به گزارش ایرنا از روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مولوی اسحاق مدنی روز چهارشنبه در وبینار پیامبر اعظم(ص) محور وحدت با اشاره به آیه ۱۰۷ سوره انبیاء گفت: معنای آیه و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین این است که خدا به پیامبر می گوید ما تو را رحمتی برای کل جهانیان قرار دادیم که شامل انسان و غیرانسان و مرد و زن می شود. در احادیث می بینیم که رهنمودها و دستورهایی برای کل جهانیان دارد. وقتی انسان آن تحولی را می بیند که بعد از آمدن آن حضرت(ص) در جهان رخ داد متوجه می شود که پیامبر(ص) واقعا رحمت برای کل جهانیان است.
وی افزود: قبل از آمدن آن حضرت دختران را زنده به گور می کردند و افتخاری برای برخی کوردلان بود؛ انسان های سیاه دل که دختر را عار می دانستند، غافل از اینکه اگر همین دختران نبودند خودشان هم به دنیا نمی آمدند. بعد از آمدن رسول اکرم (ص) این رسم شنیع و زشت از دنیا برچیده شد. در زمان آن حضرت زنان ارث نمی بردند ولی آن حضرت آمد و ارث را برای آنها تأمین کرد. اگر شوهر زنی فوت می کرد، این زن تحت تکفل پدر شوهر و برادر شوهر بود و اجازه نمی دادند با کسی ازدواج کند. زمان آن حضرت برای زنان و برای انسان های ضعیف حق و حقوقی نبود.
عضو شورای عالی مجمع تقریب گفت: در زمان پیامبر(ص) رباخواری در حدی بود که اگر مبلغ کمی با سود از کسی می گرفتند و به موقع برگردانده نمی شد؛ برای پرداخت چند برابر به آن اضافه می کردند که برایش غیر قابل پرداخت می شد و آن طرف را از هستی ساقط می کردند. بزرگترین تجارت آنها همین ربا خواری بود. در آن زمان برای انسانهای قوی میدان برای هر کاری باز بود ولی انسان های ضعیف نباید هیچ کاری می کردند، عده ای هم برده بودند که هیچ حق و حقوقی در آن جامعه برایشان وجود نداشت.
وی تصریح کرد: وقتی اسلام آمد، آن حضرت بسیاری از این رسومات بد را از بین برد و در حجة الوداع فرمود که از این به بعد هر قتل و غارتی که قبلا بوده نادیده بگیرید. در آن زمان از طایفه بنی عبدالمطلب فردی به نام ربیعه کشته شده بود و هنوز انتقام از آن قاتلین نگرفته بودند. پیامبر(ص) فرمود من قتل ربیعه را نادیده می گیرم. در مورد سودی که عموی او عباس از دیگران طلب داشت هم گفت، از امروز سودی که عباس طلب دارد را از بدهکاران او نمی گیرم و عباس حق ندارد از آنهایی که بدهکار سود هستند چیزی دریافت کند و فقط اصل مال حق اوست.
وی اضافه کرد: اگر کسی در حالی که سوار بر حیوانی بود، با نفر دیگری صحبت می کرد آن حضرت می فرمود این حیوان است و جان دارد، باید پیاده شو صحبت کن و دوباره سوار شو، چرا که حیوان معذب می شود. حتی حیواناتی که حلال گوشت بودند و مورد نیاز بشر هستند و باید ذبح شوند، آن حضرت می فرمود این حیواناتی که ذبح می کنید را عذاب ندهید، باید کارد شما موقع ذبح تیز باشد و به سهولت ذبح کنید و حیوانی را جلو حیوان دیگر ذبح کنید.
مولوی اسحاق مدنی افزود: پیامبر(ص) نسبت به کشاورز می فرمود اگر درختی بکارید، حتی اگر پرنده ای از میوه آن چیزی را بخورد برای شما اجر و پاداش دارد. با آمدن آن حضرت یک قوم وحشی بی سواد که به جز قتل و غارت هم کاری نداشتند و بزرگترین افتخارشان مشروب خوری و کشت و کشتار بود، به قومی متمدنی تبدیل شدند. همین هایی که بی سواد بودند، یک روز معلم دنیا گشتند، بزرگترین فرماندهان جنگی شدند و در آینده بزرگترین دانشگاهها در کشورهای اسلامی تأسیس شد.
وی ادامه داد: پزشکانی که امروز نامشان در دنیا مطرح است و کتاب هایشان تدریس می شود، از مسلمانان هستند. مسلمانی که نوشتن و خواندن را بلد نبود، امروز در هر کشوری اسلامی تألیفاتی از آنها را شاهد هستیم اما این مسأله دیگری است که امروز ما از همه اینها محروم هستیم و تحت تأثیر تبلیغات سوء دشمنان خود قرار گرفته ایم و کم کم از این نعمتهای بزرگ و از تحولی که آن حضرت در دنیا به وجود آورد، محروم می شویم.
پیامبر(ص) نعمت بزرگی که در اختیار مسلمانان است
مولوی نذیر احمد سلامی نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری گفت: ذات مقدس پیامبر(ص) نعمت بزرگی است که از جانب خدا در قالب بعثت در اختیار ما مسلمانان قرار داده شده است و باید تلاش کنیم که بهترین استفاده را از این نعمت ببریم تا بتوانیم سعادت دنیا و آخرت را به دست بیاوریم. اولین امر مهمی که در ارتباط با نبی مکرم اسلام(ص) باید گفته شود این است که خدا می فرماید که بعثت پیامبر(ص) برای هدایت امت، یک احسان عظیم برای مومنان است. انسان اگر با دقت به زندگی خود نگاه کند، غرق در نعمت های الهی است که خدا بی هیچ چشم داشتی در اختیارمان قرار داده است اما وقتی که خدا میخواهد بر بندگان خود منت بگذارد، این منت را به ذات مقدس پیامبر(ص) می گذارد.
وی ادامه داد: نعمتهایی که در اختیار مسلمانان است، همانند ثروت، سلامتی و مانند آن همه نعمتهای عظیمی هستند، اما عظیم تر از آن در نگاه قرآن ذات مقدس پیامبر(ص) است. به همین دلیل اگر مسلمانان از نعمت و فواید بعثت بهرهمند نمیشدند و پایبند نبودند و محدودیت ها و باید و نباید های دین را که توسط پیامبر (ص) به ما ابلاغ شده، رعایت نمیکردند، در آن زمان انسان از رتبه انسانیت ساقط میشد و به درجه پایین تر میرسید.
نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: آنهایی که از شریعت اسلام تبعیت نمیکنند و یا آن را معیار زندگی خود قرار نمیدهند، میبینیم که با داشتن همه امکانات و ثروت فراوان، انسانیت از زندگی آنها برچیده شده است. با نگاه به دنیای غرب میبینیم که آنها از جهات مادی پیشرفت فراوانی کرده اند اما این پیشرفت منهای تبعیت از سیره پیامبر(ص) است و ارزش های دینی را ملاک قرار نداده و شاهد هستیم که امروز دنیای غرب تبدیل به جهنم شده است و آسایش و آرامش را از دنیا برچیده است.
وی افزود: شخصیت و سیره حضرت رسول(ص) الگوی کاملی است که انسان می تواند در هر بخشی از زندگی خود از آن بهره مند شود، به این دلیل که خود پیامبر(ص) با سختی های فراوانی مواجه شدند و می بینیم که در مواجهه با آنها چه روش هایی را اختیار کردند. بنابراین در سیره رسول خدا(ص) رهنمود هایی وجود دارد که به خوبی میتوان از آن بهره برد.
وی با اشاره به آیه ۳۱ سوره آل عمران گفت: در قرآن مجید آمده است اگر میخواهید به خالقتان محبت داشته باشید، تنها راهش این است که از آموزه های پیامبر(ص) تبعیت کنید، در آن زمان است که محبوب خدا میشوید و چه نعمتی بالاتر از اینکه انسان به رتبه ای برسد که محبوب خداوند باشد.
رسالت پیامبر اکرم محدودیت زمانی و مکانی ندارد
ماموستا فایق رستمی، نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: کسی نمی تواند فضیلت رسول اکرم (ص) را بیان کند چرا که به فرموده قرآن، خداوند رسول اکرم (ص) را به عنوان رحمتی برای جهانیان فرستاده است. پیامبر برای همه مومنان، کافران، منافقان، یتیمان و اسیران و فقرا و مظلومین جهان و حتی حیوانات رحمت است.
عضو مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با استناد به آیه 28 سوره سبا گفت: طبق این آیه رسالت پیامبر اکرم (ص) محدودیت زمانی و مکانی ندارد و تا روز قیامت باید به ایشان ایمان آورد.
وی با بیان اینکه رسول اکرم(ص) در قرآن کریم به «سراج منیر» نامیده شده است، گفت: روزی که رسول اکرم(ص) وارد مدینه شدند همه چیز روشن و نورانی شد و روزی که ایشان رحلت کردند، همه چیز تاریک شد. بر اساس فرموده رسول خدا (ص) نه تنها حیات پیامبر برای بشریت خیر و برکت است بلکه رحلت ایشان نیز برای همه بشریت خیر و برکت است.
امام جمعه سنندج تأکید کرد: شخصیت رسول اکرم (ص) برای همه انسانها مایه خیر و برکت است و آیات قرآن کریم به خوبی شخصیت ایشان را توصیف کرده است.
مدیر مدرسه دارالعلوم احناف تایباد تصریح کرد: ما باید ذکر پیامبر(ص) را همیشه داشته باشیم و بدانیم که خداوند اسم خود را با اسم پیامبر(ص) ضمیمه ساخت؛ آن وقتی که مؤذنان در پنج نوبت بعد از اشهد ان لا الله الا الله، اشهد ان محمد رسول الله می گویند و از پیامبر(ص) تجلیل می شود.
مولوی سید ابراهیم فاضل حسینی مدیر مدرسه دارالعلوم احناف تایباد گفت: خداوند در سوره توبه می فرماید، ای انسان ها برای شما رسولی از جنس خود شما آمد که خیلی عزیز است و بر آن پیامبر سخت است که شما به مشقت بیفتید، یعنی هر چیزی که شما را به مشقت بیندازد پیامبر را ناراحت می کند؛ او مشتاق به شماست و به مؤمنین رأفت و رحمت دارد.
وی افزود: ما باید ذکر پیامبر(ص) را همیشه داشته باشیم و بدانیم که خدا اسم خود را با اسم پیامبر(ص) ضمیمه ساخت؛ آن وقتی که مؤذنان در پنج نوبت بعد از اشهد ان لا الله الا الله ، اشهد ان محمدا رسول الله می گویند و از پیامبر(ص) تجلیل می شود.
وی خاطر نشان کرد: پیامبر در حدیثی خود را چنین توصیف می کند و می گوید من اجابت دعوت ابراهیم(ع) و رؤیای مادرم آمنه و فرزند دو ذبیحه یعنی اسماعیل و عبدالله بن عبدالمطلب هستم.
پیامبر(ص) مایه آرامش و موجب پرورش روح ایمان است
ماموستا سید مصطفی خاتمی امام جمعه اشنویه گفت: وجود نازنین پیامبر(ص) مایه آرامش و موجب پرورش و نمو روح ایمان و اخلاق و حیات و حرکت است و تاریخ زندگی عزت مندانه پیامبر(ص) شاهد و گواهی زنده بر این موضوع است.
وی افزود: شکیبایی، بردباری، بخشندگی، سخاوتمندی، حیا، عصمت، رأفت، مهربانی، معاشرت مؤدبانه با همه خلق الله، تواضع و فروتنی، امانت داری، صداقت، راستی، عدالت،مروت، متانت، زهد و پرهیزگاری از مصادیق بارز و اوصاف حسنه حضرت محمد(ص) به شمار می آید.
وی با اشاره به آیه 46 سوره احزاب گفت: یکی از اوصاف مهم رسول خدا(ص) در این آیه، گواه و شاهد بودن است؛ پیامبر ما از یک سو گواه اعمال امت است که اعمال آنها را می بیند و از سوی دیگر شاهد وگواه بر انبیای پیشین است. خدا بعد از وصف شاهد بودن پیامبرمی فرماید، ما تو را بشارت دهنده و انذار کننده منافقین و کافران از عذاب دردناک الهی آفریدیم. همچنین می گوید، ما تو را دعوت کننده به سوی الله و چراغ روشن بخش قرار دادیم.
امام جمعه اشنویه تصریح کرد: وجود نازنین پیامبر(ص) همچون خورشید تابانی است که ظلمت ها، جهل، شرک و ظلم را از افق آسمان روح انسان ها می زداید اما خفاشانی که چشمشان توانایی دیدن این نور را ندارند، خود را از آن پنهان می دانند، کوردلان لجوجی که هرگز از این نور استفاده نکرده و نمی کنند.
وی افزود: امام جمعه اشنویه افزود: در قرآن در چندین آیه خداوند از مقام شامخ پیامبر(ص) تجلیل می شود، از جمله خداوند کریم می فرماید، اطاعت از پیامبر(ص) در حقیقت اطاعت از خداست. خداوند به پیامبر(ص) امر کرده تا به مردم اعلام کند اگر خدا رو دوست دارید از من پیروی کنید تا خدا هم شما را دوست بدارد.
وی اظهار کرد: خداوند پیامبران را با نامی که داشتند خطاب کرده است، مثل یا آدم، یا ابراهیم، یا زکریا ، یا نوح و ... اما با عنایت به اینکه نام مبارک حضرت محمد(ص) سرور کائنات 4 بار در قرآن تکرار شده، هرگز خداوند او را با یا محمد خطاب نکرده است؛ بلکه با خطاب دلنواز و جذاب یا «ایها الرسول» و یا «یا ایها النبی» صدا می کند.
علمای مسلمان به آزارهای مخالفان اعتنا نکنند
آخوند گلدی کمالی، مدیر حوزه علمیه خادمیه امانلی راز و جرگلان گفت: پیشوایان مسلمان نیروی خود را صرف اعتنا به آزارهای مخالفان خود نکنند چرا که در غیر این صورت دشمن به هدف خود خواهد رسید.
وی با اشاره به آیات 45 تا 48 سوره احزاب گفت: خداوند، پیامبر را گواه، مژده رسان، بیم دهنده، دعوت کننده به سوی خدا و چراغ تابان معرفی کرده است و در ادامه آیه به پیامبر می فرماید که به مؤمنان مژده بده که برایشان از سوی خدا نعمت فراوانی است و برتری عظیمی در آخرت دارند و از کافران و منافقان فرمانبرداری نکن و بر خدا تکیه کن و همین بس که خدا حامی و مدافع باشد.
آخوند کمالی ادامه داد: به گفته بزرگان دین، خداوند متعال رسولش را در این آیه به چراغی تابان توصیف کرده است. شباهت ایشان به چراغ از آن جهت است که نور وجود آن حضرت ظلمت و کفر را از عرصه جهان نابود ساخته است. همچنین هرچه بر همگان پوشیده بود به نور وجود ایشان روشن شد. دیگر اینکه آن حضرت دوستان را وسیله سلامت و کرامت و منکران را موجب حسرت و ندامت است.
وی در توضیح آیات بیان شده سوره احزاب ادامه داد: خداوند در این آیات به دنبال 5 توصیفی که از رسول خدا (ص) دارد، 5 وظیفه ایشان را نیز بیان کرده است که بشارت به مومنان، اطاعت نکردن از کافران و منافقان، اعتنا نکردن به آزارهای آنها و توکل به خداوند است.
وی افزود: تاریخ بیان می کند که پیامبر و مؤمنان نخستین، چون کوه در برابر انواع آزارها ایستادگی کرده و هرگز ننگ تسلیم و شکست را نپذیرفتند و سرانجام در اهداف خود پیروز شدند. دلیل این مقاومت و پیروزی توکل بر خدا و اعتماد بر ذات پاک او بود که همه مشکلات در برابر اراده اش سهل و آسان است.
وی خاطرنشان کرد: این حکمی است برای همه اعصار و قرون است که پیشوایان مسلمان نیروی خود را صرف اعتنا به ایذای مخالفان خود نکنند چرا که در صورت اعتنا کردن و مقابله با آنان دشمن به هدف خود خواهد رسید. زیرا دشمن می خواهد فکر مسلمانان را به این امور مشغول کرده و نیروهای آنان را هدر دهد.
وی در ادامه اظهار کرد: بدین جهت است که امامین انقلاب، هم بنیانگذار جمهوری اسلامی و هم مقام معظم رهبری، در فرمایشات پیامبرگونه خود هیچگونه تسلیم دشمنان نشده و می بینیم که با گذشت 43 سال از پیروزی انقلاب و اعمال انواع تحریم ها علیه ما، رهبر انقلاب به هیچ وجه اعتنا نکردند و با توکل بر خدا فرمان خود را صادر می کنند. این جزو همان اوصاف پیامبر اسلام است و ما نیز باید پیرو دستورات مقام معظم رهبری باشیم.
عطوفت و قاطعیت از ویژگی های پیامبر(ص) بوده است
ماموستا شیخ عزیز بابایی امام جمعه اهل سنت صادقیه گفت: پیامبر(ص) بسیار مردمی بودند؛ در واقع یکی از ویژگی های ایشان این بود که همواره در میان مردم بودند و با آنها زندگی میکردند و برای خودشان هیچ امتیازی قائل نبودند و در غم و شادی مردم شریک بودند و همین مسئله باعث شد تا در کنار مردم مسیر رشد و کمال را طی کنند.
وی افزود: قرآن کریم بهترین معرف رسول خدا(ص) است و ما میبینیم که آیات متعددی در این کتاب آسمانی در خصوص ابعاد شخصیت آن حضرت(ص) آمده است.
وی در ادامه به بیان مواردی که تشکیل دهنده اساس شخصیت حضرت رسول(ص) است، پرداخت و گفت: ایشان اسوه حسنه بودند و در قرآن کریم بارها آمده است که برای ما از زندگی رسول خدا(ص) اسوه نیکویی قرار داده شده است؛ در واقع اهل اصول از این آیه چنین برداشت کرده اند که کار پیامبر خدا(ص) حجت است و اصل بر این است که الگو و سرمشق امت خویش باشد.
ماموستا بابایی تاکید کرد: الگو بر دو نوع است یکی الگوی نیک و دیگری الگوی بد، باید بدانیم که سرمشق این الگوی نیک پیامبر(ص) است، کسی که ایشان را الگوی خویش قرار دهد، بی شک خداوند متعال او را به کرامت الهی میرساند اما اگر کسی از غیر از او الگو بگیرد و با پیامبر (ص) مخالف باشد چنین الگویی، الگوی بد است.
امام جمعه اهل سنت صاقیه تهران گفت: پیامبر (ص) اخلاق بسیار نیکو و عظیمی داشتند، ایشان با این اخلاق حسنه ای که داشتند در جایگاه والا و برتری در بین مسلمانان قرار گرفته بودند. عایشه می گوید اخلاق پیامبر(ص) از قرآن بود. ایشان در هر خصلتی در بالاترین حد بودند و همواره در برخورد با دیگران نرم خو و مهربان بودند. هرکسی ایشان را دعوت میکرد، دعوتش را میپذیرفتند و مشکلات مردم را تا جایی که میتوانستند برطرف میساختند.
وی افزود: رسول خدا(ص) به این دلیل فرستاده شده اند که شخصیت وجودی شان بر اساس فطرت انسانها و رسالتشان خواسته تمام بشریت باشد، به همین جهت قرآن از میان همه خصوصیت های پیامبر اکرم (ص) او را به عنوان پیامبر رحمت معرفی میکند تا همه جهانیان به لطف وجود آن حضرت گرد هم آیند و خدا را بندگی کنند.
ماموستا بابایی اظهار کرد: عطوفت و قاطعیت از ویژگی های اصلی پیامبر(ص) بوده است در واقع اداره سیاست و اجتماعات در آن زمان ایجاب میکرد که پیامبر (ص) در کنار عطوفت، قاطعیت هم داشته باشند تا هم مومنان از وجود ایشان دلگرم باشند و هم مخالفان از قاطعیت ایشان بترسند و دست از توطئه و کار شکنی بردارند.
وجود پیامبر برای مشرکین هم سبب امنیت بود
امام جمعه اهل سنت کرمانشاه با بیان اینکه پیامبر برای کامل کردن مکارم اخلاق مبعوث شدند، گفت: وجود پیامبر حتی برای مشرکین سبب امنیت بود.
ماموستا عبدالرحمان مرادی، امام جمعه اهل سنت کرمانشاه گفت: خدا برای اتمام حجت بر بندگانش در طول تاریخ بشریت آنها را رها نفرموده بلکه با بعثت انبیای الهی و عطا کردن کتاب هایی به انبیا حجت را بر مردم تمام و آنها را با دنیا و آخرت آگاه کرده و به آنها فهمانده که دنیا محل عبور است.
امام جمعه اهل سنت کرمانشاه، با اشاره به اینکه در طول تاریخ بشریت هیچ پیغمبر و هیچ رهبر و هیچ مصلحی مانند پیامبر اسلام(ص) نبوده است، خاطرنشان کرد: صفاتی که ایشان داشتند از جمله صفات اخلاقی، عقلی، نفسی، دینی، روحی و اجتماعی و حتی نظامی و نحوه تربیتی ایشان، در طول تاریخ بشریت بی نظیر بوده است. لذا خداوند وقتی ایشان را به بشریت معرفی می کند می فرماید: « قَدْ جَاءَکُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَکِتَابٌ مُبِینٌ » مفسرین قرآن می گویند این نور، وجود مبارک پیامبر اکرم(ص) است.
ماموستا مرادی ادامه داد: خدا پیامبر را نه فقط برای سرزمین عربستان بلکه برای تمام بشریت مبعوث فرمود و ایشان برای تمام جهان رحمت و برکت و مهربانی و لطف بودند.
وی اظهار کرد: خود پیامبر می فرماید «انما بعثت لأتمم مکارم اخلاق» (من مبعوث شدم تا مکارم اخلاق را به پایان برسانم) زیرا ایشان کمال اخلاق انسانی را داشتند. در طول ۲۳ سال رسالت خویش نیز در مقابل دوست و دشمن با اخلاق والا رفتار می کردند.
وی خاطرنشان کرد: وجود پیامبر حتی برای مشرکین نیز سبب امنیت بود. مشرکینی که رسالت پیامبر را رد کردند اما از خداوند خواستند به دلیل اینکه به معجزه پیامبر ایمان نیاوردند از آسمان برایشان سنگ بفرستد یا برایشان عذابی دردناک نازل کند. اما دعای این مشرکین تنها به سبب وجود پیامبر اکرم و رحمتی که در وجود ایشان بوده است اجابت نشد و خداوند متعال به سبب وجود مبارک آن حضرت عذاب را از مشرکان دفع کرد.
وبینار گرامی داشت منزلت حضرت محمد (ص) با عنوان «پیامبر اعظم(ص) محور وحدت» عصر امروز به همت معاونت امور ایران مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار شد.
نظر شما