به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این رسانه افوزود: اروپا قصد دارد از این اجلاس که به دلیل همه گیری کرونا ۱۶ ماه به تعویق افتاده است برای پیشبرد روابط خود در جبهه های مختلفی از جمله حوزه های تجاری و ارتباطات دیجیتالی بهره بگیرد.
اما موضوع دسترسی به واکسن حائز اهمیت است و رهبران آفریقایی از این که سهم چندانی از واکسن های وعده داده شده از سوی کشورهای ثروتمند اروپایی در اختیار آنها قرار نگرفته و ازاین رو جمعیت این قاره کمتر، در مقابل ابتلا به ویروس مصون است خشمگین هستند.
سران آفریقا قصد دارند از این اجلاس دو روزه برای اطمینان از جدیت مقابله با آنچه که رئیس جمهوری افریقای جنوبی «آپارتاید واکسن» توصیف کرده استفاده کنند. رهبران آفریقا معتقدند، اروپا درباره این دغدغه آفریقایی ها اقدامی نکرده و به خواسته آنان درباره آسانتر شدن دسترسی به مالکیت معنوی درباره واکسن ها بی توجه بوده است.
موضوع همه گیری کرونا سیاست سلامت را به موضوع محوری در روابط قاره اروپا و آفریقا تبدیل کرده است؛ به ویژه این که اروپا اجازه نداده واکسن های تولیدی این قاره با هزینه کمتری در کشورهای دیگر تولید شوند و این موضوع همچنین نشان می دهد که چگونه کشورهای آفریقایی در زمینه واکسن ها به دیگر کشورهای جهان متکی هستند.
کمتر از ۱۲ درصد از جمعیت آفریقا به طور کامل واکسینه شده است، این در حالیست که ۷۱ درصد جمعیت اتحادیه اروپا واکسینه شده اند.
مساله تاثیر اقتصادی نرخ پایین واکسیناسیون و ناتوانی دولت های آفریقایی در کمک مالی به شهروندان خود باعث شده که ۴۰ درصد جمعیت این قاره وضعیت فقر شدید را تجربه کند.
به رغم تعهدات اروپا در حمایت از وضعیت سلامت آفریقا، ناظران درباره کافی بودن تعهدات اتحادیه اروپا تردید دارند. پیشنهادی های اروپایی ها همچنین این حقیقت را نادیده گرفته که کشورهای آفریقایی ماه ها نتوانسته اند اتحادیه اروپا را در حمایت از درخواست آنها برای معافیت از حقوق مالکیت معنوی در خصوص تولیدات مربوطه به ویروس کرونا متقاعد کنند.
اتحادیه اروپا ترجیح می دهد درباره موضوع لغو حقوق مالکیت معنوی پشت درهای بسته در ژنو مذاکره کند اما معلوم نیست که اتحادیه افریقا موافق آن باشد و این اتحادیه اعلام کرد که نگران دسترسی این قاره به واکسن است.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه ژانویه گذشته در پالمان اروپا گفت، امیدوار است رهبران اتحادیه اروپا درباره مجوز جهانی برای واکسن کرونا توافق کنند و امکان دسترسی به حق مالکیت معنوی و فناوری مورد نیاز آفریقا برای تولید واکسن های خود فراهم شود.
زمانی که مکرون این موضوع را مطرح کرد مذاکره کنندگان در ژنو به دلیل این که پیشنهادی در این زمینه به سازمان جهانی تجارت ارائه نشده دچار سردرگمی شدند.
سه منبع مطلع درباره این پیشنهاد فرانسه گفتند که همان طوری که معلوم است منظور از مجوز جهانی در حقیقت تغییر نام پیشنهادهای فعلی اتحادیه اروپا در استفاده از مجوز اجباری واکسن ها است.
در این صورت بعید است که رهبران آفریقایی از آن استقبال کنند و از زمانی که این موضوع در سازمان جهانی تجارت مطرح شده توافقی بر روی آن صورت نگرفته است.
نظر شما