به گزارش ایرنا، در نخستین نشست دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در سال جدید، رفع موانع استقرار شرکتهای دانشبنیان در شهرکهای صنعتی و داخل شهر (حوزه شهرداری) مورد بررسی قرار گرفت که سه پیشنهاد مبنی بر تامین زمین در محور غرب مشهد، واگذاری ساختمانهای بلااستفاده دولتی به شرکتهای دانش بنیان و واگذاری بخشی از اراضی آستان قدس به این شرکتها ارایه شد.
رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در نشست روز گذشته، سه شنبه این دبیرخانه در محل اتاق بازرگانی مشهد از مسائل زیرساختی بهعنوان مهمترین چالش پیش روی بخش خصوصی استان نام برد و گفت: در حوزه تأمین آب، برق، گاز و زمین در خراسان رضوی مشکلاتی وجود دارد اما استان برای رفع آن اختیارات کافی ندارد.
علی اکبر لبافی افزود: پیرو نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب با عنوان «تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین»، مکاتباتی با تشکلها و بخش دولتی در این رابطه انجام گرفته و نظرات دریافت شده به مبادی ذیربط منعکس شده است.
وی بیان کرد: حمایت از شرکتهای دانشبنیان در راستای عمل به خواست مقام معظم رهبری است، بخش خصوصی فعال در حوزه دانشبنیان درخواستهایی دارد که یکی از این درخواستها استقرار برخی از شرکتهای دانشبنیان در شهرکهای صنعتی "توس" و "ماشین سازی و فناوریهای برتر" واقع در اطراف مشهد است، به نظر میرسد که شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی در این خصوص مخالفتی نداشته باشد، علاوه بر این باید فضاهای دولتی در اختیار این شرکتها گذاشته شود، چنانکه آستان قدس رضوی نیز میتواند به این حوزه ورود نماید.
لزوم استقرار دانش بنیانی ها در محور غرب مشهد
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: شرکتهای دانشبنیان به لحاظ عملکردی تنوع زیادی دارند، این حوزه بسیار پیچیده است و بیش از ۱۵ رسته شغلی را شامل میشود، با اینحال، شرکتهای دانشبنیان به لحاظ استقرار به دو دسته تقسیم میشوند.
سیدمهدی مدنی افزود: نخست شرکتهای دانش بنیانی هستند که فعالیتشان بیشتر حول صنعت و تولید است که باید در شهرکهای صنعتی یا پارکهای علم و فناوری مستقر شوند، دسته دوم، شرکتهایی است که نیاز به استقرار در شهرکهای صنعتی ندارند، به عنوان مثال، شرکتهای فعال در حوزه آی سی تی و فرهنگ و زیارت از این نوع هستند.
وی با اشاره به اهمیت نیروی انسانی در حوزه دانش بنیان گفت: برای جذب نیروی تحصیلکرده در شرکتهای دانشبنیان با چالش مواجه هستیم و تأمین نیروی انسانی نخستین چالش این شرکتها است که این مساله در سال جاری نیز تشدید شده است.
وی اضافه کرد: اگر شرکتهای دانشبنیان در شهرکهای صنعتی مستقر شوند، به دلیل دوری این شهرکها از شهر و چالشهای موجود بر سر تردد در این مسیر، با ریزش نیروی انسانی در شرکتهای دانشبنیان مواجه خواهیم شد لذا جذب نیرو در این واحدها بسیار دشوار است.
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان خراسان رضوی گفت: سه سال است که پیگیر استقرار شرکتهای دانشبنیان در محور غرب هستیم تا به شهر و امکانات نزدیکتر باشند، در حال حاضر پیگیر توسعه پارک علم و فناوری نیز هستیم و بر این امر اصرار داریم.
مدنی افزود: نکته قابلتوجه آن است که بر اساس قوانین پارکهای علم و فناوری، استقرار شرکتهای دانشبنیان در شهرکهای صنعتی ممکن است محدودیتهایی را برای این شرکتها به دنبال داشته باشد، لذا بر ایجاد شهرک صنعتی دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری بر مبنای اساسنامه تأکید داریم، این مساله مورد تایید معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری وقت نیز قرار گرفت اما به سرانجام نرسید، در واقع با وجود تهیه مصوبهای بهمنظور اختصاص ۲۰۰ هکتار از شهرک صنعتی توس برای تحقق این امر به دلیل تغییرات در ساختار مدیریت استانی این مصوبه اجرایی نشد.
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان خراسان رضوی ادامه داد: اخیرا با پیگیری مسوولان شهرک صنعتی ماشین سازی و فناوریهای برتر، موضوع اختصاص ۱۰۰ هکتار از آن شهرک صنعتی برای توسعه صنایع دانشبنیان با دستور استاندار به جریان افتاد، لذا تقاضا داریم در مورد توسعه این شهرک صنعتی، در جریان اقدامات و برنامهها قرار گیریم و نحوه پذیرش و اختصاص فضا به شرکتهای دانشبنیان با مشورت این انجمن انجام گیرد.
وی افزود: درخواست داریم بحث مهم و اصل توسعه شهرک صنعتی توس برای استقرار و توسعه صنایع دانشبنیان نیز با دعوت از مسوولان امر در دبیرخانه و شورای گفتوگو هر چه سریعتر به جریان بیفتد.
ضرورت واگذاری ساختمانهای بلااستفاده دولتی به شرکتهای دانش بنیان
معاون حمایت و پشتیبانی فناوری پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: تقاضایی در نشست با رییس جمهور و استاندار خراسان رضوی مبنی بر آزادسازی ساختمانهای وابسته به نهاد رهبری و دستگاههای دولتی مطرح شد تا این ساختمانها در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد که تاکنون به غیر از ساختمان پست، توافقی هم با اداره کل فنی و حرفهای خراسان رضوی انجام گرفته و ساختمان آموزش این نهاد در مشهد در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته است.
اکبر امینی افزود: با وجود اینکه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در خیابان لادن و یک طبقه از ساختمان فناوری اطلاعات در خیابان کوهسنگی مشهد نیز در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته است، هنوز ظرفیتها بسیار کم است، نکته قابلتأمل آن است که برخی از این ساختمانها ایراد قانونی دارند و طبق قانون، تنها شرکتهایی میتوانند از تمام ظرفیتهای قانونی استفاده کنند که در پارک علم و فناوری مستقر باشند.
وی تصریح کرد: شرکتهای دانشبنیان معمولاً کوچک و نوپا هستند اما اجاره بها برای استقرار این شرکتها بسیار بالاست که این ارقام در توان شرکتهای دانشبنیان نیست، لذا ضروری است که فضاهای بلااستفاده بخش دولتی با حفظ مالکیت دستگاههای دولتی بهصورت دو تا سه ساله در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد.
اعلام آمادگی آستان قدس رضوی برای واگذاری زمین به شرکتهای دانشبنیان
مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته رضوی نیز در این نشست گفت: شرکت صنایع پیشرفته رضوی، یک سرمایهگذار خطرپذیر است و با شرکتهای دانشبنیان ارتباط مستقیم دارد که خوشبختانه تولیت آستان قدس رضوی حمایت بسیار خوبی از شرکتهای دانشبنیان داشته و امسال نیز با توجه به نامگذاری سال، قولهایی بهمنظور حمایت از شرکتهای دانشبنیان دادهاند.
مجتبی بهنام تقدسی اظهار داشت: آستان قدس رضوی چهار قطعه زمین را بر اساس تفاهمنامهای که پیشنویس آن در حال تهیه است، در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار می دهد که از این میان سه زمین در محدوده شهری است، حدود ۴۰ هزار متر در مجاورت بیمارستان رضوی، بنای مسقف نیمه کاره است که مقرر بود زمانی مرکز همایشهای بینالمللی شود که با تغییر تولیت این مساله بلاتکلیف مانده است، کارخانه قدیم نخریسی نیز ۲۰ هزار متر سوله بلااستفاده دارد، کارخانه قدیم قند آبکوه نیز دارای اراضی مناسبی است.
وی خاطرنشان کرد: اراضی دیگری نیز به مساحت ۱۳ هکتار در ابتدای بلوار اندیشه و بعد از شرکت داروسازی ثامن قرار دارد که پیشنهاد ایجاد شهرک صنعتی سیلیکون را در آن منطقه ارائه شده و راه اندازی این شهرک صنعتی با توجه به ظرفیتهای استان، ضروری است.
مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته رضوی گفت: آستان قدس رضوی منابع مالی برای کمک به شرکتهای دانشبنیان ندارد اما زمین و امکانات کافی در اختیار دارد، اگر دستگاههای استانی تأمین هزینه و منابع را متقبل شوند، آستان قدس آماده است تا زمین و زیرساخت لازم را برای نوآوری در اختیار آنها قرار دهد.
بهنام اظهار داشت: آستان قدس رضوی به عنوان سرمایهگذار خطرپذیر زمانی که با شرکت دانشبنیان وارد مرحله عقد قرارداد میشود، مقولهای با عنوان دانش فنی (ارزش دارایی نامشهود) را در نظر میگیرد که کارشناس رسمی دادگستری ارزشگذاری دانش فنی را بر عهده دارد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که اداره ثبت اسناد دارایی نامشهود را ثبت نمیکند که این مساله چالشی جدی است و باید مورد پیگیری قرار گیرد، افزایش سرمایه که همیشه با میز و صندلی نیست بلکه میتواند با دانش فنی و ثبت اختراع نیز انجام گیرد، اگر این مساله حل و فصل شود، کمک شایانی به حوزه دانشبنیان خواهد شد.
محسن هوشیار، نماینده اتاق تعاون خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بیش از ۶۰ درصد اراضی شهر مشهد متعلق به آستان قدس است، لذا در حوزه واگذاری اراضی عمومی به شرکتهای دانشبنیان باید به دنبال توافق با آستان قدس باشیم؛ اگر شرکت دانشبنیانی در ملک آستان قدس مستقر باشد بهرغم موافقت شهرداری، آستان قدس رقم تغییر کاربری را از شرکتهای دانشبنیان خواهد ستاند.
فرآیند اخذ مجوز قبل از تأمین زیرساختها مدنظر قرار گیرد
رییس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: هم اکنون مباحث حمایتی از شرکتهای دانشبنیان پیرامون تأمین زیرساختها و مشوق ها است، این مباحث در این سازمان جمعبندی شده است که نتیجه آن به زودی به دبیرخانه ارسال خواهد شد.
قاسم کیومرثی افزود: اگر زیرساخت و مشوق برای شرکتهای دانشبنیان ایجاد شود، بسیار مطلوب است اما به زمینههای رشد و قابلیتهای اجرا در استان کمتر توجه شده است.
وی اظهار داشت: برای صدور مجوز سازمانهای متولی، دستورالعملها و قوانینی وجود دارد که تمامی این موارد باید قبل از آغاز به کار و پیشبینی زیرساختها برای شرکتها مدنظر قرار گیرد چنانکه ممکن است در فرآیند اجرا نتوان مجوزی را صادر کرد.
رییس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: بسیاری از شرکتهای دانشبنیان، واحدهای بزرگ تولیدی هستند که تمرکز بر این واحدها، میتواند اشتغال آفرین باشد، صدور فرآیند مجوز برای این شرکتها مشروط به رعایت برخی از ضابطهها است، لذا ارائه مشوقها و زیرساختها باید تابع ضوابطی باشد که شرکتهای دانشبنیان در فرآیند اجرا دچار چالش نشوند.
لبافی، رییس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان در جمعبندی این نشست گفت: در اختیار قرار دادن زمینهای خالی دستگاههای اجرایی به شرکتهای دانشبنیان یکی از مصوبات این جلسه است. آستان قدس رضوی نیز علاقهمند و آماده همکاری برای توسعه شرکتهای دانشبنیان است، لذا مساله دانش فنی نیز باید بهسرعت مورد حل و فصل قرار بگیرد.
به گزارش ایرنا، تعداد کل شرکت های دانش بنیان خراسان رضوی ۳۵۲ شرکت، میزان سرمایه گذاری این شرکتها ۶۵۰ میلیارد تومان از محل تسهیلات و لیزینگ وسرمایه گذاری بخش خصوصی و میزان اشتغال شرکتهای دانش بنیان استان هفت هزار و ۷۰۰ نفر است.
نظر شما