رفع چالش‌های برق، مهم‌ترین خواسته فعالان اقتصادی خراسان رضوی

مشهد- ایرنا- آنچه تامین برق خراسان رضوی را با تمام ظرفیتها و امکانات، مشکل کرده است کمبود زیرساختها و وجود چالش‌های قانونی پیش روی فعالان اقتصادی است که تنها با تدبیر دولت مردمی می‌توان موانع را از مسیر جذب سرمایه‌گذاری در این بخش برداشت.

به گزارش ایرنا، مدیریت نیروگاه های برق در خراسان رضوی برعهده شرکت برق منطقه ای خراسان است که مسوولیت تامین برق سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی را برعهده دارد، لذا ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های خراسان پنج هزار و ۶۲۳ مگاوات، تولید سالانه برق آنها ۲۱ هزار و ۴۰۰ میلیون کیلووات ساعت و طول خطوط شبکه برق منطقه خراسان ۱۲ هزار و ۲۰۰ کیلومترمدار است که از این مقدار سه هزار کیلومترمدار خطوط انتقال و ۹ هزار و ۲۰۰ کیلومترمدار خطوط فوق توزیع است.

ظرفیت نصب شده پستهای برق در خراسان ۱۶ هزار و ۷۰۰ مگاولت آمپر است که از این مقدار هفت هزار و ۲۰۰ مگاولت آمپر مربوط به حوزه پستهای انتقال و ۹ هزار و ۵۰۰ مگاولت آمپر مربوط به حوزه پستهای فوق توزیع است، تعداد مشترکان برق منطقه خراسان نیز سه میلیون و ۶۵۵ هزار مشترک و اوج بار در آن چهار هزار و ۲۴۲ مگاوات است.

برشماری مشکلات برق استان

نخستین مشکل صنعت برق خراسان رضوی که اهمیت زیادی دارد، تامین سوخت آن است، سوخت نیروگاه های برق، گاز است اما نیروگاه های استان در فصول مختلف سال نمی توانند به طور کامل گاز مورد نیاز خود را تامین کنند و ناگزیر به استفاده از سوخت مایع می شوند اما استفاده از سوخت مایع، زمان انجام تعمیرات نیروگاه را جلو می اندازد و در نهایت تعمیرات پیاپی و زودهنگام باعث توقف کار نیروگاه ها می شود.

مشکل دوم صنعت برق، مربوط به نیروگاه های برقابی است، ۱۲ هزار مگاوات برق از طریق نیروگاه های برقابی در کشور تامین می شود که خشکسالی آنها را از مدار تولید خارج می کند، همان اتفاقی که پارسال در پی خشکسالی رخ داد و نیروگاه جدیدی نیز جایگزین آنها نشد تا کسری تولید برق را جبران کند.

اختلاف هزینه و درآمد در بخش برق روز به روز در حال افزایش است. این مساله راهی جز واقعی کردن نرخ برق ندارد. اقتصاد انرژی باید اصلاح شود زیرا با نرخ های کنونی و تعرفه های فروش برق، این وضعیت منطقی نیست و هزینه های بهره برداری را تامین نمی کند.

رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: توان تولید برق در کشور ۵۶ هزار مگاوات و میزان تقاضای آن ۶۶ هزار مگاوات است که مقایسه این دو نشان از کمبود برق به میزان ۱۰ هزار مگاوات دارد.

علی اکبر لبافی با بیان اینکه ناهم‌ترازی بین تولید و مصرف برق در کشور دلایل متعددی دارد، افزود: از ۳۸ میلیون مشترک برق در کشور ۳۵ درصد صنعتی هستند اما بیشترین فشار بابت خاموشی های اجباری به منظور حفظ برق در بخش خانگی بر روی صنایع است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر جهت توسعه صنعت در خراسان رضوی به سوی بخش صنایع معدنی بویژه فولاد است که این مهم خراسان رضوی را به یک استان انرژی بر در حوزه صنعت و معدن تبدیل کرده است و به همین منظور باید فکری برای تامین انرژی پایدار این بخش کرد.

رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: عدم تناسب و توازن بین قیمت تمام شده برق و فروش آن و پرداخت یارانه انرژی به مصرف کنندگان، باعث افزایش مصرف برق شده به طوری که در ۱۰ سال گذشته میانگین رشد مصرف برق در کشور حدود پنج درصد بوده است.

وی افزود: نرخ اندک فروش برق باعث کاهش بهره وری آن شده به طوری که درآمد حاصل از فروش برق کفاف هزینه های تعمیر و نگهداری تاسیسات و بهره برداری از تاسیسات جدید را نمی دهد، علاوه بر آن هیچ منبع مالی برای ایجاد نیروگاه های جدید باقی نمی گذارد.

بی رغبتی بخش خصوصی نسبت به سرمایه گذاری در نیروگاه

سرمایه گذاران بخش خصوصی  سرمایه گذاری در ساخت نیروگاه را چندان اقتصادی نمی دانند و نسبت به این موضوع رغبتی از خود نشان نمی دهند زیرا وزارت نیرو قادر به پرداخت کامل مطالبات آنها در ازای خرید تضمینی برق نیست

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: شرایط کنونی صنعت برق به نحوی است که جذابیتی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حوزه ایجاد نمی‌کند.

محسن شادمان افزود: دولت تنها خریدار برق تولید شده توسط نیروگاه ایجاد شده به وسیله بخش خصوصی است و حال آنکه از یک سو بخش خصوصی مطالبات زیادی از دولت دارد که هنوز پرداخت نشده است و از سوی دیگر بازگشت سرمایه در ساخت نیروگاه مناسب نیست و موانع در مسیر سرمایه گذاری بسیار است.

وی بیان کرد: کشور با کمبود ۱۰ هزار مگاوات برق مواجه است که برای تامین این نیاز باید ۳۰۰ هزار میلیارد تومان برای آن در قالب ساخت نیروگاه هزینه شود، تامین چنین سرمایه ای به تنهایی نه توسط بخش دولتی و نه توسط بخش خصوصی امکانپذیر نیست، شاید بخش بانکی بتواند با دادن برخی تسهیلات مناسب، بخشی از این سرمایه را تامین کند.

وی با تاکید بر تقویت اقتصاد صنعت برق گفت: اقتصادی که نرخ فروش برق آن به ازای هر کیلووات کمتر از ۱۰۰ تومان، متوسط خرید قیمت هر کیلووات برق از نیروگاه های تولید پراکنده به طور متوسط ۴۸۰ تومان و از نیروگاه خورشیدی هزار و ۲۰۰ تومان است، نمی تواند یک اقتصاد سالم و رو به رشد باشد و تا این اقتصاد پویا نباشد، جذابیتی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی ندارد.

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی از جمله موانع موجود برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه نیروگاهی را بازگشت طولانی مدت سرمایه، موانعی که شرکتهای دولتی از جمله شرکت توزیع نیروی برق برای نیروگاه های خصوصی ایجاد می کنند، عدم تسهیل گری بانکها در پرداخت تسهیلات و چالش هایی برشمرد که صنعت برق با آن مواجه است.

شادمان گفت: تامین ۳۰۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت نیروگاه قابل انجام است اما تسهیل گری دولت و همراهی بانکها می تواند بخش خصوصی را ترغیب به سرمایه گذاری در این بخش کند.

نصب نیروگاه خورشیدی و چالش های آن

هم اینک ۷۴ مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر در خراسان وجود دارد که سالانه ۱۲۹ میلیون کیلووات برق تولید می‌کنند، اما قوانین مربوط به حوزه انرژی های تجدیدپذیر نیز نیازمند اصلاح است، با نرخ های کنونی نمی توان سرمایه گذار را به سرمایه گذاری در نصب نیروگاه های تجدیدپذیر مانند انرژی بادی یا خورشیدی مجاب نمود، لازم است که تعرفه ها اصلاح شود و هزینه های ناشی از اصلاح این تعرفه ها به بخش صنعت سرازیر گردد.

معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقه‌ای خراسان در این باره گفت: طبق آمار تدوین شده در خردادماه پارسال، انرژی بادی ۳۰۸.۷ مگاوات معادل ۳۵ درصد از انرژی تجدیدپذیر کشور را تامین می کند، انرژی خورشیدی ۴۳۳.۱ مگاوات معادل ۴۹ درصد و انرژی برقابی نیروگاه های کوچک ۱۰۴.۷ مگاوات معادل ۱۲ درصد از انرژی تجدیدپذیر کشور را فراهم می‌کند و مابقی مربوط به انرژی حاصل از بازیافت تلفات حرارتی، زیست توده و توربین انبساطی است.

مهدی علومی افزود: پنج درصد نیروگاه های تجدیدپذیر ما خورشیدی هستند، این نیروگاه ها به سرعت نصب می شوند و هزینه تعمیر و نگهداری زیادی ندارند و در شرایط موجود، نیروگاه های خورشیدی بهترین راه حل به شمار می‌روند.

علومی ادامه داد: از سوی دیگر منطقه خراسان از نظر تابش خورشید وضعیت خوبی دارد و می توان از این موقعیت استفاده کرد، لذا به دنبال این هستیم که مشکل صنایع را با ایجاد نیروگاه های خورشیدی حل کنیم.

وی گفت: با توجه به مشکلاتی که در تامین سوخت مایع برای نیروگاه ها وجود دارد و همچنین آلایندگی ناشی از آن باید به سوی احداث نیروگاههای خورشیدی گام برداشت اما نکته این است که در کشور ما این موضوع فاقد توجیه اقتصادی است.

معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقه‌ای خراسان با تاکید بر تغییر نرخ خرید تضمینی برق افزود: نرخ هر کیلووات ساعت انرژی خورشیدی که دولت از نیروگاه های بزرگ خریداری می کند هشت هزار و ۹۱۰ ریال است از سوی دیگر برق با نرخ ۷۰۰ تا ۸۰۰ ریال به صنایع و بخش خانگی فروخته می شود، این یعنی تراز درآمدها و هزینه های دولت در این زمینه منفی است و به همین دلیل با افزایش نرخ خرید از نیروگاه خورشیدی چندان موافقت نمی شود.

وی ادامه داد: تا زمانی که تعرفه برق اینگونه باشد هیچ صنعتی حاضر به همکاری در زمینه احداث نیروگاه خورشیدی نخواهد بود، طبق محاسبات انجام شده درآمد سالانه نیروگاه با ارقام خرید کنونی ۹۰ تا ۹۵ میلیارد ریال و بازگشت سرمایه ۱۰ ساله و نرخ بازدهی سه درصد است. این یکی از عواملی به شمار می آید که انگیزه برای سرمایه گذاری در زمینه انرژی های خورشیدی را کاهش می دهد.

علومی گفت: برای جلوگیری از قطع برق صنایع، نیازمند ایجاد زیرساخت هایی هستیم، همچنین برای صنایعی که تمایل به احداث نیروگاه خورشیدی دارند، باید تسهیلاتی پیش بینی شود، این طرح کوتاه مدت است تا ظرف یکی دو سال آینده بتوان مشکل برق برخی صنایع را حل کرد اما به نظر می رسد باید در نهایت به سوی واقعی شدن نرخ برق برویم و در این صورت بسیاری از مشکلات ما رفع خواهد شد وگرنه صنعت برق دوام نخواهد آورد.

یکی از مهمترین راهکارها برای تامین برق پایدار صنایع در خراسان رضوی، ایجاد نیروگاه خورشیدی در شهرکهای صنعتی استان است.

در این ارتباط علی بهرامی زاده، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: ایجاد نیروگاه خورشیدی در شهرکهای صنعتی در دستور کار قرار گرفته اما باید اصلاحاتی در اساسنامه سازمان صنایع کوچک مبنی بر جلب مشارکت بخش خصوصی در ایجاد نیروگاه و تصفیه خانه انجام شود تا منع قانونی آن برداشته شود، ضمن اینکه آمادگی برای ایجاد نیروگاه در شهرکهای صنعتی از سوی بخش خصوصی بویژه شرکتهای خدماتی وجود دارد.

نخستین سفر استانی رییس جمهور و هیات دولت در سال ۱۴۰۱ امروز و فردا - چهارشنبه و پنجشنبه - هفته جاری به مقصد خراسان رضوی صورت می‌گیرد.

آیت الله سیدابراهیم رییسی پیش از این به ۱۷ استان شامل هرمزگان، قم، یزد، لرستان، زنجان، سمنان، اردبیل، فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، گیلان، گلستان و مازندران سفر کرده است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha