به گزارش ایرنا، رجب چهلمین سال عام الفیل به بیست و هفتمین روز خود رسیده و محمد امین همانند روزهای قبل عازم خلوتگاهش شده تا به عبادت خدایی بپردازد که می داند جنسش از چوب و سنگ نیست.
در روزگاری که خردها در تابوت خُرافه گرایی، هوس پرستی و جهل پیشگی دفن شده بود، این بنده برگزیده خدا یکتاپرستی را به جای بتپرستی برگزید و در چهلمین سال عمر با برکتش مبعوث شد تا آخرین پامبر الهی برای هدایت انسان شود.
برترین تجلّی خدا در کسوت آفتاب، معراج را زمزمه کرد و برگزیده شد برای خواندن اولین آیات نور: «إِقْرَاءَ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِیَ خَلَقَ...» در حرا طنین انداز شد و روز تولد عاطفهها فرا رسید، عاطفه هایی که در رقص شمشیرها زخمی می شد و در جنگل نیزه ها جان می باخت.
خداوند منت بر سر جهانیان گذاشت و تاریخشان را به طراوت بهار مبدل نمود و شب کائنات را به روز روشنایی و فروغ وحی، بیاراید و«مصطفی» را برگزید و کلام وحی را این چنین بر او نازل کرد :
بخوان ! بخوان به نام پروردگارت که بیافرید، آدمی را از لخته خونی آفرید.
بخوان که پروردگار تو ارجمندترین است،
همان کس که با قلم آموخت به آدمی آنچه را که نمی دانست.
بعد از آن دخترکان معصوم، به جای خاک سرد در آغوش گرم مادر، آرام گرفتند و نور و روشنایی بر تیرگی و جهالت پیروز شد.
روز مرگ قساوت ها و شرارت ها از راه رسید تا دیگر کرامت انسان به پای بتهای بیجان قربانی نشود و مرگ جهل و شرک و بتپرستی از روز مبعث آغاز شد.
بعثت به چه معناست؟
بعثت از نظر لغوی به معنی برانگیختن و برگزیدن کسی برای رساندن پیام یا ماموریتی به کار برده میشود.
در خصوص بعثت انبیا و بعثت پیغمبر اسلام که در قرآن هم واژه بعثت آمده میشود برانگیخته شدن و برگزیده شدن پیغمبر اکرم برای آن رسالت نبوت و آوردن دین مبین اسلام برای عموم جامعه بشری است.
ما در جوامع بشری مختلف در اعصار و قرون متمادی از حضرت آدم تا حضرت حضرت خاتم بعثت انبیا را داشتیم.
بعضی از انبیا اُولُوالعَزْم و صاحب کتاب بودند مانند پیغمبر اسلام که کتاب قرآن داشت همچنین حضرت نوح، حضرت ابراهیم، حضرت موسی و حضرت عیسی، برخی از انبیا صاحب کتاب نبودند و شریعت سایر انبیا را ترویج، تبلیغ و تبیین میکردند، بعضی از انبیا نیز گستره فعالیتشان فرا منطقهای بود، برخی دیگر هم در یک منطقه محدودی مبعوث میشدند و مختص به آن منطقه و قوم بودند.
ویژگی پیغمبر اکرم این بود که برای همه عالمیان و همه اقوام قومیت و نژادی که بودند مبعوث شدند و نه فقط برای زمان خودشان و زمان حیاتشان بلکه تا روز قیامت به عنوان پیغمبرخاتم مبعوث و برگزیده شدند.
این یک امتیاز منحصر به فردی است که بعد از نبوت پیتمبر اکرم ( ص) دیگر پیغمبری نداریم.
این هم در کتاب قرآن و روایات اماده و هم بشارت آن در کتب آسمانی سایر پیامبران از جمله تورات و انجیل بیان شده همانطور که در کتاب قرآن به کتب ادیان دیگر نیز اشاره شده است.
درباره اعمال روز عید مبعث آمده است: بجا آوردن غسل، گرفتن روزه، فرستادن صلوات، همچنین خواندن زیارت «امیرالمومنین (ع)» و زیارت «پیامبراکرم (ص)» ثواب بسیار دارد.
همچنین بر خواندن نماز ۱۲ رکعتی که در هر رکعت «سوره حمد و یس» و پس از نماز چهار بار «سوره حمد» را خوانده و سپس چهار بار گفته شود: سبحان اللّٰه و الحمد للّٰه و لا اله الاّالله سفارش شده است.
شب معراج
واقعه تاریخی بعثت نبوی، یکی از مهمترین مشترکات میان اهل سنت و شیعه است که میتواند حلقه وصلی میان امت واحد اسلامی باشد؛ اهل سنت تاریخ مبعث پیامبر را در ماه رمضان میدانند، به نظر برخی مبعث در شب قدر و به قول مشهور در ۲۱ رمضان اتفاق افتاده است.
به نظر بسیاری از محققان اهل سنت، شب بیست و هفتم رجب، معراج پیامبر است و آن را به عنوان «الإسراء و المعراج» نیکو میدارند.
در کردستان معراجنامه خوانی از جمله سنتهایی است که در مساجد و خانهها برپا میشود و نوای عرفانی دف هم پای ثابت مولودی خوانی است و بستههای نقل و شکلات مانند آنچه که شیعیان به اسم مشکلگشا نذر می کنند، با نام مولودی پخش میشود.
معراجنامه را سید بهاءالدین شمس قریشی ملقب به «شمس الاشراف» و متخلص به «شمس»، فرزند «سید محمد پاوهای» سروده است.
او سال ۱۲۹۳ هجری قمری در روستای «سهردی» شهرستان پاوه چشم به جهان گشود و سراسر عمر خود را با تقوا و پاکی در تعلیم قرآن به مردم گذراند و با خلق آثاری چون "مولود نامه"، "معراج نامه"، "شمس العقاید" (همه آثار به زبان کردی) و "اشعاری نغز و ادیبانه به زبان فارسی، کردی، هورامی و عربی"، محافل دینی مردم این دیار را رنگ و بویی نورانی بخشید.
به همین مناسبت همه ساله جشنواره ای با عنوان «دف نوای رحمت» در کردستان برگزار می شود که فراخوان این دوره، همزمان با عید سعید مبعث منتشر شد.
این رویداد هنری همزمان با اعیاد سعید قربان و غدیر از تاریخ ۲۵ تا ۲۷ تیرماه در سنندج، شهر خلاق موسیقی جهان برگزار می شود که هدف از آن شناسایی، کشف و پرورس استعداهای جوان، توجه به موسیقی عرفانی و آئینی برگرفته از مفاهیم اسلامی، ترویج مضامین و مفاهیم رفیع اسلامی و انسانی، تلاش در راستای وحدت و همدلی بیشتر در کشور، مقابله با تهاجم فرهنگی با بهرهمندی از ظرفیت های فرهنگی و هنری ، خلق و تولید آثار هنری فاخر و نمونه برای ابلاغ تعالیم اسلامی در کنار تلاش در راستای جلوگیری از فراموشی سازهای محلی و بومی و توجه به موسیقی حماسی برای انتقال مفاهیم است.
در این دوره علاوه بر بخش های بین الملل، سراسری و جنبی، بخش ویژه که به مضامین حماسی اختصاص دارد نیز برگزار میشود.
رسولی برای اتمام مکارم اخلاقی
نماینده ولی فقیه در کردستان اظهار داشت: بازگویی الگوگیری از سبک و سیره پیامبر عظیمالشان(ص) یک نوع تذکر و یادآوری است.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالرضا پورذهبی با بیان اینکه مخاطبان پیامبر اکرم(ص) مشرکان و افرادی را به راه راست هدایت کرده که مدافع دین خدا نبودند، گفت: رسول اکرم(ص) انسان سختی نبود و با سلوک، رفتار، تبلیغ و حفظ کرامت اخلاقی و با دستور خداوند متعال بشریت را در آن دوران دچار تحول کرد.
وی به بازگویی این حدیث از پیامبر اکرم(ص)؛ “حُرِّمَ علی النَّارِ کل هیّنٍ، لیّنٍ، سَهْلٍ، قریبٍ من النَّاس" اشاره کرد و افزود: هر کس که متواضع، نرمخو و در برخورد آسان و نزدیک به مردم باشد، خداوند آتش جهنم را بر او حرام کرده است.
نماینده ولی فقیه در کردستان با اشاره به اخلاق و روحیه بزرگواری پیامبر عظیمالشأن(ص) افزود: رسول اکرم(ص) از لحاظ کمک به انسانهای دیگر بسیار بخشش داشت، با همه با لطافت و بزرگواری معاشرت میکرد، اگر کسی دچار اشتباه و خطا میشد و عذرخواهی میکرد، میپذیرفت، اما متأسفانه امروزه اینطور نیست و افراد سر چیزهای ابتدایی به یکدیگر ایراد میگیرند در حالیکه باید روحیه بزرگواری در وجود انسانها تقویت شود.
حجتالاسلام و المسلمین پورذهبی اضافه کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) هنگامی که قرآن میخواندند، مشرکان علیرغم اینکه ایمان نداشتند، نزدیک خانه پیامبر به قرائت زیبای رسول اکرم(ص) گوش میدادند و لذت میبردند.
وی با ذکر اینکه پیامبر اسلام(ص) مهربان و روحیه گذشت داشته و هیچوقت خطا را با خطا جواب نمیداد، ادامه داد: مجلس و نشست و برخاست با پیامبر همراه با صبوری، بردباری، حیا، شرم، صداقت، امانتداری و راستگویی بود و اینها را تحویل جامعه میداد اما اینروزها برخی جلسات اینگونه نیست، افراد حرمت یکدیگر را رعایت نمیکنند.
نماینده ولیفقیه در کردستان بر حفظ رعایت صداقت و راستگویی تأکید کرد و گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) با رفتار، حیا، شرم و تبلیغ غیرمستقیم انسانها را به راه راست هدایت میکرد، امیدواریم خداوند همه ما را جزو پیروان راستین پیامبر(ص) قرار داده و اخلاق محمدی عطا فرماید.
روز مبعث ۲۷ ماه رجب بر پایه باورهای اسلامی روزی است که حضرت محمد(ص) در غار حرا توسط جبرئیل امین از سوی خدا به پیامبری نایل آمد و مامور شد که بتپرستی را از زمین بردارد و خداپرستی را رواج دهد و پیام وحی را به مردم برساند.
۲۷ رجب به روایت مسلمانان اهل تشیع عید مبعث پیامبر اکرم (ص) و به روایت اهل تسنن شب معراج پیامبر (ص) است.
نظر شما