جنگلهای هیرکانی زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده، ۹۸ گونه پستاندار و ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوته ای است و سهم استان گلستان از مجموع حدود ۲ میلیون هکتار جنگل هیرکانی افزون بر ۴۵۲ هزار هکتار بوده و در مقایسه با مازندران و گیلان از سطح کمتری برخوردار است.
هر چند در فرآیند ثبت جنگل هیرکانی مناطق جنگل ابر، افراتخته و جهاننما از گلستان در قالب جنگل های هیرکانی به ثبت جهانی رسید اما سایر مناطق استان نیز فسیل های زنده ارزشمندی هستند که ارزش گذاری مادی برای آن غیر ممکن به نظر می رسد.
با پذیرش این ویژگی ها و قابلیتها، حل مشکلات و رفع تهدیدات فراوری این رویشگاه های بی نظیر و حفاظت از آن ضروری است، آتشسوزی یکی از عوامل اصلی تغییر در اکوسیستمهای طبیعی از جمله جنگلهاست که در سالهای مختلف و بر اساس تغییرات اقلیمی شدت و ضعف تاثیرات مخرب آن افزایش یا کاهش می یابد.
گستردگی عرصههای طبیعی و کمبود نیروی انسانی موجب شده تا سازمانهای متولی نتواند به خوبی در تمام حوزهها اثرگذاری داشته باشند و این موضوع سبب شده تا مردم به صورت خودجوش برای تامین نیازهای خود با تشکیل و پیوستن به سازمانهای مردمنهاد یا همان سمنها اقدام کنند.
مدیرکل منابع طبیعی گلستان گفت : مراقبت از عرصه های طبیعی تنها وظیفه ماموران و مسئولان منابع طبیعی و آبخیزداری نیست بلکه همه مردم و دستگاه های اجرایی در این خصوص مسئولیت دارند.
عبدالرحیم لطفی اظهار داشت : توانمندسازی جوامع محلی وآموزش به سمن ها نخستین گام مقابله با آتش سوزی مراتع و جنگل هاست چون بخاطر نزدیکی به کانون های آتش سوزی، دسترسی بسیار آسانتری برای اطفای حریق دارند.
استاندار گلستان هم بر همراهی سازمان های مردم نهاد در روز طبیعت ( ۱۳ فروردین) برای حفاظت و صیانت از جنگل های استان تاکید کرد.
علی محمد زنگانه در نشست اخیر هماهنگی ستاد اجرایی خدمات سفر گلستان اظهار داشت: همراهی سمن های گلستان و تشکل های محیط زیستی در روز طبیعت و آموزش به مردم و مسافران در چگونگی استفاده از جنگل به حفاظت و صیانت از این عرصه ها کمک خواهد کرد.
ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی هر چند فرصت مناسب معرفی این ذخیرهگاه ارزشمند را فراهم کرد اما شناسایی تهدیداتی مانند آتشسوزی و ترسیم راهکارهایی اثر بخش مانند بهره گیری از توانمندی جوامع حاشیه نشین جنگل ها و ارتقای سطح توانمندی دستگاه های متولی در این عرصه و تلاش برای کاهش اثرات آن ، روزهای بهتری را برای این فسیل زنده ۴۰ میلیون ساله ترسیم خواهد کرد.
سالانه به طور متوسط بین ۱۰ تا ۲۰ هزار هکتار از جنگل های کشور به علت آتش سوزی از بین می رود.
به اعتقاد کارشناسان، نتیجه آتش سوزی در جنگل ها فقط ازبین رفتن درختان نیست، طبیعت برای تک تک گونه های گیاهی و جانوری سالها و قرن ها زحمت کشیده است که با هر بار آتش سوزی تمام و یا بیشتر آنها هدر می رود.
استان گلستان با ۲ میلیون نفر جمعیت بین۲ قطب گردشگری شمال و زیارتی مشهد مقدس قرار دارد و هر ساله مسافران نوروزی بی شماری از این استان با خودرو شخصی گذر می کنند .
گلستان با مساحت ۲ میلیون و ۱۹۲ هزار و ۱۳۰ هکتار از شمال با ترکمنستان، از شرق با خراسان شمالی، از غرب با مازندران و جنوب با سمنان همسایه است.
این استان مرزی دارای تنوع اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشک و گرم است و منابع طبیعی متنوعی شامل کوهستان های مرتفع، دشت هموار، مناطق پست، شوره زار و دریا دارد.
نظر شما