**گروسی: مشتاقانه آماده پیگیری توافق با ایران هستیم
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در نخستین روز برگزاری دور جدید نشست شورای حکام گفت که این سازمان مشتاقانه آماده پیگیری توافق صورت گرفته با سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص حل و فصل مسائل باقیمانده مورد اختلاف است.
رافائل گروسی اظهار داشت: بیانیه مشترک توافق شده با ایران در روز شنبه مجموعه ای از گام هایی را که باید طی چند ماه آینده انجام شود مشخص می کند.
وی افزود: آژانس مشتاقانه منتظر است تا ۲۰ مارس توضیحات کتبی از جمله اسناد پشتیبان مرتبط را در مورد سوالات مطرح شده توسط آژانس در مورد موضوعات مربوط به سه مکان خاص را دریافت کند. گروسی ادامه داد: کارهای زیادی پیش روی ماست. ما آماده ایم.
**چالش تصمیمگیری در آمریکا، همچنان عامل کندی روند مذاکرات وین
اگرچه موضع اخیر روسیه در روند مذاکرات را نمیتوان نادیده گرفت اما واقعیت این است که موضوعات مشخصی باقی مانده که ایالات متحده درباره آنها تصمیم سیاسی خود را نگرفته و این مساله علت اصلی کندی گفتوگوها در وین شده است.
اظهار نظر اخیر وزیر امور خارجه روسیه درباره درخواست ضمانت از آمریکا و اینکه حقوق روسیه در مناسبات اقتصادی با ایران، پس از دستیابی به توافق نهایی در وین ضایع نشود، در روزهای اخیر خبرساز شده است.
«سرگئی لاوروف» روز شنبه در جریان نشست مطبوعاتی اظهار داشت که مذاکرات وین مسیری طولانی پیموده و تعداد موضوعات زیادی در این رابطه مورد موافقت قرار گرفته است؛ اما با توجه به اینکه تحریمهای شدید غرب در مورد ایران هنوز تمام نشده و واشنگتن در این مساله نقش اصلی دارد، از دولت آمریکا خواستیم در سطح وزیر خارجه آمریکا تضمین کتبی بدهد که در روند کنونی گفتوگوها، حقوق ما در سرمایهگذاریها و همکاریهای اقتصادی با ایران ضایع نمی شود.
این اظهارات به سرعت در فضای رسانهای خبرساز و به دنبال آن شایعاتی مطرح شد که روسیه قصد خروجش از برجام را به طرف ایرانی اعلام کرده است. پیگیریهای به عمل آمده از سوی ایرنا نشان داد که این مساله صحت ندارد و جریانسازی رسانهای است.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به درخواست ضمانت روسیه میگوید که تحریمهای این کشور ارتباطی با توافق هستهای ایران ندارد. وی دیروز (یکشنبه) در گفت و گو با شبکه سی بی اس عنوان کرد: تحریمهای روسیه به دلیل حمله این کشور به اوکراین هیچ ربطی به توافق هسته ای ایران ندارد. آنها به ههچ وجه به یکدیگر مرتبط نیستند بنابراین بهنظرم ارتباطی با توافق هستهای ایران ندارند.
**بلینکن: درحال تقویت قوای ناتو در شرق هستیم
آنتونی بلیکن وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه با اعلام اینکه ۴۰۰ نیروی آمریکایی در روزهای آتی وارد لیتوانی در شرق اروپا خواهند شد، گفت: درحال تقویت قوای ناتو در شرق هستیم.
بلینکن که در لیتوانی سفر کرده است درجریان کنفرانس خبری مشترک با همتای خود گفت: از وجب به وجب قلمرو کشورهای عضو ناتو دفاع می کنیم.
وی مدعی شد روسیه بدنبال تضعیف حق حاکمیت لیتوانی است.
وزیر امورخارجه آمریکا در ادامه گفت: آمریکا برای تقویت ناتو در شرق اروپا ۷ هزار نیرو به اروپا اعزام کرده است.
وزیر امورخارجه آمریکا گفت: آمریکا متعهد به بند ۵ پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو)است؛ حمله به یکی از اعضای ناتو حمله به تمامی اعضا محسوب می شود، همانطوری که جو بایدن در سخنرانی وضعیت کشور به مردم آمریکا تاکید که آمریکا متعهد به حفظ وجب به وجب از قلمرو کشورهای عضو ناتو است اگر مورد حمله قرار گیرند.
**روسیه از شرکت در جلسه استماع دادگاه لاهه خودداری کرد
روسیه از شرکت در جلسه استماع دیوان بین المللی کیفری در لاهه به منظور رسیدگی به شکایت اوکراین از این کشور خودداری کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که صندلی های رزرو شده برای وکلای روسیه در دیوان بین المللی کیفری خالی بودند.
رئیس دیوان بین المللی کیفری اعلام کرد سفیر روسیه در هلند، وی را از حضور نیافتن نمایندگان این کشور در جلسات استماع باخبر کرده است.
دیوان لاهه امروز مستندات اوکراین درباره شکایت از روسیه را بررسی و فردا سه شنبه، دفاعیات طرف روس را می شنود.
در صورتی که دیوان لاهه موضوع حمله روسیه به اوکراین را به شورای امنیت ارجاع دهد، مسکو می تواند تصمیم شورا را وتو کند.
**مخالفت کره جنوبی با ارسال تسلیحات به اوکراین
وزارت دفاع کره جنوبی روز دوشنبه در رد آشکار درخواست های کی یف برای حمایت تسلیحاتی به منظور مقابله باروسیه، اعلام کرد که کره جنوبی در ارائه تسلیحات به اوکراین "محدودیت " قایل است.
بو سونگ چان سخنگوی وزارت دفاع کره جنوبی، تاکید کرد که دولت سئول در حال بررسی گزینه های احتمالی دیگر برای حمایت از این کشور اروپای شرقی است.
بنا به گزارش یونهاپ، بو در نشست خبری این وزارتخانه گفت: «آنچه میخواهم روشن کنم این است که محدودیتهایی در ارائه سلاحهای مرگبار وجود دارد.»
سخنگوی وزارت دفاع کره جنوبی از اظهار نظر در مورد گزینه های حمایتی خاص مد نظرش خودداری کرد و گفت: "این موضوعی است که به صورت دیپلماتیک مورد بحث قرار می گیرد. " اما یکی از مقامات وزارت دفاع کره گفت که تمرکز سئول بر ارائه حمایتهای عمدتاً بشردوستانه مانند پتو و جیرههای غذایی است.
**افزایش قیمت جهانی نهاده های کشاورزی و امید فیلیپین به ایران
وزارت کشاورزی فیلیپین اعلام کرد، با توجه به افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و کمبود شدید کودهای شیمیایی در این کشور امیدوار است با واردات مقادیر مورد نیاز این محصول از ایران موفق به رفع این معضل شود.
اداره کشاورزی فیلیپین (FPA) امروز اعلام کرد که قیمت کودها از سه ماهه آخر سال ۲۰۲۱ به دلیل افزایش تقاضای جهانی روند صعودی یافته است.
ویلفردو رولدان مدیر این سازمان گفت: قیمت کود در بازار جهانی در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۱ شروع به افزایش شدیدی کرد. این افزایش قیمت به دلیل تقاضای شدید هند و سایر کشورها و ممنوعیت صادرات کود در چین است. استرالیا هم قیمت کودهای کشاورزی را افزایش داده است.
رولدان گفت که دولت فیلیپین در حال حاضر اقداماتی را برای مقابله با افزایش قیمت کود از جمله افزایش یارانه کود و جستجوی تامین کنندگان دیگر کودهای معدنی انجام می دهد.
** رویترز: تحریمهای غرب علیه روسیه، دامن شرکتهای غربی را گرفت
تحریمهای متحدان غربی علیه روسیه خسارت سنگینی برای بانکها، شرکتها و سرمایهگذاران خود این کشورها به شکلی پیشبینیناپذیر در پی داشته، در حالیکه هنوز پیامدهای این تحریمها بهویژه با وجود ارتباطات بازارها با هم معلوم نیست.
در حالیکه قیمت نفت امروز با رکورد تاریخی به بالای ۱۳۹ دلار در هر بشکه رسید و رکورد ۱۴ ساله قیمت را شکست. تاثیر تحریمهای ضدروسی هنوز در بازارهای دیگر و بازار سهام معلوم نیست.
رویترز در گزارشی نوشت: ظهور چنین بحرانهایی در گذشته طلیعه ظهور بحرانهای مالی بود، برخی تحلیلگران بازار میگویند هنوز شاهد سراسیمگی در بازار نیستند، دست کم فعلا.
دیوید شامیس، بنیانگذار شرکت مالی اطلس مارچنت کاپیتال با اشاره به بهبود مدیریت بحران در مقایسه با بحران مالی سال ۲۰۰۸ گفت: نقدینگی بیشتری در کل سیستم وجود دارد و سهم روسیه آن اندازه زیاد نیست.
**غرب خواستار تعلیق روسیه از اینترپل شد
چند کشور غربی از جمله انگلیس و آمریکا از اینترپل خواسته اند روسیه را از این سازمان بین المللی مجری قانون تعلیق کند.
«پریتی پتل» وزیر کشور انگلیس با اعلام این خبر در پیامی توئیتری تاکید کرد که انگلیس، آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند خواستار تعلیق فوری دسترسی روسیه به سیستم های اینترپل شده اند.
این گروه از کمیته اجرایی اینترپل درخواست کردند در هفته جاری در مورد این موضوع تصمیم گیری کند.
پتل گفت: اقدامات روسیه، تهدید مستقیم برای امنیت افراد و همکاری مجریان قانون بین المللی است.
در حالی که وی به دلیل چنین درخواستی از اینترپل اشاره ای نکرد، متحدان غربی درصدد برآمده اند مسکو را به دلیل حمله به اوکراین به لحاظ دیپلماتیک و اقتصادی منزوی کنند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه گفت واشنگتن گزارش های موثقی را دریافت کرده مبنی بر اینکه روسیه در جریان تهاجم به اوکراین، مرتکب جنایات جنگی به ویژه در برخورد با غیرنظامیان شده است.
**رویترز: گفت وگوهای آمریکا و ونزوئلا پیشرفت چندانی نداشت
خبرگزاری رویترز مدعی شد که گفت و گوهای دیروز آمریکا و ونزوئلا پیشرفت چندانی نداشت و طرفین خواسته های حداکثری را مطرح کردند.
رویترز دیشب (۱۵ اسفند) به نقل از پنج منبع آگاه خبر داد که همزمان با تلاش های آمریکا برای قطع اتحاد مسکو و کاراکاس، مقام های بلندپایه آمریکایی و ونزوئلایی در نخستین دیدار سال های اخیر، در مورد احتمال کاهش تحریم های نفتی کاراکاس تبادل نظر کردند ولی پیشرفت چندانی حاصل نشد.
یک منبع آگاه گفت که در نتیجه تنش های دیرینه، طرفین در این دیدار خواسته های "حداکثری" خود را مطرح کردند.
رویترز به نقل از منابع آگاه نوشت که خوان گونزالس مشاور ارشد کاخ سفید در امور آمریکای لاتین سرپرستی هیأت آمریکایی را بر عهده داشت و به همراه جیمز استوری سفیر آمریکا در ونزوئلا با نیکولاس مادورو و معاونش دلسی رودریگز در کاخ میرافلورس مذاکره کردند.
به نوشته رسانه های آمریکایی، مقام های این کشور در سفر به ونزوئلا در مورد جایگزینی صادرات نفت روسیه گفت و گو می کنند.
**ایالت نفتخیز کانادا برای افزایش تولید نفت اعلام آمادگی کرد
در شرایطی که تحریم نفت روسیه بازار انرژی جهان را ملتهب کرده است، وزیر انرژی ایالت آلبرتای کانادا برای افزایش تولید نفت اعلام آمادگی کرد.
سونیا ساواژ وزیر انرژی آلبرتا که در آستانه برگزاری کنفرانس سالانه انرژی «CERAWeek» در هوستون آمریکا به سر می برد به خبرگزاری رویترز گفت: نفت آلبرتا اصلی ترین منطقه تولید نفت در کانادا می تواند یک راه حل جایگزین در تنگنای ذخایر انرژی آمریکا باشد.
در شرایطی که آمریکا هیاتی را به کاراکاس پایتخت ونزوئلا اعزام کرده تا تحریم های نفتی این کشور را کاهش دهد، این مقام کانادایی گفت: نفت آلبرتا راه حل است و نفت ونزوئلا و دیگر مناطق راه حل جایگزین نیستند.
وی افزود: وجدان هیچ ملتی قبول نمی کند که در شرایط حمله روسیه به اوکراین، از مسکو نفت یا فرآورده نفتی بخرد.
دیگر مقامات آلبرتا هم پیش از این از اعلام آمادگی برای جایگزینی نفت آلبرتا به جای نفت روسیه خبر داده بودند و گفته بودند که می توانند روزی ۱ میلیون بشکه نفت بیشتر به بازار انرژی تزریق کنند.
قیمت نفت در بازارهای آسیایی روز دوشنبه به ۱۲۸ دلار در هر بشکه افزایش یافت که ۸۳ دلار افزایش در هر بشکه را نسبت به ماه ژانویه نشان می دهد.
**روسیه فهرست کشورهای غیردوست را تصویب کرد/ آمریکا و انگلیس در صدر
خبرگزاری تاس روز دوشنبه گزارش داد: روسیه سه شنبه (امروز) فهرست کشورهای غیر دوست را که آمریکا، اعضای اتحادیه اروپا، انگلیس و ژاپن است را نیز شامل می شود، تصویب کرده است.
تاس افزود: کشورها و سرزمین های ذکر شده در این فهرست پس از آغاز عملیات نظامی ویژه نیروهای مسلح روسیه در اوکراین، تحریم ها را علیه روسیه اعمال کرده یا به آنها ملحق شدند.
خبرگزاری تاس نوشت: دولت فدراسیون روسیه روز دوشنبه فهرستی از کشورها و سرزمینهای خارجی را که اقدامات غیردوستانه علیه روسیه، شرکتها و شهروندان آن انجام میدهند، تصویب کرد.
این فهرست شامل ایالات متحده و کانادا، کشورهای اتحادیه اروپا، بریتانیا (شامل مناطق جرسی، آنگویلا، جزایر ویرجین بریتانیا، جبل الطارق)، اوکراین، مونته نگرو، سوئیس، آلبانی، آندورا، ایسلند، لیختن اشتاین، موناکو، نروژ، سن مارینو، مقدونیه شمالی و همچنین ژاپن، کره جنوبی، استرالیا، میکرونزی، نیوزیلند، سنگاپور و تایوان است که قلمرو چین محسوب می شود، اما از سال ۱۹۴۹ توسط دولت خود اداره می شود.
**شمار جانباختگان کرونایی در جهان از ۶ میلیون نفر گذشت
با گذشت بیش از دو سال از آغاز همه گیری کرونا، جهان شاهد درگذشت بیش از ۶ میلیون نفر در اثر ابتلا به کووید-۱۹ است، هرچند به عقیده کارشناسان رقم واقعی تلفات کرونا بیش از چهار برابر آمار رسمی گزارش شده است.
آمار رسمی مرگ و میر جهانی ناشی از کووید-۱۹ در آستانه ورود به سومین سال از آغاز همه گیری، از مرز ۶ میلیون نفر گذشت.
این خبرگزاری در ادامه نوشت: این نقطه عطف، یادآور ماهیت غم انگیز و بی رحم پاندمی در شرایطی است که جهان خود را برای ادامه زندگی با این ویروس آماده می کند. براساس تازه ترین آمار منتشر شده از شمار جانباختگان کرونایی در سطح جهان تا به امروز بیش از ۶ میلیون و ۲۰ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
جزایر دورافتاده اقیانوس آرام که به دلیل انزوا در عرض دو سال پیش، از گسترش ویروس مصون مانده بودند، در حال حاضر با بالارفتن آمار ابتلا و مرگ و میر دست و پنجه نرم می کنند که به گفته دانشمندان به دلیل گسترش جهانی سویه بسیار مسری اومیکرون است.
** تحرک ترکیه و امارات در عراق زیر ذره بین ناظران عراقی
بسیاری از رسانه ها و صاحب نظران عراقی معتقدند که بعد از انتخابات بحث انگیز پارلمانی این کشور در ۱۸ مهرماه ۱۴۰۰ ، تاثیرگذاری و حضور دو کشور ترکیه و امارات متحده عربی در امور داخلی عراق به نحو فزاینده رو به افزایش نهاده است.
«شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهل الحق برجسته ترین رهبر سیاسی عراقی است که در اظهاراتی در ۲۹ ژانویه ۲۰۲۲ (نهم بهمن ۱۴۰۰) به این افزایش نقش و اثرگذاری ترکیه و امارات بر امور داخلی عراق آشکارا اشاره کرد.
وی در یک سخنرانی عمومی گفت که در وقت حاضر (بعد از انتخابات) نقش و اثرگذاری آمریکا در امور داخلی عراق کمتر شده و در مقابل نقش و اثرگذاری «ترکیه» و «امارات» بیشتر شده است.
الخزعلی، در واکنش به شعار «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر تحت عنوان «نه شرقی، نه غربی، فقط دولت ملی عراقی»، تاکید کرد که در واقع باید این شعار به «نه شمالی، نه جنوبی» تغییر کند زیرا به تعبیر او، نقش و اثرگذاری ترکیه و امارات به نحو فزاینده در امور داخلی عراق حتی بیشتر از آمریکا شده است.
**جنگ اوکراین و امیدهای برباد رفته صنعتگردشگری ترکیه
گزارشهای رسمی ترکیه نشان میدهد که ۲۵ درصد گردشگران سال گذشته این کشور، مسافران اوکراینی و روسی بوده اند و اکنون جنگ اوکراین حکایت از آن دارد که امید آنکارا برای احیای صنعت گردشگری و بازگشت مسافران خارجی در پی فروکش کردن محدودیتهای کرونایی برباد رفته است.
وضع گردشگری ترکیه که با پشت سر گذاشتن دو سال کمرونق به دلیل همهگیری ویروس کرونا بهتدریج رو به بهبودی گذاشته بود، بار دیگر با چالشی جدی روبه رو شده و این بار حمله روسیه به اوکراین آژانس های مسافرتی و تورهای گردشگری را با بحران جدی مواجه کرده است.
یکی از اتحادیه های آژانس مسافرتی ترکیه میگوید: «روسیه و اوکراین، بازار بسیار مهمی برای ما هستند. سال گذشته چهار و نیم میلیون گردشگر روسی و دو میلیون گردشگر اوکراینی به ترکیه سفر کرده بودند». اکنون حملات روسیه به خاک اوکراین باعث شد که بسیاری از روسها و اوکراینیها که از عمده گردشگران مقاصد توریستی ترکیه محسوب میشوند، برنامه سفرشان را لغو کنند و با این کار زیان قابل توجهی برای فعالان این صنعت بر جای بگذارند.
نظر شما