سید محمد جزایری ویروس شناس در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا از مردم خواست دز سوم واکسن کرونا را حتما تزریق کنند و افزود: مجامع علمی بین المللی و داخلی همچنان توصیه می کنند که مردم در اسرع وقت دز سوم واکسن کرونا را تزریق کنند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی داروی موثری ساخته نشده و تزریق واکسن هم پوشش کاملی ندارد، ویروس به حیات خود ادامه می دهد، تا زمانی که تمام جمعیت دنیا واکسن خود را دریافت نکنند احتمال بروز واریانت های جدید وجود دارد.
رییس شبکه بیماریهای ویروسی ایران ادامه داد: در حدود ۲ سالی که از شیوع ویروس کرونا می گذارد جهانیان شاهد چند جهش ویروسی تاثیر گذار بودند که تا کنون اومیکرون فعلا آخرین جهش است.
جزایری با یادآوری این که سویه جدید اومیکرن در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد ویروس در گردش بیشتر کشورهای دنیا است به هموطنان توصیه اکید کرد که زمان را به هیچ وجه از دست ندهند و دز یادآور واکسن را تزریق کنند تا دچار عوارض کمتری شوند.
وی ادامه داد: اگر تزریق ۲ دز واکسن کرونا در ایران و بیشتر کشورها انجام نمی شد، در سویه اومیکرون که سرایت پذیری به مراتب بیشتری از سایر سویه های قبلی دارد، قطعا آمار مرگ و میر بسیار بیشتر بوده است.
این ویروس شناس یادآور شد: بررسی گزارش های کشورهایی که چند مدتی است که درگیر این سویه جدید هستند، نشان می دهد تعداد موارد ابتلا بیشتر شده اما مرگ و میر در حد سویه دلتا نیست.
جزایری اظهار داشت: این موضوع تاثیر واکسن را نشان می دهد و به عبارتی کاهش مرگ و میر و کاهش ابتلا به نوع شدید فقط یک ادعا نیست. نتایج مطالعات بین المللی هم این مورد را تایید می کنند.
آیا تعدد تزریق واکسن کرونا عوارضی به همراه دارد؟
وی با طرح این سوال که آیا تعدد تزریق واکسن کرونا می تواند عوارضی را به همراه دارد، گفت: نتایج بررسی ها نشان می دهد که عوارض احتمالی این کار در مقابل فواید فراوان آن، قابل چشم پوشی است.
رییس شبکه بیماریهای ویروسی ایران تاکید کرد تاکنون هیچ محقق و پژوهشگری بیان نکرده که واکسن بدون عارضه است، اما عوارض واکسن های ویروسی به قدری ناچیز است که قابل اغماض است.
جزایری ادامه داد: به عبارتی وقتی در جمعیت حدود ۸۰ میلیونی تعداد معدودی دچار عوارض می شوند، این تعداد قابل ملاحظه نیست تا دست اندرکاران نظام سلامت را مجاب به استفاده نکردن از این محصول کند.
وی افزود: در مورد سایر واکسن ها و به خصوص در مورد داروها هم این روند حاکم است و در برخی داروها حتی عوارض اندکی که می تواند خطرناک باشد هم مشاهده می شود، اما از مصرف آن دارو جلوگیری نمی شود چراکه فواید این داروها بسیار بیشتر از عوارض آن است، به عبارتی جمعیت آسیب دیده در مقایسه با مزایای داروها اصلا قابل مقایسه نیست.
این ویروس شناس اظهار داشت: ممکن است با بروز سویه های جدید ضرورت تزریق مجدد واکسن احساس شود. این موضوع در حال حاضر یک پیش بینی است و به معنی این موضوع نیست که حتما به وقوع می پیوندد. اما دست اندرکان حوزه سلامت باید آمادگی کامل برای دوز های بعدی تزریق واکسن را به مردم فراهم کنند.
به گزارش ایرنا، محققان آفریقای جنوبی آذرماه گونه ای جدید از ویروس کرونا را شناسایی کردند که با عنوان B.۱.۱.۵۲۹ شناخته میشود و دارای جهشهای چندگانه است.
سازمان جهانی بهداشت، این گونه جدید را به عنوان یک گونه نگران کننده معرفی و بر اساس ترتیب الفبای یونانی، آن را «اومیکرون» نامگذاری کرده است. در حال حاضر این اومیکرون در بسیاری از کشورها از جمله در آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، اسکاتلند، دانمارک ، استرالیا، هنگ کنگ، کانادا، اتریش، ایتالیا، بلژیک، جمهوری چک، فرانسه، سوئد، اسپانیا، آمریکا و آلمان تایید شده است.
ویروس کرونا به کمک پروتئینی به نام اسپایک، وارد سلولهای بدن شده و باعث بیماری کووید-۱۹ میشود. حدود ۳۰ تغییر یا بیشتر در پروتئین اسپایک در نوع اومیکرون مشخص شده است که ۲ برابر جهشهای نوع دلتا است. نیمی از این جهشها در ناحیه ای بوده که ویروس کرونا به کمک آن به سلول بدن انسان متصل شده، وارد آن شده و باعث عفونت میشود.
جهشها در این ناحیه ویروس میتواند باعث شود دستگاه ایمنی (یعنی آنتیبادیهای ساخته شده بعد از واکسیناسیون یا عفونت قبلی) ویروس را کمتر از قبل تشخیص دهد و خطر عفونت با اومیکرون افزایش یابد.
حداقل سه جهش در اومیکرون به ویروس برای فرار از شناسایی شدن توسط آنتیبادی دستگاه ایمنی کمک میکند. ظاهراً جهش دیگری هم توانایی آن را برای ورود به سلولهای انسان افزایش میدهد و باعث انتقال بیشتر آن میشود.
متخصصان ژاپنی به تازگی در یک مطالعه گزارش کردند که سویه جدید ویروس کرونا موسوم به اومیکرون از ثبات محیطی بالاتری نسبت به سویه های قبلی برخوردار است.
آنها در این مطالعه پایداری ویروس کرونا و سویه های آن را روی سطوح پلاستیکی و پوست انسان ارزیابی کردند. پس از قرار دادن ویروس روی سطح پلاستیک و پوست، بقای ویروس در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
براساس این مطالعه روی سطح پلاستیک، زمان بقای سویه ووهان، آلفا، بتا، گاما، دلتا و اومیکرون به ترتیب ۵۶، ۱۹۱.۳، ۱۵۶.۶، ۵۹.۳، ۱۱۴ و ۱۹۳.۵ ساعت است.
نظر شما