه فرصت دارند یک پرونده را به سازش و مصالحه ختم کنند که همکاری دادستانها در این زمینه بسیار موثر خواهد بود و اگر دادستانها در این عرصه همکاری لازم را داشته باشند در ختم به خیرشدن پرونده ها گام موثری برداشته خواهد شد.
به گزارش ایرنا، آیین تحلیف حدود هزار میانجیگر با حضور دادستان کل کشور، رییس مرکز توسعه حل اختلاف کشور، معاون حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه، دادستان عمومی و انقلاب تهران، رییس دادگستری استان تهران، معاونان دادستان کل کشور، مدیران مراکز توسعه حل اختلاف برگزار شد همچنین روسای دادگستری استانها نیز به صورت مجازی در آیین تحلیف شرکت کردند.
نظر شما