بنا بر مطلب دریافتی روز یکشنبه، محمد فرخ زاده در این جلسه بر نقش مهم صنایع بسته بندی در تصاحب بازارهای بینالمللی تاکید کرد و گفت: کشورهای موفق در بازارهای جهانی در حوزه آموزش های فنی و حرفه ای نگاه ویژه ای به صنایع تبدیلی و بسته بندی دارند و این هنر می تواند مکمل مناسبی به خدمات و بازاریابی صنف حلواسازان باشد که با ایجاد تعدد محصولات حلوا شکری این محصول به یک برند تبدیل گردد.
فرخ زاده برگزاری رویداد های سنت محور و بومی را راهبرد مطلوبی برای شناساندن ظرفیت های شناخته نشده استان عنوان کرد و ابراز داشت: رویدادها در هر حوزه ای در دنیا جایگاه ویژه ای دارند و تحول در حوزه های مختلف اقتصادی یکی از ثمرات برگزاری رویداد هاست.
وی استفاده از فرصت ها و ظرفیت ها را از مهمترین مسائل مورد پیگیری خواند و افزود: استفاده از فرصت جام جهانی ۲۰۲۲ قطر یک تدبیر بسیار مناسب است که باید حداکثر استفاده از آن را داشته باشیم.
معاون استاندار فارس، آموزش و انتقال تجربیات به نسل های آینده را یک مهم خواند و افزود: آموزش این مهارتها به نوجوانان نسل بعد و عمل آوری محصولات به صورت ارگانیک باید حفظ گردد و این مهم خود یک گام رو به جلوست.
فرخ زاده در پایان به تبلیغات مؤثر در سایر کلان شهرها اشاره کرد و گفت: تبلیغات محیطی جذاب در زمان برگزاری جشنواره های گردشگری در مبادی ورودی استان، هتل های پرترافیک، فرودگاهها، راه آهن و ترمینال های مسافری بسیار تعیین کننده و اثرگذار است.
شهر زرقان در ۲۵ کیلومتری شمال شیراز و در مجاورت بزرگراه شیراز به تهران قرار گرفته است. حلوای ارده یکی از سوغاتهای معروف این شهر است که در تولید آن از کنجد استفاده میشود.
کنجد با داشتن طبیعت گرم، مزه شیرین و ملایم و با دارا بودن اکثر مواد مورد نیاز بدن، یک غذای مفید و پرانرژی برای انسان به شمار میآید. کنجد منبع غنی از پروتئین بوده و ارزش غذایی بالایی دارد و دارای مواد معدنی چون کلسیم، پتاسیم، فسفر و آهن است.
کنجد در عین حال منبع مهمی از ویتامین ب ۱، نیاسین، اسید فولیک و ویتامین ث است. روغن کنجد سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع است و نسبت اسید لینولئیک و اسید لولئیک در آن به طور مساوی به چشم میخورد. وجود آنتی اکسیدانهای طبیعی، پایداری این روغن را در مقابل فساد ناشی از اکسیداسیون افزایش میدهند.
بنا بر آماری که در سال ۱۳۹۹ اعلام شد، ظرف ۱۰ سال تعداد کارگاههای تولیدی حلوا در شهر زرقان از ۵ کارگاه به بیش از ۲۰ کارگاه در آن مقطع زمانی رسیده بود. محصول این کارگاهها به تمام نقاط کشور و حتی خارج از کشور ارسال میشود.
اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زرقان فارس پیش از این روایتی تاریخی از شکلگیری فرایند تولید حلوا در این شهرستان ارائه کرده است: بعد از جنگ نادر شاه افشار با افغانها که در دشت آهوچر زرقان واقع و منجر به پیروزی نادر در مقابل افغانها شد، سربازان نادر مدتی در دشت زرقان ماندند. با توجه به وجود مزارع انگور و تولید شیره از دیر زمان و کارگاههای عصاری و کنجدی که از باغات زرقان به دست میآمد به عنوان دو ماده اصلی در تولید حلوا در زرقان و برای تهیه مایحتاج سپاهیان برای ادامه جنگ، کارگاههایی برای تهیه حلوای ارده در زرقان راهاندازی شد که پس از رفتن سپاه نادر از زرقان یکی از این کارگاهها به کار خود ادامه داد.
بنا بر این گزارش، در دوران زندیه و در زمان لطفعلی خان زند، بهدلیل حضور سربازان سردار حیدر زرقانی (از سرداران سپاه لطفعلی خان زند) در زرقان این صنعت رونق دوباره گرفت و تعداد کارگاهها در این دوره افزایش یافت و با تغییر در فرآیند تولید، محصولی با کیفیت بهتر و ماندگاری بیشتر تولید شد که این محصول در زمان قاجاریان و به وسیله ملا ابوالقاسم حمزوی زرقانی و فردی به نام قلی بگ به حد اعتلای خود که حلوای ارده کنونی است، رسید.
بر این اساس، پس از آن با توجه به دسترسی بیشتر شیره خرما و برای ارزانتر شدن حلوا در بسیاری از نقاط جایگزین شیره انگور شد. در سال ۱۳۱۲ شمسی شخصی به نام حاج مصیب درخشانی که در گذشته در باکو به تولید حلوا اشتغال داشت، در ایران شکر و مقداری گلوکز را جایگزین شیره کرد که در نتیجه حلوا شکری امروزی به دست آمد.
گزارش اداره میراث فرهنگی شهرستان زرقان حاکی است: امروزه با گذشت بیش از ۲ قرن از تولید حلوای ارده در زرقان هنوز این محصول کیفیت خود را حفظ کرده و علیرغم استفاده دیگر نقاط کشور از شکر و گلوکز، هنوز در زرقان کارگاههای حلواپزی برای حفظ کیفیت حلوای خود از شیره انگور استفاده میکنند.
نظر شما