به گزارش ایرنا، هر ساله با زحمت فراوان و تیمار داری درختان گردو در فصل برداشت چیزی عاید آن نمی شد و همین موضوع سبب شد که به شهر مهاجرت کنند. مدتی پس از رفتن ، موسی تصمیم گرفت کاری کند تا باغ گردویی داشته باشند که هم بار خوب بدهد ، هم مقابل آفات تاب آوری داشته باشد و مهمتر از همه اصلاح شده باشد و با گونه های خارجی رقابت کند.
موسی با اینکه تحصیل کرده رشته حقوق بود و شغلش کشف جرم ،اما با اراده وصف نشدنی قدم به قدم به دنبال دانش باغ داری نوین رفت.مطالعه کرد ،به مناطق مختلف ایران سفر کرد و هرجا که باغ گردویی بود به آن سرک کشید ،تحقیق کرد تا بهترین روش و دانش کاشت گردوی اصلاح شده را یاد بگیرد.
موسی وقتی آنچه را که لازم بود فرا گرفت به روستا برگشت و در یک صبح زمستانی تصمیم گرفت باغ گردوی پدری را اصلاح کند. وقتی اره موسی بر تنه درخت گردوی پیر و قوی هیکل که ۲۰سال از عمر کاشتش توسط پدرمی گذشت به جلو و عقب می رفت قشقرقی توسط پدرش به راه افتاد که دیدن داشت. پدر با دست به سر می زد که پسر با درخت گردو چکار کردی و پسر با اطمینان بیشتری درخت را برید و بر زمین زد.
پدر عصبانی و ناراحت بود و پسر هر آنچه چه آموخته بود به زبان مادری "لری " به او گفت تا قانعش کند که کاشت گردوی بومی و روش های سنتی کاشت درخت دیگر جواب نمی دهد و زحمت بی فایده است.
موسی روش علمی و نوین پیوند زدن درخت گردو را بصورت عملی پیاده می کرد تا به رویاهایش جامه عمل بپوشاند. اکنون پس از سالها باغ گردوی موسی شعبانپور که نامش را باغ صفا گذاشته است به ثمر نشسته و دیدن دارد.
باغ گردوی صفا در ارتفاع ۲هزار متری از سطع دریا در قبله شهر چیتاب و در سینه کش کوه قرار دارد. این باغ با صفا ۱۰ هکتار مساحت دارد و موسی با برادرانش چون فرزندانشان دوستش دارند و نمونه ای جالب از تلاش علمی برای خودکفایی در تولید گردو را به نمایش گذاشته اند.
موسی وقت آزاد کمتری دارد یا در نیروی انتظامی به کشف جرم مشغول است و یا در باغ صفا درختان گردو را با گونه های اصلاح شده به هم پیوند می زند تا محصول با کیفیت و تجاری تری به باغداران عرضه کند.
با موسی شعبانپور صاحب باغ گردوی صفا قرار گذاشتم در باغش گفت و گویی در باره تجربه وی پیرامون چگونگی احداث بهترین باغ مادری اصلاح نژاد گونه گردو در کهگیلویه و بویراحمد داشته باشم.
در نگاه نخست انتظار داشتم با مهندسی شسته رفته و با لباسی اتو کشیده رو به رو شوم اما دیدن موسی و سادگی ،خاکی و دوست داشتنی بودنش خودم را به دوران کودکی و باغ و کوه و روستا برگشت داد.
ساده و بی آلایش بود و درعین حال مصمم .تجربه ۲دهه تلاش تجربی در زمینه اصلاح نژاد گونه گردو از او یک پا مهندس کشاورزی ساخته است. وقتی که سر کار است کلت کمری بر کمربند دارد و آنگاه که در باغ است ،قیچی هرس و چاقوی پیوند زنی و پیوندک گردوی اصلاح شده در دستانش دیده می شود.
می گوید عاشق هر دو شغلش هست وقتی در محل کارش در اداره آگاهی است تلاش می کند بهترین عملکرد را داشته باشد و آنگاه که پا در باغ صفا می گذارد دنیای دیگری بروی وی گشوده می شود که سرشار از عاطفه ،زندگی و تلاش است.
از او پرسیدم که چرا به فکر اصلاح نژاد گردوی بومی و سنتی افتادی تا داشته های علمیش را در این زمینه محک بزنم. او در کمال آرامش توضیح داد که گردوی بومی دارای تفرق صفات (هتروزیگوت) خیلی شدید است و چنانچه گردوی بذری کاشته شود کمتر از ۲۰درصد صفات مادری خود را به ارث می برد و همین عامل سبب می شود که هنگام باردهی ،گردوی با کیفیت پایین بوجود آید.
به گفته شعبانپور بهترین روش برای داشتن گردوی با کیفیت و با باردهی بالا استفاده از روش پیوند با ارقام اصلاح و تایید شده است. در این روش گردوی بومی که دارای ریشه و تنه قوی باشد به عنوان پایه انتخاب می شود و پیوند از ارقام اصلاح شده تعیین می شود.
وی ، مقاومت در مقابل سرما و آفات ، تجاری بودن ،یک دست بودن، میزان بالای مغز و چربی ،شیرینی و سفیدی مغز و اقتصادی بودن را از ویژگی های ارقام اصلاح شده گردو ذکر می کند.
یکی از مزیت باغ گردوی اصلاح شده شعبانپور ، یک دست شدن باغ گردو است .به گفته او پیشتر در باغ ها از چند رقم گردو کاشته می شد و چند نوع میوه گردو به بار می نشست اما اینک با اصلاح ارقام یک باغ یک دست با یک نوع میوه گردو با کیفیت و بازار پسند احداث می شود. در باغ گردوی شعبانپور افزون بر یک هزار اصله گردو ، انجیر و بادام اصلاح شده به بار نشسته است که نمونه ای زیبا از باغ تحقیقی به نمایش گذاشته است.
شعبانپور تلاش کرده هر آنچه را در دو دهه گذشته برای اصلاح ارقام گردو فرا گرفته است در اختیار باغداران علاقه مند بگذارد. افق فعالیت جناب سرهنگ در امر باغداری گردو ،توسعه باغداری نوین و اصلاح شده و جلوگیری از مهاجرت روستائیان به حاشیه شهرهاست.
فعالیت آقا موسی در زمینه باغداری نوین و آموزش علمی هرس و پیوند گردو موجب شده برای افزون بر ۵۰۰ نفر در کهگیلویه و بویراحمد و سایر استانها در زمینه پیوند زدن و هرس کردن گردو شغل ایجاد شود.
سرهنگ شعبانپور آموزش باغداری نوین را به داخل پادگان های نیروی انتظامی هم کشانده است به نحوی که نیروها و سربازان انتظامی پس از دوران فراغت از نظام در زمینه باغداری نوین دارای مهارت می شوند .
وی همچنین برای باغداران و علاقه مندان بصورت مستمر کلاس چگونگی پیوند علمی درخت گردو و سرشاخه کاری درختان را بصورت رایگان برگزار می کند.
شعبانپور هرساله هزاران شاخه پیوندک از درختان گردوی اصلاح شده تهیه و با نگهداری علمی در زمان مقرر در اختیار باغداران قرار می دهد تا باغهای خود را اصلاح کنند.
اکنون باغداران از گوشه گوشه کهگیلویه و بویراحمد و سایر استانها به باغ صفا مراجعه می کنند تا از تجربه گرانبهای سرهنگ شعبانپور در زمینه اصلاح نژاد ارقام گردو و پیوند درخت گردو استفاده کنند.
شعبانپور از حمایت نشدن از سوی سازمان جهاد و کشاورزی استان گلایه دارد اما می گوید در روزهای گذشته کارشناسان مرکز تحقیقت جهاد کشاورزی از باغم بازدید کردند و قرار شده به عنوان باغ مادری اصلاح نژاد گردو در کشور معرفی شود.
نظر شما